8 πράγματα που δεν γνωρίζεις για τον πύργο του Άιφελ

Για περισσότερες πληροφορίες και μοναδικά πακέτα προσφορών για το Παρίσι μπορείτε να επισκεφθείτε το site μας. https://www.diplomattravel.gr/ , τηλεφωνικώς στο : 210 6517509 ή μέσω email στο : [email protected]
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.  https://www.diplomattravel.gr/
Με 30 χρόνια εμπειρίας στο χώρο των ταξιδιών το ταξιδιώτικό μας γραφείο θα σας καθοδηγήσει σε ότι χρειαστείτε!

Ο πύργος του Άιφελ μπορεί να μην ανήκει στα 7 θαύματα του κόσμου, αλλά είναι το βασικό σημείο αναφοράς του Παρισίου και ένα από τα αξιοθαύμαστα επιτεύγματα στον τομέα των κατασκευών στην Παγκόσμια Ιστορία. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο η επισκεψιμότητά του αγγίζει τα 7 εκατομμύρια σε ετήσια βάση. Η πλειοψηφία των επισκεπτών πέρα από τη θέα του Παρισιού που τους χαρίζει ο πύργος από τα τρία επισκέψιμα επίπεδα, θαυμάζει τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες των μεταλλικών πλεγμάτων και αψίδων που τον απαρτίζουν. Γι΄ αυτό το μοναδικό μνημείο συλλέξαμε 8 πληροφορίες οι οποίες ενδεχομένως να σας διαφεύγουν. Ξεκινάμε λοιπόν!

1. Κατασκευάστηκε 100 χρόνια μετά τη Γαλλική Επανάσταση

Eiffel Tower, Paris

Το 1889, παράλληλα με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Γαλλική Επανάσταση, το Παρίσι φιλοξενούσε τη Διεθνή Έκθεση Universell. Ο πύργος προορίζονταν ως η κύρια είσοδος για την Έκθεση και γι’ αυτό οι Γάλλοι επιθυμούσαν να είναι ιδιαίτερα επιβλητικός, ώστε να τιμήσουν την ιστορία τους. Απ’ ότι φαίνεται το κατάφεραν, καθώς κατασκεύασαν ένα μνημείο αντάξιο της ιστορίας της πρωτεύουσάς τους

2. Μηδέν ατυχήματα

aerial view photography of Eiffel Tower

Όταν κατασκευάσθηκε ο πύργος αποτελούσε το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Παρά τα ασύλληπτα μεγέθη για τα δεδομένα της εποχής που χαρακτηρίζουν την κατασκευή, όπως οι 10.100 τόνοι σιδήρου, σημαντικότερο από όλα θεωρείται ο σχεδόν μηδενικός δείκτης ατυχημάτων! Καθ’ όλη τη διάρκεια της κατασκευής του αναφέρεται μόνο ένας θάνατος εργάτη! Αυτό οφείλεται στα πρωτοποριακά, για τα δεδομένα της εποχής, μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν από τον Γουστάβο Άιφελ.

3. Ψηλώνει και κονταίνει

topless man standing near eiffel tower in grayscale photography

Το ύψος του πύργου ανέρχεται μαζί με την κύρια κεραία του στα 324 μέτρα! Λάθος είναι η απάντηση! Ανάλογα με την εποχή το ύψος του, λόγω της μεταλλικής σύνθεσής του, μεταβάλλεται. Έτσι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ψηλώνει κατά 15 εκατοστά, δηλαδή διαστέλλεται και κατά τους χειμερινούς μήνες κονταίνει κατά 15 εκατοστά, δηλαδή συστέλλεται. Με λίγα λόγια οι νόμοι της Φυσικής (συστολή και διαστολή) βρίσκουν εφαρμογή στον πύργο!

4. Οι Παριζιάνοι τον μισούσαν

Ποιος θα το περίμενε ότι τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του οι Παριζιάνοι δεν έβλεπαν τον πύργο με ‘τόσο καλό μάτι’. Για την ακρίβεια τον σιχαίνονταν, καθώς τον θεωρούσαν ιδιαίτερα αντιαισθητικό, που δεν ταίριαζε με την αρχιτεκτονική της πόλης τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι μεγάλες προσωπικότητες της εποχής, μεταξύ των οποίων και ο Αλέξανδρος Δουμάς ο νεώτερος, απαίτησαν από τη Γαλλική κυβέρνηση την απομάκρυνσή του. Ευτυχώς δεν εισακούσθηκαν!

5. Κατασκευάστηκε με ημερομηνία λήξης… 20 χρόνια

Eiffel Tower, Paris France

Με την ολοκλήρωσή της κατασκευής του είχε αποφασισθεί η καθαίρεσή του 20 χρόνια αργότερα, δηλαδή το 1909. Ευτυχώς διαπίστωσαν ότι ο πύργος λόγω του ύψους του, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως κεραία αναμετάδοσης σημάτων με μεγάλη εμβέλεια. Κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου ο Γαλλικός Στρατός κατάφερε να μπλοκάρει συχνά τις επικοινωνίες των Γερμανών. Ακόμα και σήμερα είναι εγκατεστημένες περίπου 100 κεραίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως αναμεταδότες!

6. Κλειστός λόγω…. πολέμου

Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου με την επέλαση των Γερμανών στη Γαλλία ο πύργος όπως και άλλα κτίρια του Παρισίου επιτάχθηκαν, δηλαδή  καταλήφθηκαν από τους κατακτητές. Οι Γάλλοι αγωνιστές για να κάνουν τη ζωή των Γερμανών πιο δύσκολη, έκοψαν τα συρματόσχοινα των ανελκυστήρων. Έτσι οι Γερμανοί αξιωματικοί και στρατιώτες αναγκάζονταν για την καθημερινή ύψωση της ναζιστικής σημαίας, να ανεβαίνουν με τις σκάλες. Για καλή μας τύχη, η διαταγή του Χίτλερ για κατεδάφισή του πύργου δεν εισακούσθηκε και δεν εκτελέσθηκε ποτέ!

7. Υπάρχει κρυφό διαμέρισμα στην κορυφή του

Όταν ο Γουστάβος Άιφελ κατασκεύαζε τον πύργο το καλύτερο το άφησε, στην κυριολεξία, για το τέλος! Συγκεκριμένα στην κορυφή του πύργου διαμόρφωσε ένα κρυφό διαμέρισμα, με όλο το Παρίσι ‘στο πιάτο’, στο οποίο φιλοξενούσε όλους τους επιφανείς φίλους του όπως ο Τόμας Έντισον. Δεν άργησε όμως το συγκεκριμένο διαμέρισμα να μετατραπεί σε αντικείμενο φθόνου για τους υπόλοιπους Παριζιάνους και να αποτελεί ένα από τα απωθημένα τους. Για το λόγο αυτό πολλοί προσέφεραν μεγάλο μέρος από τον οβολό τους, χωρίς όμως επιτυχία.

Eiffel Tower, Paris

8. Βάφεται κάθε 7 χρόνια

Όπως κάθε μεταλλική κατασκευή η οποία είναι εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες χρειάζεται την απαιτούμενη αντιδιαβρωτική προστασία, έτσι και ο πύργος χρειάζεται να βάφεται κάθε 7 χρόνια. Αυτό απαιτεί όπως καταλαβαίνεται, χρόνο και χρώ(η)μα! Συγκεκριμένα το εξειδικευμένο συνεργείο που αναλαμβάνει τις εργασίες χρώσεις, τις ολοκληρώνει σε περίπου ενάμισι χρόνο και χρειάζεται 60 τόνους αντισκωριακό χρώμα!

FUN FACT: Τί Παρίσι, τι Φιαλιατρά

Αν για κάποιους από εσάς, ειδικά εσάς που αναζητάτε τα instagrammable spots, ο πύργος του Άιφελ πέφτει κομματάκι μακριά, σας έχουμε τη λύση! Δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, μόλις 260 Kmμακριά από την Αθήνα, όπου έχει κατασκευαστεί ένα αντίγραφο του Πύργου!

Ο πύργος των Φιλιατρών κατασκευάστηκε το 1960 και αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης. Υστερεί βέβαια σε ύψος σε σχέση με τον πρωτότυπο, καθώς φθάνει μόλις τα 26 μέτρα, αλλά σε αντίθεση με το Παρίσι μπορείς να συνδυάσεις την επίσκεψή σου στην περιοχή με μια βουτιά στις υπέροχες κοντινές παραλίες.

taxidevoumemazi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *