Ταξίδι στην ατμοσφαιρική Κρακοβία- Ανακαλύψτε την πολύχρωμη πόλη με την πλούσια ιστορία

16 Νοεμβρίου 2021
Μη κατηγοριοποιημένο

Ταξίδι από το Diplomat Travel στην Κρακοβία

Οργανώσετε το ταξίδι σας με το έμπειρο προσωπικό του Diplomat travel, το ταξιδιωτικό μας γραφείο με 30 χρόνια εμπειρίας στο χώρο των ταξιδιών θα σας καθοδηγήσει σε ότι χρειαστείτε! 

Για περισσότερες πληροφορίες και μοναδικά πακέτα προσφορών για την Κρακοβία μπορείτε να επισκεφθείτε το site μας. https://www.diplomattravel.gr/ , τηλεφωνικώς στο : 210 6517509 ή μέσω email στο : [email protected]
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.  https://www.diplomattravel.gr/


Ένα ταξίδι στην Πολωνία δεν θα είναι ποτέ ολοκληρωμένο, αν τα βήματά σας δεν σας οδηγήσουν στην πολύβουη και κοσμοπολίτικη πόλη της Κρακοβίας. Μία από τις παλαιότερες, αλλά και μεγαλύτερες πληθυσμιακά πόλεις της χώρας, αλλά και η καρδιά του τουρισμού της, η Κρακοβία, που υπήρξε και πρωτεύουσα της Πολωνίας, αποτελεί ως σύνολο ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1978. Ένας τόπος που θα σας ταξιδέψει σε άλλες εποχές, με κάστρα, ιππότες, ακόμη και δράκους και ιδανικός προορισμός-καταφύγιο δροσιάς τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

Ένα υπαίθριο μουσείο

Στο κέντρο της πόλης δεσπόζει η παλιά αγορά, με την αχανή κεντρική πλατεία Rynek Glowny που περιστοιχίζεται από υπέροχα κτίρια, εξαιρετικά δείγματα γοτθικής, μπαρόκ και αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής. Η παλιά πόλη (Stare Miasto) της Κρακοβίας σώθηκε από τους ναζιστικούς βομβαρδισμούς και αποτελεί από το 1978 Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Ταξίδι στην ατμοσφαιρική Κρακοβία. Ανακαλύψτε την πολύχρωμη πόλη με την βαριά ιστορία

Αφέσου στην πόλη, περπάτησε στα γύρω πλακόστρωτα στενά και ανακάλυψε ιδιαίτερα καφέ, που στεγάζονται σε πετρόχτιστα μεσαιωνικά κτίρια, εστιατόρια, αλλά και πλήθος καταστημάτων. Φυσικά, οι μουσικές των πλανόδιων μουσικών είναι καθημερινότητα για το ιστορικό κέντρο. Από την πλατεία, για τους πιο ρομαντικούς φεύγουν και άμαξες με άλογα, που θα σας γυρίσουν σε όλο το ιστορικό κέντρο.

Ταξίδι στην ατμοσφαιρική Κρακοβία. Ανακαλύψτε την πολύχρωμη πόλη με την βαριά ιστορία

Επιπλέον, στην πλατεία θα ξεχωρίσετε τον πύργο του δημαρχείου, ένα κτίσμα του 14ου αιώνα, αλλά και την εκκλησία της Αγίας Μαρίας. Από τον ψηλότερο πύργο της μια απαλή μελωδία τρομπέτας απλώνεται στην πλατεία ανά μία ώρα.

Ξεκινήστε τη βόλτα σας από το Sukiennice, τη μεσαιωνική αγορά υφασμάτων που σήμερα φιλοξενεί πλήθος καταστημάτων λαϊκής τέχνης στη στοά με τις καμάρες. Αν ο χρόνος σας το επιτρέπει επισκεφθείτε το Ιστορικό Μουσείο της Κρακοβίας στο παλάτι Krzysztofory (Rynek Główny 35, www.mhk.pl) ή το Μουσείο Czartoryski, που στεγάζει σημαντικά έργα ντόπιων και ξένων καλλιτεχνών (św. Jana 19, www.muzeum-czartoryskich.krakow.pl). Στη συνέχεια, με αφετηρία την Πύλη του Αγίου Φλόριαν, περπατήστε την περίφημη Βασιλική Οδό, χαζεύοντας τα ιστορικά κτίρια και τις μικρές πλατείες, για να καταλήξετε στο λόφο Wawel.

Czartoryski Museum - Wikipedia

Αν ενδιαφέρεστε για πιο… εκκεντρικές επισκέψεις, τότε αναζητήστε στις παρυφές της πλατείας το Lost Souls Alley (Floriańska 6, http://www.lostsoulsalley.com/index-en.php). Η πιο κατάλληλα μεσαιωνική ατμόσφαιρα της Κρακοβίας, συνθέτει το πέπλο μυστηρίου για ένα “σπίτι τρόμου” που δεν μοιάζει με τα άλλα και δεν θυμίζει σε τίποτα ψεύτικο στημένο θεματικό πάρκο Λούνα Παρκ. Ένας φακός, η γενναιότητα και η εξυπνάδα σου θα σε βοηθήσουν να βγεις από το χώρο πριν… σπάσει η καρδιά σου από το φόβο.

Περιπλάνηση στο Κάστρο Βαβέλ

Είναι πρακτικά αδύνατο να μην παρατηρήσετε τη δεσπόζουσα θέση του βράχου-λόφου Wawel. Στις όχθες του ποταμού Βιστούλα υπήρξε για αιώνες το σημείο όπου οι κάτοικοι της περιοχής έβρισκαν καταφύγιο και “αμύνονταν” από τους εχθρούς. Κατά το μεσαίωνα, ο θρύλος λέει πως στο λόφο είχε τη φωλιά του ένας τρομερός δράκος και θα τον ανακαλύψετε να ατενίζει τον ποταμό και να πετάει φωτιές (ειλικρινά!!) αφού ολοκληρώσετε την περιήγησή σας στον καταπράσινο σήμερα λόφο.

Skip the Line Wawel Castle Chambers Private Tour

Το σημείο συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία της Πολωνίας, αφού υπήρξε το πρώτο παλάτι της βασιλικής οικογένειας, από τις αρχές της πρώτης χιλιετίας. Το εντυπωσιακό βέβαια παλάτι, με την εσωτερική αυλή, χρονολογείται από το 1540μ.Χ., αφού κατασκευάστηκε έπειτα από εντολή του βασιλιά Αλέξανδρου και του αδερφού του Σιγισμούνδου, χάρη στις παρεμβάσεις του οποίου κατασκευάστηκε το αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής παρεκκλήσι που διατηρείται μέχρι και σήμερα.

Wawel: Kraków's Royal Castle Complex | How to Visit, What to See

Το επιβλητικό παλάτι με την χιλιετή ιστορία άρχισε να χάνει την αίγλη του, όταν η βασιλική οικογένεια αποφάσισε να μετοικήσει στη Βαρσοβία. Πέρασε διαδοχικά στα χέρια των κατακτητών της Πολωνίας (Αυστρία, Πρωσίας, Ρωσίας) από 1795, όταν και η χώρα έχασε την ανεξαρτησία της. Κυρίαρχο αξιοθέατο αποτελεί ο επιβλητικός Καθεδρικός Ναός της πόλης ( Katedra Wawelska), όπου αναπαύονται βασιλιάδες, εθνικοί ήρωες και διάσημοι ποιητές.

Katedra na Wawelu z opłatą za modlitwę? "Musiało dojść do nieporozumienia" - Podróże

Αξίζει να αφιερώσετε αρκετό χρόνο στην εξερεύνηση του κάστρου, η είσοδος στους γενικούς χώρους του οποίου είναι δωρεάν. Ένα αρχιτεκτονικό σύνολο από στιβαρά τείχη με πολεμίστρες, λιθόστρωτα σοκάκια και μεσαιωνικά κτίρια θα σας μεταφέρει πίσω στον χρόνο καθώς θα απολαμβάνετε την όμορφη θέα στην πόλη και τον ποταμό Βιστούλα.

Μπορείτε επίσης, να επιλέξετε ποιες αίθουσες του παλατιού θα επισκεφθείτε, από το θησαυροφυλάκιο, το οπλοστάσιο και την έκθεση ασιατικής τέχνης. ( www.wawel.krakow.pl). Ένα παλάτι που όμοιό του δεν θα συναντήσετε πουθενά, μόλις μια πτήση μακριά, με τα δρομολόγια της Aegean που προσφέρουν έως και δυο πτήσεις την εβδομάδα, από τις 21 Ιουνίου.

Στις όχθες του Βιστούλα

Ολοκληρώνοντας την περιήγηση στον λόφο Wawel, θα συναντήσετε τον επιβλητικό ποταμό που διασχίζει την πόλη. Ο Βιστούλας που αφήνοντας πίσω του την Κρακοβία, περνά πλάι από το στρατόπεδο του Άουσβιτς και στις όχθες του οποίου γράφτηκαν οι πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας.

Poland, Krakow, Wawel Castle on Wawel Hill at the Vistula River stock photo

Στο σημείο όμως που θα τον συναντήσετε, είναι γεμάτος ζωή, με τις όχθες του διαμορφωμένες για μοναδικές περιπλανήσεις πλάι στο νερό, ποδήλατο ή ακόμη και βαρκάδα. Ακριβώς στους πρόποδες του Wawel μπορείτε να επιβιβαστείτε σε καραβάκια (αντίστοιχα με τα Μπατομπούς του Σικουάνα) και να επιλέξετε τη διαδρομή που θα διαγράψετε στα νερά του Βιστούλα ( http://www.ster.net.pl/).

Από το κάστρο Wawel, όμως, μπορεί κανείς εύκολα να περπατήσει και μέχρι το Kazimierz, την παλιά εβραϊκή συνοικία που έγινε γνωστή διεθνώς από την ταινία η «Λίστα του Σίντλερ» και σήμερα έχει μετατραπεί στην πιο trendy και ζωντανή γειτονιά της πόλης. Τα δρομάκια της είναι γεμάτα εμπνευσμένη street art, πολύχρωμες αυλές, λογοτεχνικά στέκια, ψαγμένα cafe και εστιατόρια που σερβίρουν από burgers μέχρι γεύσεις κοσέρ.

Επιπλέον, εδώ βρίσκονται μερικά αξιόλογα μουσεία που αξίζει να ανακαλύψετε: το Εβραϊκό Μουσείο (Dajwór 18, www.en.galiciajewishmuseum.org), το Μουσείο της Παλαιάς Συναγωγής ( www.mhk.pl, Szeroka 24), αλλά και το πρωτότυπο Μουσείο Ιαπωνικής Τέχνης και Τεχνολογίας Μάνγκα (M. Konopnickiej 26, www.manggha.krakow.pl).

Related content

Για τους σινεφίλ, αλλά και τους λάτρεις της ιστορίας, ένα από τα must του ταξιδίου είναι φυσικά το μουσείο στο εργοστάσιο του Σίντλερ (Lipowa 4). Ένα σύγχρονο διαδραστικό μουσείο για τη γερμανική κατοχή, στο σημείο όπου λειτουργούσε το εργοστάσια του Όσκαρ Σίντλερ, Γερμανού βιομηχάνου που συνέβαλε στη διάσωση δεκάδων Εβραίων και ενέπνευσε την κλασική πλέον ταινία “Η λίστα του Σίντλερ”.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το παζάρι με second hand ρούχα και αντίκες που στήνεται τα Σαββατοκύριακα στην καρδιά της συνοικίας, στην πολύβουη πλατεία Plac Nowy.

Park kulturowy Kazimierz ze Stradomiem – konsultacje społeczne - Magiczny Kraków

Διασκέδαση στην Κρακοβία

Η πόλη διαθέτει αναρίθμητα καφέ, εστιατόρια, παμπ και μπαρ σε όλο το ιστορικό κέντρο, αλλά και πέριξ αυτού για να απολαύσετε το ποτό σας. Μια ξεχωριστή επιλογή αποτελεί το Forum Przestrzenie. Το κομμουνιστικής αισθητικής κτίριο, μεταμορφώνεται σε μια ποπ εμπειρία, με χρώματα, live μουσικές και DJ, από νωρίς το απόγευμα ως το βράδυ (Marii Konopnickiej 28).

Ταξίδι στην ατμοσφαιρική Κρακοβία. Ανακαλύψτε την πολύχρωμη πόλη με την βαριά ιστορία

Ακολουθήστε τις μεγάλες παρέες από φοιτητές και ντόπιους στα σοκάκια της παλιάς πόλης, στα φημισμένα cafe, στα jazz στέκια και στα cellar bars όπου θα πιείτε τοπικές μπύρες και διάφορες εκδοχές της πολωνικής βότκας. Η συνοικία Kazimierz πρωτοστατεί στη νυχτερινή ζωή της Κρακοβίας με πολλά μπαράκια και club που παίζουν όλα τα είδη της μουσικής. Ιδιαίτερα ζωηρό το βράδυ είναι και το αναγεννημένο Podgórze, όπου θα συναντήσετε ένα πολυεθνικό και καλλιτεχνικό crowd.

Κοντινές εξορμήσεις

Ένα ταξίδι στην Κρακοβία δεν θεωρείται ολοκληρωμένο χωρίς μια επίσκεψη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χλμ. δυτικά της πόλης. Θλιβερό μνημείο του Ολοκαυτώματος, το Άουσβιτς έχει μετατραπεί σήμερα σε ένα τεράστιο μουσείο ( www.auschwitz.org.pl).

Ταξίδι στην ατμοσφαιρική Κρακοβία. Ανακαλύψτε την πολύχρωμη πόλη με την βαριά ιστορία

Άλλο ένα διάσημο αξιοθέατο της Πολωνίας είναι το αλατωρυχείο της πόλης Wieliczka, που απέχει μόλις 15 χλμ. από την Κρακοβία. Ιδρύθηκε κατά τον 13ο αιώνα και αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Στις στοές του θα δείτε πολλά γλυπτά και έναν τεράστιο καθεδρικό ναό φτιαγμένα εξ ολοκλήρου από το αλάτι του ορυχείου ( www.wieliczka-saltmine.com).

Κάρτα της πόλης

Η Κρακοβία, ως η πιο τουριστική πόλη της Πολωνίας, διαθέτει πολύ καλά οργανωμένες δομές για τους επισκέπτες της. Μια εξαιρετική επιλογή, που θα σας γλιτώσει από χρόνο, αλλά και χρήμα είναι η κάρτα της Κρακοβίας.

Αγοράστε την Η Krakow Tourist Card από την Ελλάδα και εξασφαλίστε δωρεάν μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο, μεταφορά με τα αστικά λεωφορεία και το τραμ, είσοδο σε 40 μουσεία της πόλης, αλλά και μεταφορά και είσοδο στο Αλατορυχείο ή/και στο μουσείο του Άουσβιτς. Χωρίς την επιλογή της περιήγησης στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, η κάρτα θα σας κοστίσει μόλις 28 ευρώ, ενώ για το πλήρες πακέτο, δηλαδή με την επίσκεψη στο Άουσβιτς, η τιμή ανέρχεται στα 62 ευρώ (και πάλι συμφέρουσα, αν αναλογιστείτε πως θα έχετε ελευθέρας για κάθε μνημείο και αξιοθέατο)

KrakowCard Museum and Travel Pass - Visit Krakow

Η έξυπνη εφαρμογή-οδηγός

Ο δήμος της πόλης έχει δημιουργήσει μια εφαρμογή με την οποία θα έχετε συγκεντρωμένες στην παλάμη του χεριού σας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Από χρήσιμα τηλέφωνα ιατροφαρμακευτικής βοήθειας σε περίπτωση ανάγκης (νοσοκομεία και φαρμακεία), διευθύνσεις γραφείων τουριστικών πληροφοριών, προτάσεις εστιατορίων.

Επιπλέον, στην εφαρμογή θα βρείτε βασικές πληροφορίες για τα αξιοθέατα της Κρακοβίας, πολιτιστική ατζέντα, περιοδικές εκθέσεις σε γκαλερί και θεατρικές παραστάσεις. Τέλος, η εφαρμογή περιλαμβάνει χάρτη και πληροφορίες για τα μέσα μεταφοράς.


πηγή-news247

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *