Ταξίδι στο Βίλνιους, η πόλη των αντιθέσεων

20 Οκτωβρίου 2021
Μη κατηγοριοποιημένο

Ταξίδι στο Βίλνιους από το Diplomat Travel

Οργανώσετε το ταξίδι σας με το έμπειρο προσωπικό του Diplomat travel, το ταξιδιωτικό μας γραφείο με 30 χρόνια εμπειρίας στο χώρο των ταξιδιών θα σας καθοδηγήσει σε ότι χρειαστείτε! 

Για περισσότερες πληροφορίες και μοναδικά πακέτα προσφορών για το Βίλνιους, μπορείτε να επισκεφθείτε το site μας. https://www.diplomattravel.gr/ , τηλεφωνικώς στο : 210 6517509 ή μέσω email στο : [email protected]
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.  https://www.diplomattravel.gr/


Γεωγραφία

Το Βίλνιους, η πρωτεύουσα της Λιθουανίας, είναι μία ιδιαίτερη πόλη που σίγουρα αξίζει να την επισκεφθείς. Η Λιθουανία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004 και υιοθέτησε το Ευρώ το 2015. Τοποθετείται γεωγραφικά στην καρδιά της Ευρώπης και είναι ακριβώς βόρεια της Ελλάδας, γι’ αυτό έχει και την ίδια ώρα. Συνορεύει με Πολωνία, Λετονία, Λευκορωσία και Κάλινγκραντ. Οι χώρες με τις οποίες έχει στενούς δεσμούς είναι η Λετονία, η Εσθονία και η Ρωσία. Γι’ αυτό και είναι σύνηθες να ακούσεις αυτές τις γλώσσες στο εσωτερικό της χώρας. Τέλος, βρέχεται από την Βαλτική θάλασσα ενώ απέναντι βρίσκονται οι Σκανδιναβικές χώρες.

Αρκετά, όμως, με την γεωγραφία έξω από την χώρα. Στο εσωτερικό της, οι μεγαλύτερες πόλεις είναι το Βίλνιους και το Κάουνας. Παρά το γεγονός πως το Βίλνιους είναι η πρωτεύουσα, το Κάουνας είναι πιο γνωστό. Εκεί βρίσκεται η ομάδα μπάσκετ Zalgiris Kaounas, τακτικός αντίπαλος των ελληνικών ομάδων. Το Βίλνιους είναι μια πόλη γεμάτη αντιθέσεις. Επηρεασμένη από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης με στοιχεία ευρωπαϊκού αέρα.

«Πάντρεμα» εποχών

Με μία απλή βόλτα στην πόλη βλέπεις παλιά σπίτια, ψηλές πολυκατοικίες με χαρακτηριστικά μικρά μπαλκόνια και πολλά διαμερίσματα, όλα «ντυμένα» με ένα περίεργο μουσταρδί χρώμα. Ενώ,  παράλληλα, στη διπλανή γειτονιά υπάρχουν μοντέρνα σπίτια και κτίρια με εξαιρετική αρχιτεκτονική. Στους δρόμους επικρατεί το ίδιο σκηνικό. Λεωφορεία και αμάξια από την εποχή του 70’ κινούνται δίπλα σε πιο σύγχρονα μέσα μεταφοράς. Και όλα αυτά δένουν αρμονικά με το ευρύτερο περιβάλλον. Από το πουθενά ξεπηδούν ολόκληρα δάση, λίμνες και ποτάμια. Η πόλη τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει ιδιαίτερη ανάπτυξη. Πολλές μεγάλες εταιρείες άνοιξαν παραρτήματα στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, δίνοντάς της ένα ευρωπαϊκό χρώμα. Όλη αυτή η ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων έχει δημιουργήσει την ανάγκη για ανέγερση σπιτιών εκτός πόλης. Έτσι, σε απόσταση λίγων λεπτών από το κέντρο, υπάρχουν μοντέρνα, καινούρια σπίτια και συμπλέγματα πολυκατοικιών, τα οποία βρίσκονται κυριολεκτικά μέσα στο δάσος, δημιουργώντας ένα επιβλητικό και πανέμορφο σκηνικό.

Αξιοθέατα & Οδηγός

Πύλη της Dawn

Η πύλη της Dawn χτίστηκε μεταξύ 1503-1522 και είναι η μοναδική που παραμένει από της συνολικά 9 πύλες του Βίλνιους, που καταστράφηκαν στα τέλη του 18ου αιώνα. Στον 16ο αιώνα οι πύλες των πόλεων συχνά περιείχαν κάποια θρησκευτικά αντικείμενα που προορίζονταν για να φρουρούν την πόλη από της επιθέσεις και για να ευλογούν τους ταξιδιώτες.
Πανεπιστήμιο του Βίλνιους

Το παλιότερο και μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Λιθουανία και ένα από τα παλιότερα στις Βαλτικές χώρες και στην Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 1579 από τον Stefan Batory, Βασιλιά της Πολωνίας και Μέγα Δούκα της Λιθουανίας που αναβάθμισε την Βιλνιακή ακαδημία σε πανεπιστήμιο. Ο πρώτος διευθυντής ήταν ο Piotr Skarga ο οποίος και κάλεσε πολλούς επιστήμονες από διάφορα μέρη της Ελλάδας και αναβάθμισε την βιβλιοθήκη με χορηγίες από πλούσιους της εποχής.
Τρακάι

Το Τρακάι είναι το πιο δημοφιλές τουριστικό θέρετρο της Λετονίας και βρίσκεται σε απόσταση 28 χιλιομέτρων από το Βίλνιους. Πρόκειται για μία πόλη κυριολεκτικά χτισμένη πάνω στο νερό, περιτριγυσμένη από περισσότερες 200 λίμνες και 21 μικρά νησάκια.
Κάουνας

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Nemunas και Neris. Δημιουργήθηκε τον 13ο αιώνα με την ανέγερση του πρώτου και μεγαλύτερου αμυντικού κάστρου της εποχής αυτής στη Λιθουανία. Από τότε και στη συνέχεια άρχισε να αναπτύσσεται με αρκετά γρήγορους ρυθμούς με το λιμάνι της πόλης να είναι ένα από τα μεγαλύτερα και κύρια εμπορικά λιμάνια για τις χώρες της δυτικής Ευρώπης. Κατά τον 16ο αιώνα το Κάουνας ήταν μια από τις πιο ανεπτυγμένες πόλεις στο Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας.
Μουσείο των Θυμάτων της Γενοκτονίας

Μουσείο των θυμάτων της γενοκτονίας βρίσκεται στο πρώην αρχηγείο της KGB απέναντι από την πλατεία Lukiškės και ανεπίσημα αποκαλείτε ‘μουσείο της KGB’. Ιδρύθηκε το 1992 από τον υπουργό Πολιτισμού και είναι αφοσιωμένο στην συλλογή και έκθεση εγγράφων και στοιχείων σχετικών με την 50-χρονη κατοχή από την Σοβιετική Ένωση, την Λιθουανική αντίσταση και τα θύματα της εποχής.
Ουζούπης

To Ουζούπης είναι μια γειτονία στην πόλη του Βίλνιους και σημαίνει ‘στην άλλη πλευρά του ποταμού’ στα Λιθουανικά. Η γειτονία είναι γνωστή για τους καλλιτέχνες, κάτι σαν την Μονμάρτη στο Παρίσι, αλλά σε μικρότερο μέγεθος. Η γειτονιά με την Βοημιακή ατμόσφαιρα στεγάζει γκαλερί τέχνης, εργαστήρια καλλιτεχνών και διάσημα καφέ. Την πρωταπριλιά του 1997 η γειτονία ανακήρυξε την αυτονομία της, ιδρύοντας την ‘Δημοκρατία της Ουζούπης’ με δικιά της σημαία, νόμισμα, πρόεδρο, σύνταγμα και στρατό 12 ατόμων.
Καθεδρικός της Θεοτόκου
Το 4.05% της Λιθουανίας, κυρίως η Ρωσική μειονότητα, είναι ορθόδοξοι και ο καθεδρικός του Θεοτόκου είναι η βασική Ορθόδοξη εκκλησία στην χώρα. Ο καθεδρικός χτίστηκε κατά την διάρκεια της βασιλείας του Μέγα Δούκα Algirdas το 1346.
Εκκλησία της Αγίας Άννας

Η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία της παλιάς πόλης του Βίλνιους, βρίσκεται στην δεξιά όχθη του ποταμού Vilnia. Είναι μια εκκλησία γοτθικού στυλ, με δύο πύργους, που χτίστηκε με 33 διαφορετικά είδη τούβλων και βάφτηκε κόκκινη. Το εσωτερικό είναι διακοσμημένο με μπαρόκ ύφος, όπως και ο βωμός του.
Παλιά Πόλη του Βίλνιους

Η παλιά πόλη του Βίλνιους είναι μία από τις μεγαλύτερες υπάρχουσες μεσαιωνικές πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης. Αποτελείται από 74 συνοικίες, με 70 δρόμους και λεωφόρους που απαριθμούν 1487 κτήρια με συνολική έκταση 1.497.000 τετραγωνικά μέτρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *