Ταξίδι Καστοριά – Πρέσπες, 20 αξιοθέατα της περιοχής

22 Νοεμβρίου 2021
Μη κατηγοριοποιημένο

Ταξίδι από το Diplomat Travel στη Καστοριά


  1. Λίμνη Ορεστιάδα ή Λίμνη Καστοριάς

 

Βρίσκεται σε υψόμετρο 630 μ., πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και με έκταση 28,6 km είναι η 11η σε μέγεθος λίμνη της Ελλάδας. Περικλείεται από τα βουνά Βόιο, Τρικλάριο, Βέρνο (βόρεια) και Βίγλα. Τροφοδοτείται από τα νερά 9 ρεμάτων της περιοχής, και κυρίως του Ξηροπόταμου, από υπόγειες υπολίμνες και από τα νερά της βροχής. Τα πλεονάζοντα νερά της λίμνης εκρέουν από το ρέμα Γκιόλι στον ποταμό Αλιάκμονα, στα νότια.

Η πιο ατμοσφαιρική λίμνη της Ελλάδας είναι στην Καστοριά - CNN.gr

Η λίμνη έχει βάθος από 1,4-12 μ. και θερμοκρασία 22ο C. Αποτελεί ψαρότοπο για τους ντόπιους, με ψάρια του γλυκού νερού όπως η πέστροφα, το γριβάδι κλπ. Η Λίμνη Καστοριάς έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, ως Μνημείο Φυσικού Κάλλους. Η περίμετρος της λίμνης είναι περίπου 30 km. Μπορείτε να περπατήσετε ή να κάνετε ποδήλατο, παραλίμνια, κάτω από τις ιτιές και τα πλατάνια.

  1. Παλιά Πόλη της Καστοριάς

Τα αρχοντικά στο Ντολτσό και Απόζαρι της Καστοριάς (Φωτογραφίες) | Visit  Western Macedonia

Η Καστορία είναι κτισμένη, δίπλα στη λίμνη, δυτική όχθη και στη χερσόνησο που σχηματίζεται. Η περιοχή Ντολτσό είναι την παλιά συνοικία της πόλης, με τα εντυπωσιακά αρχοντικά και τα καλντερίμια. Η Καστοριά φημίζεται για τις βυζαντινές εκκλησίες, τα γουναράδικα και φυσικά τη λίμνη. Ξεχωρίζουν το Ιουστινιάνειο τείχος, του ισθμού της χερσονήσου και τα οχυρωματικά τείχη εντός της πόλης (9ου -10ου αι.).

Αρχοντικά - Kastoria

  1. Εκκλησία Προφήτης Ηλίας, πόλη Καστοριάς

Η εκκλησία του Προφήτη Ηλία βρίσκεται κτισμένη πάνω στο λόφο γνωστό και ως «το μπαλκόνι της Καστοριάς». Η θέα, προς τη λίμνη και την πόλη της Καστοριάς είναι εκπληκτική.

  1. Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς

Βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της πόλης, στην περιοχή του παλιού Ξενία.

Διεύθυνση : Πλατεία Δεξαμενής Καστοριά, τηλ. : 24670 26781, 24670 88200, www.bmk.gr. Θα δείτε βυζαντινές φορητές εικόνες, από τους ναούς της περιοχής (9ος – 14ος αι.), εκκλησιαστικά αντικείμενα, γλυπτά, ψηφιδωτά κλπ.

5. Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς (Αρχοντικό Νεράντζη Αϊβάζη)

 

Θα δείτε παλιά αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων, την «κρεβάτα», τον «καλόν οντά» (σαλόνι), τον αργαλειό, το ζυμωτήριο, το κελάρι,  μια αναπαράσταση εργαστηρίου γουνοποιίας κλπ. Στον τοίχο υπάρχει μια τοιχογραφία με ένα νοσταλγικό τοπίο από την Κωνσταντινούπολη. Το αρχοντικό διαθέτει  ισόγειο (κατώι), 1ο  όροφο  (συνολικά 11 δωμάτια), και μια μεγάλη αυλή. Έχουν συγκεντρωθεί παλιά αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων. Στο «καλοκαιρινό καθημερινό δωμάτιο» θα δείτε  αναπαράσταση ενός εργαστηρίου γουνοποιίας, με την 1η  μηχανή για γούνα, μία αναπαλαιωμένη τοιχογραφία και μια ωραία ζωγραφισμένη ντουλάπα. Δοξάτο λεγόταν το ευρύχωρο δωμάτιο του 1ου ορόφου. Στο δωμάτιο αυτό, κάθε Κυριακή, κάθονταν  οι τοπικοί άρχοντες και ο Μητροπολίτης της περιοχής,  που είχε τη δική του τιμητική θέση, και συζητούσαν. Στο «δωμάτιο υποδοχής», καθόντουσαν οι γυναίκες. Επίσης όταν ένα κορίτσι έφτανε σε ηλικία γάμου και γινόταν το προξενιό, εδώ οι άντρες συγγενείς υποδέχονταν τον γαμπρό. Στον τοίχο, από ένα παραθυράκι, η κοπέλα παρατηρούσε τον γαμπρό, ενώ η μητέρα της, από μία τρύπα. Στον τοίχο υπάρχει μια τοιχογραφία με ένα νοσταλγικό τοπίο από την Κωνσταντινούπολη.

Διεύθυνση : Καπετάν Λάζου 10, Ντολτσό Καστοριά, τηλ. : 24670 28603, καθημερινά, εκτός Δευτέρας : 10 π.μ. -4 μ.μ.

  1. Μουσείο Ενδυματολογίας – Αρχοντικό Εμμανουήλ

 

Το Μουσείο διαθέτει συλλογή από αυθεντικές παραδοσιακές στολές, και συλλογή κοσμημάτων και νομισμάτων της Καστοριάς.

  1. Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα – Αρχοντικό Πηχεών

 

Στεγάζεται στο Αρχοντικό Πηχεών, που ήταν η οικία του Αναστάσιου Πηχιών, Έλληνα Μακεδόνα αγωνιστή. Κτίστηκε τον 18ο αι. από τον πατέρα του, Φιλόλαο Πηχιών και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Το διώροφο κτήριο έχει χαρακτηριστεί, από το Υπουργείο Πολιτισμού, Μνημείο με μεγάλη ιστορική αξία.

Θα δείτε κειμήλια απογόνων Μακεδονομάχων, φωτογραφίες από την πρώιμη φάση και τη περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα, στολές Μακεδονομάχων αγωνιστών και παραδοσιακές Καστοριανές στολές. Στο ισόγειο διαθέτει βιβλιοθήκη,  αναγνωστήριο και αίθουσα προβολών.

  1. Ναός Παναγίας Κουμπελίδικης (11ος αι.)

 

Βρίσκεται εντός των Ιουστινιάνειων τειχών της πόλης της Καστοριάς και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Μακεδονίας. Πήρε το όνομά της από το σχήμα του τρούλου της, (τουρκικά : kubbe) και είναι ο μοναδικός ναός με τρούλο στην Καστοριά.

Κτίστηκε μάλλον στο 1020 και παλιά ήταν γνωστή ως «Παναγία Σκουταριώτισσα». Ο ναός είναι τρίκοχος σταυροειδής με τρούλο, νάρθηκα και εξωνάρθηκα. Οι εσωτερικές τοιχογραφίες είναι κυρίως του 13ου αι. (1260-1280), όπως της  Αγίας Τριάδας, στην καμάρα του νάρθηκα. Οι εξωτερικές τοιχογραφίες είναι από το 1496 ενώ  στα μέσα του 17ου αι. ο ναός ανακαινίσθηκε με νέα τοιχογράφηση.

9. Ενυδρείο «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος»

Είναι το μεγαλύτερο των Βαλκανίων, με ψάρια και μικροοργανισμούς από τις λίμνες και τα ποτάμια της Ελλάδας

Διεύθυνση : Ζαλόγγου 3, Καστοριά, ανοικτά Τρίτη-Κυριακή : 9 π.μ. -5 μ.μ., τηλ. : 24670 80229

10. Λιμναίος Οικισμός – Αρχαιολογικός Χώρος Δισπηλιού –Οικομουσείο

 

Αναπαράσταση του προϊστορικού Λιμναίου Οικισμού, από τη Νεότερη Νεολιθική Περίοδο (μέσα 6ης χιλιετίας π.Χ.-μέσα 4ης χιλιετίας π.Χ.). Ο Νεολιθικός Οικισμός στο Δισπηλιό Καστοριάς ανακαλύφθηκε το 1932 και  θεωρείται ο αρχαιότερος της Ευρώπης.

Δισπηλιό: Ενα Ταξίδι στον χωροχρόνο | HumanStories

Το Οικομουσείο περιλαμβάνει 8 πασσαλόπηκτες καλύβες, από φυσικό υλικό, με αναπαράσταση της καθημερινής ζωής των κατοίκων. Θα δείτε χρηστικά αντικείμενα (αντίγραφα) της Νεολιθικής Περιόδου, όπως πήλινα σκεύη, φιάλες, κύπελλα, εργαλεία  κλπ.

11. Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας

Ο ναός είναι μονόχωρος, με νάρθηκα και ξύλινη στέγη. Κτίστηκε το 1082 μ.Χ. από το βυζαντινό Αυτοκράτορα, Αλέξιο Α’ Κομνηνό, πάνω στα θεμέλια παλαιότερου ναού. Ονομάστηκε Μαυριώτισσα από το γειτονικό χωριό Μαύροβο ή Μαυροχώρι. Στα μέσα του 16ου αι. προστέθηκε  το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. 

Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας | Εκκλησίες & Μοναστήρια | Πολιτισμός | Ν.  Καστοριάς | Περιοχές | WonderGreece.gr

Εξωτερικά οι τοιχογραφίες του ναού είναι από το 1260 και παρουσιάζουν τη «Ρίζα του Ιεσσαί», την Παναγία Μαυριώτισσα, τους Αγίους Δημήτριο & Γεώργιο  και τον Αλέξιο Α’ Κομνηνό. Οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό είναι του 12ου αι., όπως η Δευτέρα Παρουσία και η Βάπτιση. Η Μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και είναι αντρική. Πληροφορίες : Ηγουμ. Αρχιμ. Νεκτάριος Κακουλίδης, τηλ. 24670 22714.

  1. Μαυροχώρι –Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων

Μαυροχώρι - TravelMagic

Το Μαυροχώρι βρίσκεται κτισμένο δίπλα στη Λίμνη Καστοριάς, στην ανατολική ακτή, απέναντι από την πόλη της Καστοριάς. Το χωριό είναι γνωστό για το Ναυτικό Όμιλο Μαυροχωρίου (ΝΟΜ) που διεξάγει μεταξύ άλλων και κωπηλατικούς αγώνες στη λίμνη. Θα δείτε το μικρό ιδιωτικό Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, με τη λαογραφική έκθεση, που περιλαμβάνει και ομοίωμα ενός κεντρικού δρόμου του  χωριού, με κήπο κλπ. Πληροφορίες, τηλ. : 2467 074870.

Πρόσβαση : απέχει, περίπου 13 km, από την πόλη της Καστοριάς.

  1. Σπήλαιο του Δράκου

Ονομάστηκε Σπήλαιο του Δράκου καθώς σύμφωνα με το μύθο, η σπηλιά ήταν χρυσορυχείο που το φύλαγε ένας δράκος, ο οποίος όταν ανέπνεε έβγαζε από το στόμα του φωτιές και δηλητηριασμένους ατμούς.

Σπήλαιο των Λιμνών: Μια εκδρομή για όλη την οικογένεια - iTravelling

Το Σπήλαιο διαθέτει εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, 7 υπόγειες λίμνες, 10 αίθουσες (η μεγαλύτερη έχει διαστάσεις 45Χ17 μ.) και 5 σήραγγες.Η θερμοκρασία εντός του Σπηλαίου είναι 16-18ο C και η υγρασία 90%. Στο Σπήλαιο έχουν βρεθεί παλαιοντολογικά οστά της «Αρκούδας των Σπηλαίων»  (Ursus Speleaus), που έζησε στην Ευρώπη πριν 10.000 χρόνια

Σπήλαιο των Λιμνών στα Καστριά Καλαβρύτων - GTP

Υπάρχει ξενάγηση στο εσωτερικό (από μεγάφωνα). Ανοικτά : Τρίτη –Κυριακή,  9 π.μ.-5 μ.μ.,  τηλ. : 24670 26777, www.spilaiodrakoukast.gr. Διεύθυνση : Σουγαρίδη, Καστοριά (3 km βόρεια από την πόλη της Καστοριάς, κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, και μετά τη Μονή της Παναγιάς Μαυριώτισσας).

  1. Νυμφαίο Φλώρινας – Νίκειος Σχολή

 

Κορωνοϊός -Φλώρινα: Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων -Εκκληση του δημάρχου για  αυστηρή τήρηση των μέτρων | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Το Νυμφαίο είναι ορεινός οικισμός, με  υψόμετρο 1.350  και έχει χαρακτηρισθεί, από το 1978, ως «διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός»Ανήκει στο Δ. Αμυνταίου του Νομού Φλώρινας

Στα αξιοθέατα ξεχωρίζει η Νίκειος Σχολή που κτίστηκε το 1928 σε δωρεά του πλούσιου καπνέμπορου από το Νυμφαίο,  Ζαν Νίκου (1875-1930), σε σχέδια Σουηδών αρχιτεκτόνων. Το ρολόι του Πύργου είναι ελβετικό.

Μέχρι το 1941 στο κτίριο λειτούργησε το Ημιγυμνάσιο και μέχρι το 1980, το Δημοτικό Σχολείο. Διαθέτει βιβλιοθήκη, εκθεσιακό χώρο, συνεδριακό κέντρο και λειτουργεί ως  Κέντρο Ενημέρωσης της Καφέ Αρκούδας.

  1. Κορέστεια χωριά, μεταξύ Καστοριάς – Φλώρινας

Τα πλινθόκτιστα χωριά της περιοχής κτίστηκαν τον 19ο αι. και εγκαταλείφθηκαν κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο (1946-1949). Αποτελούνται από τα χωριά:  Γάβρος,  Κρανιώνα, Χαλάρα,  Μελάς, Μακροχώρι, Μαυρόκαµπος, Άγιος Αντώνιος κλπ. Στην περιοχή συγκρούστηκαν οι Μακεδονομάχοι με τους Βούλγαρους κομιτατζήδες.

Το  1904,  στο χωριό Μελάς, πρώην Στάτιστα σκοτώθηκε ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλος Μελάς. Το σπίτι όπου θανατώθηκε (στις 13 Οκτωβρίου 1904, έπειτα από επιχείρηση οθωμανικού αποσπάσματος), μετατράπηκε σε Μουσείο Παύλου Μελά. Στα Κορέστεια χωριά οι πλίνθοι των σπιτιών είναι φτιαγμένοι από λάσπη και άχυρα ενώ οι στέγες, από ξύλα, καλάμια και κεραμίδια.

Τα ερειπωμένα χωριά έγιναν σκηνικό για τις ταινίες «Το μετέωρο βήμα του πελαργού» (1991) του Θ. Αγγελόπουλου, «Ψυχή βαθιά» (2009) του Παντελή Βούλγαρη και «Παύλος Μελάς» (1974) του Φίλιππου Φυλακτού.

Διεύθυνση : Κοιλάδα Λαδοπόταμου, στη διαδρομή  μεταξύ Καστοριάς –Φλώρινας. Από Καστοριά θα ακολουθήσετε το δρόμο προς το χωριό Απόσκεπος, 5 km, και μετά τον παλιό δρόμο προς Πρέσπες. Σε περίπου 10 km, θα βρείτε  τη γέφυρα του Λαδοπόταμου και μετά από 4 km το χωριό Γάβρος, στο Νέο Οικισμό.

  1. Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης (ΠΕΣ)

Γράμμος: Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης • Περιφέρεια Καστοριάς Greek-CrossRoads

Το ΠΕΣ βρίσκεται σε υψόμετρο 1.450 μ. και ξεκίνησε το 2012 με σκοπό την ανάδειξη του φυσικού πλούτου, της ιστορίας και του πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής του Γράμμου. Διαθέτει βιβλιοθήκη, με 1200 τόμους, και μόνιμες εκθέσεις όπως τις : «Γράμμος: Διαδρομές στην Ιστορία» και «Γράμμος: Διαδρομές στη Φύση», με φωτογραφίες από τη χλωρίδα και την πανίδα του Γράμμου. Εντός του ΠΕΣ λειτουργεί εστιατόριο-καφέ και ξενώνας 12 δωματίων, από το Συνεταιρισμό Γυναικών Νεστορίου, με την επωνυμία «Γεύσεις Γράμμου» (τηλ. : 24670 21853, επίσκεψη με ραντεβού).

  1. Εθνικό Πάρκο Πρεσπών (ΕΠαΠ)

Εθνικά πάρκα / Εθνικό-Πάρκο-Πρεσπών, NaturaGraeca

 

Με τη λέξη Πρέσπα εννοούνται η Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα, καθώς και η ευρύτερη λεκάνη απορροής. Η Μικρή Πρέσπα βρίσκεται σε υψόμετρο 857 μ. και η Μεγάλη Πρέσπα σε 852 μ. Περιβάλλονται από τα όρη Βαρνούντας (ανατολικά) και Τρικλαρίο ή Σφήκα (νότια), ενώ βόρεια από τα Ξεροβούνι ή Suva Gora και Galicica (το βουνό που χωρίζει τη λίμνη Οχρίδα ή Αχρίδα από τη Μεγάλη Πρέσπα).

Η Μικρή Πρέσπα ανήκει κυρίως στην Ελλάδα (περίπου 43,5 km2), ενώ  ένα μικρό τμήμα, στα δυτικά, ανήκει στην Αλβανία (λιγότερο από 4 km2). Το τμήμα της Αλβανίας, λόγω της μείωσης της στάθμης του νερού, τείνει να εξαφανιστεί.

Η Μεγάλη Πρέσπα ανήκει σε Ελλάδα και  ΠΓΔΜ, νυν Βόρεια Μακεδονία και επικοινωνεί υπόγεια με τη λίμνη Οχρίδα. Στην περιοχή υπάρχουν 4 Εθνικά Πάρκα : το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών Ελλάδας, το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών Αλβανίας και τα 2 Εθνικά Πάρκα Pelister και Galicica, της Βόρειας Μακεδονίας.

Galicica - North Macedonia Timeless

Παλιότερα η Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα επικοινωνούσαν μεταξύ τους αλλά σήμερα τις χωρίζει μία λωρίδα γης, μήκους 3,5 km, γνωστή ως Μεγάλος Κάμπος. Στη Μεγάλη Πρέσπα σχηματίζεται μια μεγάλη παραλία, στη θέση που ονομάζεται Κούλα Πρεσπών, στο δυτικότερο σημείο του δίαυλου. Στη Μικρή Πρέσπα σχηματίζονται κυρίως υγρολίβαδα, όπως ο υγρότοπος της Βρωμολίμνης και βούρκοι, όπως του Λαιμού και του Πλατέος.

Στον ποταμό του Αγίου Γερμανού, που καταλήγει στη Μεγάλη Πρέσπα, ζει και αναπαράγεται η Ενδημική Πέστροφα Πρεσπών (Salmo peristericus), ένα είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση αλλά και πολλά άλλα ρεόφιλα είδη ψαριών. Τα ψάρια των Πρεσπών αναπαράγονται στην άκρη της λίμνης και σε μέρη με χαμηλή βλάστηση. Έχουν παρατηρηθεί 23 είδη ψαριών, 9 από τα οποία είναι ενδημικά, δηλαδή βρίσκονται μόνο εδώ γι’ αυτό και προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία. Οι Πρέσπες κατατάσσονται ανάμεσα στους 12 σημαντικότερους υγρότοπους της Μεσογείου, λόγω της σπάνιας ιχθυοπανίδας τους. Στις Πρέσπες θα συναντήσετε επίσης πολλά είδη υδρόβιων πτηνών όπως η βαλτόπαπια, που φωλιάζει στην Μικρή Πρέσπα.

Στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών οι περιοχές είναι χωρισμένες σε ζώνες, όπως :

Α. Ζώνες Απόλυτης Προστασίας της Φύσης,

Β. Ζώνες Προστασίας της Φύσης,

Γ. Ζώνες Οικοανάπτυξης και

Δ. Θέσεις με Προστατευόμενους Φυσικούς Σχηματισμούς και Τοπία ή Στοιχεία Τοπίων.

 

 

 

 

  1. Νησάκι Αγίου Αχιλλείου

Άγιος Αχίλλειος, το δεύτερο κατοικημένο νησί λίμνης στην Ελλάδα – News.gr

Ο Άγιος Αχίλλειος ή Χαΐλλι είναι νησίδα μέσα στη λίμνη της Μικρής Πρέσπας, και βρίσκεται σε υψόμετρο 853 μ. Με 21 μόνιμους κατοίκους είναι το 2ο  κατοικημένο νησί σε λίμνη της Ελλάδας, μετά το νησί των Ιωαννίνων. Η πλωτή γέφυρα που οδηγεί στο νησάκι έχει μήκος 630 μ., πλάτος 3 μ. και είναι αποκλειστικά για πεζούς και ποδηλάτες.

Στα αξιοθέατα είναι η βασιλική του Αγίου Αχιλλείου (11ος αι.) και το μεταβυζαντινό εκκλησάκι της Παναγίας Πορφύρας (αρχές 16ου αι.), με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες. Η Παναγία Πορφύρα γιορτάζει στις 21 Νοέμβρη, με μεγάλο πανηγύρι. Οι ντόπιους φορούν τις τοπικές ενδυμασίες και χορεύουν παραδοσιακούς χορούς, μπροστά από τη βασιλική του Αγίου Αχιλλείου.

Βασιλική Αγίου Αχιλλείου | Νομός Φλώρινας Topodigos

Η βασιλική του Αγίου Αχιλλείου κτίστηκε μετά το 983 ή το 986, από τον Τσάρο της Βουλγαρίας, Σαμουήλ, για να στεγάσει το σκήνωμα του Αγίου Αχιλλείου, Επισκόπου Λάρισας (4ος αι.). Το λείψανο το είχαν «πάρει» από τη Λάρισα τα βουλγαρικά στρατεύματα, μετά την κατάληψη της πόλης. Ο ναός είναι τύπου τρίκλιτη ξυλόστεγη μεσοβυζαντινή βασιλική με νάρθηκα. Εσωτερικά, τα 3 κλίτη χωρίζονται από 2 ψηλές πεσσοστοιχίες με τόξα. Υπήρξε Επισκοπικός ναός, από το 1018 εως τις αρχές του 15ου,  όπως μαρτυρούν τα επιβλητικά σκαλοπάτια που υπάρχουν μπροστά από τη μεγάλη ημικυκλική αψίδα. Στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου θα δείτε να κυκλοφορούν ελεύθερα, χοίροι, αγελάδες κλπ.

Διεύθυνση : Άγιος Αχίλλειος, Μικρή Πρέσπα, 65 km από Καστοριά και 60 km από Φλώρινα.

  1. Ψαράδες Πρεσπών

 

Οι Ψαράδες ή Νίβιτσι (όνομα που είχε μέχρι το 1928) είναι ο ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός του Ν. Φλώρινας που βρίσκεται πάνω στη νότια όχθη της Μεγάλης Πρέσπας.

Στα αξιοθέατα είναι το Ασκηταριό της Παναγιάς Ελεούσας  ή Αγίου Πέτρου (1873), με ωραίες τοιχογραφίες (πρόσβαση με βάρκα) και το Ασκητήριο της Μεταμόρφωσης , 13ου αι. (πρόσβαση με τα πόδια). Στις ταβέρνες του χωριού θα γευτείτε φρέσκα ψάρια γλυκού νερού Πρεσπών. Οι ντόπιοι ψαράδες με τις βάρκες τους θα σας ξεναγήσουν στη λίμνη.

 

Ο επαρχιακός δρόμος προς Άγιο Αχίλλειο, Ψαράδες και Βροντερό περνάει δίπλα στη λίμνη.

  1. Χωριό Άγιος Γερμανός, Δήμου Πρεσπών

Ορεινό χωριό, του Ν. Φλώρινας κτισμένο σε υψόμετρο 1.040 μ. Βρίσκεται στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ, νυν Βόρειας Μακεδονίας, στους πρόποδες του όρους Βαρνούντα. Κατά την Οθωμανική περίοδο, η ονομασία του χωριού ήταν «Γέρμαν» αλλά το 1926 μετονομάστηκε σε Άγιος Γερμανός, από τον ομώνυμο ναό.

Άγιος Γερμανός, τοπίο στην ομίχλη στις όχθες των Πρεσπών - Newsbeast

Στα αξιοθέατα είναι ο Ναός του Αγίου Γερμανού (11ος αι.) όπου αφιερώθηκε στη μνήμη του Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης Γερμανού, ο οποίος καθαιρέθηκε κατά την περίοδο της Εικονομαχίας και αναδείχθηκε σε τοπικό Άγιο της περιοχής και ο παραδοσιακός Νερόμυλος του Αγίου Γερμανού.

Άγιος Γερμανός - Δυτική Μακεδονία - dysi.gr - Τουριστικός Οδηγός

Ο βυζαντινός ναός είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος με νάρθηκα και κυλινδρικό τρούλο. Οι τοιχογραφίες χρονολογούνται από τον 11ο και 13ο αι. Το 1882 προσκολλήθηκε στο δυτικό τοίχο του παλαιού ναού μια μεγάλη  τρίκλιτη βασιλική, αφιερωμένη επίσης στον Άγιο Γερμανό. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση φιλοξενεί το σκήνωμα του Αγίου Γερμανού, προς στο χώρο της βόρειας κεραίας του σταυρού. Γιορτάζει στις 12 Μαΐου, όπου γίνεται μεγάλο πανηγύρι στην πλατεία του χωριού.

 

Ο παραδοσιακός Νερόμυλος Αγίου Γερμανού Πρεσπών  είναι ένα ισόγειο πέτρινο κτίσμα (1930), με ξύλινη στέγη. Χρησίμευε  ως νερόμυλος (για το άλεσμα των σιτηρών), ως νεροτριβή (για το πλύσιμο των υφασμάτων) και ως μαντάνι (για την παραγωγή των υφαντών).

Ο παραδοσιακός Νερόμυλος Αγίου Γερμανού Πρεσπών κερδίζει βραβείο της  Ευρωπαϊκής Ένωσης | Ράδιο Λέχοβο 97,1Ράδιο Λέχοβο 97,1

Μετά την ανακαίνισή του κέρδισε το Βραβείο Europa Nostra 2016, ένα  βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Πρόσβαση : βρίσκεται στο δρόμο προς το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών, 54 km από την Καστοριά και 48 Km από τη Φλώρινα.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ –ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ –ΓΙΟΡΤΕΣ

  • Γιορτή Καστοριανού Ψαριού, πραγματοποιείται, κάθε χρόνο, το 2ο δεκαήμερο του Ιουλίου, στην πόλη της Καστοριάς και στην πλατεία Απόζαρι
  • Ραγκουτσάρια, 3ήμερες Καρναβαλικές εκδηλώσεις, στην Καστοριά
  • Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς,το Μάιο στην Καστοριά
  • «Νυφοπάζαρο», εμποροπανήγυρη με πάγκους για ψώνια, τη Μεγάλη Πέμπτη, στην Καστοριά
  • «ΠΡΕΣΠΕΙΑ», τον Αύγουστο, στο μικρό νησί του Αγίου Αχιλλείου, της Μικρής Πρέσπας (πληροφορίες : http://prespeia.gr )
  • Σατυρικό Καρναβάλι, στο Μαυροχώρι
  • RIVER PARTY, 5ήμερες εκδηλώσεις στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα, στο χωριό Νεστόριο. Διοργανώνεται το 1ο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου (πληροφορίες : https://nestorio-riverparty.gr). Το Νεστόριο είναι κτισμένο στις ΒΑ πλαγιές του Γράμμου, σε υψόμετρο 890 μ., και  απέχει 28 km από την πόλη της Καστοριάς

πηγή-driverstories

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *