Ταξίδι στην Ισλανδία: Aποδράσεις σε σεληνιακά τοπία

30 Νοεμβρίου 2021
Μη κατηγοριοποιημένο

Ταξίδι από το Diplomat Travel στην Ισλανδία


Με το που προσγειωθείτε στο διεθνές αεροδρόμιο της Ισλανδίας ξεκινά μια περιπέτεια σε ηφαιστειογενή τοπία και επιβλητικά παγόβουνα, διαστημικούς λοφίσκους και παραλίες στο χρώμα του κάρβουνου. Γράψτε τη δική σας ταξιδιωτική Saga στην Ισλανδία ακολουθώντας αυτά τα 10 βήματα.

Συμπαγείς όγκοι από λάβες εισχωρούν στις πίσω αυλές των σπιτιών στο Ρέικιαβικ, την πρωτεύουσα της Ισλανδίας – και τότε ξέρεις ότι δεν έχεις έρθει σε μια συνηθισμένη πόλη. Δείτε τα highlights ενός ταξιδιού στη Χώρα του Πάγου και της Φωτιάς στο παραπάνω βίντεο, και διαβάστε τις καλύτερες προτάσεις μας για το τι να δείτε και να κάνετε στις διακοπές σας στην Ισλανδία.

Τα 10 καλύτερα αξιοθέατα, προτάσεις κι εκδρομές για ένα ταξίδι στην Ισλανδία

1. Στάση πρώτη: Η ειδυλλιακή Γαλάζια Λίμνη

Κολυμβητές στα αχνιστά λευκογάλαζα νερά της Γαλάζιας Λίμνης της Ισλανδίας

Πιθανώς η εικόνα εκστασιασμένων λουόμενων καθώς βυθίζονται στα θαλασσί αχνιστά νερά της Γαλάζιας Λίμνης είναι μία απ’ τις εικόνες που σας έπεισαν να κλείσετε αεροπορικά για Ισλανδία. Και όχι άδικα. Σ’ ένα σεληνιακό τοπίο από ηφαιστειακή λάβα στην Χερσόνησο Reykjanes, η Blue Lagoon είναι ασυζητητί ένα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της χώρας. Η αντανάκλαση του φωτός είναι που της δίνει αυτό το αλλόκοσμο χρώμα. Tα νερά της στην πραγματικότητα είναι λευκά και βελούδινα σαν ζεστό γάλα, αφήνοντας μια μοναδική αίσθηση στο σώμα.

Παράλληλα τα μέταλλα, η σίλικα και η άλγη έχουν θεραπευτικές ιδιότητες στο δέρμα. Μπορείτε να κλείσετε ένα απίστευτο μασάζ πάνω σε στρώμα μέσα στη λίμνη, και να κάνετε ατέλειωτες διαδρομές απ’ τον δροσερό ισλανδικό αέρα στη σάουνα – και πάλι πίσω.

Το χιονισμένο τοπίο στη Γαλάζια Λίμνη είναι απόκοσμο - ταξίδι στην Ισλανδία

Η είσοδος στο spa (όπως και τα σνακ, και τα ποτά) θα ενισχυσει τις τσιμπημένες τιμές που αναπόφευκτα συνοδεύουν το μακρινό ταξίδι στην Ισλανδία. Και παρότι η χώρα έχει μικρό πληθυσμό, αν επιλέξετε να επισκεφτείτε τη Γαλάζια Λίμνη την τουριστική περίοδο, θα την μοιραστείτε με πολυάριθμους θαμώνες. Αν ξέρετε, όμως, τι να περιμένετε και πώς να την απολαύσετε, η εμπειρία είναι ασύγκριτη.

Το Blue Lagoon, το πιο διάσημο spa της Ισλανδίας

Τip: Mια και το σπα βρίσκεται μόλις 20 λεπτά απ’ το αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ Κέφλαβικ, οργανώστε μια σούπερ-χαλαρωτική επίσκεψη πριν, ή μετά από την πτήση σας προς Ελλάδα.

2. Ξετυλίγοντας τον χάρτη της Ισλανδίας: Εκδρομή στον Χρυσό Κύκλο

Γκέιζερ εκρήγνυται - ταξίδι στην Ισλανδία

“Χρυσός Κύκλος” (“Golden Circle”) ονομάζονται συνδυαστικά τρία απ’ τα πιο εκθαμβωτικά αξιοθέατα της Ισλανδίας: Ο καταρράκτης Gullfoss (Χρυσός Καταρράκτης), το Εθνικό Πάρκο Thingvellir και τα Geysir (Γκέιζερ). Βρίσκονται όλα σε λιγότερο από δύο ώρες απ’ το Ρέικιαβικ και, ειδικά αν ο χρόνος σας στη χώρα είναι περιορισμένος, είναι μια καλή ευκαιρία να τα επισκεφτείτε μαζεμένα.

Πεζοπόρος στην Ισλανδία

Από τα παραπάνω, το πιο εντυπωσιακό είναι το θέαμα του Gullfoss, καθώς ένας απίστευτος όγκος νερού ξεχύνεται σε δύο επίπεδα 11 και 21 μέτρων αντίστοιχα. Αν πλησιάσετε κάπως για να βγάλετε φωτογραφίες θα πιτσιλιστείτε βέβαια δεόντως.

Τα γκέιζερ της κοιλάδας Haukadalur ανεβάζουν επίσης την αδρεναλίνη στα ύψη. Κάθε 5-10 λεπτά τα καυτά νερά του Strokkur πεντάγονται με δύναμη 15-40 μέτρα ψηλά – γι’ αυτό και πρέπει να έχετε την κάμερα σε ετοιμότητα!

Το πάρκο Thingvellir, τέλος, αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο, και είναι βυθισμένο στον μύθο. Bρίσκεται μεταξύ των τεκτονικών πλατών της Βόρειας Αμερικής και της Ευρασίας και σ’ αυτό οφείλει την ιδιότυπη, συνεχώς μεταλλασσόμενη μορφολογία του. Οι πλάκες συνεχίζουν να απομακρύνονται περίπου 2,5 εκ. κάθε χρόνο και το φαινομενικά γαλήνιο τοπίο βρίσκεται σε μια διαρκή κινητικότητα – ένα γεγονός που ιντριγκάρει από μόνο του.

Το Βόρειο Σέλας στο Εθνικό Πάρκο Thingvellir της Ισλανδίας

Τip: Αν αγαπάτε την περιπέτεια μην παραμείνετε σε μια… επιφανειακή επίσκεψη. Βουτήξτε με μάσκα στα κρυστάλλινα νερά της Silfra, της σχισμής ανάμεσα στις δύο τεκτονικές πλάκες. Πρόκειται παράλληλα για μία απ’ τις πιο διάσημες διαδρομές για καταδύσεις στον κόσμο.

3. Στα βήματα της Λάρα Κροφτ: Κινηματογραφικό ταξίδι στη Λιμνοθάλασσα Jökulsárlón

Λιμνοθάλασσα Jökulsárlón - ταξίδι στην Ισλανδία

Μπορείτε να επισκεφτείτε την εκθαμβωτική λιμνοθάλασσα Jökulsárlón σε ημερήσια εκδρομή απ’ την πρωτεύουσα της Ισλανδίας, το Ρέικιαβικ. Το ταξίδι, όμως, θέλει υπομονή. Το απίστευτο αυτό αξιοθέατο βρίσκεται 5-6 ώρες μακριά με το αυτοκίνητο ή το πούλμαν στα νοτιανατολικά της χώρας. Το θέαμα, όμως, δίχως άλλο θα σας ανταμείψει.

Η λίμνη φτάνει σε βάθος 248 μέτρων και σχηματίστηκε απ’ το Vatnajökull, το μεγαλύτερο παγόβουνο της Ευρώπης. Καθώς αυτό λιώνει – όλο και περισσότερο χάρη στο φαινόμενο του θερμοκηπίου – ο όγκος του νερού και τα μικρά παγόβουνα που στολίζουν την επιφάνεια της λίμνης αυξάνονται συνεχώς. Η συνάντηση γλυκού και θαλασσινού νερού, μια και η Jökulsárlón ανοίγεται στον Βόρειο Ατλαντικό, της δίνουν ένα χρώμα σχεδόν εξωπραγματικό. Τα μικρά παγόβουνα, μάλιστα, ταξιδεύουν μέχρι τη θάλασσα, που τα ξεβράζει πάλι πίσω στην κατάμαυρη ηφαιστειακή ακτή. Γι’ αυτό και η τελευταία έχει μετονομαστεί κατάλληλα σε Diamond Beach (Διαμαντένια Παραλία).

Παγόβουνο στην Ισλανδία

Για να ζήσετε τη λίμνη από κοντά θα φορέσετε το σωσίβιό σας, θα μπείτε σ’ ένα υπερμεγέθες αμφίβιο όχημα και θα “τσουλίσετε” μέσα στο νερό. Οι οδηγοί θα αρπάξουν, μάλιστα, κι ένα κομμάτι πάγου απ’ τη λίμνη για να δοκιμάσετε. Τη γειτονική παραλία, πάλι, επισκέπτονται συχνά φώκιες, ενώ φάλαινες όρκα κόβουν βόλτες στα ανοιχτά ανάλογα με την εποχή. Εν ολίγοις, το σκηνικό αξίζει την περιπέτεια, και την όποια κούραση!

Θεαματικό ταξίδι προς τη Λιμνοθάλασσα Jökulsárlón - ταξίδι στην Ισλανδία

Τip: Η ταινία Λάρα Κρόφτ Tomb Raider, δύο φιλμ Τζέιμς Μποντ, αλλά και ένα κομμάτι απ’ το βίντεο κλιπ του Justin Bieber “I’ll Show You” έχουν γυριστεί στην Jökulsárlón. Καθόλου σοφά, μάλιστα, θα δείτε τον νεαρό σταρ να ρίχνει μια βουτιά (με το εσώρουχο) στα επικίνδυνα παγωμένα νερά!

Κλείστε αεροπορικά για Ισλανδία αν θέλετε να ζήσετε ένα από τα 10 καλύτερα ταξίδια περιπέτειας σύμφωνα με τη Skyscanner!

4. Απόδραση στο μυστηριώδες Landmannalaugar, τα υψίπεδα της Ισλανδίας

Δύο κοπέλες στα υψίπεδα Landmannalaugar της Ισλανδίας

Tα υψίπεδα του Landmannalaugar είναι απ’ τα πιο καθηλωτικά ημερήσια ταξίδια που μπορείτε να κάνετε απ’ το Ρέικιαβικ. Δεν θα περιμένατε μάλλον να σας πούμε να πάρετε την πετσέτα και το μαγιό σας, αλλά αν δεν το κάνετε θα χάσετε. Η περιοχή, που θα σας περάσει και απ’ τους πρόποδες του ενεργού ηφαιστείου Hekla, είναι γνωστή για τις θερμές πηγές της και δεν ξέρετε ποτέ πότε θα προκύψει μπροστά σας ένα ειδυλλιακό φυσικό λουτρό για να βουτήξετε!

Η μορφολογία των βουνών τους χαρίζει μια πλούσια παλέτα από πράσινες, πορτοκαλί, κίτρινες και κοκκινωπές αποχρώσεις, ενώ απ’ τις πιο αξέχαστες εικόνες που θ’ αντικρίσετε είναι η λίμνη Bláhylur, εντός του κρατήρα ενός ηφαιστείου. Η βαθιά τυρκουάζ απόχρωσή της έρχεται σε έντονο κοντράστ με το μαγευτικό γύρω τοπίο σ’ ένα απίθανο φωτογραφικό ενσταντανέ.

Ταξιδιώτης απολαμβάνει τη φύση της Ισλανδίας

Οι εκδρομές με ειδικά οχήματα 4×4 θα σας περάσουν πάνω από κατά τ’ άλλα απροσπέλαστα βραχώδη ποταμάκια. Ένα κάμπινγκ ανάμεσα στις λάβες και τα γύρω βουνά αποτελεί έναν μόνο απ’ τους κινηματογραφικούς σταθμούς, με ένα στρατιωτικού στυλ φορτηγάκι να προμηθεύει τους επισκέπτες με τα απαραίτητα προϊόντα. Από κει ξεκινά και μία απ’ τις άφθονες διαδρομές για πεζοπορία στην περιοχή, που μπορείτε να κλείσετε με μια βουτιά στη θερμή πηγή του κάμπινγκ.

Η εκδρομή στο Landmannalaugar σε βυθίζει σ’ ένα αγνό, άγριο τοπίο που δύσκολα συναγωνίζεται με ό,τι έχεις δει έως τώρα. Ακόμα και η στάση για ζεστή σουπίτσα σε μια καντίνα στη μέση του πουθενά σε γεμίζει με μια όρεξη για περιπέτεια και ανακάλυψη, γαλαξίες μακριά απ’ τον πολιτισμό!

5. Θεαματικές περιπέτειες στην Κοιλάδα του Θωρ

Φίλοι της πεζοπορίας και φυσιολάτρεις θα λατρέψουν το Thórsmörk, ή αλλιώς Κοιλάδα του Θωρ. Φωλιασμένη ανάμεσα στα παγόβουνα Eyjafjallajökull, Mýrdalsjökull, and Tindfjallajökull, στα νότια υψίπεδα, το Τhórsmörk ενώνεται με το Landmannalaugar με το δημοφιλές μονοπάτι Laugavegur.

Ταξιδιώτης πίσω απ' τον καταρράκτη Seljalandsfoss το ηλιοβασίλεμα - ταξίδι στην Ισλανδία

Η κοιλάδα προκαλεί έντονα τις αισθήσεις με ένα σκούρο, πετρώδες τοπίο που “χαράσσεται” από παγωμένα ποτάμια, φαράγγια και ένα πράσινο πέπλο από βρύα που καλύπτουν τους γύρω λόφους. Αν κλείσετε εγκαίρως μπορείτε να περάσετε το βράδυ στο κατάλυμα της κοιλάδας Húsadalur, ή να οργανώσετε μία ημερήσια εκδρομή με όχημα 4×4 απ’ την πρωτεύουσα.

Δύο κοπέλες κάνουν βουτιά στις θερμές πηγές - ταξίδι στην Ισλανδία

Όπως και αλλού στην Ισλανδία, εδώ θα διαπιστώσετε πως το φαινόμενο του θερμοκηπίου μετριέται με το μάτι. Στο πέρασμά σας θα δείτε κομμάτια από άλλοτε γιγάντια, μυθικά παγόβουνα να μετατρέπονται, αργά, αλλά σταθερά, σε γυμνούς βράχους…

Ταξίδι με αυτοκίνητο στα χιόνια, Ισλανδία

Τip: Mην παραλείψετε στον δρόμο να κάνετε μια στάση στον καταρράκτη Seljalandsfoss. Ένα μονοπάτι σας οδηγεί πίσω και γύρω του, καθώς τα νερά ξεχύνονται μπροστά σας από 60 μέτρα ψηλά. Απ’ τη μια, θα βραχείτε. Απ’ την άλλη το θέαμα, σε συνδυασμό ειδικά με το γειτονικό Thórsmörk, μοιάζει βγαλμένο απ’ τις σελίδες της ισλανδικής μυθολογίας.

6. Ραντεβού με τις φάλαινες στα ανοιχτά της Ισλανδίας

Φάλαινα στα ανοιχτά της Ισλανδίας

Η όρκα, η επονομαζόμενη “φάλαινα-δολοφόνος”, είναι απ’ τους πιο διάσημους παραθεριστές στα παγωμένα νερά της Ισλανδίας. Αν και το συγκεκριμένο είδος φάλαινας είναι πιο πιθανό να το συναντήσετε – δίχως κανέναν κίνδυνο βέβαια – τον χειμώνα, οι καλοκαιρινοί μήνες είναι συνήθως οι καλύτεροι για να γνωρίσετε πάνω από είκοσι διαφορετικά είδη, όπως οι Minke και οι μπλε φάλαινες.

Απ’ την πρωτεύουσα Ρέικιαβικ αναχωρούν καθημερινά εκδρομές με ψαροκάικα στα ανοιχτά για να δείτε από κοντά τα γιγάντια θηλαστικά. Πρέπει να βρίσκεστε σε διαρκή ετοιμότητα για να “πιάσετε” τις καμπούρες και τις ουρές των φαλαινών καθώς πετάγονται απότομα απ’ τα νερά. Ο ξεναγός φωνάζει την “ώρα του ρολογιού”, αναφερόμενος στο σημείο όπου πρέπει να γυρίσετε για να δείτε τη φάλαινα – π.χ. “3 η ώρα”, αν βρίσκεται ακριβώς δεξιά σας.

Ουρά φάλαινας ξεπροβάλλει στη θάλασσα του Akureiri - ταξίδι στην Ισλανδία

Ομολογουμένως, οι εκδρομές απ’ το δημοφιλές Ρέικιαβικ δεν είναι πάντα υψηλής αδρεναλίνης. Πιο απομακρυσμένες περιοχές, όπως τα μοναχικά Westfjords (Δυτικά Φιορδ), η χερσόνησος Snaefellsnes και το Húsavík στον Βορρά αυξάνουν τις πιθανότητές σας για πιο συναρπαστικές λήψεις και εντυπωσιακά ακροβατικά. Αν είστε τυχεροί, μαζί με δελφίνια να κολυμπούν πιο δίπλα!

7. H κουλτούρα του καφέ στο Ρέικιαβικ

Ρέικιαβικ, Ισλανδία

Ένα ταξίδι στην Iσλανδία δεν σημαίνει μόνο περιπέτεια. Η χώρα, και ιδιαίτερα η πρωτεύουσα Ρέικιαβικ, κρύβουν μια ιδιαίτερη γοητεία σε καφέ γεμάτα χαρακτήρα, όπου συγκεντρώνονται επισκέπτες και ντόπιοι για να κάνουν διάλειμμα απ’ το κρύο και να δοκιμάσουν νέες γεύσεις. Εδώ θα νιώσετε την κουλτούρα του τόπου σε πιο νωχελικούς ρυθμούς, και χωρίς να επιβαρύνετε το πορτοφόλι σας.

Περάστε τα πρωινά σας με αφράτες τηγανήτες με τυρί Skyr. Δώστε το μεσημεράκι ραντεβού με τους υπόλοιπες ταξιδιώτες απ’ το hostel σας για μακαρονάδα με σολωμό και άλλα φρέσκα θαλασσινά. Ή οργανώστε νέες εξορμήσεις δίπλα στους κομπιουτεράδες που “κατασκηνώνουν” καθημερινά στα καφέ του Ρέικιαβικ.

Προετοιμασία καφέ

Θα γνωρίστε εύκολα νέους εξερευνητές στην πρωτεύουσα της Ισλανδίας, και οι συζητήσεις δεν είναι ποτέ πανομοιότυπες. Αν δεν σχολιάζετε «μπαναλιτέ» όπως η αντοχή σας στο νερό βρύσης – που μυρίζει έντονα θειάφι – θα ανακαλύψετε τα ωραιότερα αξιοθέατα της γειτονικής Γροιλανδίας από την κυρία που ζούσε εκεί τέσσερα χρόνια, ή θα πάρετε tips για νέες εκδρομές απ’ τον νεαρό που μόλις επισκέφτηκε την εξωπραγματική σπηλιά εντός του παγόβουνου Vatnajokull.

Street art στο Ρέικιαβικ

Προτιμήστε το ιστορικό Mokka-Kaffi για βάφλες, το χίπστερ Vínyl για ψαγμένα βινύλια και live μουσική, το Kaffi Loki για κέικ και παραδοσιακές τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως hákarl (μπουκιές από καρχαρία), το Café Babalú για την παιχνιδιάρικη εκλεκτικότητά του (και το καλό τσάι) και το Stofan Café για τη ζεστασιά του (και την ισλανδική μπίρα).

Σούρουπο στο Ρέικιαβικ - ταξίδι στην Ισλανδία

Εδώ οι ώρες περνούν πιο όμορφα όταν το κρύο θερίζει και το σκοτάδι μοιάζει ατελείωτο. Αλλά και το καλοκαίρι, γιατί η ατμόσφαιρα είναι απλά cool.

8. Αγναντέψτε τo Ρέικιαβικ από ψηλά

Θα δείτε τον σταυρό της μοντερνιστικής εκκλησίας Hallgrímskirkja να υψώνεται στα 75 σχεδόν μέτρα ψηλά από αρκετά σημεία του Ρέικιαβικ. Ένα απ’ τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της πρωτεύουσας, η σήμα-κατατεθέν εκκλησία είναι εμπνευσμένη απ’ το φυσικό ισλανδικό τοπίο. Αν περάσατε απ’ τον “Μαύρο Καταρράκτη” Svartifoss, στο Εθνικό Πάρκο Skaftafell, σίγουρα θα σας φέρει στο νου τους γραμμικούς βραχώδεις σχηματισμούς από βασάλτη – όπως  άλλωστε ενέπνευσαν και τον αρχιτέκτονα Guðjón Samúelsson.

To Ρέικιαβικ χιονισμένο - ταξίδι στην Ισλανδία

Ζήστε τη μελωδική δύναμη μιας συναυλίας οργάνου από διεθνείς καλεσμένους. Ή απορροφήστε μια άλλη πλευρά του Ρέικιαβικ απ’ τον πύργο της, με πρωταγωνιστές τις πολύχρωμες στέγες της πόλης, τα βουνά και την ταξιδιάρικη γαλήνη του κόλπου Faxaflói.

Διεύθυνση: Hallgrímstorg 101, 101 Reykjavík.

Τιμή: Είσ. Ελεύθερη. Για τον πύργο περ. 8€, 7-16 ετών περ. 0,80€.

Ώρες λειτουργίας: 9 π.μ.-5 μ.μ. Το καλοκαίρι έως 9 μ.μ.

9. Eξερευνήστε την ισλανδική φύση κάτω απ’ τον θόλο του Perlan

Τα τοπ αξιοθέατα και σημεία ενδιαφέροντος βρίσκονται στην καρδιά του λιλιπούτειου Ρέικιαβικ. Πιθανώς, όμως, να πήρε ήδη το μάτι σας τον γυάλινο θόλο που δεσπόζει στον λόφο Öskjuhlíð. Πρόκειται για το Perlan, ένα απ’ τα σπουδαιότερα μουσεία της ισλανδική πρωτεύουσας, λίγο έξω απ’το κέντρο.

Τον χώρο συνθέτουν, για αρχή, ένα πλανητάριο τελευταίας τεχνολογίας, που φιλοξενείται σε μία απ’ τις 6 δεξαμενές γεωθερμικού νερού του Perlan (ανοίγει τον Νοέμβριο 2018!). Ένα πρατηρητήριο στον 4ο όροφο, που περιβάλλει τον θόλο με θέα 360 μοιρών. Και η έκθεση Θαύματα της Ισλανδίας, που περιλαμβάνει μία σπηλιά 100 μέτρων φτιαγμένης από 350 τόνους χιονιού απ’ τα όρη Bláfjöll (Μπλε Βουνά).

Πανοραμική θέα του Ρέικιαβικ απ΄το Perlan

Πριν από τις πιο τολμηρές εξορμήσεις σας στο ισλανδικό τοπίο, εδώ θα μοιραστείτε τα μυστικά των παγόβουνων και θα νιώσετε την πραγματική δύναμη των ηφαιστείων, των σεισμών και του γεωθερμικού πλούτου της χώρας.

Κάτω απ’ τον θόλο του Perlan, στον 5ο όροφο, φιλοξενείται επίσης το περιστρεφόμενο εστιατόριο “Út í bláinn” (11.30 π.μ.-10 μ.μ.). Παραμείνετε μέχρι το σούρουπο για γκουρμέ πιάτα με γαρνιτούρα από ασύγκριτη θέα!

Τip: Ένα βανάκι σας μεταφέρει δωρεάν, κάθε μισή ώρα (10 π.μ.-7.30 μ.μ.), απ’ το Μέγαρο Μουσικής Harpa, στο κέντρο της πόλης, μέχρι το Perlan.

Διεύθυνση: Varmahlíð 1, 105 Reykjavík.

Τιμή: Συνδυατικό εισιτ. εκθ.+παρατηρητήριο περ. 30€, 6-15 ετών περ. 15€, έως 5 ετών εισ. ελεύθερη.

Ώρες λειτουργίας: 9 π.μ.-7 μ.μ.

10. Κάντε cult μπαρότσαρκα στο κέντρο του Ρέικιαβικ

Φίλοι πίνουν μπίρα σε μπαρ στο Ρέικιαβικ - ταξίδι στην Ισλανδία

Μπορεί την ημέρα η ισλανδική πρωτεύουσα να μοιάζει με φιλήσυχο χωριό, τα βράδια όμως παίρνει φωτιά. Η μπαρότσαρκα κατά μήκος της Laugavegur, της κεντρικής οδού του Ρέικιαβικ, συνδυάζει πληθώρα μπαρ και αποτελεί σαββατιάτικη τελετουργία. Αν ταξιδεύετε χωρίς παρέα μπορείτε να κλείσετε ένα οργανωμένο πάρτι-ξενάγηση, σας διαβεβαιώνουμε, όμως, ότι και χωρίς γκρουπ θα τα καταφέρετε μια χαρά. Δοκιμάστε ισλανδικές μπύρες, αλλά και το κλασικό σφηνάκι Brennivin, επί λέξη “φλεγόμενο κρασί” αλλά περισσότερο γνωστό ως “Μαύρος Θάνατος”. Οι πιο τολμηροί το συνοδεύουν με μπουκιές από καρχαρία.

Σας προκαλούμε – και στην υγειά σας. Ή, μάλλον, skál! Κι αν είστε τυχεροί, γυρίζοντας σπίτι τα κρύα βράδια ίσως δείτε και το Βόρειο Σέλας πάνω απ’ το Ρέικιαβικ. Κι ας μην είστε μεθυσμένοι…

To Βόρειο Σέλας κάνει την εμφάνισή του στο Ρέικιαβικ, Ισλανδία

Τip: Πιο κομψές καταστάσεις προσφέρουν cocktail bar-εστιατόρια όπως το γκουρμέ Apotekið. Ο κατάλογός του είναι εμπνευσμένος απ’ το πρώην φαρμακείο που στεγαζόταν στο ιστορικό κτίριο της Austurstræti 16, σερβίροντας ευφάνταστα “παυσίπονα” όπως Black Death Negroni, με Brennivin, καμπάρι, γλυκό βερμούτ και αψέντι.

Χορός σε νυχτερινό κέντρο

Kανόνες ασφαλείας στην Ισλανδία, τη “Χώρα του Πάγου και της Φωτιάς”

Η διάσημη παραλία Reynisfjara

Ερχόμενοι οι περισσότεροι από “προστατευμένες” μεγαλουπόλεις και την αγκαλιά της μεσογειακής φύσης, δύσκολα μπορούμε να αναλογιστούμε τις συνθήκες που κυριαρχούν στο άγριο ισλανδικό τοπίο. Αν στη χώρα μας εύκολα προσπερνάμε ταμπέλες που μας προειδοποιούν π.χ. να οδηγούμε με 50 χλμ., στην Ισλανδία δεν είναι σοφό να τις αγνοήσουμε. Δεν αποκλείεται ν’ ακούσετε ιστορίες για αμάξια που… “κατρακυλάνε” απροειδοποίητα μέσα σε ηφαίστεια!

Εκδρομή σε παγόβουνο - ένα απ' τα τοπ αξιοθέατα της Ισλανδίας

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν από ένα ταξίδι στην Ισλανδία

  • Το κλίμα της Ισλανδίας είναι παγερό και ο καιρός απρόβλεπτος οποιαδήποτε εποχή. Ό,τι δραστηριότητα κι αν οργανώσετε, ντυθείτε καλά!
  • Στα υψίπεδα ο καιρός είναι πιο ασταθής. Μπορεί να ξεκινήσετε μια γνωστή πεζοπορική διαδρομή μια υπέροχη ημέρα με λιακάδα, αλλά δεν αποκλείεται να φτάσετε στο τέρμα της περικυκλωμένοι από ομίχλη.
  • Η οδήγηση σε πιο απομονωμένα σημεία του χάρτη της Ισλανδίας θέλει την κατάλληλη έρευνα. Πολλές διαδρομές, ιδιαίτερα στα υψίπεδα, χρειάζονται όχημα 4×4.
  • Στη λίμνη Jökulsárlón τα παγόβουνα δεν είναι όσο «ακλόνητα» φαίνονται. Αποφύγετε να περπατήσετε πάνω τους.
  • Τα αδάμαστα κύματα στήνουν έναν ονειρικό καμβά για φωτογραφίες στην παραλία Reynisfjara – αλλά όχι για κολύμπι.
Εκκλησία στην Ισλανδία

πηγή-skyscanner

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *