Συρράκο και Καλαρρύτες: Ομορφιές που δεν τις χορταίνει το μάτι

20 Δεκεμβρίου 2021
Μη κατηγοριοποιημένο
Για περισσότερες πληροφορίες και μοναδικά πακέτα προσφορών μπορείτε να επισκεφθείτε το site μας. https://www.diplomattravel.gr/ , τηλεφωνικώς στο : 210 6517509 ή μέσω email στο : [email protected]
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.  https://www.diplomattravel.gr/


Βρίσκονται τόσο κοντά που νομίζει κανείς ότι το ένα μπορεί να “αγγίξει” το άλλο, κι ας τα χωρίζει μια τεράστια χαράδρα. Χτισμένα σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στους πρόποδες του όρους Λάκμων, μοιάζουν με αετοφωλιές ή αν θέλετε με κομψοτεχνήματα φτιαγμένα από πέτρα.

Η πορεία τους ήταν παράλληλη και οι ομοιότητες μεταξύ τους πολλές.

Ωστόσο, για πάνω από τριάντα χρόνια τα χωριά Συρράκο και Καλαρρύτες χωρίζονταν από τα σύνορα του ελληνικού κράτους. Ακόμη και σήμερα στέκονται το ένα απέναντι από το άλλο έχοντας ανάμεσά τους μια βαθιά χαράδρα με ένα ορμητικό ποτάμι.
Συρράκο: Μια "αετοφωλιά" στις πλαγιές της Πίνδου | Travelpass.gr

Το Συρράκο βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Λάκμος ή Περιστέρι στα 1150 μέτρα υψόμετρο και ανάμεσα σε δύο χαράδρες, αυτή του Καλαρρύτικου ή Χρούσια ποταμού κι εκείνη του ποταμού Βάλα Μάρε.

Οι Καλαρρύτες χτίστηκαν στις δυτικές πλευρές της οροσειράς της Πίνδου, σε υψόμετρο 1200 μέτρα.

Μεζεδοπωλέιο - Καφέ Σάρικα Casa Calda Ξενώνας Συρράκο Τζουμέρκα Ιωάννινα

Τα δύο χωριά γεωγραφικά εντάσσονται στην περιοχή των Τζουμέρκων. Βόρειά τους βρίσκονται τα ορεινά βοσκοτόπια και η τοποθεσία Μπάρος, το πέρασμα από τη Θεσσαλία στην Ήπειρο”, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Ελένη Κολοκούρη.

 
By Heracles Kritikos shutterstock

Ξετυλίγοντας την ιστορία του τόπου, στέκεται ιδιαίτερα στην παρουσία του βλάχικου στοιχείου που είχε καταφέρει να αποσπάσει προνομιακή φορολογική μεταχείριση από τους Τούρκους, γιατί βόλευε στους τελευταίους το πέρασμα προς τη Θεσσαλία και την Ήπειρο.

 “Όλη η περιοχή βρίσκονταν υπό την προστασία της Βαλιδέ Σουλτάνας, της βασιλομήτορος” σημειώνει και υπογραμμίζει ότι η οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη ήταν ένα φυσικό επακόλουθο.
 
By Heracles Kritikos shutterstock

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προόδου αυτής είναι η παρουσία μεγάλων ασημουργών και εμπόρων σε όλη την Ευρώπη και ειδικότερα στην Ρώμη, όπου εγκαταστάθηκε ο Σωτήρης Βούλγαρης, δημιουργός του διάσημου σήμερα οίκου κοσμημάτων Bulgari. Ασημικά, κτηνοτροφικά προϊόντα, υφαντά, κάπες και άλλα υφάσματα κατακτούν τις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού όμως η πρόοδος ανακόπτεται με την επανάσταση του 1821.

Η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική, όπως κι εκείνη του πολέμου του 1940. Πολύ αργότερα, πληθυσμοί κτηνοτρόφων που είχαν διαφύγει επέστρεψαν στα χωριά για να τα ξαναχτίσουν από την αρχή, με την ίδια παραδοσιακή αρχιτεκτονική ώστε να θυμίζουν την παλιά τους αίγλη.

Δεν ήταν, όμως, μόνο οι κτηνοτρόφοι που κράτησαν τον τόπο ζωντανό. Πολλοί Συρρακιώτες και Καλαρρυτινοί, που μετακινήθηκαν στα Γιάννενα, την Άρτα, την Πρέβεζα και την Πάτρα αποφάσισαν να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους, τα οποία επισκέπτονται πια τα Σαββατοκύριακα. Η Εγνατία Οδός, άλλωστε, έχει διευκολύνει σημαντικά την πρόσβαση με αποτέλεσμα την άνθηση του τουρισμού τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα.

Σε ό,τι αφορά στα καταλύματα, υπάρχουν πέντε ξενώνες στο Συρράκο και άλλοι τόσοι στους Καλαρρύτες, ενώ οι σπεσιαλιτέ της περιοχής περιλαμβάνουν τις παραδοσιακές πίτες με καλαμποκίσιο αλεύρι (μασόντρες), το αρνάκι στο φούρνο, τις νάνες (χόρτα που βγαίνουν μετά το χιόνι στο βουνό), το ντόπιο ανθότυρο, αλλά και το γλυκό τσίπουρο (ζαμπέλα) από τις κληματαριές.

Από το Συρράκο κατάγονταν ο ποιητής Κώστας Κρυστάλλης, ο αγωνιστής του 1821 Γεώργιος Ζαλοκώστας αλλά και ο πρώτος συνταγματικός πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ιωάννης Κωλέττης.

Δύο υπέροχα χωριά σε ένα τοπίο που μαγεύει τον επισκέπτη! Μία καλή πρόταση για απόδραση από την καθημερινότητα. Μια ευκαιρία να έρθουμε κοντά στη φύση και στις ομορφιές της.


πηγή-dinfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *