Το ταμείο είναι… μείον

18 Σεπτεμβρίου 2020
Μη κατηγοριοποιημένο

Ο πιο κρίσιμος μήνας της φετινής καλοκαιρινής σεζόν, ο Αύγουστος, εκτιμάται ότι έκλεισε με «ταμείο» 1,5 δισ. ευρώ συνολικά για όλη την Ελλάδα.

Πρόκειται για την ανεπίσημη εκτίμηση αυτή τη στιγμή των τουριστικών φορέων, σε σύγκριση με τα 4,1 δισ. ευρώ του αντίστοιχου Αυγούστου- ρεκόρ του 2019.

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα, όπως αναφέρει το newmoney κύλησε καλύτερα, ενώ από το δεύτερο δεκαπενθήμερο και μετά, η έξαρση των κρουσμάτων έφερε περιοριστικά μέτρα κι ακόμη και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής.

Ενδεικτικά με βάση τα στοιχεία από το αεροδρόμιο της Ρόδου (ενός προορισμού που κινήθηκε, τηρουμένων των αναλογιών σχετικά καλά) από τη σύγκριση του δευτέρου 15νθημέρου του Αυγούστου σε σχέση με το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα, παρατηρείται μια κάμψη των διεθνών αφίξεων κατά 14%. Συγκεκριμένα, από την 1η – 15η Αυγούστου αφίχθησαν μέσω των διεθνών πτήσεων 102.046 επιβάτες ενώ κατά το διάστημα 16-31 Αυγούστου αφίχθησαν 88.891 επιβάτες. Όπως εκτιμούν στελέχη της τουριστικής αγοράς, η αύξηση των κρουσμάτων στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είχε αρνητική επίδραση στην ψυχολογία του τουριστικού κοινού, ενώ ταυτοχρόνως επηρέασε αρνητικά την εικόνα όλων των μεσογειακών προορισμών.

Οσον αφορά τα έσοδα, με βάση τις εκτιμήσεις- δεδομένου ότι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος θα βγουν από το φθινόπωρο και μετά, ο πήχης για τον μέχρι στιγμής πρόωρο απολογισμό είναι στα 3 δισ. ευρώ: Ο φετινός Ιούλιος φαίνεται να έχει κλείσει με ένα νούμερο κοντά στα 800 εκατ. ευρώ, στα 680 εκατ. ευρώ ήταν τα έσοδα για το πρώτο εξάμηνο του έτους με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΤτΕ, επομένως, μέχρι τώρα, συνολικά για το 2020 έως και τον Αύγουστο τα τουριστικά έσοδα από το εξωτερικό είναι κοντά στα 3 δισ. ευρώ.

Από εδώ και πέρα, μένει να φανεί το τελικό «ταμείο», το οποίο θα διαμορφωθεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και αν τελικά τα έσοδα για το τελευταίο τετράμηνο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου θα είναι στο 15%- 20% του αντίστοιχου περυσινού τετραμήνου. Πέρυσι πάντως για το τελευταίο τετράμηνο οι τουριστικές εισπράξεις είχαν διαμορφωθεί στα πέριξ των 4,8 δισ. ευρώ.

 

Πηγή : tovima.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *