Ταξίδι στην Αράχωβα: Ο απόλυτος χειμερινός προορισμός

24 Νοεμβρίου 2021
Μη κατηγοριοποιημένο

Ταξίδι από το Diplomat Travel στην Αράχωβα

Για περισσότερες πληροφορίες και μοναδικά πακέτα προσφορών για την Αράχωβα μπορείτε να επισκεφθείτε το site μας. https://www.diplomattravel.gr/ , τηλεφωνικώς στο : 210 6517509 ή μέσω email στο : [email protected]
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.  https://www.diplomattravel.gr/


Η Αράχωβα είναι αδιαμφισβήτητα η σταθερή αξία του χειμώνα. Από τα αξιοθέατα μέχρι τις top επιλογές για διαμονή, φαγητό και διασκέδαση, φτιάξαμε έναν μίνι οδηγό με τα καλύτερα που έχει να προσφέρει η «αρχόντισσα του Παρνασσού»

Για άλλους είναι η γνήσια κοσμοπολίτισσα με τα πολυτελή resorts, τις χιονοδρομικές πίστες και την έντονη νυχτερινή ζωή – η «Μύκονος του χειμώνα». Και για άλλους η ενσάρκωση της παράδοσης με τα χωριάτικα πέτρινα σπίτια, τα πλακόστρωτα καλντερίμια, τις γραφικές εκκλησίες και τα νόστιμα τοπικά προϊόντα. Για όλους, όμως, η Αράχωβα είναι ένας από τους πιο αγαπημένους χειμερινούς προορισμούς.

Σκαρφαλωμένη στη ράχη του Παρνασσού, στα 950 μέτρα υψόμετρο, μια ανάσα από το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας, η Αράχωβα ακτινοβολεί με χιόνι ή χωρίς. Κοσμικοί, λάτρεις των χειμερινών σπορ και της φύσης, ζευγάρια, νεανικές παρέες και όλοι όσοι θέλουν να ζήσουν το «μύθο» της, δίνουν κάθε χρόνο το ραντεβού τους στην αρχοντική κωμόπολη της Βοιωτίας.

Εξερευνώντας την Αράχωβα

Άποψη της Αράχωβας με φόντο τις πλαγιές του Παρνασσού (πηγή: Shutterstock)

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες που θα δείτε μπαίνοντας στην Αράχωβα είναι το επιβλητικό Ρολόι. Γνωστό και ως «Η Ώρα», είναι το σύμβολο της Αράχωβας και πρωταγωνιστεί σε όλες τις φωτογραφίες των επισκεπτών. Το σημερινό Ρολόι είναι δημιούργημα του 1966, καθώς το αρχικό δεν άντεξε στον ολέθριο σεισμό του 1870 και κατέρρευσε. Δίπλα στο βράχο του ρολογιού βρίσκεται η εκκλησία της Θεοτόκου και το παλιό Δημοτικό Σχολείο που σήμερα λειτουργεί ως Λαογραφικό Μουσείο.

Ο κεντρικός δρόμος και το Ρολόι της Αράχωβας (πηγή: Shutterstock)

Ο κεντρικός δρόμος είναι η καρδιά της Αράχωβας. Όλοι και όλα συναντιούνται πάνω σε αυτό το στενό, φιδογυριστό δρόμο. Η Πλατεία Λάκκα είναι το απόλυτο σημείο συνάντησης, με καταστήματα και all day στέκια για καφέ, γλυκό και ποτό, χειμώνα-καλοκαίρι. Τα τραπεζάκια έξω γίνονται ανάρπαστα κυρίως τις ηλιόλουστες μέρες.

Διακόσια εξήντα τέσσερα σκαλοπάτια πρέπει να ανεβείτε για να φτάσετε στην εκκλησία του Αϊ-Γιώργη, προστάτη της Αράχωβας. Η ανηφοριά λέγεται και «Εγκάρσιος» και η διάνοιξη έγινε το 1927 από τον λήσταρχο Καραθανάση. Στο τέρμα της σας περιμένει η εντυπωσιακή θέα του χωριού από ψηλά.

Τα σκαλιά για την εκκλησία του Αϊ-Γιώργη (πηγή: Shutterstock)

Η αυλή του ναού του Αγίου Γεωργίου είναι στολισμένη από ανάγλυφες πλάκες με σχέδια από αραχωβίτικα υφαντά, φτιαγμένα από Αραχωβίτες τεχνίτες. Σε αυτή την εκκλησία κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου, οι Αραχωβίτες διοργανώνουν το τριήμερο «Πανηγυράκι» προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου, που εξελίσσεται σε μεγάλο πανηγύρι.

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου στην κορυφή της Αράχωβας (πηγή: Shutterstock)

Σε απόσταση 10 χλµ. από την Αράχωβα βρίσκεται το Λιβάδι. Το οροπέδιο του Παρνασσού που κάποτε ήταν βοσκότοπος με καλύβες και στάνες έχει μετατραπεί σε μια μικρή σχεδόν πολιτεία µε όμορφα chalets, παραδοσιακές πετρόχτιστες βίλες, ταβέρνες και cafes. Όταν χιονίζει, το τοπίο γίνεται μαγικό.

Αν έχετε όρεξη για πεζοπορία ή όχημα 4Χ4, αξίζει να συμπεριλάβετε στις περιηγήσεις σας το Κωρύκειον Άντρον, ένα εντυπωσιακό σπήλαιο πάνω από το Λιβάδι σε υψόμετρο 1.360 μ., για να θαυμάσετε τα φυσικά γλυπτά από σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού είναι το μεγαλύτερο της χώρας (πηγή: Shutterstock)

Το μεγαλύτερο και αρτιότερο από άποψη οργάνωσης και υποδομών χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας λειτουργεί από Δεκέμβριο έως αρχές Μαίου, σε υψόμετρο 1.640-2.260 μέτρων, στις τοποθεσίες Κελλάρια και Φτερόλακα. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού έχει συνολικά 23 πίστες, 7 χιονοδρομικές διαδρομές και 7 συνδετικά μονοπάτια, συνολικού μήκους 34 χλμ. Οι καταβάσεις αρχίζουν από υψόμετρο 2.260 μ. και φτάνουν έως τα 1.640 μ. με το επιμέρους μήκος τους να κυμαίνεται από 300 μ. έως 4 χλμ.

Ο Παρνασσός είναι παράδεισος για τους λάτρεις των χειµερινών σπορ (πηγή: Shutterstock)

Οι λάτρεις των χειμερινών αθλημάτων θα βρείτε εδώ την πίστα που σας ταιριάζει σε ό,τι αφορά το βαθμό δυσκολίας και το επίπεδο ικανότητας. Όσοι αναζητάτε την περιπέτεια και τη διασκέδαση θα επιλέξετε κάποια από τις εκτός πίστας «μαύρες» διαδρομές με πραγματικά βαθύ χιόνι και πολλή-πολλή αδρεναλίνη, ή μια επίσκεψη στο Snow-Funpark στα Κελάρια. Υπάρχουν επίσης cafe, εστιατόρια, σχολές εκμάθησης και καταστήματα ενοικίασης. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού απέχει 24 χλμ. από την Αράχωβα.

Κοντινές αποδράσεις

Το Αρχαίο Θέατρο των Δελφών (πηγή: Shutterstock)

Δεν γίνεται να πάτε στην Αράχωβα και να μην επισκεφθείτε τους Δελφούς, που απέχουν μόλις 10 χλμ. Περιηγηθείτε στον αρχαιολογικό χώρο για να νιώσετε την ιδιαίτερη ενέργεια αυτού του τόπου και επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών όπου φιλοξενούνται πολύ σημαντικά ευρήματα. Με ορμητήριο την Αράχωβα, ανάλογα με τον καιρό και τη διάθεσή σας, μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την Αγόριανη, την Αμφίκλεια, την Πολύδροσο, το Χρισσό, την Ιτέα και το Γαλαξίδι.

Γαλαξίδι - Βικιπαίδεια

(Γαλαξίδι)

ΑΓΟΡΕΣ

  • Στα καταστήματα Snow Republic της Σχολής Σκι Πάππος-Μπαλντούμης θα βρείτε όλα τα είδη που χρειάζεται κάθε χιονοδρόμος (αρχάριος, προχωρημένος ή αθλητής). Μπορείτε να επιλέξετε μέσα από μια μεγάλη γκάμα προϊόντων από κορυφαίες εταιρείες.
  • Τέλος, μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στα καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων. Φεύγοντας πάρτε μαζί σας πεντανόστιμη φορμαέλα (το τυρί σήμα κατατεθέν της Αράχωβας), φέτα Παρνασσού, οψιμοτύρι, χωριάτικα λουκάνικα, χυλοπίτες, εμφιαλωμένο τσίπουρο από τον Βασιλιά αλλά και παραδοσιακά γλυκά Αράχωβας (καρυδάτο, µυδγαλάτο κ.ά.) από το ζαχαροπλαστείο Παπαστάθη.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  • Μόλις πέσει το πρώτο χιόνι στον Παρνασσό, ξεκινούν τα μαθήματα σκι, προσελκύοντας μικρούς και μεγάλους λάτρεις του σπορ. Ο καλύτερος τρόπος να κάνετε τις πρώτες καταβάσεις είναι υπό την καθοδήγηση των δασκάλων της Σχολής Σκι Πάππος-Μπαλντούμης, που είναι η μεγαλύτερη και παλαιότερη στην Ελλάδα.
  • Επίσης, μπορείτε να απευθυνθείτε στην Trekking Hellas για να εξερευνήσετε τον Παρνασσό μέσα από πεζοπορίες, mountain bike κι άλλες δραστηριότητες στη φύση, αλλά και να πετάξετε με αλεξίπτωτο πάνω από την Αράχωβα και τους Δελφούς με την Paragliding Fun

πηγή-reader

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *