Βουκουρέστι: Τα πιο σημαντικά πράγματα για να δεις και να κάνεις όταν το επισκεφτείς!

1 Δεκεμβρίου 2021
Μη κατηγοριοποιημένο

Ταξίδι από το Diplomat Travel στο Βουκουρέστι

Για περισσότερες πληροφορίες και μοναδικά πακέτα προσφορών για την Βουκουρέστι μπορείτε να επισκεφθείτε το site μας. https://www.diplomattravel.gr/ , τηλεφωνικώς στο : 210 6517509 ή μέσω email στο : [email protected]
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.  https://www.diplomattravel.gr/


Μια πόλη που παλεύει να ισορροπήσει ανάμεσα στο παλιό και στο καινούριο, που προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στις πληγές που άφησε ο Τσαουσέσκου και τη σύγχρονη πραγματικότητα. Μια πόλη που επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητά της.

Το Βουκουρέστι, η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Ρουμανίας ακροβατεί ανάμεσα στο μουντό χρώμα του παρελθόντος και τη θέλησή της για ζωντάνια.Η πόλη, που είναι πρωτεύουσα από το 1862, επλήγη ιδιαίτερα από το κομμουνιστικό καθεστώς του Νικολάε Τσαουσέσκου, ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρουμανίας από το 1965 έως το 1989, όπου και κηρύχθηκε επανάσταση.
9 Best Things to Do in Bucharest: Itinerary + Tips - Our Escape Clause
Στην αρχή της θητείας του, ο Τσαουσέσκου ήταν δημοφιλής, αργότερα όμως, τα τελευταία χρόνια, έφερε μεγάλη δυσκολία και πόνο στη χώρα. Οι κάτοικοι υπέφεραν από πείνα και κρύο. Έτσι, τον Δεκέμβριου του 1989 έγινε η επανάσταση. Ο Τσαουσέσκου έβγαλε τον τελευταίο του λόγο και ο λαός φώναζε «Κάτω ο κομμουνισμός». Ο ίδιος μαζί με τη γυναίκα του φυγαδεύτηκαν με ελικόπτερο, αλλά πέντε ημέρες μετά δολοφονήθηκαν.Έκτοτε, η πόλη προσπαθεί να ανακάμψει, να μαζέψει τα κομμάτια της και να αναδειχθεί σε ταξιδιωτικό προορισμό. Να μας δώσει λόγους για να την επισκεφθούμε. Και τα καταφέρνει. Είναι σε καλό δρόμο.Το Βουκουρέστι, μιάμιση μόλις ώρα πτήση από την Αθήνα, είναι ιδανικός προορισμός για ένα σύντομο city break, ενώ αποτελεί την τέλεια βάση για εξορμήσεις σε άλλες επαρχιακές πόλεις και ομολογώ ότι το φυσικό περιβάλλον έξω από την πόλη είναι υπέροχο.

Τι να δεις και τι να κάνεις στο Βουκουρέστι

1. Επιβάλλεται να δεις το περίφημο Palatul Parlamentului (cover photo), το πρώην Σπίτι του Λαού και νυν Κοινοβούλιο. Το έχτισε ο Τσαουσέσκου την δεκαετία του ’80, για την κατασκευή του απασχολήθηκαν χιλιάδες εργάτες, ενώ είναι το δεύτερο μεγαλύτερο δημόσιο κτήριο στον κόσμο, μετά το Πεντάγωνο των ΗΠΑ. Πρόκειται πραγματικά για ένα τεράστιο οικοδόμημα, που αποτελεί αναμφίβολα σύμβολο της εποχής Τσαουσέσκου.

Palatul Parlamentului | Atracții turistice |Grand Hotel Continental Bucuresti

2. Να πας βόλτα στην Παλιά Πόλη και στη συνοικία Lipscani. Αυτή η περιοχή, με τα γραφικά στενάκια και τα χαριτωμένα καφέ (που το βράδυ μετατρέπονται σε μπαρ με δυνατή μουσική) σπάνε την μονοτονία των πολυκατοικιών που οραματιζόταν ο Τσαουσέσκου.

25 Best Things to Do in Bucharest (Romania) - The Crazy Tourist

3. Στη συνέχεια, θα βρεις την οδό Σταυροπόλεως με την ομώνυμη εκκλησία. Αυτή χτίστηκε από έλληνα μοχανό και αποτελεί μνημείο της UNESCO.

Stavropoleos Monastery | Location in Bucharest - LikeALocal Guide

4. Ένας όμορφος δρόμος που ξεφεύγει από τη γενικότερη μελαγχολία και βρίσκεται στην αντίπερα όχθη είναι η περιοχή Kiseleff, με τις εντυπωσιακές επαύλεις και τις πρεσβείες.  Επίσης, νοτιοδυτικά του πάρκου Herastrau θα δεις τη ρουμανική εκδοχή της Αψίδας του Θριάμβου.

King Mihai I Park | Sightseeing | Bucharest

5. Μια πολύ ενδιαφέρουσα βόλτα είναι αυτή στο Μουσείο-Χωριό. Πρόκειται για ένα υπαίθριο μουσείο, το οποίο απεικονίζει την παραδοσιακή ρουμανική ζωή, με χαρακτηριστικά σπίτια. Βρίσκεται, μάλιστα, πλάι στη λίμνη και πραγματικά, ειδικά και αν ο καιρός είναι ηλιόλουστος, θα το απολαύσεις πολύ.

6. Βγαίνοντας από το Μουσείο-Χωριό μπορείς να πας να κάνεις μια βόλτα στο πάρκο Herastrau και να περπατήσεις κατά μήκος της λίμνης. Άλλος ένας λόγος που αυτή η πόλη θα σε εκπλήξει ευχάριστα. Στη διαδρομή σου, θα βρεις πολλά υπαίθρια καφέ για να πάρεις να φας ή να πιεις κάτι, ενώ μπορείς να κάτσεις και στο Hard Rock Café, με θέα τη λίμνη.

7. Άλλη πολύ όμορφη βόλτα είναι αυτοί στους κήπους Cismigiu. Βρίσκονται μέσα στο κέντρο, είναι άκρως περιποιημένοι, έχουν λιμνούλες, παγκάκια, λουλούδια και αποτελούν ανάσα οξυγόνου.

Night in Cismigiu Park, a photo from Bucuresti, East | TrekEarth

8. Αξίζει, επίσης, να δεις τη Στρατιωτική Ακαδημία, που βρίσκεται στην Cala Victorei (Οδός της Νίκης). Η οδός αυτή περνά μπροστά από την πλατεία της Επανάστασης. Βόρεια της πλατείας αυτής, θα δεις τις ακριβότερες συνοικίες της πόλης.

Calea Victoriei boulevard Bucharest, Romania - Park Inn by Radisson

9. Ένα μέρος που θα σε μαγέψει, ειδικά εάν είσαι λάτρης του βιβλίου, είναι το βιβλιοπωλείο Carturesti Carusel. Βρίσκεται στα στενά της Παλιάς Πόλης και είναι ένας κουκλίστικος και πολύ προσεγμένος χώρος. Είμαι σίγουρη ότι θα χαθείς στα βιβλία του, στους δίσκους, στα ποικίλα είδη που διαθέτει, ενώ αν θέλεις, μπορείς να κάτσεις στο επίσης κουκλίστικο καφέ στον τελευταίο όροφο.

Carturesti “Carousel of Light” Bookstore by Square One, Bucharest – Romania

10. Το Βουκουρέστι έχει και πολλά καζίνο, τα οποία μπορείς να επισκεφθείς εάν θέλεις.

Φαγητό και καφές

Γενικά, στο Βουκουρέστι δεν απόλαυσα το φαγητό. Μάλλον η κουζίνα τους, μου πέφτει λίγο βαριά. Επισκέφθηκα κάποια μέρη, με πολύ καλές κριτικές, αλλά δεν έμεινα ιδιαίτερα ευχαριστημένη, οπότε δεν θα στα προτείνω. Θα σου πω, όμως, ποιο να αποφύγεις, εάν τυχόν το δεις κάπου. Αυτό είναι το Crama Domneasca. Μην παρασυρθείς από τις καλές γενικά κριτικές. Το μόνο που άξιζε ήταν το ψωμί.

Burned fish! - Picture of Crama Domneasca, Bucharest - Tripadvisor

To Caru cu Bere δε διατηρεί άδικα τη φήμη του

Ωραίος χώρος! - Κριτικές για Caru' cu bere, Βουκουρέστι, Ρουμανία - Tripadvisor

Αυτό που σίγουρα θα σου προτείνω είναι η μπιραρία Caru cu Bere. Είναι στα must visit και όχι άδικα, ενώ πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις κράτηση τουλάχιστον μια με δύο ημέρες νωρίτερα. Ο χώρος είναι μεγάλος, πολύ ιδιαίτερος και επιβλητικός και το φαγητό νοστιμότατο.

Κάποια κλασικά τοπικά εδέσματα είναι το mititei, μικρά κεμπάπ δηλαδή, το mamaliga, κάτι σαν κομπόστα και τα ciorba, που είναι οι κεφτέδες.

Ένα πραγματικά υπέροχο καφέ, το οποίο και λάτρεψα είναι το Grand café Van Gogh. Θα εντυπωσιαστείς από την διακόσμηση, η οποία αποτελείται από έργα του γνωστού καλλιτέχνη αλλά και από τη συνολική ατμόσφαιρα.

Grand Café Van Gogh. Bucharest | The café is one of the most… | Flickr

Εκεί, στον κεντρικό δρόμο και πριν στρίψω αριστερά για να μπω στον πεζόδρομο και να βρω το Grand café Van Gogh, έπεσα πάνω σε μια τέλεια αγορά με vintage πράγματα. Δε γνωρίζω εάν είναι μόνιμα εκεί αυτή η αγορά, την εντόπισα εντελώς τυχαία. Εάν είσαι τυχερός και την πετύχεις κι εσύ, θα βρεις από κοσμήματα έως μαχαιροπίρουνα! Πολλά μάλιστα από τα κοσμήματα φέρουν τη δική τους ιστορία.

Τι να έχεις υπόψη

  • Το τοπικό νόμισμα είναι το Leu ή Ro. Ένα ευρώ αντιστοιχεί σε περίπου 4.61 Leu. Η Ρουμανία είναι πολύ φτηνή γενικά. Τα ταξί θέλουν προσοχή, πολλοί οδηγοί θα επιχειρήσουν να σε υπερχρεώσουν, γι αυτό να συμφωνείς από πριν την τιμή. Γενικά, όμως, και με δεδομένο ότι σε χρεώνουν όσο πρέπει, μια διαδρομή των 15 λεπτών δεν θα ξεπεράσει τα δύο ευρώ. Ιδανική λύση είναι και το Uber.

Η πόλη αυτή μου άφησε μια γλυκόπικρη γεύση. Από τη μία, κυριαρχεί μια αίσθηση ταλαιπωρίας, μελαγχολίας και μονοτονίας. Τα περισσότερα κτήρια είναι άχρωμα, βαρετά και καταθλιπτικά, έτσι όπως τα ήθελε ο Τσαουσέσκου. Από την άλλη, υπάρχουν πολλές όμορφες γωνιές και συνοικίες, πάρκα και λίμνες που χρωματίζουν τη μουντή πόλη και την κάνουν να υπόσχεται ότι όλη αυτή η προσπάθεια που καταβάλλει για να ανακάμψει βρίσκεται σε καλό δρόμο.

*Στο Βουκουρέστι έμεινα τέσσερις σχεδόν ημέρες. Τη μία βγήκα εκτός και πήγα στην Τρανσυλβανία και στα Καρπάθια Όρη, αλλά και σε άλλες πόλεις εκεί κοντά, που πραγματικά, με εντυπωσίασαν και θα τις πρότεινα σίγουρα για εξόρμηση.

Επισκέφθηκα και το Κάστρο του Κόμη Δράκουλα! Αλίμονο, να βρεθώ στη Ρουμανία και να μην πάω εκεί; Εάν με ξέρεις έστω και λίγο, αυτό θα ήταν αδύνατο.


πηγή- mylandingrunway

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *