25 καλύτερα πράγματα να κάνετε στη Ρίγα (Λετονία)

10 Φεβρουαρίου 2022
Μη κατηγοριοποιημένο

Η πρωτεύουσα της Λετονίας είναι η μεγαλύτερη πόλη στις τρεις βαλτικές χώρες και φιλοξενεί το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού της Λεττονίας.
Υπάρχει μια νεανική ζωντάνια στη Ρίγα που λάμπει μέσα από την νυχτερινή νυχτερινή της ζωή, τα μοντέρνα εστιατόρια και την ευημερούσα εναλλακτική σκηνή.
Η Ρίγα έχει μια απορροφητική ιστορία για να αποκαλύψει ως μέλος της Μεσαιωνικής Χανσεατικής Ένωσης και μια πόλη που ζούσε κάτω από σουηδική, πολωνική, ρωσική αυτοκρατορία, σοβιετική και ναζιστική κυριαρχία.

Το παλιό κέντρο, το Vecrīga, είναι ένας χώρος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO με λαβυρίνθους δρόμους, μεσαιωνικές εκκλησίες και αίθουσες συντεχνιών.
Και όταν η Ρίγα ξεπέρασε τα μεσαιωνικά τείχη της στις αρχές του 20ου αιώνα, υπήρξε μια εντυπωσιακή έκρηξη δημιουργικότητας που άφησε την πόλη με περισσότερα από 800 κτήρια Αρτ Νουβό, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο.
Ας εξερευνήσουμε το καλύτερα πράγματα να κάνουμε στη Ρίγα:

1. Vecrīga

Το παλιό κέντρο της Ρίγα στη δεξιά όχθη του ποταμού Daugava είναι τόπος παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Σε αυτά τα πλακόστρωτα δρομάκια και τις κοινωνικές πλατείες είναι τα παλαιότερα σπίτια και οι εκκλησίες της Ρίγας.

Το Vecrīga είναι γεμάτο με εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα, γκαλερί τέχνης και μουσεία.
Σε ένα καφενείο θα πρέπει να παραγγείλετε το επιδόρπιο που ονομάζεται μετά από το Vecrīga, το οποίο παρασκευάζεται από ζύμη χούξ γεμάτη με κρέμα γάλακτος και κρέμα βανίλιας και αποστάζεται με ζάχαρη άχνη.
Το Rozena iela είναι ένας τόσο στενός δρόμος που μπορείτε να αγγίξετε και τις δύο πλευρές καθώς περπατάτε, ενώ η σεβάσμια Skārņu Street διαθέτει μια αγορά τεχνών και χειροτεχνίας όπου μπορείτε να πάρετε ένα γευστικό σουβενίρ.

Οι μεγάλες και μικρές αίθουσες συντεχνιών επιστρέφουν όταν η Ρίγα ήταν μια ακμάζουσα Χανσεατική πόλη, που διασχίζει τη Βαλτική και τη Βορειοδυτική Ευρώπη.
Το Vecrīga έχασε το ένα τρίτο των ιστορικών μνημείων του στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά πολλοί αναγεννήθηκαν μετά την Ανεξαρτησία το 1990.

2. Αρχιτεκτονική αρτ νουβό

Η Ρίγα είναι ένα Art Nouveau wonderland, με περισσότερα από 800 κτίρια, το ένα τρίτο της μετοχής της πόλης, που χρονολογείται από τα πρώτα χρόνια του κινήματος στις αρχές του 20ού αιώνα.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη συλλογή αρχιτεκτονικής αρτ νουβό στον κόσμο, εύκολη αναγνώριση για τις καμπύλες πόρτες και τα παράθυρά της, άφθονα φυτικά ανάγλυφα, γυναικεία γλυπτά, φανταστικές γαρύγγες ή ρομαντικές εθνικιστικές εικόνες.
Ο λόγος για αυτόν τον πολλαπλασιασμό του Art Nouveau είναι ότι η Ρίγα είχε μια οικονομική άνθηση και χρειαζόταν μοντέρνα σπίτια για μια αναπτυσσόμενη αστική τάξη όταν το κίνημα ήταν ανθηρό.
Έτσι, οι περισσότερες από αυτές τις κατοικίες βρίσκονται στην νεότερη περιοχή “Centrs”, στα βόρεια και ανατολικά του Vecrīga, πέρα ​​από τα πρώην τείχη.
Έχουμε μερικά παραδείγματα σε αυτόν τον κατάλογο, αλλά ένα από τα αριστουργήματα είναι στα 10α και 10β στην οδό Elizabetes, από τον “Γκαουντί της Ρίγα”, τον Μιχαήλ Αισενστάιν.
Ελέγξτε τα προτεινόμενα ξενοδοχεία στη Ρίγα της Λετονίας

3. Πλατεία Δημαρχείου

Στεκόμενος στην πλατεία του Δημαρχείου της Ρίγα και κοιτάζοντας το Δημαρχείο και το Σπίτι των Blackheads, είναι παράλογο να πιστεύουμε ότι αυτά τα μνημεία είναι λίγο πάνω από 20 χρονών.
Η ανοικοδόμηση είναι απρόσκοπτη και η πλατεία έχει μεγαλοπρέπεια κατάλληλη για πρωτεύουσα.
Το κόλλημα σαν ένα πονηρό αντίχειρα δίπλα στο House of the Blackheads είναι ένα σκοτεινό και κατακόρυφο σοβιετικό κτίριο της δεκαετίας του 1970 που μέχρι πρόσφατα περιείχε το Μουσείο Κατοχής.
Το άγαλμα του Roland, που απεικονίζει έναν μυθολογικό ιππότη, είναι μια υπογραφή ιστορικών γερμανικών πόλεων, που συμβολίζουν τα μεσαιωνικά προνόμια της πόλης.
Επίσης κρατήστε τα μάτια σας ξεφλουδισμένα για ένα μέτριο δείκτη πέτρας στο έδαφος, καταγράφοντας τη θέση για αυτό που πιστεύεται ότι είναι το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο που κοσμεί το κόσμημα, το οποίο ανεγέρθηκε από την Αδελφότητα των Blackheads το 1510.

4. Σπίτι των Blackheads

Η πείρα της αντοχής στην πλατεία του Δημαρχείου είναι αναμφισβήτητα το υπέροχο Σπίτι των Blackheads, που χτίστηκε αρχικά για μια ένωση ανύπαντρων εμπόρων και πλοιοκτητών στη δεκαετία του 1330.
Αυτό το υπέροχα διακοσμημένο κτίριο από τούβλα ήταν ένα σημείο σύνδεσης για τις επιχειρήσεις και το εμπόριο στη Ρίγα κατά τα Χανσεατικά χρόνια.
Και ως γκρουπ, οι Blackheads ήταν γνωστοί για να φέρνουν τη ζωή στην κοινωνία της Ρίγα, διοργανώνοντας πάρτι και εορτασμούς.
Το κτίριο τροποποιήθηκε τον 16ο και 19ο αιώνα, πριν καταστραφεί κατά τη διάρκεια γερμανικής βομβιστικής επιδρομής το 1941. Η ανοικοδόμηση δεν πραγματοποιήθηκε μετά τη σοβιετική περίοδο και ολοκληρώθηκε το 1999. Μπορείτε να πάτε από Τρίτη έως Κυριακή για μάθετε για τα Blackheads και την ιστορία του κτιρίου.
Τα θησαυροφυλάκια στο υπόγειο είναι πρωτότυπα και χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα, ενώ η εκπληκτική Αίθουσα Εορτασμών και η συλλογή των παλαιών ασημιών είναι υποχρεωτικά.

5. Albert Street

Αν έχετε περιορισμένο χρόνο για να κυνηγήσετε τα Art Nouveau θαύματα της Ρίγας, πολλοί συναθροίζονται στην Albert Street, η οποία είναι σαν μια εξωτερική γκαλερί για την αρχιτεκτονική.
Ένα από τα πολλά εκπληκτικά πράγματα για την οδό Albert είναι πόσο γρήγορα αυτά τα κτίρια ανεβαίνουν.
Η αρτηρία ανέλαβε την αδιαμφισβήτητη εμφάνισή της μέσα σε επτά χρόνια, από το 1901 έως το 1908, και οκτώ από τα κτήρια αναφέρονται ως λετονικά κρατικά μνημεία.
Ένα μεγάλο μέρος του δρόμου είναι το έργο του ρωσικού αρχιτέκτονα Μιχαήλ Αϊσένσταϊν, με ειδική αναφορά για τον Konstantīns Pēkšēns και τον προστατευόμενο του Eižens Laube.
Τα must-see είναι τα αναφερόμενα μνημεία στις 2, 2α, 4, 6, 8, 11, 12 και 13. Πάρτε για όσο διάστημα μπορείτε να εκτιμήσετε τα ανάγλυφα και γλυπτά στις προσόψεις, φέρνοντας τα ρομαντικά εθνικιστικά μοτίβα και μυθολογικά στοιχεία που ήταν σφραγίδα του Art Nouveau.

6. Τρεις αδελφοί

Στις 17, 19 και 21, η οδός Mazā Pils αποτελεί το παλαιότερο συγκρότημα κατοικιών στη Ρίγα, που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα.
Η παλαιότερη πρόσοψη δεν είναι. 17, το οποίο έχει ένα μίγμα από γοτθικό και αναγεννησιακό με το κοράλλι-βαθμιδωτό γλόμπλ και την αιχμηρή καμάρα στην πόρτα του.
Βαμμένο ανοιχτό κίτρινο, το Νο. 19 χρονολογείται στα μέσα του 17ου αιώνα και συνδυάζει την Αναγέννηση με το ολλανδικό μανιριστικό σχέδιο.
Η διακεκριμένη κλασική πύλη εδώ είναι νεότερη και χτίστηκε το 1746. Αυτό το κτίριο στεγάζει το Λετονικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής εάν είστε περίεργοι.
Τέλος, το λεπτό όχι. Το 21 είναι μια μπαρόκ κατοικία από τα τέλη του 17ου αιώνα, με ένα κυρτό κεκλιμένο φράγμα.

7. Μνημείο Ελευθερίας

Ανατολικά από το Vecrīga αυτό το επίσημο ορόσημο θυμάται τους στρατιώτες που σκοτώθηκαν εναντίον των σοβιετικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του λετονικού πολέμου της ανεξαρτησίας (1918-20). Με ύψος 42 μ., Το Μνημείο Ελευθερίας (1935) είναι χτισμένο από κόκκινο γρανίτη και τραβερτίνη και χτυπιέται από χάλκινο γλυπτό της Liberty με τρία χρυσά αστέρια.
Αυτό το μνημείο παραμένει το επίκεντρο των τελετών επίσημης μνήμης στην πόλη.
Αν πλησιάσετε τη βάση, θα βρείτε 13 ομάδες αναγλύφων που καταγράφουν εθνικούς ήρωες, αλληγορίες, εικόνες από τη λετονική κουλτούρα και βασικές στιγμές στην ιστορία του έθνους όπως η Ρωσική Επανάσταση του 1905 και ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας.

8. Πάρκα Bastejkalna

Το πάρκο γύρω από το Μνημείο Ελευθερίας φτάνει και στις δύο πλευρές του Pilsētas Kanāls (κανάλι), το οποίο περιστρέφεται κατά μήκος της πορείας της παλιάς τάφρας της Ρίγας.
Μέχρι το 1856 αυτή η υπερυψωμένη περιοχή ήταν η περιοχή των ανατολικών οχυρώσεων της Ρίγας και το όνομά της μεταφράζεται στο “Bastion Hill”. Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα τοποθετήθηκαν στο λόφο μια αξιοπρεπής λεωφόρος, αεριωθούμενα, γλυπτά, επίσημα παρτέρια και ένας ανθρωπογενής καταρράκτης, ενώ χαριτωμένες γέφυρες από σφυρήλατο σίδερο διασχίζουν το κανάλι.
Τα λαμπρά κτίρια που γειτνιάζουν με το πάρκο, όπως η Λετονική Εθνική Λυρική Σκηνή και το Πανεπιστήμιο της Λετονίας, όλα προσθέτουν στην αίσθηση της τελετής.
Παρακολουθήστε τον ήλιο να κατέβει από τον λόφο και να ακουμπήσει δίπλα στο κανάλι για να δει τις πάπιες, τους κύκνους και τους κυνηγούς.

9. Κεντρική Αγορά της Ρίγας

Περιλαμβάνεται στην περιοχή της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ρίγα, η κεντρική αγορά της Ρίγας είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο επισκέφθηκε αγορές στην Ανατολική Ευρώπη.
Μέχρι και 100.000 αγοραστές μπαίνουν τα περίπτερα της κάθε μέρα.
Το κτίριο είναι ένα θαύμα από μόνο του, που κατασκευάστηκε το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1920 και επανατοποθετούσε γερμανικά υπόστεγα ζέπελιν σε περίπτερα.
Αυτά τα τιτανικά κτίρια βρίσκονται ακριβώς στο Daugava, νότια της Vecrīga, και το καθένα έχει τη δική του ειδικότητα, είτε πρόκειται για γαστρονομικές σπεσιαλιτέ, ψάρια, κρέας, γαλακτοκομικά ή λαχανικά.
Υπάρχουν επίσης πάγκοι για περιήγηση στο εξωτερικό, ενώ οι πρώην αποθήκες (Spikeri) έχουν μετατραπεί σε μια μοντέρνα ζώνη τέχνης και ψυχαγωγίας.
Ορισμένα καλούδια που μπορούν να σας βγάλουν από τη ζώνη άνεσής σας είναι καπνιστό χέλι, Rupjmaizes kārtojums (ένα επιτραπέζιο επιδόρπιο από ψωμί σίκαλης) και πάστα κάνναβης.

10. Καθεδρικός ναός της Ρίγα

Ένα διαρκή σύμβολο για τη Ρίγα, ο “καθεδρικός ναός του θόλου” είναι η έδρα του Αρχιεπισκόπου της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας της Λετονίας.
Το κτίριο έχει τροποποιηθεί πολλές φορές από τότε που κατασκευάστηκε για πρώτη φορά από τη δεξιά όχθη του ποταμού Daugava στις αρχές του 13ου αιώνα.
Όπως όλοι οι ναοί στο Vecrīga, ο καθεδρικός ναός έχει ένα σκαθάρι στην κορυφή του, που έχει βάρος 86 κιλών και λειτουργεί ως πτερύγιο.
Υπάρχει μια παλαιότερη έκδοση που εμφανίζεται στο υπέροχο ρωμαϊκό μοναστήρι του καθεδρικού ναού, ένα από τα παλαιότερα μέρη του κτιρίου.
Τον 16ο αιώνα το όργανο Dome Pipe inside ήταν το μεγαλύτερο στον κόσμο, αλλά καταστράφηκε σε πυρκαγιά το 1547. Το σημερινό όργανο έχει μια θαυμάσια ξυλόγλυπτη θήκη και εγκαταστάθηκε από την εταιρεία Walcker Orgelbau στις αρχές του 1880 με 6718 σωλήνες.

11. Σουηδική Πύλη

Στη μεσαιωνική εποχή η Ρίγα προστατεύεται από ένα ισχυρό τοίχο με 20 πύργους και μια τάφρο πλάτους 90 μέτρων που αργότερα μετατράπηκε σε Pilsētas Kanāls.
Από τις οκτώ πύλες που χρησιμοποίησαν για να ελέγξουν την είσοδο στην πόλη, ο μοναδικός επιζών είναι η σουηδική πύλη.
Ο λόγος για τον οποίο το κομμάτι αυτό διαρκούσε στον 21ο αιώνα είναι ότι μετατράπηκε σε διαμέρισμα αφού ξεπέρασε όταν οι προμαχώνες της πόλης χτίστηκαν τον 17ο αιώνα.
Ο μισθωτής του ήταν ο αστυφύλακας της πόλης, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση θα έδινε ένα κόκκινο τριαντάφυλλο στο περβάζι του παραθύρου το πρωί μιας εκτέλεσης.
Το τείχος κατά μήκος της οδού Torña αποκαταστάθηκε κατά τη διάρκεια της σοβιετικής κατοχής.

12. Εκκλησία του Αγίου Πέτρου

Ο πύργος των 123 μέτρων αυτής της λουθηρανικής εκκλησίας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της σιλουέτας του Vecrīga.
Η εκκλησία του Αγίου Πέτρου ξεκίνησε στις αρχές του 13ου αιώνα, αλλά είχε δύο ακόμη φάσεις κατασκευής τον 15ο και 17ο αιώνα, αφήνοντας την με μελάνη αρχιτεκτονικών στυλ, από τη Ρωμανική έως την Μπαρόκ.
Δεν έχει απομείνει πολύ από το αρχαιότερο κτίριο, αλλά μπορείτε να βρείτε ίχνη στο εξωτερικό ναό και σε μερικές από τις κολόνες.
Είναι ασφαλές να πούμε ότι ο πύργος της εκκλησίας είχε ένα δύσκολο παρελθόν: Ο αρχικός γοτθικός πύργος του 15ου αιώνα κατέρρευσε το 1660. Η αντικατάστασή του από το 1690 έπεσε έπειτα από κεραυνούς το 1721. Αργότερα ο πύργος καμένος στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο για να ανακαινιστεί στη δεκαετία του 1960.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ανακατασκευής εγκαταστάθηκε ένας ανελκυστήρας, που σας έφερε στη δεύτερη γκαλερί σε ύψος 72 μέτρων για την καλύτερη θέα του Vecrīga.

13. Εθνική Λυρική Σκηνή και Μπαλέτο της Λετονίας

Η Λετονική Εθνική Λυρική Σκηνή και το Μπαλέτο είναι ένα νεοκλασικό θέατρο από το 1863. Ο χώρος είναι παλαιότερος από τη Λετονική Εθνική Λυρική Σκηνή, η οποία ιδρύθηκε όπως στην κατάσταση το 1912 και αναγκάστηκε να περιμένει μέχρι την Πρώτη Παγκόσμιος Πόλεμος για να δώσει την πρώτη του εμφάνιση, η οποία ήταν ο Flying Dutchman του Wagner το 1919. Οι περίστροφοι εσωτερικοί χώροι παρήχθησαν από το στούντιο του August Volz, ο οποίος σχεδίασε επίσης το άγαλμα Roland και αλληγορικά γλυπτά στην πρόσοψη του House of the Blackheads.
Οι λάτρεις της κουλτούρας δεν μπορούν να κάνουν μια νύχτα του Faust, του Die Fledermaus ή της Madame Butterfly, επομένως ελέγξτε τις λίστες όταν βρίσκεστε στην πόλη και ενταχθείτε στο άψογα ντυμένο πλήθος.
Ένα κομψό κομμάτι της ιστορίας είναι ότι ο Wagner ήταν ο μουσικός διευθυντής του Deutsches Theater, ο πρόδρομος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, για μερικά χρόνια στα τέλη της δεκαετίας του 1830.

14. Μουσείο Αρτ Νουβό

Το Konstantīns Pēkšēns, ένα από τα αστέρια του κινήματος Art Nouveau της Ρίγα, σχεδίασε και έζησε σε αυτό το κτίριο στην οδό Albert στις αρχές του 20ου αιώνα.
Το 2009 το εσωτερικό του διαμερίσματός του επέστρεψε στη διάταξη του 1903 και στη διακόσμηση του.
Στην πρόσοψη του κτιρίου αναζητήστε τα περίεργα μοτίβα που εμπνέονται από την τοπική άγρια ​​φύση, όπως κωνοφόρα πεύκα, βελόνες και σκίουροι.
Η σπειροειδή σκάλα είναι μια απόλαυση, με συναρπαστικές ζωγραφιές οροφής που συνθέτουν ο διάσημος ζωγράφος της Λετονίας της ημέρας, ο Janis Rozentāls.
Στο διαμέρισμα μπορείτε να περπατήσετε μέσα από το πολυτελές σαλόνι, διακοσμημένο με floral μοτίβα, και την τραπεζαρία, επενδεδυμένη με ξύλινα πάνελ.
Υπάρχουν αριστοκρατικά έπιπλα με ρέουσες γραμμές, κομψά βιτρό παράθυρα και όμορφη κεραμοσκεπή, που βλέπουμε καλύτερα στο πάτωμα της κουζίνας.

15. Μουσείο Κινηματογράφου Ρίγα

Το κρατικό μουσείο Riga Motor άνοιξε για επιχειρηματικούς λόγους το 2016 μετά από μια τριετή μακιγιάζ.
Αν έχετε κάτι για τα κλασικά αυτοκίνητα ή είστε ενθουσιασμένοι από το σοβιετικό τεχνούργημα, το μουσείο είναι βέβαιο ότι θα κρατήσει την προσοχή σας για μια ώρα ή δύο.
Από τη σοβιετική κατοχή μπορείτε να δείτε μοντέλα από το Βόλγα, το Μόσχιτς και το Ζιγκούλι, καθώς και ένα τεθωρακισμένο αυτοκίνητο ZIS-115 σχεδιασμένο για τον Josef Stalin και ένα Lincoln Continental 53A Town Car προικισμένο στο Leonid Brezhnev από τον Nixon στις αρχές της δεκαετίας του ’70.
Αναζητήστε το ρεπλίκα του Auto Union Racing Car Type D, που κατασκευάστηκε από την εταιρεία που αργότερα θα εξελιχθεί σε Audi.
Επίσης από τη Δύση μπορείτε να θαυμάσετε ένα Jaguar Mk. 2, Rolls-Royce Silver Wraith και Mercedes-Benz 220 SE, όλα σε άριστη κατάσταση.

16. Cat House

Ένα κτίριο που βλέπει από έξω, ενώ ταξιδεύετε στο Vecrīga, το Cat House είναι ένα μεσαιωνικό αρχοντικό Art Nouveau στην οδό Meistaru.
Καταρτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Friedrich Scheffel για έναν πλούσιο λετονό έμπορο και ονομάστηκε για τις χάλκινες γάτες που στέκονται στα γήπεδα.
Η ιστορία πηγαίνει ότι αυτές οι γάτες είχαν σχεδιαστεί με τις οπίσθιες πλευρές τους στραμμένες προς το σπίτι της Ρίγας του Μεγάλου Μεγάλου Κογκρέσου λόγω μνησικακίας που κρατούσε ο Λετονός ιδιοκτήτης επειδή δεν είχε επιτραπεί στο Γερμανικό Μεγάλο Μέτωπο.
Μετά από μια δικαστική υπόθεση οι γάτες επέστρεψαν με τον σωστό δρόμο και ο ιδιοκτήτης έγινε δεκτός στην συντεχνία.
Ελέγξτε τα προτεινόμενα ξενοδοχεία στη Ρίγα της Λετονίας

17. Κήπος Vērmanes

Ανατολικά από τα πάρκα Bastejkalna και μπροστά από το κεντρικό κτίριο για το Πανεπιστήμιο της Λετονίας, ο κήπος Vērmanes είναι ο δεύτερος δημόσιος κήπος στη Ρίγα.
Παίρνει το όνομά της από την Anna Gertrud Wöhrmann, χήρα της Πρωσίας που συνέβαλε τη γη και τα κεφάλαια για το πάρκο στη δεκαετία του 1810.
Προηγουμένως αυτό το τμήμα της πόλης είχε πυρποληθεί από την πόλη ως προετοιμασία για μια επίθεση του Ναπολέοντα που δεν ήρθε ποτέ.
Ένα από τα λίγα επίσημα μνημεία στο πάρκο είναι ένας οβελίσκος στην τιμή του και αυτό συνοδεύεται από ένα κομψό σιντριβάνι που αντιπροσωπεύει τις τέσσερις εποχές και ένα σύνολο πετρωμάτων.
Το πάρκο διαθέτει επίσημους κήπους και εξωτικά δέντρα, παιδική χαρά για μικρά παιδιά, σεζόν καφέ, άτομα που παίζουν σκάκι και υπαίθρια σκηνή για μουσικές και χορευτικές παραστάσεις το καλοκαίρι.

18. Ναός του Χριστού

Ο καθεδρικός ναός για την Ορθόδοξη κοινότητα της Ρίγα είναι ένα ανάγλυφο νεοβυζαντινό κτίριο που άρχισε το 1876 όταν η Λετονία ήταν μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.
Δεν μπορείτε να χάσετε αυτόν τον επιβλητικό χρυσό κεντρικό θόλο.
Ο Τσάρος Αλέξανδρος Β δωρίζει στον καθεδρικό ναό 12 καμπάνες, οι οποίες απαιτούσαν να κατασκευαστεί ξεχωριστό καμπαναριό.
Αυτά τα κουδούνια λειώθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1960 κάτω από τη σοβιετική κατοχή όταν ο καθεδρικός ναός έγινε το δημοτικό σπίτι της γνώσης.
Εκείνη την εποχή ο θόλος χρησιμοποιήθηκε ως πλανητάριο, ενώ οι σταυροί αποκόπτονται και το ανεκτίμητο τέμπλο καταστράφηκε.
Οι εργασίες αναστήλωσης ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και συνεχίζονται σήμερα, βοηθώντας το τέμπλο και το εσωτερικό να ανακτήσουν την προηγούμενη λαμπρότητα τους.

19. Μουσείο της Κατοχής

Όταν γράφτηκε αυτή η θέση, το Μουσείο της Κατοχής, ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά αξιοθέατα της Ρίγα, μεταφέρθηκε προσωρινά στο πρώην κτίριο της Πρεσβείας των ΗΠΑ στον Raiņa Bulvāris.
Με βάση ένα τεράστιο οπτικοακουστικό αρχείο και ένα αποθεματικό αντικειμένων, το μουσείο καταγράφει τη συχνά ζοφερή περίοδο από το 1940-1991, όταν η Λετονία ήρθε κάτω από το ζυγό της ΕΣΣΔ, τότε οι Ναζί κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και στη συνέχεια η Σοβιετική Ένωση άλλη μια φορά.
Υπάρχουν σοβαρές αλλά κατατοπιστικές αποδείξεις για τις κακουχίες των γκουλαγκιών της Σιβηρίας, τις εκκαθαρίσεις των λετονικών εθνικιστών μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την απέλαση και δολοφονία των Εβραίων στο Ολοκαύτωμα.
Στην οδό Brīvības, η αδελφή έλξη είναι αφιερωμένη στην ιστορία των επιχειρήσεων KGB στη Λετονία, σε ένα πρώην κτίριο της KGB με ανέπαφα κύτταρα της φυλακής.

20. Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Λετονίας

Για μια καθιερωμένη εισαγωγή στο λετονικό κεφάλι της τέχνης του 19ου και του 20ού αιώνα για το πρόσφατα ανακαινισμένο Λετονικό Εθνικό Μουσείο Τέχνης.
Αυτή η εντυπωσιακή Ιστορική αίθουσα ήταν το έργο του Γάλλου αρχιτέκτονα της Βαλτικής Wilhelm Neumann και ολοκληρώθηκε το 1905. Την εποχή εκείνη ήταν ο πρώτος προορισμένος χώρος μουσείων σε όλες τις Βαλτικές Χώρες.
Το μουσείο έκλεισε για το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δεκαετίας, καθιστώντας την πολιτιστική αψίδα για τη Ρίγα από τη στιγμή που άνοιξε ξανά.
Σε δύο ορόφους μπορείτε να εξοικειωθείτε με τα αστέρια της λετονικής τέχνης, όπως ο εξπρεσιονιστής Johans Valters, ο αρ νουβό καλλιτέχνης Janis Rozentāls και ο ζωγράφος τοπίου Janis Rozentāls.
Υπάρχουν προσωρινές εκθέσεις στο υπόγειο και μπορείτε να ανεβείτε στην ταράτσα για να δείτε την πόλη.

21. Μουσείο Ιστορίας της Ρίγας και Πλοήγηση

Το σπίτι του κεφαλαίου του καθεδρικού ναού Dome είναι ο χώρος για το παλαιότερο μουσείο της Λετονίας.
Η συλλογή ξεκίνησε στα μέσα του 18ου αιώνα από τον γιατρό της Ρίγα Νικόλαος Φον Χέλσελ.
Αφού πέθανε σε νεαρή ηλικία, τα περιουσιακά του στοιχεία δίνονταν στην πόλη από τη μητέρα του το 1773 και βρήκαν ένα μόνιμο σπίτι στο σπίτι του κεφαλαίου.
Η αρχιτεκτονική αυτού του μνημείου χρονολογείται από τον 13ο αιώνα στη γκρεμό-θολωτή γκαλερί, ενώ η βασιλική αίθουσα της Στήλης χρονολογείται στο 1778. Η συλλογή έχει εμπλουτιστεί με τα χρόνια και θυμίζει κάθε στάδιο της ζωής της Ρίγα, όπως και η εποχή της ως Χανσεατικού λιμανιού στον Μεσαίωνα και στις πολωνικές και σουηδικές κατοχές του 16ου και 17ου αιώνα.
Ανάμεσα στα πολλά συναρπαστικά αντικείμενα είναι οι ιστορικοί χάρτες, τα όργανα πλοήγησης, τα είδη ένδυσης, όλα τα είδη καθημερινών σκευών, το πορσελάνικο ασήμι και οι χαρακτικές αντίκες που απεικονίζουν την πόλη.

22. Εθνογραφικό Μουσείο

Αυτό το μουσείο σε στιλ skansen βρίσκεται στην ανατολική όχθη της λίμνης Jugla, 30 λεπτά με το αυτοκίνητο από το κέντρο της πόλης.
Είναι ένα αξιοθέατο που δεν πρέπει να χάσετε εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη λετονική κουλτούρα.
Εδώ, 118 παραδοσιακά κτίρια από τις τέσσερις επαρχίες της Λετονίας έχουν μεταφερθεί σε αυτό το site και έχουν ξαναχτιστεί προσεκτικά.
Ο παλαιότερος χρονολογείται από το 1600 και η πιο πρόσφατη είναι από τη δεκαετία του 1930.
Το μουσείο είναι το μοναδικό μέρος στη χώρα όπου μπορείτε να αντικρούσετε τις πολιτισμικές διαφορές μεταξύ των επαρχιών Kurzeme, Latgale, Vidzeme και Zemgale.
Σε αυτά τα κτίρια θα γνωρίσετε παλιές μεθόδους αυτοεξυπηρέτησης σε σάουνες, δείτε παράδειγμα παραδοσιακής ύφανσης, δείτε ένα οπλοστάσιο εργαλείων για ιστορικά επαγγέλματα, φτιάξτε τη δική σας αγγειοπλαστική, σφυρηλατήστε νομίσματα, δοκιμάστε την κλασική λετονική κουζίνα και μάθετε σχετικά με τους εποχιακούς εορτασμούς της Λετονίας.
Ιδρύθηκε το 1824, το μουσείο βρίσκεται σε 87 εκτάρια πευκοδάσος και έχει μονοπάτια σκι αντοχής το χειμώνα.

23. Μουσικοί της πόλης της Βρέμης

Μια διασκεδαστική εκτροπή στην οδό Skārņu είναι το γλυπτό για το παραμύθι των αδελφών Grimm, οι “μουσικοί της πόλης της Βρέμης”. Η ιστορία είναι περίπου τέσσερα γηράσκοντα κατοικίδια ζώα, ένας γάιδαρος, σκύλος, γάτα και σκωτσέζος, που φοβούνται ότι πρόκειται να καταστραφούν, έτσι ξεφύγουν στη Βρέμη για να γίνουν μουσικοί.
Ποτέ δεν το κάνουν τόσο μακριά, καθώς με τον τρόπο με τον οποίο αυτοί οδυνηρό critters απάτη μια ομάδα ληστών και να αναλάβει το σπίτι τους.
Το μνημείο στη Ρίγα, το οποίο προικίστηκε από τη Βρέμη το 1990, θεωρείται επίσης ότι φέρει πολιτικές υποσέλιδες ως ένα νεύμα για την Περεστρόικα του Γκορμπατσόφ.
Υποτίθεται ότι είναι καλή τύχη να αγγίζετε το πρόσωπο κάθε ζώου στη σειρά και μπορείτε να δείτε πού το χάλκινο έχει λερωθεί από εκατομμύρια χέρια τα τελευταία 28 χρόνια.

24. Jūrmala

Το καλοκαίρι μπορείτε να πάρετε ένα προαστιακό τρένο από τον κεντρικό σταθμό της Ρίγας στο παραθαλάσσιο θέρετρο Jūrmala.
Οι υπηρεσίες αναχωρούν κάθε 30 λεπτά στη γραμμή Riga-Tukums και χρειάζονται περίπου 30 λεπτά για να φτάσουν στον προορισμό τους.
Θα ξέρετε γιατί κάνατε το ταξίδι όταν φτάσετε.
Η παραλία του Jūrmala είναι μήκους 33 χιλιομέτρων και έχει λευκή άμμο από χαλαζία, περιστασιακά με ξύλινα κτίρια αρτ νουβό.
Έξι από τις περιοχές κολύμβησης στο Jūrmala απονέμονται κάθε χρόνο στη Γαλάζια Σημαία και εντοπίζονται από μικτά σημύδα και πευκοδάσος.
Αξίζει να κατεβείτε έξω από την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς μπορείτε να κυνηγήσετε κομμάτια κεχριμπαριού που βρέθηκαν στην παραλία την άνοιξη και το φθινόπωρο.
Η Jūrmala ήταν μια απόδραση επιλογής για την κομμουνιστική ελίτ στα μέσα του 20ου αιώνα και οι Νικήτα Χρουστσόφ και Λεονίντ Μπρέζνεφ ήταν τακτικοί.

25. Ρίγα Μαύρο Βάλσαμο

Εάν υπάρχει ένα αναμνηστικό που είναι λετονικό μέσα και έξω, είναι το Black Balsam, ένα πικρό αλλά ελαφρώς γλυκό λικέρ που γίνεται σε δρύινα βαρέλια.
Δύο εκατομμύρια φιάλες παράγονται κάθε χρόνο και εξάγονται σε 30 χώρες.
Το ποτό διατυπώθηκε το 1752 από τον φαρμακοποιό Abraham Kunze, ως ένα είδος αποκαταστατικού τονωτικού.
Συνολικά 24 μούρα, ρίζες, βότανα, λουλούδια και αιθέρια έλαια μπαίνουν σε κάθε κεραμικό μπουκάλι Black Balsam, και αν θέλετε να το δοκιμάσετε υπάρχει ένα τρελό ποσό παρασκευασμάτων διαθέσιμων.
Τις περισσότερες φορές θα το βλέπετε σε κοκτέιλ, ή ως μίξερ με βότκα, σακχαπάκια ή akvavit.
Αλλά οι άνθρωποι θα πιουν επίσης μαύρο βάλσαμο με καφέ, τσάι, κρύα αναψυκτικά, και ακόμη και να το χρησιμοποιήσετε ως επικάλυψη για το παγωτό.

 

Πηγή:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *