Καταρράκτες, δάση μέσα στο νερό, μπαρόκ παλάτια: Οι ωραιότερες Αλπικές λίμνες της Βαυαρίας

18 Φεβρουαρίου 2022
Μη κατηγοριοποιημένο

Για περισσότερες πληροφορίες και μοναδικά πακέτα προσφορών μπορείτε να επισκεφθείτε το https://www.diplomattravel.gr/ , τηλεφωνικώς στο : 210 6517509 ή μέσω email στο : [email protected]

Γραφικές και πανέμορφες κάθε εποχή του χρόνου, πραγματικά θαύματα της φύσης κρυμμένα ανάμεσα στην πιο θεαματική οροσειρά της Ευρώπης

H Schwansee είναι η λίμνη που ενέπνευσε τη θρυλική «Λίμνη των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι.

Με τις κορυφές τους να μοιράζονται ανάμεσα σε 8 χώρες, οι Άλπεις αποτελούν ένα από εντυπωσιακότερα γεωφυσικά φαινόμενα στην Ευρώπη. Το τμήμα τους που εισχωρεί στη Γερμανία εντοπίζεται στο ομόσπονδο κράτος της Βαυαρίας, δημιουργώντας ένα ειδυλλιακά επιβλητικό σκηνικό, στο οποίο πρωταγωνιστούν οι θεαματικές λίμνες.

Το γεγονός ότι οι περισσότερες από αυτές τις λίμνες βρίσκονται σε τόσο κοντινή απόσταση από το Μόναχο τις καθιστά ιδανικό προορισμό, είτε για ημερήσιες εξορμήσεις από τη βαυαρική πρωτεύουσα, είτε για ένα θαυμάσιο road trip. Κάθε λίμνη-σταθμός θα σας χαρίσει ονειρικές εικόνες κι ανεπανάληπτες εμπειρίες.

Πεζοπορία, ορειβασία, ποδηλατάδες και βαρκάδες, ιστιοπλοΐα· ακόμη και surf ή καταδύσεις σε μεγαλειώδη τοπία ανέγγιχτης φυσικής ομορφιάς. Είναι μερικές μόνο από τις δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε στις πιο βουνίσιες λίμνες της Γερμανίας. Και μόνο η αίσθηση του αναζωογονητικού αέρα από τα γύρω παρθένα δάση, που κατεβαίνει ως τις ακτές των λιμνών, είναι μοναδική.

Φτάνοντας στον εντυπωσιακό αριθμό των 300 συνολικά και παρουσιάζοντας μεγάλη ποικιλία –από μικρές υδάτινες δεξαμενές, ως τον επονομαζόμενο «Ωκεανό της Βαυαρίας»– πολλές από τις λίμνες αυτές έχουν δημιουργηθεί κατά την Εποχή των Παγετώνων, ενώ κάποιες περιλαμβάνονται στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Οι εικόνες των ζωηρόχρωμων μπλε νερών με τα καταπράσινα και τις περισσότερες φορές χιονισμένα βουνά γύρω τους, μοιάζουν σαν καρτ ποστάλ. Και αποτελούν κοινό γνώρισμα της λίστας που ακολουθεί, όπου περιλαμβάνονται οι πιο εντυπωσιακές από τις Αλπικές λίμνες της Γερμανίας.

Königsee

Με την εκπληκτική της φύση, τη μοναδική της ηχώ και τον τίτλο της καθαρότερης λίμνης της Γερμανίας χάρη στην ποιότητα του νερού της –που αγγίζει εκείνη του πόσιμου– δεν είναι τυχαίο που η Königsee αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για φυσιολάτρες κι επισκέπτες της Βαυαρίας.

Η «Λίμνη του Βασιλιά», όπως μεταφράζεται, είναι η 3η σε έκταση της Γερμανίας και το μεγαλύτερο μέρος της ανήκει στο Εθνικό Πάρκο Berchtesgaden, το οποίο εμφανίζεται και σε μια σκηνή της ταινίας «Η Μελωδία της Ευτυχίας». Η μαγευτική φύση των βουνών που την περιβάλλουν και η θέα από τις όχθες έχουν εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες, σε βαθμό που ένα σημείο στη βορειοανατολική πλευρά έχει ονομαστεί Malerwinkel, δηλαδή «Η Γωνιά των Ζωγράφων». Θα το προσεγγίσετε εύκολα, μέσω ενός από τα πολλά περιπατητικά μονοπάτια που απλώνονται γύρω από τη λίμνη. Απαράμιλλη είναι βέβαια και η θέα από το παρατηρητήριο Rabenwand, στο οποίο θα φτάσετε με 40 λεπτά περπάτημα από τον δήμο Schönau, βόρεια της Königsee.

Ο ναός του Αγίου Βαρθολομαίου είναι ένα από τα πιο όμορφα σημεία στην Königsee.
Ο Άγιος Βαρθολομαίος είναι αφιερωμένος στον προστάτη άγιο των γαλακτοπαραγωγών των Άλπεων.

Ωστόσο, ο πιο θεαματικός τρόπος για να απολαύσετε τη μαγεία του υδάτινου τοπίου είναι διαπλέοντας τη λίμνη με μία από τις ηλεκτροκίνητες μα αθόρυβες και παραδοσιακές στην όψη βάρκες, που κάνουν τον γύρο της. Θα νιώσετε ότι βρίσκεστε στα φιόρδ της Νορβηγίας, καθώς θα ξεδιπλώνεται μπροστά σας το σκηνικό της πεντακάθαρης Königsee, με τους καταρράκτες και το αλπικό τοπίο. Χωρίς στάσεις η βαρκάδα διαρκεί 2 ώρες, αλλά είναι προτιμότερο να κατεβείτε στα δύο προτεινόμενα σημεία, ειδικά στον πανέμορφο ναό του Αγίου Βαρθολομαίου. Η κατάλευκη εκκλησία με τους χαρακτηριστικούς κόκκινους τρούλους βρίσκεται στη δυτική πλευρά της λίμνης, είναι αφιερωμένη στον προστάτη άγιο των αλπικών γαλακτοπαραγωγών και ανάγεται στον 12ο αιώνα. Η δεύτερη στάση, κοντά στη νότια όχθη, θα σας φέρει μετά από σύντομο περπάτημα στη μικροσκοπική αλλά πανέμορφη λίμνη Obersee.

Obersee

Η κουκλίστικη αυτή λίμνη, επίσης τμήμα του Εθνικού Πάρκου Berchtesgaden, κλέβει σχεδόν την παράσταση από την Königsee. Χαρακτηριστικό της εξωπραγματικής της ομορφιάς είναι τα πάντα γαλήνια νερά, στα οποία καθρεφτίζονται μόνιμα οι βουνοκορφές και τα έλατα που την πλαισιώνουν.

Προσθέστε το ένα και μοναδικό ξύλινο, παραλίμνιο σπιτάκι –το οποίο μοιάζει να αιωρείται στα γαλάζια νερά– αλλά και τους ψηλότερους καταρράκτες της Γερμανίας, οι οποίοι καταλήγουν στη λίμνη πέφτοντας από ύψος 470 μέτρων. Ο καταρράκτης Röthbachfall βρίσκεται νοτιοανατολικά και προσεγγίζεται ύστερα από περπάτημα 1 ώρας και 15 λεπτών. Ακόμα όμως κι αν δεν ακολουθήσετε το μονοπάτι ως εκεί, το σκηνικό της Obersee είναι τόσο μαγευτικό, ώστε από πολλούς θεωρείται ένα από τα ωραιότερα γερμανικά τοπία.

Hintersee

Μία ακόμη λίμνη εντός του Εθνικού Πάρκου Berchtesgaden, μικρή μα πανέμορφη, με δεκάδες βουνοκορφές να την κυκλώνουν. Πανύψηλα έλατα φτάνουν ως τις όχθες της και βρίσκονται ακόμη και στους διάσπαρτους βράχους εντός των σμαραγδένιων της νερών. Εδώ θα κάνετε χαλαρή πεζοπορία –ο γύρος της λίμνης δεν θα σας πάρει πάνω από 45 λεπτά– ακόμα και βαρκάδα.

Με αυτοκίνητο, η Hintersee προσεγγίζεται μόλις 15 λεπτά από τη λίμνη Königsee. Βρίσκεται δε πολύ κοντά στο ορειβατικό χωριό Ramsau, με τα πανέμορφα, αλπικής αρχιτεκτονικής καταλύματα. Το Ramsau είναι βέβαια γνωστό και για τη γραφική εκκλησία St. Sebastian, ένα από τα πιο φωτογραφημένα σημεία όλης της Βαυαρίας. Με το απλό ξύλινο γεφυράκι μπροστά του και τις χιονισμένες κορυφές των Άλπεων για φόντο, δεν περιλαμβάνεται τυχαία σε κάθε τουριστικό οδηγό. Αξίζει η διαδρομή από τη λίμνη για να το θαυμάσετε.

Chiemsee

Λόγω της έκτασής της, η οποία φτάνει τα 80 τ.χλμ. ονομάζεται «Ωκεανός της Γερμανίας» ή «Θάλασσα της Βαυαρίας». Εδώ μπορείτε άνετα να περάσετε μια ολόκληρη μέρα, συνδυάζοντας φυσικές δραστηριότητες και περιήγηση στα αξιοθέατα. Τα σημεία ενδιαφέροντος που προσελκύουν τα πλήθη βρίσκονται στα τρία νησιά της Chiemsee, η οποία σχηματίστηκε από παγετώνα πριν 10.000 χρόνια και βρίσκεται σε απόσταση 110 χιλιομέτρων από το Μόναχο. Υπάρχει σύνδεση με πλοιάριο και με τα τρία νησιά, που είναι και ο ιδανικότερος τρόπος για να απολαύσετε τη λίμνη σε ολόκληρη την έκτασή της.

Το μεγαλύτερο και θεαματικότερο νησί είναι το Herreninsel με προεξέχον αξιοθέατο το παλάτι του βασιλιά Λουδοβίκου Β’ με τους εκπληκτικούς κήπους. Χτισμένο κατά τα πρότυπα των Βερσαλλιών και προς τιμήν του «Βασιλιά Ήλιου» Λουδοβίκου ΙΔ΄ –τον οποίον θαύμαζε ο Βαυαρός μονάρχης– το ανάκτορο είναι πράγματι εκθαμβωτικό. Θα φτάσετε εδώ μέσα σε 15 λεπτά από την προβλήτα της λίμνης και μπορείτε να παρακολουθήσετε μία από τις οργανωμένες ξεναγήσεις, οι οποίες, μεταξύ 20 επισκέψιμων δωματίων, περιλαμβάνουν τα Κρατικά Διαμερίσματα, τη Μεγάλη Αίθουσα με τους Καθρέφτες και τη Μνημειώδη Σκάλα. Επιπλέον, στους υπέροχους κήπους που κοσμούνται από τις κρήνες Fama, Fortuna και Latona, θα απολαύσετε στιγμές χαλάρωσης και γαλήνης με θέα στην απέραντη λίμνη και στα γύρω βουνά. Κι αν θέλετε να νιώσετε μέρος της ιστορίας του ανακτόρου, όπου ο άτυχος Λουδοβίκος Β’ πρόλαβε να κατοικήσει μόνο για 10 μέρες, μπορείτε να επιστρέψετε στην προβλήτα νοικιάζοντας μια άμαξα.

Στο μικρότερο νησάκι, το ρομαντικό Fraueninsel, το σκηνικό αλλάζει. Θα φτάσετε ως εδώ σε 10 λεπτά με βαρκάκι από το Herreninsel, για να θαυμάσετε το Μοναστήρι που ο Δούκας Tassilo έχτισε το 700 και κατοικείται έως σήμερα από Βενεδικτίνους μοναχούς. Αυτοί είναι που φροντίζουν τους κήπους του και παράγουν τη διάσημη και νοστιμότατη αμυγδαλόπαστα, την οποία μπορείτε να προμηθευτείτε στο κατάστημα του μοναστηριού. Το οκταγωνικό κωδωνοστάσιο της μονής αποτελεί αναγνωρίσιμο ορόσημο της περιοχής. Εκτός από τους μοναχούς, το νησάκι αριθμεί περίπου 300 μόνιμους κάτοικους, πολλοί εκ των οποίων νοικιάζουν καταλύματα, δίνοντάς σας την ευκαιρία να περάσετε μια νύχτα απόλυτης γαλήνης εκεί, όταν τα πλήθη έχουν πια αναχωρήσει. Ο γύρος του Fraueninsel με τα πόδια δεν θα σας πάρει πάνω από μισή ώρα, ενώ αξίζει να καταλήξετε έπειτα στην ταράτσα κάποιας μπυραρίας για δείπνο με θέα στη λίμνη.

Το τρίτο νησί της Chiemsee είναι το Krautinsel και είναι ακατοίκητο. Στις όχθες της λίμνης, εντωμεταξύ, έχουν διαμορφωθεί και παραλίες με νεροτσουλήθρες και πλήθος επιλογών για υδάτινα σπορ, ειδικότερα τους θερμότερους μήνες: από kayak και SUP, έως ιστιοπλοΐα.

Eibsee

Σε υψόμετρο σχεδόν 1.000 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και στους πρόποδες του Zugspitze –του ψηλότερου βουνού της Γερμανίας– το μπλε του ουρανού μοιάζει να γίνεται ένα με τα καταγάλανα νερά της Eibsee. Η συναρπαστική της τοποθεσία την καθιστά μία από τις πιο εντυπωσιακές λίμνες ολόκληρης της χώρας και η μοναδική της ομορφιά ήταν εκείνη που έκανε τον Augustus Terne να την αποκτήσει το 1884, έναντι 10.000 μάρκων.

Σήμερα η λίμνη παραμένει ιδιωτική (ανήκει στην εταιρία Eibsee Hotel) κι έχει μετατραπεί σε έναν εξαιρετικά επιτυχημένο χειμερινό προορισμό. Το γραφικό μονοπάτι που την κυκλώνει θα το διανύσετε σε λιγότερο από 2 ώρες μέσω ενός πανέμορφου αλπικού δάσους, ενώ μπορείτε ανά πάσα στιγμή να κάνετε μια στάση για βουτιά στα καθαρά, αναζωογονητικά νερά. Επιπλέον, υπάρχει δυνατότητα να νοικιάσετε βάρκα ή κανό για να θαυμάσετε ακόμη καλύτερα τη συναρπαστική θέα, που πραγματικά κόβει την ανάσα. Καθώς η Eibsee αποτελεί πλέον δημοφιλή προορισμό όλες τις εποχές, προτιμήστε να βρεθείτε εκεί καθημερινές ή νωρίς το πρωί.

Tegernsee

Ακόμη μία λίμνη με σημαντική έκταση που βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο στους πρόποδες των Βαυαρικών Άλπεων, με την ύπαρξή της να ανάγεται επίσης στην Εποχή των Παγετώνων. Σε απόσταση μόνο 50 χιλιομέτρων από το Μόναχο, αρκεί κανείς να κοιτάξει τη θέα από την κοιλάδα Tegernsee προς την ομώνυμη λίμνη, για να καταλάβει γιατί συγκεντρώνει τόσο κόσμο: το νερό λαμπυρίζει, οι βουνοκορφές καθρεφτίζονται πάνω της κι αντανακλούν το φως, ενώ αλεξίπτωτα πλαγιάς προσθέτουν χρώμα την υπέροχη εικόνα.

Προσφέρονται πολλοί τρόποι για να εξερευνήσετε την Tegernsee: από περιπατητικά μονοπάτια και ποδηλατικές διαδρομές, έως ενοικίαση βάρκας ή επιβίβαση σε μικρά πλοιάρια στα πλαίσια οργανωμένης ξενάγησης. Δεν λείπουν βέβαια και τα σημεία που ενδείκνυνται για κολύμβηση. Καθώς η περιοχή αποτελεί δημοφιλές θέρετρο για υπηρεσίες υγείας ήδη από τον 19ο αιώνα, θα βρείτε και πολλά spa στη λουτρόπολη Bad Wiessee, η οποία έχει αναπτυχθεί στη δυτική όχθη. Σε αυτά, εκτός από διαμονή με θέα, προσφέρονται και μοναδικές θεραπείες με ιαματικά νερά πλούσια σε ιωδιούχο θείο, προερχόμενα από κοντινή στη λίμνη πηγή.

Schliersee

Ανατολικά της Tegernsee, η σχετικά μικρή και λιγότερο γνωστή Schliersee προσελκύει τους φυσιολάτρες χάρη στην πλούσια χλωρίδα και πανίδα της. Οι πιο δραστήριοι, όσοι δεν αρκούνται απλά στην πεζοπορία και στην εξερεύνηση του τοπίου, θα μείνουν απασχολημένοι όλη μέρα. Τους θερινούς μήνες, ειδικά, μπορούν να επιδοθούν σε καταδύσεις, κολύμπι, surf, καγιάκ, SUP ή να παρακολουθήσουν μαθήματα ιστιοπλοΐας –εξάλλου η λίμνη είναι γνωστή για τους αγώνες ιστιοπλοΐας που διεξάγονται εδώ και 40 χρόνια.

Κι όλα αυτά μέσα σε ένα γραφικό σκηνικό, το οποίο η ομορφιά των γύρω βουνών κάνει ονειρικό. Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο σημαντικότερο αξιοθέατο της περιοχής βόρεια της Schliersee: την εκκλησία του Αγίου Σίξτου με το ψηλόλιγνο κωδωνοστάσιο, τις τοιχογραφίες του 18ου αιώνα και φυσικά την πανοραμική θέα της λίμνης.

Schwansee και Alpsee

Τις μαγευτικές αυτές λίμνες θα τις συνδυάσετε με την επίσκεψή σας σε δύο από τα γνωστότερα κάστρα ολόκληρης της Γερμανίας: τα Schloss Hohenschwangau και Schloss Neuschwanstein. Το πρώτο αποτελούσε τη βασιλική κατοικία όπου ο Λουδοβίκος Β΄ προτιμούσε να περνάει τα καλοκαίρια του. Είναι ένα κιτρινωπό, νεογοτθικό σύμπλεγμα από πολυγωνικούς πύργους που περιβάλουν τις λαμπρές πολυτελείς αίθουσες, τις οποίες μπορείτε να επισκεφθείτε πριν κατηφορίσετε προς την υπέροχη Alpsee. Κρυμμένη μέσα στην πυκνή βλάστηση και στις απότομες πλαγιές, αγαπημένη των άγριων κύκνων της περιοχής και με κουκλίστικα καταλύματα στις όχθες της, είναι ο ορισμός της «αλπικής λίμνης». Το υποδηλώνει άλλωστε και το όνομά της.

Η μικρότερη Schwansee μπορεί επίσης να συνδυαστεί με επίσκεψη είτε στο Hohenschwangau, είτε στο διάσημο Schloss Neuschwanstein –ένα από τα πιο παραμυθένια κάστρα στον κόσμο. Προοριζόταν κι αυτό για εξοχική κατοικία του Λουδοβίκου Β΄, ο οποίος ξεκίνησε να το χτίζει προς τιμήν του αγαπημένου του συνθέτη Ρίχαρντ Βάγκνερ. Παρότι δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αποτελεί ιδανικό παράδειγμα ρομαντικής αρχιτεκτονικής και προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες. Κι αν το κάστρο ενέπνευσε τον Walt Disney στον σχεδιασμό της Disneyland, η κουκλίστικη λίμνη Schwansee ενέπνευσε τον Τσαϊκόφσκι για την πασίγνωστη «Λίμνη των Κύκνων», αφού τα πανέμορφα πτηνά βρίσκουν εδώ καταφύγιο όλον τον χρόνο. Στο νοτιοανατολικό άκρο της υπάρχει μάλιστα κι ένα καταφύγιο άγριας ζωής, αλλά και μία ακόμα μικροσκοπική λίμνη, η οποία καλύπτεται από ροζ νούφαρα.

Τόσο η Alpsee όσο και η Schwansee προσφέρονται για κολύμπι στα γαλήνια νερά τους, χαρίζοντάς σας μαγευτική θέα στα δύο παραπάνω κάστρα.

Πηγή: Travel.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *