Χριστούγεννα στην Κρακοβία, μία πόλη βγαλμένη από τα παραμύθια

15 Δεκεμβρίου 2021
Μη κατηγοριοποιημένο

Για περισσότερες πληροφορίες και μοναδικά πακέτα προσφορών για την Κρακοβία μπορείτε να επισκεφθείτε το site μας. https://www.diplomattravel.gr/ , τηλεφωνικώς στο : 210 6517509 ή μέσω email στο : [email protected]
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.  https://www.diplomattravel.gr/


Κρακοβία… Μία πόλη όπου η πραγματικότητα συναντά το μύθο. Μία πόλη κόσμημα για την οποία δεν έχουν ειπωθεί πολλά και που όποιος την ανακαλύπτει την ερωτεύεται. Μυθικά κάστρα δίπλα στον Βιστούλα ποταμό, μεσαιωνική πλατεία, βασιλικοί δρόμοι, μνημεία στο μεταίχμιο ανατολικής και δυτικής Ευρώπης και ιστορικές γειτονιές που διηγούνται ιστορίες από την σοβιετική εποχή, από τις εβραϊκές διώξεις αλλά και από την σύγχρονη άνοδο της πόλης συναντώνται σε ένα μέρος γεμάτο street art και ενδιαφέρουσες hip γωνιές.

Dresden Christmas Market 2021 - Dates, hotels, things to do,... - Europe's  Best Destinations

Η Κρακοβία, η παλιά πρωτεύουσα της Πολωνίας, στα νότια της Πολωνίας, αποτελεί σημαντικό οικονομικό, διοικητικό και πολιτισμικό κέντρο της χώρας. Μια πόλη κουκλίστικη που έχει πολλά πρόσωπα και πολλές αφορμές για να την ανακαλύψετε και να την αγαπήσετε.

Η παλιά πόλη

Ένας λαβύρινθος από πλακόστρωτα σοκάκια στη σκιά του Κάστρου της πόλης, με μεσαιωνικό αέρα και νοσταλγικές γωνιές οδηγεί στην κεντρική πλατεία Rynek Glowny, τη μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία της Ευρώπης.

Old Town - krakow.wiki

Στην πλατεία δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Μαρίας με τους δύο γοτθικούς πύργους για καμπαναριό, όπου ο Πολωνός Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ υπήρξε για καιρό εφημέριος πριν γίνει επίσκοπος της πόλης και στη συνέχεια καρδινάλιος. Από το καμπαναριό της εκκλησίας μία απαλή μελωδία από τρομπέτα απλώνεται στην πλατεία ανά μία ώρα. Η εκκλησία της Αγίας Μαρίας μαζί με την αναγεννησιακή αίθουσα-στοά του Sukiennice και τον πύργο του Δημαρχείου στολίζουν υπερικανοποιητικά την πόλη και σε μεταφέρουν με μεγάλη άνεση σε άλλη εποχή.

Χριστουγεννιάτικη μαγική ατμόσφαιρα

Prague Christmas Markets

Οι λευκές άμαξες με τους αμαξάδες τους σε ταξιδεύουν σε κόσμους παραμυθένιους. Ειδικά το βράδυ αυτή την εποχή η ατμόσφαιρα είναι μαγική. Η χριστουγεννιάτικη αγορά θα σου προκαλέσει καταναλωτική μανία γιατί θα βρεις φοβερές και πάμφθηνες κρέπες, μπύρες, ζεστή σοκολάτα και ζεστό – πολύ γευστικό- κρασί, σε συνδυασμό με τα ατέλειωτα φρεσκοψημένα παραδοσιακά κρεατικά να κατακλύζουν την πλατεία με την μυρωδιά τους. Δοκιμάστε τα χορταστικά zapiekanki, ήτοι ψητές «ανοιχτές» μπαγκέτες με τυριά και toppings, τα pierogi, γεμιστά ζυμαρικά σε πολλές εκδοχές που σερβίρονται σε όλα τα τοπικά ταβερνάκια, και ζήστε την εμπειρία ενός… κομμουνιστικού γεύματος στα σοβιετικά «γαλατάδικα» που αναβιώνουν στην παλιά πόλη (φθηνά εργατικά γεύματα σε μαγαζάκια που μοιάζουν με σοβιετικά κυλικεία).

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν κι εμείς σας ταξιδεύουμε στις ωραιότερες  Χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης (φωτό) | eirinika.gr

Στους πάγκους της Μεγάλης Πλατείας θα βρείτε και obwarzanki, τοπικό έδεσμα αντίστοιχου του κουλουριού, σε διάφορες εκδοχές, αλλά και πρωτότυπα pancakes και γλυκίσματα με βάση την πατάτα.

Μία πόλη που δεν κοιμάται

Εκείνο που κάνει εντύπωση είναι πως η Κρακοβία είναι μία πόλη που δεν κοιμάται. Ο κόσμος ξενυχτά μέχρι πρωίας και ίσως αυτό έχει να κάνει με το μεγάλο αριθμό των φοιτητών που βρίσκονται εκεί. Το βράδυ μπορείς να διασκεδάσεις στα κλαμπ της παλιάς πόλης ή στο Kazimierz, το οποίο είναι η παλιά εβραϊκή συνοικία και προσφέρει πληθώρα bar, pub και πολλών ειδών μαγαζιά.

788 Krakow Kazimierz Stock Photos, Pictures & Royalty-Free Images - iStock

Kazimierz Dolny

Αυτή η γειτονιά, διατηρώντας το νοσταλγικό και ιστορικό της χρώμα, κατόρθωσε την τελευταία δεκαετία να μεταμορφωθεί: Εδώ είναι η πιο hip νεανική συνοικία της Κρακοβίας, ένα συνονθύλευμα από urban μπαράκια, κολεκτίβες, συναρπαστική street art και πολύβουες πλατείες όπου ξενυχτούν κάθε βράδυ φοιτητές και καλλιτέχνες.

Αξιοθέατα

Αξιοθέατα και μουσεία αμέτρητα! Κάστρα, κήποι, πάρκα, ποτάμια, τέλεια αρχιτεκτονική, φθήνα και πολύ περιποιημένα μουσεία.

Το κάστρο της Wawel, δεσπόζει επιβλητικό. Εκεί, σύμφωνα με τους πολωνικούς θρύλους, ο μυθικός ήρωας Κρακ σκότωσε έναν φοβερό δράκο, χτίζοντας σε αυτό το σημείο το παλάτι του.

Wawel Royal Castle, Kraków-Google Map's Golden Pin

Σήμερα στη θέση του θρύλου, θα βρείτε ένα… μυθικό γοτθικό Κάστρο, τα Βασιλικά Διαμερίσματα, τον Καθεδρικό Ναό της πόλης και το μουσείο του και τη «Χαμένη Wawel» με τα ενδιαφέροντα ευρήματα από ανασκαφές στην περιοχή. Η είσοδος στο Κάστρο και τους κήπους του είναι δωρεάν – εισιτήριο χρειάζεται για τους εσωτερικούς εκθεσιακούς χώρους.
Από την πύλη του St Florian ξεκινά ο εμπορικός πεζόδρομος της Florianska, σηματοδοτώντας μια βόλτα στην Ιστορία της παλιάς πόλης. Κάποτε η στέψη του Βασιλιά γινόταν μετά από μεγαλειώδη παρέλαση που ακολουθούσε αυτή τη διαδρομή μέχρι την Μεγάλη Πλατεία και το Κάστρο, γι’ αυτό και ονομάστηκε «Βασιλικός Δρόμος», ένας από τους πιο σύντομους τρόπους να γνωρίσετε την «καρδιά» της πόλης.

549 Florianska Photos - Free & Royalty-Free Stock Photos from Dreamstime
Aν αποφασίσετε να κάνετε μια βόλτα ως τη Nowa Huta, θα δείτε την σοβιετική πλευρά της Κρακοβίας, αυτή που αποφάσισε να χτίσει εκ του μηδενός η κομμουνιστική κυβέρνηση το 1949. Τα κτίρια-τέρατα που χτίστηκαν για την εργατική τάξη είναι μία από τις δύο μοναδικές στον κόσμο προσχεδιασμένες πολιτείες σοσιαλιστικού ρεαλισμού που διασώζονται (η άλλη βρίσκεται στα όρη της Ρωσίας). Πλέον, αποτελεί λαϊκή συνοικία της Κρακοβίας.
Στην συνοικία του Podgórze, στην αντίπερα όχθη του ποταμού, άνοιξε ο γερμανός επιχειρηματίας Όσκαρ Σίντλερ το εργοστάσιο οικιακών σκευών του, με πρόσχημα το οποίο ο Σίντλερ κατάφερε να σώσει πάνω από 1.000 εβραίους από την μεταφορά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και στον θάνατο κατά την διάρκεια της κατοχής από τους Ναζί. Η συγκινητική ιστορία του γίνεται «ανάγλυφη» στο εργοστάσιο, που σήμερα λειτουργεί ως παράρτημα του Ιστορικού Μουσείου Κρακοβίας. Η αψίδα των επιζώντων, φτιαγμένη από οικιακά σκεύη του εργοστασίου, αλλά και το γραφείο του Σίντλερ όπου καταρτίστηκε η περίφημη λίστα του (γνωστή από την ταινία του Σπίλμπεργκ) αποτελούν σημεία σταθμό στην επίσκεψη.
Ζακοπάνε

Στα όρη Τάτρα, στην νότια πλευρά της Πολωνίας και μια ανάσα μόλις από τη Σλοβακία βρίσκεται μια μικρή παραδοσιακή πόλη, κρυμμένη στην καρδιά του βουνού, η Ζακοπάνε. Άγνωστη δυστυχώς στους περισσότερους Έλληνες, αλλά σημείο αναφοράς για τις διακοπές των Πολωνών και πολλών βορειοευρωπαίων, η μικρή αυτή πόλη των 30000 κατοίκων σφύζει από ζωή κι αξίζει να αφιερώσετε μία μέρα από τη διαμονή σας στην Πολωνία.

Άουσβιτς-αλατωρυχείο Wieliczka

Όταν βρεθείτε στην Κρακοβία, θα είναι τεράστιο σφάλμα να μην επισκεφθείτε το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς και το αλατωρυχείο Wieliczka για τα οποία θα ακολουθήσει ειδικό αφιέρωμα.


πηγή-trikalaview

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *