Ρόδος: Ένας πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός για την πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων

Η Ρόδος είναι ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα νησιά στην Ελλάδα και προσελκύει χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο. Η γοητεία της πηγάζει από την μακραίωνη ιστορία της, σε συνδυασμό με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της.

Το νησί της Ρόδου βρίσκεται στο σταυροδρόμι δυο μεγάλων θαλάσσιων διαδρομών της Μεσογείου, ανάμεσα στο Αιγαίο πέλαγος και των ακτών της Μέσης Ανατολής όπως είναι η Κύπρος και η Αίγυπτος. Ως σημείο συνάντησης τριών πολιτισμών, η Ρόδος έχει γνωρίσει πολλούς πολιτισμούς. Είναι το μεγαλύτερο νησί της ομάδας των νησιών της Δωδεκανήσου  και βρίσκονται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο Πέλαγος. Η πρωτεύουσα του νησιού βρίσκεται στο βόρειο άκρο του και αποτελεί την πρωτεύουσα του νομού έχοντας στο κέντρο της την Μεσαιωνική Πόλη. Το 1988, η Μεσαιωνική Πόλη αναγνωρίστηκε ως Πόλη Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Μέσω της μακραίωνης της ιστορίας, όλοι οι διαφορετικοί λαοί που κατοίκησαν στη Ρόδο έχουν αφήσει το σημάδι τους σε όλες τις πλευρές του πολιτισμού του νησιού: στην τέχνη, τη γλώσσα, την αρχιτεκτονική. Η στρατηγική του θέση απέφερε στο νησί μεγάλο πλούτο και κατέστησε την πόλη της Ρόδου μια από τις εξέχουσες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας

Το νησί είναι γνωστό για παρθένες παραλίες και τα  απομεινάρια  αρχιτεκτονικής που άφησαν οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη που αποτελούν μερικά από τα πιο μαγευτικά αξιοθέατα ιστορικής σημασίας και κάνουν το νησί ένα από τους κύριους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα.
Αν ψάχνετε για την τέλεια απόδραση στη Μεσόγειο, η Ρόδος αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές, λόγω της κομβικής της θέσης, των εμπειριών που προσφέρει και του ωραίου κλίματος που προσφέρει στους τουρίστες που φτάνουν εδώ. Αξιοποιήστε στο έπακρο την γαλήνια ατμόσφαιρα που προσφέρει αυτό το γοητευτικό νησί στο νοτιοανατολικό Αιγαίο Πέλαγος.

Μπορείτε να εξερευνήσετε αυτό το μέρος τόσο εντός όσο και εκτός των συνηθισμένων πλαισίων, καθώς η Ρόδος έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα από την Παλιά Πόλη και τη Λίνδο.
Αναπνεύστε το αεράκι της θάλασσας του Αιγαίου και χαθείτε στην νοητή διαδρομή της ιστορίας από την αρχαιότητα μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει κερδίσει τόσο μεγάλη αναγνώριση σε όλη την Ευρώπη ως μία από τις πιο δημοφιλείς τουριστικές αποδράσεις.

 

  • Παραλίες

 Αγάθη
agathi
Αμμώδης παραλία, απάνεμη. Βρίσκεται ανατολικά της πόλης της Ρόδου δίπλα από το Χαράκι και απέχει τριανταοκτώ χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου και δέκα χιλιόμετρα από τη Λίνδο. Για να φτάσει κανείς σε αυτήν πρέπει να διανύσει έναν καλό χωματόδρομο δέκα χιλιομέτρων. Διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες και καντίνες.

Άγιος Παύλος

agios pavlosΜε βότσαλα, άμμο και πεντακάθαρα πράσινα νερά. Βρίσκεται σ΄ έναν μικρό κόλπο με δύο μικρές αμμουδιές, πολύ κοντά στη Λίνδο και πενήντα χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου. Στη μία παραλία υπάρχουν ομπρέλες, ξαπλώστρες και καντίνα ενώ η άλλη είναι ερημική και ενδείκνυται για όσους θέλουν να απολαύσουν το μπάνιο τους με ηρεμία.

Άντονυ Κουίν
antoni kouin
Ιδανική για υποβρύχιες καταδύσεις λόγω της υποθαλάσσιας μορφολογίας της, έγινε διάσημη από τα γυρίσματα της ταινίας «Τα κανόνια του Ναβαρόνε» που γυρίστηκαν εκεί με πρωταγωνιστή το διάσημο ηθοποιό Anthony Quinn. Περιβάλλεται από βράχια και διαθέτει πεντακάθαρα νερά. Διαθέτει επίσης μία μικρή προβλήτα που δίνει τη δυνατότητα σε σκάφη που την επισκέπτονται να αγκυροβολήσουν. Απέχει δεκαπέντε χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την πόλη της Ρόδου και τρία χιλιόμετρα από το Φαληράκι. Έχει βραβευθεί με «Γαλάζια Σημαία».

Ασκληπιό
Κοντά στο χωριό Ασκληπιό, έχει καταγάλανα νερά και διακρίνεται για το δαντελένιο μήκος της. Απέχει από την πόλη της Ρόδου πενήντα χιλιόμετρα. Διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες και καντίνα.

Αφάντου

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μεγάλη σε μήκος, με μικρά βότσαλα και άμμο και θάλασσα που βαθαίνει απότομα. Διαθέτει πολλά οργανωμένα σημεία, με ομπρέλες, ξαπλώστρες και καντίνες. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού και απέχει από την πόλη της Ρόδου είκοσι δύο χιλιόμετρα και από το χωριό Αφάντου μόλις δύο χιλιόμετρα. Διαθέτει εγκαταστάσεις για beach volley και beach soccer. Δίπλα της βρίσκεται το διάσημο Golf Αφάντου. Έχει βραβευθεί με «Γαλάζια Σημαία».

Βαγιές
Βρίσκεται τριάντα οκτώ χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου και πολύ κοντά στη Λίνδο. Διαθέτει χρυσή άμμο και γαλάζια νερά και δεν συγκατελέγεται στις πολυσύχναστες παραλίες του νησιού. Έχει βραβευθεί με «Γαλάζια Σημαία».

Βλυχά
Vlycha
Αγαπημένη παραλία των ντόπιων κατοίκων. Η θάλασσα βαθαίνει αργά και για το λόγο αυτό προτιμάται κυρίως από οικογένειες. Απέχει από την πόλη της Ρόδου σαράντα επτά χιλιόμετρα και από τη Λίνδο τρία χιλιόμετρα. Διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες και καντίνες.

Γεννάδι

Gennadi_BeachΜεγάλη σε έκταση παραλία με άμμο και ψιλό βότσαλο. Διαθέτει οργανωμένα και μη οργανωμένα σημεία. Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νησιού και απέχει από την πόλη της Ρόδου εξήντα τρία χιλιόμετρα.

Γλύστρα
glistra

Παραλία με ψιλή άμμο. Ήρεμη παραλία, διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες και καντίνα. Απέχειπενήντα πέντε χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου.

Γλυφάδα

Glyfada à Rhodes

Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού. Απέχει από την πόλη της Ρόδου εβδομήντα χιλιόμετρα. Διαθέτει πράσινα κρυστάλλινα νερά και πεύκα που φτάνουν έως τα βράχια της θάλασσας.

Γούρνες
Κοσμοπολίτικη παραλία στην ανατολική ακτή του νησιού, με ομπρέλες, ξαπλώστρες και εστιατόριο. Απέχει δέκα περίπου χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου και τέσσερα από το Φαληράκι. Δίπλα από την παραλία Γούρνες υπάρχουν οι εξίσου διάσημες παραλίες του Νικόλα και η Όασις.

Έλλη

PARALIA ELLI
Θεωρείται ως η καλύτερη παραλία της Μεσογείου. Υποδέχεται κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών. Εκτείνεται κατά μήκος της πόλης και διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες και καντίνες.

Ιαλυσός
IALISOS
Είναι από τις πιο οργανωμένες παραλίες του νησιού λόγω του ότι εκτείνεται κατά μήκος της λεωφόρου Ηρακλειδών όπου λειτουργούν μερικές από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού. Αποτελείται από βότσαλα και άμμο ενώ τα νερά βαθαίνουν απότομα. Η παραλία αυτή ενδείκνυται για τους λάτρεις του surfing καθώς είναι ανοιχτή στους ανέμους. Απέχει από τη Ρόδο μόλις οκτώ χιλιόμετρα.

Ιξιά
KOLPOS IALISOU
Αποτελεί τη συνέχεια της παραλίας της Ρόδου. Οργανωμένη παραλία με εγκαταστάσεις θαλάσσιων σπορ και άνεμο που ευνοεί το surfing.

Κάλαθος

Rhodos-KalathosΠαραλία μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων με άμμο και ψιλό βότσαλο, διαθέτει σε πολλά σημεία της ομπρέλες, ξαπλώστρες και καντίνες. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και απέχει από την πόλη της Ρόδου πενήντα χιλιόμετρα και από τη Λίνδο επτά χιλιόμετρα.

Καλλιθέα
kalithea
Παραλία με πεύκα και φοίνικες. Κοντά στην παραλία βρίσκονται και οι θερμές ιαματικές πηγές της Καλλιθέας. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από την πόλη της Ρόδου. Έχει βραβευθεί με «Γαλάζια Σημαία».

Κατσούνι

Ανάμεσα στη Λάρδο και την Κατταβιά, στην ανατολική ακτή του νησιού και πενήντα χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου, η παραλία Κατσούνι διαθέτει χρυσή άμμο, καθόλου πέτρες και ιδανικό περιβάλλον για οικογενειακά μπάνια.

Κιοτάρι

Μεγάλη σε μήκος, με ψιλή άμμο, ομπρέλες και ξαπλώστρες. Διαθέτει εγκαταστάσεις θαλασσίων σπορ και ταβερνάκια κατά μήκος του παρακείμενου παραλιακού δρόμου για γευστικό φαγητό. Απέχει από την πόλη της Ρόδου εξήντα χιλιόμετρα. Έχει βραβευθεί με «Γαλάζια Σημαία».

Κολύμπια

Ήσυχη παραλία με άμμο και ψιλό βότσαλο, με ομπρέλες, ξαπλώστρες και θαλάσσια ποδήλατα. Απέχει από την πόλη της Ρόδου είκοσι πέντε χιλιόμετρα. Έχει βραβευθεί με «Γαλάζια Σημαία».

Λαδικό
ladiko
Με ψιλή άμμο, βραχάκια και ομπρέλες, απέχει δεκαπέντε χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου. Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού. Έχει βραβευθεί με «Γαλάζια Σημαία».

Λάρδος

Βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού μετά το χωριό Πεύκοι, εξήντα πέντε χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου και κοντά στο χωριό Λάρδος. Διαθέτει βότσαλα και άμμο. Διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες, καντίνα, εστιατόρια και σημεία ενοικίασης εξοπλισμού θαλάσσιων σπορ. Είναι η μοναδική παραλία στη Ρόδο που έχει βραβευθεί με την ευρωπαϊκή «Γαλάζια Σημαία».

Λίνδος
_Lindos
Μία αμιγώς τουριστική παραλία που βρίσκεται κάτω από τον ομώνυμο οικισμό. Διαθέτει ήσυχα κρυστάλλινα νερά, δύο αμμουδιές με ομπρέλες, ξαπλώστρες και ταβέρνες. Απέχει εβδομήντα χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου.

Πεύκοι
Pefkos
Περιοχή με πολλές εξοχικές κατοικίες ντόπιων κατοίκων, διαθέτει οργανωμένη παραλία. Απέχει πενήντα έξι χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου.

Πρασονήσι
prasonisi
Παραλία με άμμο, βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του νησιού. Αποτελεί παράδεισο για τους windsurfers, καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, ειδικά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Διαθέτει σημεία ενοικιάσεως εξοπλισμού windsurfing και ταβέρνες με ντόπιες λιχουδιές. Απέχει από την πόλη της Ρόδου ενενήντα δύο χιλιόμετρα.

Στεγνά
16_Rhodes_Stegna_Beach_1
Παραλία με άμμο και βότσαλο, διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες και ταβέρνες ενώ παρέχει στους επισκέπτες της τη δυνατότητα για θαλάσσια σπορ. Απέχει από την πόλη της Ρόδου είκοσι εννέα χιλιόμετρα.

Τραγανού ή Τραουνού
traganou
Δεκαπέντε χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου και τέσσερα χιλιόμετρα από το Φαληράκι, η παραλία Τραγανού ή Τραουνού είναι γνωστή για τη σπηλιά στη μία της πλευρά. Σε κάποια σημεία της είναι οργανωμένη και διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες και καντίνα. Έχει βραβευθεί με «Γαλάζια Σημαία».

 Τσαμπίκα
tsampika
Είκοσι έξι χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την πόλη της Ρόδου και κάτω από το βράχο που φιλοξενεί το διάσημο μοναστήρι της Παναγίας Τσαμπίκας της Ψιλής, η παραλία της Τσαμπίκας με τη χρυσή άμμο διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες, καντίνες και εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ.

 Φαληράκι
paralies rodou

Μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων, μία από τις πιο οργανωμένες παραλίες του νησιού, με εγκαταστάσεις θαλασσίων σπορ και bungee jumping, ομπρέλες, ξαπλώστρες, beach bars, εστιατόρια, καφέ και με water park, βρίσκεται δεκατέσσερα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης της Ρόδου ενώ απέχει δέκα χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου. Έχει βραβευθεί με «Γαλάζια Σημαία».

Φούρνοι
fournoi
Μικρή παραλία κοντά στο χωριό Μονόλιθος με βοτσαλάκια. Δεν είναι οργανωμένη αλλά ενδείκνυται για όσους επιθυμούν να απολαύσουν ένα ήρεμο μπάνιο μακριά από την πολυκοσμία. Εάν επιθυμείτε να προστατευθείτε από τον ήλιο θα πρέπει να μεριμνήσετε για μία ομπρέλα.

Χαράκι

DCIM101MEDIADJI_0351.JPG

Παραλία την οποία επισκέπτονται κυρίως οικογένειες. Με βότσαλα και άμμο, σ΄ ένα τμήμα της διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες. Στον παραλιακό δρόμο λειτουργούν εστιατόρια και καφέ. Απέχει τριάντα έξι χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου.

  • Τα αξιοθέτα της Ρόδου

Μεσαιωνική ή Παλιά Πόλη

Στη Μεσαιωνική ή Παλιά Πόλη μπορεί κανείς να απολαύσει πολλά, όπως το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το Τζαμί του Σουλεϊμάν, την οδό των Ιπποτών με τις μεγαλοπρεπείς πύλες και άλλα.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου

Βρίσκεται στη Μεσαιωνική Πόλη και στεγάζεται σε ένα διώροφο μεσαιωνικό κτίριο του 1489 που χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο των Ιπποτών. Στην εσωτερική αυλή εντυπωσιάζει το γλυπτό ενός λιονταριού που κατασπαράσσει τη λεία του. Στον πρώτο όροφο θα βρείτε επιτύμβιες στήλες, χαραγμένα οικόσημα και θραύσματα αγαλμάτων. Στον κάτω όροφο οι επισκέπτες θα δουν καταπληκτικά γλυπτά, από τα οποία ξεχωρίζουν η Αφροδίτη της Ρόδου και η μαρμάρινη κεφαλή του Ήλιου.

Μουσείο Ορυκτολογίας και Παλαιοντολογίας Σταματιάδου

Το μουσείο αυτό ιδρύθηκε στη Ρόδο το 2008 και είναι το μοναδικό του είδους του στα Δωδεκάνησα. Το σύνολο των 41 μετάλλων που προέρχονται από όλη την Ελλάδα, χωρίζονται σε τρεις εντυπωσιακές συλλογές.

Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Ρόδου

Στεγάζεται από το 2002 σε ένα επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο της Ρόδου. Η συλλογή του περιλαμβάνει περισσότερα από 1.000 έργα, τα οποία θεωρούνται τα καλύτερα του είδους του στην Ελλάδα, δεδομένου ότι καλύπτουν όλες τις περιόδους.

Ακταίον

Tο “Ακταίον” κτίσθηκε στην πρώτη περίοδο της Ιταλοκρατίας, είναι διώροφο κτίριο με μικρό δώμα και στοά με σταυροθόλια οξυκόρυφα προς την παραλιακή λεωφόρο. Τις προσόψεις χαρακτηρίζει το τυπικό ισόδομο της περιοχής. Η κάτοψη του κτηρίου διακρίνεται για τη λειτουργικότητα και τη δυναμική της οργάνωση, ενώ αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα εσωτερικά.

Λίνδος

Η Λίνδος ήταν ανάμεσα στις τρεις αρχαίες πόλεις της Ρόδου. Αξίζει να δείτε την Ακρόπολη της Λίνδου, το Ναό της Αθηνάς Λινδίας στο νότιο άκρο της Ακρόπολης, τα Προπύλαια και τη νεκρόπολη στο λόφο μπροστά από την Ακρόπολη.

Η Κοιλάδα των Πεταλούδων

Είναι το πιο δημοφιλές φυσικό αξιοθέατο της Ρόδου. Η κοιλάδα βρίσκεται σε ένα όμορφο περιβάλλον με πλούσια βλάστηση, καταρράκτες και πηγές, ενώ ο χώρος είναι διαμορφωμένος με ξύλινες γέφυρες, παγκάκια και λίμνες. Κάθε χρόνο, από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο οι πεταλούδες συγκεντρώνονται εδώ για να ζευγαρώσουν, δημιουργώντας ένα πολύχρωμο εντυπωσιακό θέαμα.

Επτά Πηγές

Αυτή η μαγευτική τοποθεσία δεν είναι ακόμα ευρέως γνωστή. Το τοπίο είναι όμορφο με πολλές πηγές, δέντρα, καταρράκτες και λίμνη με πάπιες, ενώ υπάρχει και μια ταβέρνα, όπου μπορείτε να φάτε νόστιμα παραδοσιακά φαγητά.

Θαλάσσιο Πάρκο

Βρίσκεται κοντά στο Φαληράκι και πρόκειται για το μεγαλύτερο πάρκο του είδους του στην Ευρώπη. Έχει τα πάντα, όπως πισίνες, υποβρύχιο γυμναστήριο, μια μεγάλη ποικιλία από νεροτσουλήθρες και φυσικά ναυαγοσώστες. Το εισιτήριο είναι 20 ευρώ για τους ενήλικες και 15 ευρώ για τα παιδιά. Το πάρκο κλείνει στις 19:00 κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ενυδρείο

Το ενυδρείο βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Ρόδου και είναι ένα από τα καλύτερα του είδους του στην Ελλάδα. Δίνει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν τον κόσμο της θάλασσας θαυμάζοντας ψάρια, οστρακόδερμα, χελώνες, φώκιες, καβούρια, αχινούς, μαλάκια και άλλα πολλά, μερικά από τα οποία είναι απειλούμενα με εξαφάνιση. Λειτουργεί επίσης ως ερευνητικό κέντρο.

Αρχαία Κάμειρος

H Kάμιρος, μαζί με τη Λίνδο και την Iαλυσό, ήταν μία από τις τρεις πόλεις-κράτη, τις οποίες, σύμφωνα με τον Όμηρο, ίδρυσαν οι Δωριείς που εγκαταστάθηκαν στη Pόδο. Στην Kάμιρο ανήκε το δυτικό και κεντρικό τμήμα του νησιού. Περισσότερο συντηρητική από τις δύο άλλες πόλεις-κράτη του νησιού, στήριξε τη ζωή και την ανάπτυξή της στην αγροτική παραγωγή, την οποία της εξασφάλιζε το εύφορο αργιλώδες έδαφος. Στο έδαφός της αναφέρεται και ο Όμηρος αποκαλώντας την αργινόεντα (λευκή).

Ιαματικά Λουτρά Καλλιθέας

Είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Ρόδου προσελκύοντας κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες. Πρόκειται για ένα ιστορικό μνημείο με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, όπου μπορείτε να δείτε την αίθουσα της Ροτόντας που κάποτε ανάβλυζε τα ιαματικά νερά της, αλλά και πολλά άλλα, όπως τα πανέμορφα ψηφιδωτά. Οι πηγές βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα, 9 χλμ. νότια της πόλης της Ρόδου, λίγο πριν το Φαληράκι.

Το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου (Βυζαντινό Μουσείο)

Ανηφορίζοντας την οδό Ιπποτών στο τέρμα δεξιά, βρίσκεται το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου που λειτουργεί και ως Βυζαντινό Μουσείο. Απέναντι από το παλάτι και ανάμεσα σε λείψανα διαφόρων ιστορικών περιόδων, μπορεί κανείς να ξεχωρίσει και τα ερείπια της καθολικής εκκλησίας του Αγίου Ιωάννου.

  • Η Ρόδος με τα 42 όμορφα χωριά της!

Ορισμένα από τα ομορφότερα τοπία της Ρόδου κρύβονται ανάμεσα στα ορεινά χωριά, μακριά απο τις παράκτιες, κοσμοπολίτικες τοποθεσίες. Τα χωριά Έμπωνας, Κρητηνία, Προφύλια, Μονόλιθος, Αγιος Ισίδωρος, Λάερμα, Μεσαναγρός, Αρνίθα, Σιάννα, Ψίνθος, Σάλακος και Αγία Ελεούσα, διατηρουν το παραδοσιακό άρωμα της ροδίτικης εξοχής, με παλιά κάστρα, εκκλησίες και πανέμορφα κτίρια. Στις μικρές ταβέρνες θα βρείτε παραδοσιακά νησιώτικα πιάτα. Στα παλιά κελάρια των ορεινών χωριών, θα δοκιμάσετε το ίδιο ροδίτικο κρασί που κάποτε ταξίδευε στις ακτές ολοκληρης της νοτιοανατολικής Μεσογείου

Ο Άγιος Ισίδωρος είναι ένα ορεινό χωριό, απέχει 65 χλμ. από την πόλη της Ρόδου, και βρίσκεται σε υψόμετρο 532 μέτρων στους ανατολικούς πρόποδες του
Βρίσκεται στην ενδοχώρα του νησιού και τη συναντάμε παιρνοντας το δρόμο απο το Γεννάδι προς το Βάτι. Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται ένα απο τα ομορφότερα κτίρια της περιοχής, ενα παλιό ιταλικό κτίριο, τυπικό δείγμα της ιταλικής αρχιτεκτονικής. Κάποτε στέγαζε ένα δημοτικό σχολείο, σήμερα λειτουργεί ως Πολιτιστικό Κέντρο.
Το χωριό Απόλλωνα πήρε το όνομά του από το Ναό του θεού Απόλλωνα, ο οποίος ήταν άλλοτε ο προστάτης του νησιού της Ρόδου και των καλών τεχνών.
Η Αρνίθα είναι ένα μικρό γραφικό χωριό κρυμμένο ανάμεσα σε λόφους, αριστερά στη διαδρομή πηγαίνοντας από το Γεννάδι στην Απολακκιά.
Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς για το χωριό αυτό είναι μάλλον αρνητική καθώς δινει την αίσθηση οτι πρόκειται για μια οποιαδήποτε ελληνική επαρχιακή πόλη: τσιμέντο, θορυβώδεις καφετέριες και πουθενά χώρος στάθμευσης. Ο Αρχάγγελος (ή η Αρχάγγελος) όμως, είναι το χωριό εκείνο το οποίο διατηρεί πιστά τις παραδόσεις, περισσότερο απο οποιοδήποτε άλλο.
Η Αρχίπολη είναι ένα μικρό, ζωντανό, παραδοσιακό χωριό. Οι πρώτοι του κάτοικοι ζούσαν στο βουνό Αξιντές. Σύμφωνα με την παράδοση, η Αρχίπολη πήρε το από κάποιο βασιλόπουλο που λεγόταν Αρχέπολης, ο οποίος ήρθε από την Κρήτη και επέλεξε να μείνει στην περιοχή για να αναρρώσει από μια σοβαρή ασθένεια.
Τα αξιοθέατα του Ασκληπιείου είναι η υπέροχη βυζαντινή εκκλησία και το μεσαιωνικό κάστρο του. Είναι μικρό αλλά ιδιαιτέρως ζωντανό χωριό με σχετικά ωριό με σχετικά μεγάλο πληθυσμό. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η κεντρική πλατεία, μπροστά στο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Το χωριό Αφάντου ιδρύθηκε την περίοδο κατα την οποία τα νησιά της Μεσογείου λεηλατούνταν απο πειρατές. Τότε, οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών τις γκατέλειπαν, αναζητώντας καταφύγιο στην ενδοχώρα.
Καλά κρυμμένο μέσα σε πεύκα και αειθαλείς ελαιώνες, το γραφικό χωριό Βάτι βρίσκεται στην νοτιοανατολική ακτή της Ρόδου, 71 χιλιόμετρα μακριά από την πανέμορφη πρωτεύουσα του νησιού και σε κατεύθυνση προς Γεννάδι και Απολλακιά. Το όνομα Βάτι προήρθε μάλλον από το γεγονός ότι το χωριό αποτελούσε πέρασμα ή από τη λέξη «μονοπάτι».
Λόγω της εγγύτητάς του με το Πρασονήσι, το Γεννάδι προσελκύει πολλούς λάτρεις του σερφ. Το θέρετρο του χωριού είναι ήσυχο και ήρεμο.
Τα Δαματριά είναι χωριό που βρίσκεται στη δυτική ακτή της Ρόδου. Θεωρείται ότι πρόκειται για το μοναδικό χωριό που ανάγεται στη Δωρική εποχή στον 11ο αιώνα π.Χ. Οι ανασκαφές επιβεβαιώνουν ότι το χωριό κατοικείται συνεχώς για περισσότερο απο τρεις χιλιάδες χρόνια.
Φτάνοντας στην Ελεούσα, θα βρεθείτε σε ένα μικροσκοπικό χωριουδάκι, ανάμεσα σε πλατάνια, στην καρδιά μιας από τις πιο πράσινες περιοχές του νησιού.
Το χωριό Έμπωνα, ίσως να μη χαρακτηρίζεται απο γραφική αρχιτεκτονική ομορφιά, εντούτοις, αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για μια βόλτα.
Στη μεσαιωνική Παλιά Πόλη σίγουρα θα απολαύσετε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες βόλτες στο νησί. Μη σας παραπλανήσει ο όρος «μεσαιωνικός» και π.Χ. Οι ανασκαφές επιβεβαιώνουν ότι το χωριό κατοικείται συνεχώς για περισσότερο απο τρεις χιλιάδες χρόνια.
Δύο χάλκινα ελάφια – σύγχρονο σύμβολο της Ρόδου- σας καλωσορίζουν στο γραφικότερο από τα τρία λιμάνια της πόλης, τη μαρίνα του Μανδρακίου.
Το χωριό Θεολόγος ή Θολός συνδυάζει μοναδικά τα στοιχεία ενός πολύχρωμου, παραδοσιακού οικισμού, με εκείνα ενός ήσυχου θερέτρου.
Το τοπίο είναι λίγο πολύ το ίδιο, σε οποιοδήποτε σημείο της ακτής της Ιαλυσού: άριστα οργανωμένη παραλία με κήπους και πισίνα στο πίσω μέρος, πολυώροφα ξενοδοχεία με γήπεδα τένις και άλλες εγκαταστάσεις. Ακριβώς όπως και στην Ιξιά, οι παραλίες των ξενοδοχείων εναλλάσσονται με τις οργανωμένες δημόσιες παραλίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται κυρίως από τους επισκέπτες των τοπικών ξενοδοχείων που δεν έχουν δική τους ιδιωτική παραλία.
Το πρώτο πράγμα που θα τραβήξει την προσοχή σας είναι οι πολυάριθμες και ποικίλλες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, οι οποίες εκτείνονται ως εκεί που
Λίγα χιλιόμετρα από την Προφύλια, βρίσκεται το χωριό Ίστριος. Πρόκειται για ένα μικρό γραφικό χωριό με μια μεγάλη, ήσυχη πλατεία, που καλωσορίζει φιλικά και φιλόξενα τον επισκέπτη. Προς το τέλος του χωριού θα συναντήσετε την όμορφη εκκλησία του Αγίου Μερκούριου (17ος αιώνας), η οποία χτίστηκε πάνω στα ερείπια ενός παλαιότερου βυζαντινού ναού.
Τα Καλαβάρδα είναι ένα γραφικό χωριό, χτισμένο δίπλα στα ερείπια της αρχαίας Καμείρου και απέχει περίπου 800 μέτρα από την παραλία.
Τόσο παραδοσιακό χωριό όσο και μικρό θέρετρο, το χωριό του Κάλαθου προσφέρει μία από τις μεγαλύτερες και πιο ήσυχες παραλίες του νησιού.
Η Καλλιθέα είναι περισσότερο ένα θέρετρο, παρά ένα χωριό. Χτισμένη δίπλα σε εκπληκτικές παραλίες, με τα παγκοσμίου φήμης ιαματικά της λουτρά
Στο χωριό αυτό βρίσκονται πολυάριθμα μνημεία. Η παλαιότερη γραπτή αναφορά στην περιοχή αυτή απαντάται το 1474, όπου το χωριό εμφανίζεται με το όνομα “Καλαθιές” ή “Καλατίες”, ίσως λόγω του φυτού “κόλυθος” ή “κολυτέα” που υπάρχει σε αφθονία στην περιοχή. Εδώ θα βρείτε την εκκλησία που είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, το εικονοστάσιο της οποίας ανάγεται στο 16ο αιώνα.
Πρόκειται για ένα όμορφο, αγροτικό χωριό με ελάχιστα, παλιά σπιτια και μια γραφική πλατεία. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους λάτρεις του surfing, καθώς είναι το πιο κοντινό χωριό στο Πρασονήσι, οι οποίοι συνήθως μισθώνουν τα ελάχιστα ενοικιαζόμενα δωμάτια της περιοχής.
Τα Κολύμπια προσφέρονται για ήσυχες, οικογενειακές διακοπές. Πρόκειται για ένα ήρεμο παραθαλάσσιο θέρετρο που δεν διαθέτει την πολυτέλεια της Ιξιάς, ούτε και την ένταση της ζωής στο Φαληράκι. Η εγγύτητά του χωριου στις περιοχές αυτές (καθώς και στην πόλη της Ρόδου) το καθιστούν ιδανικό προορισμό για όσους θέλουν να απολαύσουν την κοσμοπολίτικη ζωή των δυο αυτών κέντρων.
Το πρώτο πράγμα που θα ακούσει κανείς να αναφέρεται για το χωριό αυτό, δια στόματος ντόπιων, είναι οι πόρτες των σπιτιών: βαμμένες σε έντονα, ζωντανά χρώματα (κόκκινο, γαλάζιο, μπλε και κίτρινο) ξύλινες ή σιδερένιες, με ανάγλυφα ή σκαλιστά σχέδια, περιβάλλονται απο κομψές πέτρινες βεράντες με καμάρες που ενώνουν τους στύλους τους- οι πόρτες ειναι αναμφίβολα το πιο υπέροχο θέαμα που προσφέρει το χωριό.
Η Κρεμαστή βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Είναι απο τα πιο πολυσύχναστα χωριά και διαθέτει ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα καθώς και κάποιες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Η μεγάλη, βοτσαλωτή παραλία προσφερει τις καθιερωμένες ξαπλώστρες και ομπρέλες, καθώς και διαφορα θαλάσσια σπορ.
Το μεσαιωνικό κάστρο που ορθώνεται στον καλυμμένο απο πεύκα λόφο στη νοτιοδυτική ακτή της Ρόδου και ατενίζει απο ψηλά τη θάλασσα και το νησί της Χάλκης, σας καλωσορίζει στην περιοχή της Κρητηνίας- εκείνη που οι 650 κάτοικοί της με παράπονο αποκαλούν “ξεχασμένο σύνορο”
Το μικρό παραδοσιακό χωριό Λάερμα έχει χτιστεί πάνω σε ένα λόφο με θέα και είναι σχεδόν κρυμμένο μέσα στην καταπράσινη δασώδη περιοχή
Το πανέμορφο και φιλόξενο χωριό της Λάρδου βρίσκεται στην ηλιόλουστη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, με εύκολη πρόσβαση στην πόλη της Λίνδου.
Δυο πλατάνια, τέσσερις ποτίστρες, έξι τραπέζια… και μια αδιατάρακτη γαλήνη και ηρεμία. Γύρω σας, τα χαμηλά λευκά χωριατόσπιτα με τις μπλε πορτες και παράθυρα, τις κεραμιδοσκεπές και τις σκαλιστές, πέτρινες εισόδους τους. Η Λαχανιά βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού που καλύπτει της ενδοχώρα του νησιού και απο εδώ, η πανοραμική θέα των κοιλάδων αλλά και της θάλασσας είναι εξαιρετική.
Για τους περισσότερους επισκέπτες, η Λίνδος αποτελεί το χώρο με το μεγαλύτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Εδώ, το “άγριο” φυσικό τοπίο συνδυάζεται με τη σύγχρονη, γεμάτη ποιότητα, γραφική πόλη. Τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία θα τα βρείτε στην ακρόπολη, όμως, εξίσου ενδιαφέροντα ερείπια βρισκονται διασκορπισμένα μέσα στην πόλη αλλά και λίγο έξω απο αυτην.
Η Μαλώνα βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή της Ρόδου, στην ενδοχώρα του νησιού, σε μια όμορφη και εύφορη κοιλάδα.
Το Μανδρικό βρίσκεται στη δυτική ακτή του νησιού, μεταξύ των Καλαβάρδων και της Σκάλας Καμείρου. Είναι ένα μικρό χωριό που όμως παράγει το 1/3 των λαχανικών όλου του νησιού κι αν κάποιος περάσει το δρόμο που διασχίζει το χωριό θα δει ένα μεγάλο αριθμό θερμοκηπίων και γεωργικών εκτάσεων.
Οποιαδήποτε ώρα της ημέρας (και φυσικά, της νύχτας) επισκεφθείτε τα Μαριτσά, είναι σίγουρο οτι το χωριό αυτό θα σφύζει απο ζωή.
Το χωριό Μάσαρη βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή του νησιού της Ρόδου. Είναι ένα μικρό χωριό, μέσα σε καταπράσινη βλάστηση, λίγο πιο έξω από τον από τον κεντρικό δρόμο. Η τουριστική κίνηση εδώ είναι πολύ μικρή και το χωριό κρατάει τα ήθη και τα έθιμά του. Αν ψάχνετε για την απόλυτη ηρεμία και χαλάρωση.
Αφήνοντας πίσω μας τη Λαχανιά και μέσα από μια θαυμάσια διαδρομή φτάνουμε στο Μεσαναγρό. Ο Μεσαναγρός είναι ένα παραδοσιακό χωριό κρυμμένο στα βουνά, με μικρά σπίτια, δείγματα της γεωργικής αρχιτεκτονικής της τοπικής παράδοσης.
Ασβεστωμένες αυλές γεμάτες γεράνια, πέτρινα σπίτια με κεραμιδοσκεπές και θέα τη θάλασσα, βράχοι με το μεσαιωνικό κάστρο στην κορυφή τους, ερημικές, ανεμοδαρμένες παραλίες, ιδανικές για ατέλειωτα παιχνίδια με τα κύματα, όλα συνθετουν ένα τοπίο αναλλοίωτης ομορφιάς που δε συναντάται αλλού στη Ρόδο.
Στη δυτική πλευρά της Ρόδου, δίπλα στο Διεθνές Αεροδρόμιο “Διαγόρας”, το Παραδείσι έχει ισάριθμες παραδοσιακές και σύγχρονες κατοικίες. Η ζωντανή κεντρική πλατεία του χωριού αποτελεί πόλο έλξης για τους ντόπιους (και όχι μόνο) καθώς είναι γεμάτη από καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια.
Ένα από τα πιο σύγχρονα χωριά του νησιού, είναι η Παστίδα, η οποία βρίσκεται στην ενδοχώρα της δυτικής ακτής της Ρόδου. Το χωριό είναι χτισμένο στους πρόποδες του βουνού Φιλέρημος, και το όνομά του στα λατινικά σημαίνει φρούριο.
Αν εξαιρέσει κανείς τα εξοχικά των κατοίκων της Λίνδου, το ήσυχο θέρετρο των Πευκών αποτελείται απο μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, στα οποία διαμένουν συνήθως γκρουπ Σκανδιναβών, Βρετανών, Γερμανών και Αυστριακών.
Το χωριό Πλατάνια απέχει 38 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου, με 4.500 περίπου χιλιάδες στρέμματα γης και 383 κατοίκους.
Η Προφύλια είναι σκαρφαλωμένη στο βουνό του Γέρακα. Πρόκειται για ακόμη ένα γραφικό παραδοσιακό χωριό της νότιας Ρόδου με άσπρα σπίτια.
Το χωριό Πυλώνα απέχει πέντε χιλιόμετρα από το χωριό του Κάλαθου και 46 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης της Ρόδου.
Χτισμένο στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία (το δεύτερο ψηλότερο βουνό του νησιού) στη βοριοδυτική ακτή της Ρόδου, σε απόσταση περίπου 38 χιλιομέτρων απο τη συναρπαστική πρωτεύουσα, το χωριό αυτό συνδυάζει μοναδικά το βουνό με τη θάλασσα και φημίζεται για τα νόστιμα καρύδια του.
Το χωριό αυτό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού Ακραμύτη, νότια της πόλης της Ρόδου και νοτιοανατολικά της Μονολίθου.
Η Σορωνή αποτελεί την έδρα του Δήμου Καμείρου και είναι ένα μικρό χωριό στη βορειοδυτική ακτή του νησιού της Ρόδου. Το δημοφιλέστερο θρησκευτικό πανηγύρι του νησιού γίνεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Σουλά, το οποίο βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό, στις 29 και 30 Ιουλίου.
Στα δεξιά θα απολαύσετε μια γαλήνια και ήρεμη οικογενειακή ατμόσφαιρα, ενώ στα αριστερά υπάρχει η ιδιωτική παραλία του ενός και μοναδικού ξενοδοχείου, με Γερμανούς κυρίως τουρίστες.
Το χωριό αυτό βρίσκεται στις ακτές του ομώνυμου κόλπου και χτίστηκε στο σημείο όπου κατά την αρχαιότητα βρισκόταν η Δωρική Πόλη της Ιαλυσού.
Δυτικά, κατά μήκος του παραλιακού δρόμου της Ρόδου, δίπλα στη Σορωνή, βρίσκεται το χωριό Φάνες, με το γραφικό του λιμανάκι και μια απόμερη παραλία με το γραφικό του λιμανάκι και μια απόμερη παραλία με ρηχά νερά και αλμυρίκια για σκιά. Απομακρυνόμαστε από την περιοχή των ξενοδοχείων και βρισκόμαστε στα 30 χλμ. από την πόλη της Ρόδου.
Πρόκειται για ένα παραδοσιακό μικρό ελληνικό χωριό. Χαρακτηριστικά του είναι τα τρεχούμενα νερά της πηγής Φασούλι και τα αιωνόβια πλατάνια που αναδεικνύουν τη μοναδική ομορφιά της ροδίτικης υπαίθρου. Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται η εκκλησία αφιερωμένη στη Θεοτόκο.
  • Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

Οθωμανοί Τούρκοι, Ενετοί, Φράγκοι, μέχρι και οι Ιταλοί, το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, έδωσαν το στίγμα τους σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε ροδίτικες γεύσεις.

Παρόλη την τουριστική ανάπτυξη που έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, πολλές περιοχές του νησιού διατηρούν τον αγροτικό τους χαρακτήρα.

Από την ροδίτικη κουζίνα δεν λείπουν οι συνταγές με βάση τα ψάρια και τα θαλασσινά (π.χ. ψάρια τηγανητά με πληγούρι), ούτε βέβαια τα εκλεκτά τυριά (σκληρά, μαλακά και ημίσκληρα), που παράγονται κυρίως στα ορεινά χωριά.

Πολλά πιάτα με κρεατικά όπως, κατσικάκι στον πυδιακό (στενό και ψηλό πήλινο τσουκάλι), κοτόπουλο με περγούρι (πληγούρι), σπετζοφάι και όρνιθα με λουκούμι (είδος ζυμαρικού).

Βλήτα και γλιστρίδες γιαχνί, γεμιστά (ντομάτες και πιπεριές έως και κολοκυθανθούς ή κρεμμύδια), κολοκούδι (κολοκύθα) στο φούρνο, κολοκυθο-κεφτέδες, πιταρούδια (ρεβυθοκεφτέδες), ντολμάδες με φακές σε φύλλα κυκλάμινου, φακόρυζο και φασολάκια μπαρμπούνια με ντομάτα και πιπεριά είναι μερικές μόνο από τις τοπικές συνταγές.

Ανεξάντλητη και η ποικιλία των γλυκών, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα μελεκούνια (είδος παστελιού, που προσφέρεται σε γάμους και αρραβώνες), η ψυχόπιτα που προσφέρεται στα μνημόσυνα, το ριτσέλι (γλυκό κουταλιού με μούστο, ξερά σύκα, κυδώνι και καρπουζόφλουδες), τα μοσχοπούγκια (με γέμιση καρυδόψιχας), το γλυκό κολοκύθα και το υπέροχο καϊμάκι γάλακτος με ζάχαρη.

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

Πασίγνωστα διεθνώς είναι τα ροδίτικα κρασιά που μας χαρίζουν τα 6.000 στρέμματα αμπελώνων όπου καλλιεργούνται αθήρι, μοσχάτο και μανδηλαριά και παράγονται κρασιά λευκά, ροζέ και ερυθρά, αφρώδη ή ξηρά, ημίγλυκα και γλυκά, από μικρούς παραγωγούς και 2 μεγάλες τοπικές βιομηχανίες.

Ο μεγάλος φιλόσοφος Αριστοτέλης έγραφε κάποτε μια πραγματεία περί μέθης από την οποία διασώθηκαν μόνο αποσπάσματα. Σ’ ένα από αυτά αναφέρεται στη Ρόδο: «Τα μαντζούνια που ονομάζονται ροδιακά χρησιμοποιούνται σε διαγωνισμούς οινοπο­σίας για την ευχάριστη γεύση τους και γιατί επίσης όταν θερμανθούν κάνουν το κρασί πιο ελαφρύ. Αυτό συμβαίνει επειδή βάζουν μύρο, αρωματική αψιθιά και άλλα παρόμοια μυρωδικά σε νερό και έπειτα το μαντζούνι για να βράσει. Όταν αυτό το υγρό προστεθεί στο κρασί προκαλεί λιγότερη μέθη». Και συνεχίζει: «…Το ροδίτικο μαντζούνι φτιάχνεται με το να μουσκέψει κανείς μύρο, αρωματική αψιθιά, γλυκάνισο, χρυσάνθεμο, κάρδαμο και κανέλα μαζί. Το λικέρ που εξάγεται εμποδίζει τη μέθη σε τέτοιο βαθμό, ώστε να εκτονώσει ακόμα και την ερωτική επιθυμία, ηρεμώντας τα πνεύματα». 

Ο ροδίτικος αμπελώνας ευνοείται από την ηλιοφάνεια, τις υψηλές και συχνές βροχοπτώσεις και τις δροσερές θαλασσινές αύρες από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, ετησίως οι βροχερές ημέρες δεν ξεπερνούν τις 70 (κατά μέσο όρο 63 χιλιοστά) και η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 19 βαθμοί Κελσίου.

Ο τρύγος είναι πρώιμος και συμπληρώνεται μέσα σ’ένα επταήμερο. Ξεκινάει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου για τις λευκές ποικιλίες και γύρω στης 10 Σεπτεμβρίου για τις κόκκινες.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ – ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ

Αλιφασκιά: Το αγαπημένο βότανο των Ροδιτών, το οποίο χρησιμοποιούν ευρύτατα για να αρτύσουν κρεατικά ή αρτοσκευάσματα.

Αμάραγγοι: Έτσι ονομάζονται οι μαργαρίτες του Μαγιού που τα βλαστάρια τους τρώγονται βραστά με ξίδι, με συνοδεία σκορδαλιάς. Το ίδιο λιτό φαγητό συναντάμε και στην Κάσο, όπου οι μαργαρίτες ονομάζονται αμάρντζοι.

Γλιστρίδα γιαχνί: Μαγειρεύεται μαζί με βλίτα σ’ ένα πολύ νόστιμο σκορδάτο και απλό γιαχνί κατσαρόλας.

Καράβολοι: Έτσι ονομάζονται τα σαλιγκάρια στη Ρόδο, τα οποία φτιάχνονται συνήθως κοκκινιστά με άφθονα κρεμμύδια και κύμινο ή με πλιγούρι, όπως και στην Κρήτη.

Λόπια: Στη Ρόδο είναι πολύ συνηθισμένο, κυρίως στα ορεινά χωριό, το «πάντρεμα» του κατσικίσιου κρέατος με τα λόπια, δηλαδή τα ξερά φασόλια, ή τα ρεβίθια. Σιγοψήνονται όλα μαζί για πολλές ώρες μέσα σε χωριάτικο ξυλόφουρνο και γίνονται πολύ νόστιμα.

Μαντινάδες:

 Είδος μικρού ξεροτήγανου, το οποίο αφού τηγανιστεί το ρίχνουν σε διαλυμένο μέλι με ανθόνερο και πασπαλίζεται με ψιλοτριμμένα αμύγδαλα.

Μελεκούνι  Το μελεκούνι μοιάζει με παστέλι, όμως δεν είναι ακριβώς το ίδιο σε γεύση και υφή. Το πατροπαράδοτο γλυκό των Ροδιτών για όλα τα χαρμόσυνα γεγονότα, αρραβώνες, γάμους, γεννητούρια, βαφτίσια, ονομαστικές γιορτές, έχει μαλακή μελένια υφή και άρωμα από φλούδα πορτοκαλιού, κανέλα και μοσχοκάρυδο.

Παλαιότερα, αντί για προσκλητήριο γάμου έστελναν ένα μικρό ρομβοειδές κομμάτι από μελεκούνι. Το προσφέρουν επίσης στο στρώσιμο του νυφικού κρεβατιού και την ημέρα του γάμου

Το κερνούν έξω από την εκκλησία. Μ’ένα κουτάλι κόβουν κομμάτια και τα προσφέρουν στους καλεσμένους. Η κύρια σύνθεση του είναι το καβουρντισμένο σουσάμι, το μέλι (συνδυασμός συνήθως ανθόμελου, πευκόμελου και θυμαρίσιου), τα αμύγδαλα, ελάχιστη κανέλα, γαρίφαλο τριμμένο και μοσχοκάρυδο. Ανάλογα με την εποχή, το μείγμα αρωματίζεται με φλούδες πορτοκαλιού, μανταρινιού ή περγαμόντου. Σήμερα μπορείτε να το αγοράσετε από τα καταστήματα που πωλούν παραδοσιακό ροδιακό προϊόντα.

Μελάθι: Το μαυροσούσαμο το οποίο προστίθεται πολύ συχνά σε αρτοσκευάσματα του νησιού, όπως το λιόψωμο και τα εφτάζυμα.

Μοσχοπούγκια: Πολύ κοινό γλύκισμα στα Δωδεκάνησα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα εορταστικό γλυκό, γεμιστό με μείγμα από ξηρούς καρπούς, παξιμάδι και μπαχαρικά.

Ντολμάδες και γλυκό με κυκλάμινα Τα κυκλάμινα στη Ρόδο τα ονομάζουν και «καμηλάκια», το παράξενο όμως δεν είναι τόσο η ονομασία τους όσο η χρήση τους στην τοπική κουζίνα του νησιού, η οποία ίσως και να είναι μοναδική. Τα τρυφερά φύλλα από τα κυκλάμινα αφού ζεματιστούν, όπως ακριβώς και τα αμπελόφυλλα, γεμίζονται με ρύζι και αφού μαγειρευτούν στην κατσαρόλα περιχύνονται με αβγολέμονο. Οι βολβοί των κυκλάμινων καθαρίζονται από την εξωτερική φλούδα και ξύνονται όπως το κυδώνι. Ξεπικρίζονται με επαναλαμβανόμενα βρασίματα. Τελικά σιγοβράζουν με άφθονη ζάχαρη και τριμμένο μοσχοκάρυδο.

Οφιός: Τα λαμπριάτικα ψωμιά που είχαν σχήμα φιδιού-δράκου και τα πρόσφεραν συνήθως στα παιδιά.

Πελιές από καΐσι: Καΐσι στη Ρόδο, όπως και στη γειτονική Τουρκία, ονομάζεται το βερίκοκο. Από τη φλούδα του ή από ολόκληρο το φρούτο φτιάχνουν ένα φίνο κίτρινο-πορτοκαλί «πελτέ», που σερβίρουν ως γλυκό του κουταλιού, όπως και το κυδώνι.

Περικαφτές: Φέτες ψωμιού ψημένες σε «φωτιά», κάρβουνο ή γκριλ. Τις βουτάνε στο ελαιόλαδο ή τις συνδυάζουν με τριμμένη φέτα, ή ακόμη και με ζάχαρη, όταν πρόκειται να συνοδεύσουν ένα ζεστό ρόφημα φασκόμηλου.

Πιταρούδια (ρεβιθοκεφτέδες): Ο πουρές από τα βρασμένα ρεβίθια αναμειγνύεται με άφθονο ψιλοκομμένο δυόσμο, κρεμμύδια και μια ντομάτα για να μετατραπεί τελικά σ’ένα είδος «ψευτοκεφτέ», που τηγανίζεται σε καυτό λάδι.

Ταχινόπιτα: Το ταχίνι στην κουζίνα της Ρόδου χρησιμοποιείται σε διάφορες παρασκευές ακόμα και ως σάλτσα σε ψάρι ή σε διάφορα γλυκίσματα και ψωμιά. Οι ταχινόπιτες είναι μικρές πίτες οι οποίες, αφού ψηθούν, αλείφονται μ’ένα μείγμα από ταχίνι, ζάχαρη, κανέλα και γαρίφαλο και τυλίγονται σε ρολό.

  • -Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με ακτοπλοϊκά & αεροπορικά εισιτήρια ή/και τη διαμονή σας στο νησί, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Diplomat Travel, τηλεφωνικώς στο : 210 6517509 ή μέσω email στο : [email protected]  https://www.diplomattravel.gr/

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *