Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας: Θα σας εντυπωσιάσει…

26 Οκτωβρίου 2020
Μη κατηγοριοποιημένο

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Πάτρας, είναι το Ρωμαϊκό Ωδείο. Στα ρωμαϊκά χρόνια και μετά την καταστροφή της Κορίνθου, η Πάτρα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή και μεγάλη ανάπτυξη, κυρίως λόγω του λιμανιού και της θέσης της. Οι Ρωμαίοι προίκισαν την πόλη με σημαντικά δημόσια κτίρια ανάμεσα στα οποία και το Ωδείο, το δεύτερο μεγαλύτερο μετά το Ηρώδειο στην Αθήνα. Βρίσκεται στα δυτικά του Κάστρου της Πάτρας, στην πάνω πόλη, δίπλα στο Ρωμαϊκό στάδιο όχι μακριά από το κέντρο της πόλης. Κατασκευάστηκε το πρώτο μισό του 2ο αι. μ.Χ. και έπαψε να χρησιμοποιείται στα τέλη του 3ο αι. μ.Χ., μετά από μία καταστροφική πυρκαγιά.
Στο πέρασμα των χρόνων το κτίσμα έπαθε μεγάλες καταστροφές από επιδρομές και φυσικά φαινόμενα και επιχωματώθηκε. Ανακαλύφθηκε το 1889 όταν αποφασίστηκε να γκρεμιστεί ο λόφος του Στράνη και τα χώματα να χρησιμοποιηθούν στην επιχωμάτωση του λιμανιού.
Από το 1959 έως το 1963 με πρωτοβουλία και προσωπική δαπάνη του αρχιτέκτονα Ιωάννη Βασιλείου έγινε αναμαρμάρωση και αναστήλωση πολλών χώρων του και πήρε τη σημερινή του μορφή.
Σήμερα το Ωδείο είναι ένας καλοφροντισμένος επισκέψιμος χώρος από τους πιο οργανωμένους ιστορικούς χώρους που υπάρχουν στη χώρα μας.
Ο καταπράσινος περιβάλλον χώρος του είναι σαν ένα υπαίθριο μουσείο καθώς εκτίθενται σαρκοφάγοι, αρχαίες κολόνες, ψηφιδωτά και άλλα που βρέθηκαν σε ανασκαφές στην Πάτρα.
Τόσο ο χώρος εντός του Ωδείου όσο και ο περιβάλλον χώρος εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες.
Χρησιμοποιείται συχνά για εκδηλώσεις ιδιαίτερα του Φεστιβάλ Πάτρας. Η χωρητικότητα του είναι 2.200 θεατές.
Αν ποτέ βρεθείτε στην Πάτρα, μην παραλείψετε να το επισκεφτείτε καθώς θα εντυπωσιαστείτε. Αν μάλιστα πετύχετε κάποια παράσταση ή συναυλία ακόμη καλύτερα.

Πηγή : omorfataxidia

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *