Ταξίδι στη Βουδαπέστη

7 Δεκεμβρίου 2021
Μη κατηγοριοποιημένο
Ταξίδι στη Βουδαπέστη από το Diplomat Travel
Οργανώσετε το ταξίδι σας με το έμπειρο προσωπικό του Diplomat travel, το ταξιδιωτικό μας γραφείο με 30 χρόνια εμπειρίας στο χώρο των ταξιδιών θα σας καθοδηγήσει σε ότι χρειαστείτε!  Για περισσότερες πληροφορίες και μοναδικά πακέτα προσφορών για την Βουδαπέστη μπορείτε να επισκεφθείτε το site μας. https://www.diplomattravel.gr/ , τηλεφωνικώς στο : 210 6517509 ή μέσω email στο : [email protected]
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.  https://www.diplomattravel.gr/

Ας δούμε ποια αξιοθέατα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε, και όσα δεν πρέπει να χάσετε στο ταξίδι σας στη Βουδαπέστη, με πλήρη στοιχεία επικοινωνίας, μετακινήσεων και τιμών.

1. Βασιλικό Ανάκτορο Βούδας (Buda Castle)

Βασιλικό Ανάκτορο Βούδας, Βουδαπέστη, Ουγγαρία, Ευρώπη
Βασιλικό Ανάκτορο Βούδας, Βουδαπέστη, Ουγγαρία, Ευρώπη

Διεύθυνση: Budapest, Szent György tér 2, 1014, Βουδαπέστη
Ιστοσελίδα: http://www2.budavar.hu/index.php?menu=136
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: (+36) 1 458 3000
Συγκοινωνία: Στάση Palota Ut (γραμμή λεωφορείου 16 από Deak Ferenc Ter)
Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 2-6 ώρες
Ξενάγηση: Ξενάγηση στο Βασιλικό Ανάκτορο Βούδας: Έγκλημα & Ιστορία

Πάνω στο μεγαλόπρεπο λόφο της Βούδας και λόγω της θαυμάσιας γεωγραφικής θέσης οι εκάστοτε κάτοικοι της περιοχής δημιούργησαν οχυρωματικά έργα και προστατευτικά τείχη καταφεύγοντας εκεί σε περιόδους επιδρομών και πολέμων. Ο βασιλιάς Μπέλα Δ’ κατά τον 13ο αιώνα οχύρωσε το λόφο της Βούδας προκειμένου να προστατεύσει το λαό του από τις επιδρομές των Τατάρων και τον Μογγόλων, ενώ 200 χρόνια αργότερα κατά τη λαμπρή περίοδο βασιλείας του Ματθία Κορβίνου αναγέρθηκε ένα γοτθικό ανάκτορο.

Οι μακραίωνες συγκρούσεις των χριστιανών με τους Οθωμανούς οδήγησε σε αλλεπάλληλες καταστροφές, ωστόσο οι Αψβούργοι υπό τη Μαρία Θηρεσία ξανάκτισαν με εντυπωσιακό τρόπο τόσο το ανάκτορο όσο και την ευρύτερη περιοχή του Κάστρου. Σήμερα εσείς θα αντικρίσετε μία Βούδα αναγεννημένη πάνω σε αυτά τα πλαίσια τη δεκαετία του 1950, καθώς το έτος 1945 οι μάχες μεταξύ των προελαύνοντων σοβιετικών και των Γερμανών και Ούγγρων συνεργατών τους ήταν τρομερές αφήνοντας στάχτη κι ερείπια.

Το βασιλικό ανάκτορο με τον εντυπωσιακό θόλο έχει πλέον αποκατασταθεί και μπροστά του στέκει περήφανα το άγαλμα του πρίγκηπα Ευγενίου της Σαβοΐας, οι νίκες του οποίου επί των Τούρκων απέφεραν την απελευθέρωση της Ουγγαρίας από τον οθωμανικό ζυγό.

Αξίζει να περιηγηθείτε με τα πόδια στο Κάστρο και να θαυμάσετε τις λαμπρές πύλες, τις κρήνες και τα τείχη, ενώ στην περιοχή του βρίσκονται σημαντικά αξιοθέατα (Εθνική Πινακοθήκη, Προμαχώνας των Ψαράδων, Εκκλησία του Ματθία, Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας) που περιγράφονται παρακάτω. Τέλος,ενδείκνυται να κατεβείτε το πέτρινο μονοπάτι από το κάστρο προς το ποτάμι όταν νυχτώνει καθώς θα βρείτε την ευκαιρία να βγάλετε πολλές εντυπωσιακές φωτογραφίες την πιο όμορφα φωταγωγημένη πόλη της Ευρώπης.

Tip: Ο πιο δημοφιλής τρόπος για να ανεβείτε στο Κάστρο είναι το παλιό και παραδοσιακό τελεφερίκ του 1870 που βρίσκεται ακριβώς μπροστά σας μόλις περάσετε την Αλυσιδωτή Γέφυρα, ωστόσο θα σας κοστίσει 1.600 φιορίνια και πιθανότατα πολλή ώρα αναμονής. Εάν είστε φίλοι της (ανηφορικής) πεζοπορίας το μονοπάτι μέχρι το κάστρο θα σας πάρει περίπου 15 λεπτά, εναλλακτικά είτε πάρτε το λεωφορείο 16 (από στάση Deak Ferenc ter σε Palota ut), είτε αναζητείστε τις κυλιόμενες σκάλες και τα ασανσέρ που βρίσκονται μόλις λίγες δεκάδες μέτρα παραπέρα.

2. Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας (Hungarian National Gallery)

Διεύθυνση: 1014 Budapest, Szent György tér 2, 1013, Βουδαπέστη
Ιστοσελίδα: http://mng.hu/
Συγκοινωνία: Στάση Palota Ut (γραμμή λεωφορείου 16 από Deak Ferenc Ter)
Eισιτήριο εισόδου: 1800 φιορίνια
Ωράριο λειτουργίας: 10.00-18.00 (κλειστό τη Δευτέρα, 24/12, 25/12, 2/1)
Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 1-2 ώρες

Δωρεάν είσοδος με την Κάρτα της Βουδαπέστης:

Εάν είστε φίλοι της τέχνης θα εντυπωσιαστείτε από την ποικιλία και την ομορφιά των εκθεμάτων που παρουσιάζονται στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας, η οποία βρίσκεται στην καρδιά του κάστρου της Βούδας και φυσικά επιβάλλεται η επίσκεψη σας σε αυτή. Τα εκθέματα, γλυπτά και κυρίως πίνακες, αποτελούν τον πολιτιστικό πλούτο του ουγγρικού έθνους ανά τους αιώνες, από το Μεσαίωνα μέχρι τη σύγχρονη εποχή, και φιλοξενούνται στο κτίριο του Βασιλικού Ανακτόρου από το 1975.

Στον πρώτο όροφο θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τα έργα της εποχής της Αναγέννησης και του μπαρόκ, στο δεύτερο εκτίθενται δημιουργήματα του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα και στον τρίτο από το 1945 και μετά, ενώ η πινακοθήκη συχνά φιλοξενεί και περιοδικές εκθέσεις. Επιπλέον, πρέπει να επισημανθεί πως θα απολαύσετε και έργα τέχνης αλλοδαπών καλλιτεχνών, όπως το άγαλμα του Ροντέν και πίνακες των Monet, Gauguin αλλά και του δικού μας Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

3. Προμαχώνας των Ψαράδων (Fisherman’s Bastion)

Διεύθυνση: Budapest, Szentháromság tér, 1014, Βουδαπέστη
Ιστοσελίδα: http://www2.budavar.hu/index.php?menu=480
Συγκοινωνία: Στάση Palota Ut (γραμμή λεωφορείου 16 από Deak Ferenc Ter)
Εισιτήριο εισόδου: 800 φιορίνια
Ωράριο λειτουργίας: 09:00 – 19:00
Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: < 1 ώρα
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: (+36) 1 458 3030
Ξενάγηση: Ξενάγηση στην Περιοχή του Κάστρου και στον Προμαχώνα των Ψαράδων

Περιλαμβάνει τον Προμαχώνα των Ψαράδων:

Το συγκεκριμένο νεορομανικό μνημείο φιλοτεχνήθηκε από τον Φρίγιες Σούλεκ το 1895 και είναι ίσως το ομορφότερο σημείο ολόκληρης της πόλης, καθώς αποτελεί μία μάλλον αισθητική προσθήκη στο Λόφο του Κάστρου αν και ο θρύλος θέλει τη συντεχνία των ψαράδων να αναλαμβάνει την περιφρούρηση στους συγκεκριμένους Πύργους υψηλής αρχιτεκτονικής ομορφιάς.

Η υψηλή αισθητική του προμαχώνα και η ανεμπόδιστη θέα που προσφέρουν προς τον Δούναβη, την Πέστη και το Κοινοβούλιο θα σας μαγέψουν προσφέροντας τη δυνατότητα για αξέχαστες φωτογραφίες, ενώ εκεί υπάρχουν και καφέ. Μπροστά ακριβώς από το μνημείο βρίσκεται το άγαλμα του βασιλιά της Ουγγαρίας Στεφάνου, μεσαιωνικού ηγεμόνα της χώρας, γιου του Μπέλα Δ’ και της Ελληνίδας Μαρίας Λασκαρίνας.

Tip: Στον πύργο που βρίσκεται μπροστά στην εκκλησία του Ματθία υπάρχει εισιτήριο, όμως εάν συνεχίσετε προς τα δυτικά θα βρείτε έναν ολόιδιο πύργο που είναι δωρεάν!

4. Εκκλησία του Ματθία (Matthias Church)

Διεύθυνση: Budapest, Szentháromság tér 2, 1014, Βουδαπέστη
Ιστοσελίδα: http://www.matyas-templom.hu/
Συγκοινωνία: Στάση Palota Ut (γραμμή λεωφορείου 16 από Deak Ferenc Ter)
Eισιτήριο εισόδου: 1500 φιορίνια
Ωράριο λειτουργίας: 09:00 – 17:00
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: (+36) 1 355 5657
Ξενάγηση: Περιήγηση στην περιοχή του Κάστρου της Βούδας & Είσοδος στην Εκκλησία του Ματθαίου

Περιλαμβάνει την Εκκλησία του Ματθία:

Ο αρχικός μεσαιωνικός ναός χτίστηκε περίπου στο 14ο αιώνα κι ήταν αφιερωμένος στην Παναγία, ενώ ο βασιλιάς Ματθίας Καρβίνος ήταν αυτός που την επεξέτεινε κι εξωράισε. Το μεγαλύτερο μέρος της εκκλησίας αυτής χάθηκε το 1541, όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν την πόλη και μετέτρεψαν το κτίριο σε Μεγάλο Τζαμί. Μετά την απελευθέρωση της Ουγγαρίας, η εκκλησία ανοικοδομήθηκε ξανά και κατά το 19ο αιώνα αναστηλώθηκε από τον Φρίγιες Σούλεκ σε νεογοτθικό ρυθμό.

Μην χάσετε την ευκαιρία να δείτε την Μπαρόκ Παναγία, το άγαλμα που κρύφτηκε από τους χριστιανούς λίγο πριν την τουρκική κατάκτηση και η εμφάνιση της στην πολιορκία του 1686 θεωρήθηκε από τους Οθωμανούς αρνητικός οιωνός. Μέσα στο ναό βρίσκονται οι τάφοι του βασιλιά Μπέλα Γ’ και της συζύγου του Άννας του Σατιγιόν καθώς κι ένα μικρό κατάστημα για να αγοράσετε ενθύμια κι αναμνηστικά κι ένα μουσείο εκκλησιαστικής τέχνης, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα βιτρό παράθυρα.

5. Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας (Museum of Military History)

Διεύθυνση: Budapest, Kapisztrán tér 2-4, 1014, Βουδαπέστη
Ιστοσελίδα: http://www.militaria.hu/
Συγκοινωνία: Στάση Palota Ut (γραμμή λεωφορείου 16 από Deak Ferenc Ter)
Eισιτήριο εισόδου: 1200 φιορίνια
Ωράριο λειτουργίας: 10:00 – 18:00 (κλειστά τη Δευτέρα)
Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 1-2 ώρες
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: (+36) 1 325 1600

Για τους λάτρεις των μαχών και της Ιστορίας, το συγκεκριμένο μουσείο αποτελεί μία επίσκεψη που πρέπει να πραγματοποιήσουν οπωσδήποτε. Τα εκθέματα ξεκινούν ιστορικά από το Μεσαίωνα και ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι του μουσείου περιλαμβάνει απομεινάρια (σημαίες, στολές, όπλα, σκηνές κλπ) από τους αιώνιους πολέμους των Ούγγρων και των Αψβούργων με τους Τούρκους θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό το (υπέροχο) ομόλογο μουσείο της Βιέννης.

Επιπλέον, το συγκεκριμένο μουσείο φωτίζει τις μέρες της Ουγγρικής Επανάστασης του 1956, όταν ο ουγγρικός λαός ξεσηκώθηκε ενάντια στην καταπίεση και στο κομμουνιστικό καθεστώς αλλά η συγκεκριμένη εξέγερση πνίγηκε στο αίμα από τα σοβιετικά τανκς. Το Χάντορτενετι μουζέουμ στεγάζεται στο κτίριο ενός παλιού στρατώνα κι ακριβώς απέναντι του ξεχωρίζει η – δυστυχώς ερειπωμένη σήμερα – εκκλησία της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής με το μεγαλόπρεπο μπαρόκ κωδωνοστάσιο.

6. Λόφος Γκέλερτ (Gellért Hill)

Διεύθυνση: 1016, Βουδαπέστη
Συγκοινωνία:
 i) τραμ 47 ή 49 από Deac Ter ως τη στάση Moricz Zsimond karter ii) στη συνέχεια, στη διπλανή οδό Villonyi το λεωφορείο 27 ως τη στάση Citadella

Περιλαμβάνει τον Λόφο Γκέλέρτ:

Νοτιοανατολικά του Κάστρου της Βούδας βρίσκεται ο διάσημος λόφος Γκέλερτ, που πήρε το όνομά του από το ομώνυμο άγαλμα που δεσπόζει σε αυτόν. Ο Γκέλερτ ήταν επίσκοπος της πόλης τον 11ο αιώνα, όμως μετά από μία βίαιη επανάσταση των ειδωλολατρών υπό τον πρίγκηπα Βάτα, αδερφού του βασιλιά Στεφάνου, εκείνος βρήκε τραγικό θάνατο και μετά την οριστική επικράτηση του χριστιανισμού ανακηρύχτηκε σε άγιο. Μάλιστα, κατά το Μεσαίωνα αποτέλεσε τόπο τελετών μαγισσών.

Σήμερα ο λόφος είναι καταπράσινος, ντόπιοι κι επισκέπτες απολαμβάνουν εκεί το πικνίκ τους και ακολουθώντας τα μονοπάτια του πάρκου προς το ποτάμι θα απολαύσετε μία όμορφη κι ανεμπόδιστη θέα. Στην κορυφή του λόφου Γκέλερτα θα δείτε το επιβλητικό Μνημείο της Απελευθέρωσης που χτίστηκε προς τιμήν του σοβιετικού στρατού που κατέλαβε την πόλη το 1945 εκδιώκοντας τους Γερμανούς, ενώ εκεί βρίσκεται και η Εκκλησία του Βράχου που διατηρείται από μοναχούς του τάγματος του Αγίου Παύλου.

7. Κοινοβούλιο (Hungarian Parliament Building)

Διεύθυνση: Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3, 1055, Βουδαπέστη
Ιστοσελίδα: http://www.parlament.hu/
Συγκοινωνία: Στάση Kossuth Lajos Square (γραμμή Μ2 μετρό, γραμμή 15,115 λεωφορείο, γραμμή 2 τραμ)
Εισιτήριο εισόδου: 2.000 φιορίνια για πολίτες της Ε.Ε.
Ωράριο λειτουργίας: 08:00-18:00 (1/4-31/10), 08:00-16:00 (1/11-31/3)
Διάρκεια επίσκεψης : 1 ώρα
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: (+36) 1 441 4000
Ξενάγηση: Ξενάγηση στο Ουγγρικό Κοινοβούλιο στη Βουδαπέστη

Το μεγαλύτερο και διασημότερο κτίριο της Ουγγαρίας αποτελεί ένα νεογοτθικό μεγαλούργημα χτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα κατά τα πρότυπα του Βρετανικού Κοινοβουλίου του Λονδίνου. Στο σχετικό διαγωνισμό που προκηρύχτηκε νικητής αναδείχτηκε ο Ίμρε Στέιντλ που στα τέλη του εικοστού αιώνα δημιούργησε αυτό το αρχιτεκτονικό αριστούργημα – σύμβολο έκτοτε της Βουδαπέστης.

Χτισμένο πάνω στο Δούναβη, αποτελεί ίσως το πιο πολυφωτογραφημένο αξιοθέατο καθώς είναι πανέμορφο εξωτερικά και φυσικά αξίζει και μία επίσκεψη στο εσωτερικό του. Οι χώροι επίσκεψης του κοινού είναι σχετικά περιορισμένοι και περιλαμβάνουν ένα χολ με αγάλματα των Ούγγρων ηγεμόνων του Μεσαίωνα, μία αίθουσα με ένα στέμμα εκείνης της εποχής (κατά το ήμισυ βυζαντινό) που φρουρείται από βλοσυρούς στρατιώτες κι ένα μπαλκόνι από το οποίο βλέπετε την αίθουσα συνεδριάσεων της βουλής.

Πηγαίνετε από το πρωί, να κρατάτε οπωσδήποτε την αστυνομική σας ταυτότητα καθώς το εισιτήριο είναι μειωμένο στο ήμισυ για τους πολίτες της Ε.Ε. και κλείστε την νωρίτερη διαθέσιμη αγγλόφωνη ξενάγηση στους χώρους του Κοινοβουλίου.

Tip: Εάν δείτε ότι η κοντινότερη χρονικά ξενάγηση αργεί πολύ, δεν αξίζει να περιμένετε όλη τη μέρα για να το επισκεφτείτε καθώς το εσωτερικό του δεν παρομοιάζει ενδιαφέρον ανάλογο με την εξωτερική του εικόνα.

8. Καθεδρικός Ναός του Αγίου Στεφάνου (St. Stephen’s Basilica)

Διεύθυνση: Stephansplatz 3, 1010, Βουδαπέστη
Ιστοσελίδα: http://www.stephanskirche.at/
Συγκοινωνία: στάση Dean Ferenc ter (γραμμές Μ1, Μ2, Μ3 μετρό), στάση Szent Istvan Bazilika (γραμμές 9,15,115 λεωφορείου)
Εισιτήριο εισόδου: δωρεά 600 φιορινιών (+600 για εξώστη)
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή (10:00-15:00)
Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: < 1 ώρα
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: (+36) 1 515523054
Ξενάγηση: Συναυλία Ορχήστρας στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου & Δείπνο σε Καράβι στον Δούναβη

Περιλαμβάνει τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου:

Η εντυπωσιακή Βασιλική του 19ου αιώνα πήρε το όνομα της από τον Στέφανο, βασιλιά των Ούγγρων που εκχριστιάνισε το λαό του γύρω στα 1000 μΧ και ως εκ τούτου ανακηρύχτηκε Άγιος. Ο αρχιτεκτονικός της σχεδιασμός έλαβε χώρα από τον Γιόζεφ Χιλντ και η ανέγερση ξεκίνησε το 1851, ωστόσο χρειάστηκε να περάσει διάστημα μεγαλύτερο των 50 ετών για να ολοκληρωθεί αυτό το τεράστιο δημιούργημα. Το 1931 έλαβε τον τίτλο της Ελάσσονος Βασιλικής κατά την επέτειο των 900 ετών από το θάνατο του αγίου Στεφάνου.

Ο ύψους 96 μέτρων τρούλος της Βασιλικής είναι διακριτός από ολόκληρη την πόλη, ενώ το εσωτερικό του κοσμείται από υπέροχα χρυσά ψηφιδωτά. Στην Αγία Τράπεζα ξεχωρίζει το άγαλμα του αγίου Στεφάνου, από πίσω της παρουσιάζονται σκηνές από τη ζωή του βασιλιά της Ουγγαρίας, ενώ εκτίθεται και η μουμιοποιημένη δεξιά του χείρα. Χαρακτηριστικός είναι και ο πύργος-κωδωνοστάσιο του καθεδρικού, που διαθέτει μία πελώρια καμπάνα βάρους 9.144 κιλών και δωρίστηκε από Γερμανούς πιστούς ως αποζημίωση της κλοπής της προηγούμενης καμπάνας από τους ναζί.

9. Κεντρική Αγορά (Great Market Hall)

Διεύθυνση: Budapest, Vámház krt. 1-3, 1093, Βουδαπέστη
Ιστοσελίδα: http://www.piaconline.hu/new/index.php
Συγκοινωνία: στάση Fovam ter (γραμμή μετρό M4, γραμμή τραμ 2,47,48,49, γραμμή λεωφορείου 15,115)
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα 06:00-17:00, Τρίτη-Παρασκευή 06:00-18:00, Σάββατο 06:00-15:00, Κυριακή κλειστά
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: (+36) 1 366 3300
Ξενάγηση: Γαστρονομική Ξενάγηση στην Κεντρική Αγορά της Βουδαπέστης

Στην αρχή της πολυσύχναστης οδού Βάτσι και μπροστά στη γέφυρα της Ελευθερίας θα συναντήσετε τη μεγάλη Κεντρική Αγορά της πόλης που ανακαινίστηκε το 1999. Η Αγορά συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ντόπιων κι επισκεπτών που την κατακλύζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας καθώς αγοράζουν κάθε είδος τοπικών γεύσεων. Όπως θα διαπιστώσετε, τα λουκάνικα έχουν την τιμητική τους, όπως και η πάπρικα που αποτελεί τοπικό έδεσμα και πωλείται σε διάφορες εκδοχές, όπως γλυκιά και πικάντικη.

Στον πάνω όροφο της Κεντρικής Αγοράς πωλούνται τοπικά σουβενίρ, όπως παραδοσιακές στολές και μαγνητάκια σε οικονομικές τιμές, ενώ οι ιδιοκτήτες των πάγκων δέχονται κατά κανόνα κι ευρώ – ενίοτε σε συμφέρουσα ισοτιμία. Επιπλέον, εδώ υπάρχουν μερικές ταβέρνες και άλλα σημεία πώλησης έτοιμου παραδοσιακού φαγητού που μπορείτε αμέσως να απολαύσετε τις τοπικές γαστρονομικές γεύσεις, μερικές φορές μάλιστα φιλοξενείται και ζωντανή μουσική.

10. Κρατική Όπερα Ουγγαρίας (Hungarian State Opera House)

Διεύθυνση: Budapest, Andrássy út 22, 1061, Βουδαπέστη
Συγκοινωνία: στάση Opera (γραμμή Μ2 μετρό, γραμμή 105 λεωφορείου)
Εισιτήριο εισόδου: 3.300 φιορίνια (περιλαμβάνει ξενάγηση σε γκρουπ)
Ωράριο λειτουργίας: ξεναγήσεις στις 14:00, στις 15:00 και στις 16:00
Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 1 ώρα
Ιστοσελίδα: http://www.opera.hu/

Εγκαινιάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τους Αψβούργους και είναι εφάμιλλη σε λαμπρότητα με εκείνη της Βιέννης χωρίς να έχει τίποτα να ζηλέψει. Αποτελεί το κορυφαίο δημιούργημα του σπουδαίου Ούγγρου αρχιτέκτονα Μίκλος Ιμπλ, έχει εντυπωσιακή πρόσοψη διακοσμημένη με αγάλματα των σπουδαιότερων εθνικών συνθετών, του Φέρεντς Έρκελ και του Φραντς Λιστ, ενώ εντυπωσιακοί φανοστάτες φωτίζουν τα πέτρινα σκαλοπάτια και την είσοδο του λαμπρού κτιρίου.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το εσωτερικό της Όπερας, με τη θολωτή οροφή, τις μαρμάρινες κολόνες και τον τεράστιο πολυέλαιο της κεντρικής αίθουσας που ζυγίζει 2 τόνους. Γύρω από τον τελευταίο, μπορείτε να απολαύσετε τις νωπογραφίες των Ελλήνων θεών του Ολύμπου, ενώ υπέροχα είναι τα θεωρεία (δεσπόζει το Βασιλικό θεωρείο ακριβώς στο κέντρο του ημικυκλίου), η Κεντρική Σκηνή και το Κεντρικό Κλιμακοστάσιο, στις σκάλες του οποίου οι αριστοκράτισσες επιδείκνυαν τις τουαλέτες τους.

Η τιμή εισόδου στην Όπερα είναι 3.300 φιορίνια και περιλαμβάνει ξενάγηση σε γκρουπ.

Τip: Αντί να πληρώσετε 3.300 φιορίνια απλά για μία βόλτα σε αυτήν, φροντίστε να κλείσετε από (πολύ) νωρίς μέσω διαδικτύου εισιτήρια για κάποια παράσταση. Μάλιστα εάν οι θέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο θα βρείτε πολύ οικονομικές τιμές.

11. Παπούτσια στο Δούναβη (Shoes on the Danube Bank)

Διεύθυνση: Budapest, Id. Antall József rkp., 1054, Βουδαπέστη
Συγκοινωνία: στάση Kossuth Lajos ter (γραμμή μετρό Μ2, γραμμή τραμ 2)
Ξενάγηση:
 Ιδιωτική Ξενάγηση στην Εβραική Κοινότητα της Βουδαπέστης

Πρόκειται για έργο τέχνης κοντά στο Κοινοβούλιο βαδίζοντας παραλιακά και προς τα νότια. Αναμφίβολα συγκλονιστικό, ξυπνάει μνήμες από το σκοτεινό παρελθόν της Ευρώπης και τους σκληρούς διωγμούς που υπέστησαν οι Εβραίοι. Στο σημείο εκείνο, οι Γερμανοί ναζί μαζί με τους Ούγγρους συνεργάτες τους συγκέντρωναν τους Εβραίους της πόλης και τους εκτελούσαν, πετώντας τους εν συνεχεία στο ποτάμι αφού τους υποχρέωναν να βγάλουν πρώτα το πολυτιμότερο τους πράγμα: τα παπούτσια τους.

Υπολογίζεται πως περισσότερα από 50.000 μέλη της άλλοτε σπουδαίας εβραϊκής παροικίας της ουγγρικής πρωτεύουσας χάθηκαν στη γερμανική κατοχή και το συγκεκριμένο σιδερένιο μνημείο τιμάει τη μνήμη τους. Επισκεφτείτε το σημείο κατά την απογευματινή σας βόλτα στο Δούναβη, κατά προτίμηση το σούρουπο, καθώς τότε προσφέρεται για πιο όμορφες φωτογραφίες.

12. Μουσείο – Οίκος του Τρόμου (House of Terror)

Διεύθυνση: Budapest, Andrássy út 60, 1062, Βουδαπέστη
Συγκοινωνία: στάση Vorosmarty utca (γραμμή μετρό M1 και γραμμή λεωφορείου 105)
Εισιτήριο εισόδου: 2000 φιορίνια
Ωράριο λειτουργίας: 10:00-18:00 (Δευτέρα κλειστά)
Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 1-2 ώρες
Ιστοσελίδα: http://www.terrorhaza.hu/hu
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: (+36) 1 374 2600

Περιλαμβάνει τον Οίκο του Τρόμου και αποτελεί φοβερή ιστορική εμπειρία για γκρουπς:

Το συγκεκριμένο κτίριο αποτέλεσε την έδρα της μυστικής αστυνομίας του ναζιστικού αλλά και μετέπειτα του κομμουνιστικού καθεστώτος κι εκεί πέρα ανακρίθηκαν και βασανίστηκαν χιλιάδες άνθρωποι. Το σημερινό μουσείο που βρίσκεται στην Λεωφόρο Αντράσι παρουσιάζει στους επισκέπτες του τις πρακτικές των απολυταρχικών καθεστώτων, την προπαγάνδα εκείνων των εποχών αλλά και τον τόπο του μαρτυρίου για πολλούς Ούγγρους σε γκρίζους και απολυταρχικούς καιρούς.

Ολίγον κλειστοφοβικό το υπόγειο με τα κελιά κράτησης, τα εκθέματα (στολές, όργανα βασανιστηρίων, προπαγανδιστικές αφίσες) δεν είναι πάρα πολλά αλλά σε γενικές γραμμές πρόκειται για ένα ενδιαφέρον αξιοθέατο για όσους έχουν αρκετές ημέρες στη διάθεση τους. Σε πολλά σημεία του μουσείου προβάλλονται χαρακτηριστικά βίντεο από τη γερμανική και σοβιετική κατοχή με αγγλικούς υπότιτλους, είναι βέβαιο πως θα φύγετε συγκλονισμένοι από τον Οίκο του Τρόμου.

13. Νησί της Μαργαρίτας (Margaret Island – Margitsziget)

Συγκοινωνία: γραμμή λεωφορείου 26, γραμμή τραμ 4,6
Διεύθυνση:
  1138, Βουδαπέστη

Περιλαμβάνει το Νησί της Μαργαρίτας και φωνητικό οδηγό στα Ελληνικά:

Το νησί που βρίσκεται στα βορειοδυτικά όρια της πόλης πήρε το όνομά του από τη πριγκίπισσα Μαργαρίτα, κόρη του βασιλιά Μπέλα Δ’ που έκανε τάμα την εγκατάσταση της σε αυτό σε περίπτωση που αποκρουόταν η μογγολική εισβολή στη χώρα, όπως κι έγινε. Από το 1869 το συγκεκριμένο νησί άνοιξε για το κοινό κι η επίσκεψη σε αυτό αποτελεί δημοφιλή επιλογή τόσο των επισκεπτών όσο και των ντόπιων, επίσης φιλοξενείται πλήθος από καφενεία και παγωτατζίδικα.

Σήμερα αποτελεί ένα καταπράσινο μεγάλο πάρκο χωρίς δρόμους και αυτοκίνητα και από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο μπορείτε να πραγματοποιήσετε όμορφους περιπάτους με τα πόδια ή το ποδήλατο (υπάρχουν και τετράτροχα οικογενειακά), ενώ στη δυτική του όχθη φιλοξενείται το συγκρότημα λουτρών Ακτή Πάλατινους. Ξεχωρίζουν επίσης το Μνημείο της Εκατονταετηρίδας από την ένωση Βούδας, Πέστης και Οβούδας, το Υδραγωγείο (μνημείο της UNESCO) και η μουσική κρήνη Μπόντορ.

Tip: Τους χειμερινούς μήνες αποφύγετε να επισκεφτείτε το νησί της Μαργαρίτας καθώς λόγω της κακοκαιρίας και της λάσπης είναι αφιλόξενο. Αντίθετα, να το συμπεριλάβετε οπωσδήποτε στο πρόγραμμα σας την άνοιξη, όταν όλα είναι ανθισμένα και πράσινα.

14. Κρουαζιέρα στο Δούναβη

Διεύθυνση: Dock 7 Jane Haining rakpart (Πέστη)
Συγκοινωνία: Ferenciec Square (γραμμή μετρό Μ1, γραμμή λεωφορείου 5,7,8)
Εισιτήριο εισόδου: από 3.900 μέχρι 18.000 φιορίνια
Ωράριο λειτουργίας: πολλά δρομολόγια από τις 11:00 ως τις 19:00 από Μάρτη έως Οκτώβρη, μόνο στις 14:00 και στις 18:30 (στις 19:00 το δείπνο) το Γενάρη και το Φλεβάρη, από τις 11:00 ως τις 18:00 τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο
Εκτιμώμενη διάρκεια επίσκεψης: 1-2 ώρες

Στις παραδουνάβιες όχθες της Κεντρικής Πέστης, πίσω από τη διάσημη πλατεία Βοροσμάρτυ, έχουν την αφετηρία τους αρκετά ποταμόπλοια κι εταιρίες που προσφέρουν κρουαζιέρες στο μεγάλο ποταμό, μικρότερης ή μεγαλύτερης διάρκειας με συνακόλουθη διακύμανση του αντιτίμου φυσικά. Ανάλογα με την προτίμηση σας, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε τη μέρα ή τη νύχτα καθώς τα ωράρια είναι βολικά, προφανώς τα βραδινά δρομολόγια είναι πιο δημοφιλή, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να πάρετε το δείπνο σας σε αυτές.

Η συγκεκριμένη εμπειρία αναμφίβολα αξίζει να μπει στο πρόγραμμα σας καθώς θα μπορέσετε να απολαύσετε τη θέα τόσο προς τον επιβλητικό λόφο της Βούδας, όσο και προς τα όμορφα κτίρια της Πέστης, όπως το Ουγγρικό Κοινοβούλιο. Δε χρειάζεται κατά κανόνα να έχετε κάνει κράτηση μέσω διαδικτύου, οι περισσότερες εταιρίες διαθέτουν ξενάγηση που δεν περιορίζεται μόνο στα κτίρια που είναι άμεσα ορατά κατά την κρουαζιέρα αλλά επεκτείνονται και σε άλλα αξιοθέατα και προσωπικότητες της Ουγγαρίας, όπως ο Ρούμπικ.

Tip: Προτιμήστε την εταιρία Legenda (Dock 7) που προσφέρει ελληνόφωνη ξενάγηση και κοστίζει 3.900 (μικρή ημερήσια) ή 5.500 (μεγάλη βραδινή) μαζί με ένα ποτό.

Η Κάρτα της Βουδαπέστης – Δείτε τα Πάντα με Ελάχιστο Κόστος

Η επίσημη τουριστική κάρτα της Βουδαπέστης αποτελεί μία τρομερά οικονομική προσφορά, και σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να μήν πάτε στην Βουδαπέστη χωρίς την συγκεκριμένη κάρτα! (μπορείτε να την προμηθευτείτε από εδώ με 22€ / 24 ώρες).

Πιο συγκεκριμένα σας προσφέρει:

 • Απεριόριστες διαδρομές με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Βουδαπέστης.
 • Δωρεάν παράδοση της κάρτας στο ξενοδοχείο σας.
 • Μειωμένες τιμές εισιτηρίων για πολιτιστικά προγράμματα.
 • Δωρεάν είσοδο στα σημαντικότερα μουσεία της πόλης (αναλυτικά παρακάτω).
 • Εκπτώσεις σε εστιατόρια.
 • 10-50% έκπτωση σε περισσότερα από 100 σημεία (κρουαζιέρες, χαμάμ, εκκλησίες, ξεναγήσεις κλπ.)
 • Επιπλέον 2ωρες ξεναγήσεις στη Βούδα και την Πέστη χωρίς επιβάρυνση.

Δωρεάν είσοδο στα παρακάτω μουσεία:

 • Műcsarnok (Χώρος Τέχνης)
 • Μουσείο Ιστορίας της Βουδαπέστης (Budapest Museum of History)
 • Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας (Hungarian National Gallery)
 • Εθνικό Μουσείο της Ουγγαρίας (Hungarian National Musem)
 • Αρχαιολογικό Πάρκο & Μουσείο Aquincum (Aquincum Museum and Archeological Park)
 • Μουσείο Kiscelli (Kiscelli Museum)
 • Μουσείο Vasarely (Vasarely Museum)
 • Γκαλερί Φωτογραφίας Μάι Μανό (Mai Manó House – Photo Gallery)
 • Κέντρο Σύγχρονης Φωτογραφίας Ρόμπερτ Κάπα (Robert Capa Contemporary Photography Center)
 • Μουσείο Ανατολικής Ασίας Φέρενκ Χοπ (Ferenc Hopp East-Asian Art Museum)
 • Νέα Γκαλερί της Βουδαπέστης (New Budapest Gallery)
 • Λουτρά Λούκατς (Szt. Lukács Thermal Bath and Pool)
 • Bartók Béla Emlékház
 • Πάρκο Μεμέντο (Memento Park)
 • Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Λούντβιγκ (Ludwig Museum of Contemporary Arts)
 • Museum of Hungarian Customs and Finance Guard
 • Hungarian Museum of Trade and Tourism

πηγή-toptraveller

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *