Ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη-10 πράγματα που αξίζει να κάνεις

17 Νοεμβρίου 2021
Μη κατηγοριοποιημένο

Ταξίδι από το Diplomat Travel στην Κωνσταντινούπολη


Η Κωνσταντινούπολη, η πρωτεύουσα της Τουρκίας με τις πολλές αντιθέσεις, τα αρώματα και τα πεντανόστιμα φαγητά, είναι μια πόλη που είτε σε γοητεύει με την πρώτη ματιά είτε δεν σου αρέσει καθόλου. Δεν υπάρχει κάτι το ενδιάμεσο.

Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία τότε κάθε φορά που θα την επισκέπτεσαι έχεις να εξερευνήσεις, να δεις και να γευτείς καινούργια πράγματα. Αν όμως ανήκεις στη δεύτερη θα σου πρότεινα να της δώσεις ακόμα μια ευκαιρία για να ανακαλύψεις τις παράξενες ομορφιές της που την κάνουν ακόμα πιο ελκυστική πόλη.

Έφτιαξα έναν οδηγό για αρχάριους, για όσους πρόκειται να ταξιδέψουν πρώτη φορά μέχρι την Κωνσταντινούπολη και να μάθουν που πρέπει να δώσουν προσοχή και που απλά να.. προσπεράσουν.

10 πράγματα που αξίζει να κάνεις στην Κωνσταντινούπολη

Επίσκεψη στην Αγιά Σοφία

Αγία Σοφία - ΑΠΑΝΤΑ: Μυστικά Σύμβολα, Ιστορία & Θρύλοι

Βρίσκεται στην περιοχή του Σουλτανχαμέτ, όπου είναι το παλιότερο κομμάτι της πόλης. Η ξακουστή εκκλησία  αφού μετατράπηκε σε τζαμί τώρα  λειτουργεί ως μουσείο. Το κτίριο χρονολογείται από τον 6ο αιώνα και θεωρείται  από τα καλύτερα δείγματα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Τα ψηφιδωτά που καλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των 500 χρόνων που η εκκλησία μετατράπηκε σε τζαμί, πλέον παρουσιάζονται σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση σου κλείσε online το εισιτήριο σου λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας.

Εξερεύνησε το  Μπλε Τζαμί

Μπλε Τζαμί: Τι Πρέπει να Γνωρίζεις (πριν το επισκεφτείς)

Απέναντι από την Αγιά Σοφιά δεσπόζει το Μπλε Τζαμί (από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία της Κωνσταντινούπολης). Με τους χαρακτηριστικούς έξι μιναρέδες και τον εντυπωσιακό ολοστρόγγυλο τρούλο, – το επίσημο όνομα του είναι «Τζαμί του Σουλτάνου Αμχέτ-, είναι τα 21.000 Ιζνίκ πλακάκια μπλε, λευκού και κόκκινου χρώματος που στολίζουν από τον 17ο αιώνα τις οροφές του. Απο εκεί άλλωστε πήρε το nickname Μπλε. Λειτουργεί κανονικά που σημαίνει πως θα πρέπει να το επισκεφτείς τις ώρες που δεν πηγαίνουν για προσευχή. Το τζαμί είναι κλειστό κάθε Παρασκευή.

Βόλτα στο Τοπ Καπί

Τοπ Καπί: Ο Μυθικός Θησαυρός των Σουλτάνων [Pics]

Μετά τους δύο ναούς θα καταλήξεις στο Τοπ καπί, που αποτέλεσε την επίσημη κατοικία των σουλτάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τον 15ο αιώνα, μέχρι που φτιάχτηκε το Ντολμάμπαχτσε. Πλούτος, αισθητική, τέχνη, ιστορία. Ότι θέλεις να μάθεις για τη ζωή των σουλτάνων θα τη δεις στο Τοπ Καπί. Στα plus η συναρπαστική εικόνα της Πόλης  όπως απλώνεται στα πόδια του Παλατιού.

Ψώνια στο Μεγάλο Παζάρι

Παζάρια Κωνσταντινούπολης: Μάθετε πώς να βγείτε κερδισμένοι!

Στην Παλιά Πόλη βρίσκεται η παλιότερη και μεγαλύτερη κλειστή αγορά του κόσμου. Να ξέρεις πως πρόκειται να περπατήσεις ανάμεσα σε 4.000 πάγκους όπου μπορείς να βρεις τα πάντα: στολίδια, σουβενίρ, ρούχα, χειροποίητα χαλιά. Οι έμποροι είναι αρκετά επίμονοι όπου δεν θα σταματήσουν να σου πουλάνε το εμπόρευμα τους. Εξοπλίσου με ψυχραιμία και αν θέλεις να αγοράσεις οτιδήποτε μην παραλείψεις τα παζάρια.

Ελληνική γεύση στο Φανάρι

Φανάρι-Μπαλάτ: Ένας φωτογραφικός παράδεισος. - Zoudia- The Couple Travel  Blog

Χτισμένη στον τέταρτο και πέμπτο λόφο είναι η ελληνική γειτονιά στο Φανάρι με επίκεντρο το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αρκετά κτίρια είναι ερειπωμένα, όμως υπάρχουν και αρκετά ιστορικά κτίρια και Μονές για να πάρεις μια γεύση από το ελληνικό παρελθόν. Αν είσαι τυχερός και δεις τη λειτουργία θα συγκινηθείς πάρα πολύ.

Επίσκεψη στο Ντολμάμπαχτσε

Ντολμά Μπαχτσέ: Το παλάτι που φιλοξενεί τις διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκίας

Εδώ είναι το πιο μεγαλοπρεπές παλάτι, κατοικία των τελευταίων σουλτάνων και τελευταία κατοικία του Κεμάλ. Στο παλάτι θα δεις την απόλυτη χλιδή όπου έχει διακοσμηθεί από το Γάλλο διακοσμητή και έχει τους μεγαλύτερους πολυελαίους της Ευρώπης.  Τα ρολόγια του παλατιού έχουν μείνει σταματημένα στην ώρα θανάτου του Ατατούρκ.

Περπάτημα από την Πλατεία Ταξίμ ως τον Πύργο του Γαλατά

Μια γραφική γειτονιά  με ωραία καφέ και μαγαζιά που πλαισιώνουν τον Πύργο. Αν δεν θέλεις να περπατήσεις μπορείς να πάρεις το κόκκινο τραμ που περνάει.

Θαλάσσια βόλτα στον Βόσπορο 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΒΟΣΠΟΡΟΣ –ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΗΣΑ | Symiacos Travel

Δε γίνεται να έρθεις στην Κωνσταντινούπολη και να μην κάνεις βόλτα στο Βόσπορο. Η βόλτα διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα και είναι σε οικονομικές τιμές. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα τραβήξεις πολλές φωτογραφίες βλέποντας τις ομορφιές της Πόλης από τη θάλασσα.

Ελεύθερη ώρα για χαμάμ

Η στάση σε ένα τούρκικο χαμάμ είναι απολύτως απαραίτητη. Σε κάθε χαμάμ θα βρεις διάφορα είδη θεραπειών αλλά προτείνω να πάρεις ένα βασικό πακέτο. Προτίμησε το παραδοσιακό peştamal όπου θα μπεις στην κεντρική αίθουσα του χαμάμ, όπου οι μασέρ- natir για τις γυναίκες, tellak για τους άνδρες – θα σε τρίψουν, θα σε απολεπίσουν και θα σε ξεπλύνουν . Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να το απολαύσεις… Έπειτα μπορείς να παραμείνεις στα ζεστά μάρμαρα.

Νόστιμα φαγητά

Η κουζίνα τους παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και παίζουν πολύ με τα μπαχαρικά. Εδώ θα απολαύσεις  κεμπάπ, ντολμαδάκια, manti -ζυμαρικά- hamsi -ψάρια τηγανιτά και  μπακλαβά (δεν έχεις φάει ωραιότερο).


πηγή-solife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *