Χριστούγεννα στην Πράγα & 15 Τσέχικα έθιμα

23 Δεκεμβρίου 2021
Μη κατηγοριοποιημένο

Για περισσότερες πληροφορίες και μοναδικά πακέτα προσφορών για την Πράγα, μπορείτε να επισκεφθείτε το site μας. https://www.diplomattravel.gr/ , τηλεφωνικώς στο : 210 6517509 ή μέσω email στο : [email protected]
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.  https://www.diplomattravel.gr/


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ

Οι υπαίθριες Χριστουγεννιάτικες αγορές της Πράγας είναι από τις πιο γνωστές και ατμοσφαιρικές στην Ευρώπη! Στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης ξεκινούν με την φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δένδρου, τέσσερα Σάββατα πριν από την Παραμονή των Χριστουγέννων.

Φέτος το δένδρο θα φωταγωγηθεί στις 27.11. 2021.

Στα δεκάδες ξύλινα σπιτάκια με τους πάγκους θα βρείτε παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα στολίδια από ξύλο και φυσητό γυαλί, καλαμποκένια κουκλάκια, χειροποίητα ξύλινα παιχνίδια, κεριά, κοσμήματα, γλυκά, παραδοσιακές λιχουδιές, κάστανα, λουκάνικα στο γκριλ, ζεστό κρασί και άλλα Τσέχικα προϊόντα.

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι φωτισμένο και σχολικές χορωδίες παρουσιάζουν Τσέχικα χριστουγεννιάτικα κάλαντα και χορούς.

Χριστουγεννιάτικες αγορές στην Πράγα

Ο ΦΑΝΟΚΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ

Αν βρεθείτε στην Πράγα μια από τις τέσσερεις βδομάδες πριν από την Παραμονή των Χριστουγέννων, θα έχετε την μοναδική εμπειρία να παρακολουθήσετε το άναμμά των φανοστατών της πόλης από έναν φανοκόρο! Κάθε μέρα, λίγο μετά τις 4 μ.μ., θα ξεκινάει από τον Πύργο της Γέφυρας του Καρόλου στην Παλιά Πόλη και θα προχωράει προς την Μικρή Πόλη, από φανό σε φανό ανάβοντάς τους έναν-έναν… Στην συνέχεια γυρνάει και ανάβει τους φανοστάτες στην απέναντι πλευρά της γέφυρας και μετά συνεχίζει προς την Παλιά Πόλη.

ΤΑ ΠΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ

Παρόλο που το το ποσοστό των επίσημα άθρησκων στην Τσεχία είναι 34% και των αδήλωτων ανέρχεται στο 45%, αρκετές από τις Τσέχικες Χριστουγεννιάτικες παραδώσεις έχουν θρησκευτικές ρίζες. Άλλες πάλι είναι απλά λαϊκές.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΣΤΕΦΑΝΗ ΤΟΥ «ADVENT»

Τις τέσσερις βδομάδες που προηγούνται της Παραμονής των Χριστουγέννων, τις ονομάζουμε Advent. Σε κάθε μια από τις τέσσερις Κυριακές ανάβουμε και ένα κερί από το Χριστουγεννιάτικο στεφάνι μας. Το πρώτο συμβολίζει την Ελπίδα, το δεύτερο την Ειρήνη, το τρίτο την Φιλί και το τελευταίο την Αγάπη.

Χριστούγεννα στην Πράγα - έθιμα

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΔΙΑΒΟΛΟΙ ΚΑΙ ΑΓΓΕΛΑΚΙΑ ΣΤΑ ΣΟΚΑΚΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ

Στις 6 Δεκέμβρη είναι και στην Τσεχία η γιορτή του Αγ. Νικόλαου. Η παράδοση θέλει την παραμονή αυτής της μέρας, ο Αγ. Νικόλαος να επισκέπτεται όλα τα παιδιά στα σπίτια τους, συνοδευόμενος όμως από έναν άγγελο και έναν διάβολο. Στα καλά παιδιά, ο άγγελος φέρνει μικρά δώρα, φρούτα και γλυκά… Για τα άτακτα παιδιά, ο διάβολος έχει πατάτες και κάρβουνο…

Στην Πράγα το απόγευμα αυτό, θα συναντήσετε σίγουρα την παράξενη αυτή τριάδα που περιφέρεται στους δρόμους και τα σοκάκια, προσδίδοντας μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στην πόλη ενόψει των Χριστουγέννων.

Χριστούγεννα στην Πράγα - έθιμα

ΦΑΤΝΕΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ

Τα Χριστούγεννα στην Πράγα και σε όλη την Τσεχία στήνονται αμέτρητες φάτνες, όχι μόνο στα σπίτια, αλλά και στις πλατείες. Θυμισμένη είναι η έκθεση φατνών από διάφορα υλικά (π.χ. ξύλο, χαρτί, κ.ά), που γίνεται κάθε χρόνο στο Μουσείο της Γέφυρας του Καρόλου, όπως και αυτή στο κάστρο Κάρλστεϊν.

ΔΕΝΔΡΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Αναπόσπαστο μέρος της Χριστουγεννιάτικης παράδοσης είναι το στολισμένο έλατο ή πεύκο, δίπλα στο οποίο την παραμονή των Χριστουγέννων μαζεύονται όλα τα μέλη της οικογένειας και ανταλλάσσουν τα δώρα.

Πού να καταλήγουν άραγε τα αληθινά χριστουγεννιάτικα δέντρα όσα δεν πουλιούνται? Σωστά μαντέψατε: ένα μεγάλο  μέρος τους κονιορτοποιείται και γίνεται λίπασμα. Κάποια άλλα όμως καταλήγουν στους ζωολογικούς κήπους της χώρας και γίνονται τροφή για τους ελέφαντες… Οι υπεύθυνοι των κήπων έχουν διαπιστώσει ότι τα έλατα αρέσουν ιδιαίτερα στα υπερμεγέθη τετράποδα!

ΤΣΕΧΙΚΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ

Χριστούγεννα στην Πράγα - παραδόσεις

Το τσουρέκι είναι από τα πλέον παραδοσιακά σύμβολα των Χριστουγέννων στην Τσεχία. Το σχήμα του συμβολίζει το φασκιωμένο θείο βρέφος, αν και λίγοι το γνωρίζουν. Η συνταγή περιλαμβάνει σταφίδες και αμύγδαλα.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ

Μια από τις παραδώσεις των Χριστουγέννων  που τηρείται κάθε χρόνο με ευλάβεια από τις νοικοκυρές, είναι  να ψήνουν κουλουράκια. Συνήθως φτιάχνουν το λιγότερο τρία είδη, ορισμένες όμως φτάνουν και τα δώδεκα!

Χριστούγεννα στην Πράγα - έθιμα

ΔΕΙΠΝΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΜΠΑΝΙΕΡΑ

Η σημαντικότερη μέρα των Χριστουγέννων για εμάς είναι η Παραμονή. Τότε μαζεύεται όλη η οικογένεια για βραδινό στο σπίτι. Αναρωτιέστε τι τρώμε? Θα εκπλαγείτε… Για πρώτο πιάτο ψαρόσουπα από το χαβιάρι του κυπρίνου. Και το κυρίως πιάτο? Φιλέτο κυπρίνου με πατατοσαλάτα….

Ο κυπρίνος εκτρέφεται στις φυσικές και τεχνητές λίμνες κυρίως της νότιας Βοημίας αιώνες τώρα και λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας, ήταν πάντα σύμβολο «καλής ζωής». Τέτοιες μέρες πουλιούνται οι κυπρίνοι ζωντανοί σε όλους τους  δρόμους και τις πλατείες. Ο κόσμος αγοράζει ζωντανό τον κυπρίνο και το βάζει να κολυμπάει στην μπανιέρα του για μια βδομάδα μέχρι να καθαρίσει! Τα παιδιά φυσικά δεν χάνουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν μαζί του, κυνηγώντας τον με μια ξύλινη κουτάλα.

Ο κακομοίρης ο κυπρίνος βέβαια θα καταλήξει στο πιάτο μας, παναρισμένος και τηγανιτός, συνοδευόμενος από μια λαχταριστή πατατοσαλάτα.

Κατά παράδοση στρώνουμε πάντα ένα επιπλέον σερβίτσιο για κάποιον περαστικό επισκέπτη. Επίσης κατά την διάρκεια του δείπνου σηκώνεται μόνο η νοικοκυρά, μιας και σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες, αυτός που θα σηκωθεί, του χρόνου δεν θα είναι μαζί μας στο τραπέζι…

Μετά το δείπνο των Χριστουγέννων ανταλλάσουμε τα δώρα.

Χριστούγεννα στην Πράγα - έθιμα

ΛΕΠΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΝΟΥ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ?

Κάτω από τα Χριστουγεννιάτικα πιάτα μας βάζουμε λέπια κυπρίνου, που θεωρείται ότι φέρνουν καλή τύχη και πολλά λεφτά στην νέα χρονιά. Στην συνέχεια τα φυλάμε στο πορτοφόλι μας μέχρι την επόμενη χρονιά.

ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΚΙ

Άλλο ένα Χριστουγεννιάτικο στολίδι με έναν πολύ ιδιαίτερο συμβολισμό, είναι τα κλαδιά του γκι. Τα κρεμάμε σε κάποιο ψηλό σημείο του σπιτιού. Η παράδοση θέλει, το ζευγάρι που θα φιληθεί από κάτω του, ο έρωτας του να παραμείνει ζωντανός για όλη την επόμενη χρονιά. Ένα γκι που χαρίζεται, φέρνει γούρι και προστατεύει από τις αρρώστιες.

Μην το μπερδεύετε όμως με ένα είδος πουρναριού με κόκκινους καρπούς και αγκαθωτά φύλλα, που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα ως διακοσμητικό. Το γκι, δηλαδή ο αυθεντικός χριστουγεννιάτικος ιξός είναι ο Viscum album, ένα είδος φυτού που ζει παρασιτικά στα δένδρα και οι καρποί του μοιάζουν με λευκά μικρά μπαλάκια.

ΒΑΡΚΟΥΛΕΣ ΜΕ ΚΕΡΑΚΙΑ ΑΠΟ ΚΑΡΥΔΟΤΣΟΥΦΛΑ ΠΟΥ ΠΡΟΜΗΝΥΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Χριστούγεννα στην Πράγα λοιπόν, με πολλά λαϊκά έθιμα. Ένα από αυτά είναι που φτιάχνουμε βαρκούλες με κεράκια από καρυδότσουφλα. Όλα τα μέλη της οικογένειας θα ανάψουν το κεράκι τους, θα το ρίξουνε σε ένα μπολ με νερό και το πώς θα κινηθούν οι βαρκούλες, θα είναι σημάδι για τις σχέσεις μεταξύ τους και την πορεία του καθενός στο μέλλον.

Χριστούγεννα στην Πράγα - έθιμα

ΚΟΠΗ ΤΟΥ ΜΗΛΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Άλλο ένα ωραίο λαϊκό έθιμο είναι η κοπή του μήλου. Το κόβουμε κάθετα στο κοτσάνι και αν στο εσωτερικό εμφανιστεί ένα αστέρι, αυτό σημαίνει υγεία και ευεξία για το νέο έτος.

ΛΙΩΣΙΜΟ ΤΟΥ ΜΟΛΥΒΔΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Ένα κάπως επικίνδυνο έθιμο είναι το «λιώσιμο του μόλυβδου». Το ρίχνουμε στο νερό και από τις μορφές που θα σχηματιστούν, μαντεύουμε το μέλλον μας.

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΓΟΒΑΣ

Αυτό το παράξενο έθιμο έχει να κάνει με τις ελεύθερες κοπέλες. Το κορίτσι στέκεται με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο και πετάει την γόβα του ψηλά στον αέρα. Εάν προσγειωθεί με την μύτη του να κοιτάει προς την πόρτα, σημαίνει ότι το κορίτσι θα παντρευτεί και θα φύγει από το σπίτι μέσα στην επόμενη χρονιά. Στην αντίθετη περίπτωση δεν θα παντρευτεί και το δαχτυλίδι θα αργήσει να «εμφανιστεί».

ΜΕΤΑΜΕΣΟΝΥΧΤΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Η παραμονή των Χριστουγέννων κορυφώνεται με την μεταμεσονύχτια λειτουργία, όπου ψέλνονται τα κάλαντα. Ίσως αναρωτιέστε, ποιος πάει στην εκκλησία, αφού με τόσο υψηλό ποσοστό των άθρησκων. Η αλήθεια είναι, πως αυτή η παράδοση τηρείται περισσότερο στα χωριά. Στην Πράγα, εκτός από τους λίγους πιστούς, πηγαίνουν και άλλοι άνθρωποι απλά για να απολαύσουν την ατμόσφαιρα και το μυστήριο.

Αν βρεθείτε στην Πράγα τα Χριστούγεννα, μην παραλείψετε την λειτουργία στο Καθεδρικό Ναό του Αγ. Βίτου ή στην Εκκλησία της Παναγίας Μπροστά από το Τύν. Η ατμόσφαιρα είναι μοναδική!

Χριστούγεννα στην Πράγα - Πλατεία της Παλιάς Πόλης

ΑΞΙΖΕΙ ΑΡΑΓΕ ΝΑ ΕΡΘΕΙΣ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ ΚΑΙ ΤΙ ΚΟΣΤΟΣ ΕΧΕΙ?

Τα Χριστούγεννα στην Πράγα είναι απλά μαγικά. Πολλοί θεωρούν Χριστούγεννα μόνο τις μέρες γύρω από τις 25 του Δεκέμβρη. Στην Πράγα όμως μπορείτε να ζήσετε την γιορτινή ατμόσφαιρα όλο τον Δεκέμβρη! Από την μέρα της φωταγώγησης του Χριστουγεννιάτικου δένδρου στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης, τότε που ανοίγουν και οι Χριστουγεννιάτικες αγορές, μέχρι και τα Φώτα.

Ο Δεκέμβρης είναι μήνας με πολλές ελκυστικές προσφορές στα αεροπορικά εισιτήρια και τα ξενοδοχεία, με εξαίρεση την περίοδο της Πρωτοχρονιάς. Ωστόσο και αυτές τις μέρες, αν σχεδιάσετε το ταξίδι σας έγκαιρα (το λιγότερο 3-4 μήνες νωρίτερα), σίγουρα θα ανταμειφτείτε με καλύτερες τιμές.

πηγή-travel2prague

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *