Περιήγηση στην Αίγινα – Τα νεοκλασικά κτήρια, τα φιστίκια και οι αρχαιολογικοί χώροι

17 Ιανουαρίου 2022
Μη κατηγοριοποιημένο

Στο νησί με τα όμορφα αρχοντικά, τις υπέροχες παραλίες και τη μεγάλη ιστορία

Το νησί της Αίγινας αποτελεί έναν από τους πιο όμορφους κοντινούς προορισμούς της Αττικής. Είτε με το καράβι της γραμμής είτε με ιστιοπλοϊκό, μια επίσκεψη στην Αίγινα είναι πάντα μια πολύ καλή επιλογή για μια κοντινή απόδραση χειμώνα – καλοκαίρι.

H Αττική, εξάλλου, είναι ένας ασφαλής κι ελκυστικός πολυδιάστατος προορισμός που σας προσκαλεί να ζήσετε αξέχαστες εμπειρίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Η Αίγινα γνώρισε μεγάλη άνθιση στα τέλη του 19ου αι. και στις αρχές του 20ου λόγω κυρίως του εμπορίου, της αλιείας, του σφουγγαριού και του πωρόλιθου. Η εγγύτητά της με την Αθήνα, η αίγλη της από την εποχή που ακόμα ήταν πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους, οι όμορφες παραλίες της και το φυσικό της κάλος την κάνουν έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για νησιώτικες εξορμήσεις όλο το χρόνο.
Εκτός από τα όμορφα αρχοντικά της, την θάλασσα, τα περιποιημένα χωριά της και την ιστορία, η Αίγινα είναι γνωστή και για την παραγωγή φιστικιών καθώς η ποικιλία που καλλιεργείται στο νησί θεωρείται από τις καλύτερες. Το 1994 μάλιστα, το φιστίκι Αιγίνης εντάχθηκε στη λίστα των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Αν αποφασίσετε να επισκεφθείτε αυτό το όμορφο νησί, σημειώστε τα αξιοθέατα που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε πριν μπείτε στο πλοίο του γυρισμού.

Στην καρδιά της πόλης της Αίγινας, όσο κάνετε τις βόλτες στα στενά, μπορείτε να θαυμάσετε τα νεοκλασικά αρχοντικά της αλλά και τα ιστορικά κτήρια όπως το Κυβερνείο, το κτήριο από όπου ο πρώτος κυβερνήτης της χώρας, ο Ιωάννης Καποδίστριας διοικούσε τη χώρα, πριν η πρωτεύουσα μεταφερθεί στο Ναύπλιο. Ένα οικοδόμημα λιτής, αυστηρής αρχιτεκτονικής το οποίο είναι στενά συνδεδεμένο με τα πρώτα βήματα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους. Μέρος του αποτελούσε επίσης και την κατοικία του Καποδίστρια. Σήμερα στον πρώτο όροφο στεγάζεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αίγινας.

Δίπλα στη Μητρόπολη της Αίγινας βρίσκεται και το Εϋνάρδειο εκπαιδευτικό ίδρυμα ένα από τα πρώτα εκπαιδευτικά ιδρύματα που ίδρυσε το Καποδίστριας. Ο Κυβερνήτης υπήρξε υπέρμαχος της παιδείας καθώς θεωρούσε ότι διαμορφώνει το ήθος και τον χαρακτήρα του ανθρώπου και ενισχύει το εθνικό φρόνημα. Για αυτό ένας από τους στόχους του στη διάρκεια της διακυβέρνησής του ήταν η διαμόρφωση ενός ισχυρού εκπαιδευτικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό ίδρυσε και το Εϋνάρδειο το οποίο πήρε το όνομά του από τον Ιωάννη – Γαβριήλ Εϋνάρδο, Ελβετό φιλέλληνα και φίλο του Καποδίστρια, ο οποίος χρηματοδότησε την ανέγερσή του. Ένα ιδιαίτερης ομορφιάς νεοκλασικό κτίριο το οποίο αποτελούσε ουσιαστικά σχολή προετοιμασίας των δασκάλων.

Πολύ κοντά στο ναό του Αγίου Νικολάου υπάρχει και ένας επιβλητικός ενετικός πύργος του 17ου αι. Πήρε το όνομά του από τον βουλευτή και μέλος της Φιλικής Εταιρείας Σπυρίδωνα Μάρκελλο ο οποίος τον ανακαίνισε στις αρχές του 19ου αι. χωρίς ωστόσο να αφαιρέσει τις χαρακτηριστικές πολεμίστρες του. Ο πύργος στέγασε την πρώτη Ελληνική αντικυβερνητική επιτροπή από το 1826-1828 και, για κάποιο χρονικό διάστημα, το ταμείο της Ελλάδας. Όταν η Αίγινα έγινε πρωτεύουσα του νέου Ελληνικού κράτους, ο πύργος χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την φιλοξενία υπουργών της κυβέρνησης.

Αριστερά του λιμανιού θα βρείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας και το αρχαιολογικό μουσείο της Αίγινας. Ο αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας πήρε το όνομά του από Βενετσιάνους ναυτικούς που για σημάδι προσανατολισμού είχαν τις κολώνες του ναού του Απόλλωνα που υπάρχει στον χώρο. Ο ναός ήταν δωρικός περίπτερος του 6ου αι. π.Χ. και ήταν πολύ δημοφιλής κατά τα τέλη του 6ου με αρχές του 5ου αι. π.Χ. Στο σημείο βρίσκεται επίσης και ένας από τους πιο σημαντικούς οικισμούς της προϊστορικής εποχής ο οποίος άκμασε την εποχή του Χαλκού. Η περιοχή όμως τον 7ο αι. π.Χ. μετατράπηκε από οικισμός σε ιερό και σε ακρόπολη της Αίγινας και στις αρχές του 6ου αι. π.Χ. ανοικοδομούνται τα πρώτα λατρευτικά κτίρια και μπαίνει στην εποχή της ακμής του. Τον 3ο αι. π.Χ. έπειτα από σειρά επιδρομών η ακρόπολη οχυρώνεται με υλικό των κτιρίων του ιερού και με την επικράτηση του χριστιανισμού όσα κτίρια είχαν σωθεί χρησιμοποιήθηκαν για άλλες χρήσεις. Στο αρχαιολογικό μουσείο η συλλογή καλύπτει την περίοδο από την προϊστορική εποχή έως τους ρωμαϊκούς χρόνους. Μπορείτε να δείτε μεγάλους πίθους της πρωτοελλαδικής και μεσοελλαδικής, κεραμικά της γεωμετρικής και αρχαϊκής εποχής, γλυπτά αιγινήτικης πλαστικής από τον 7ο έως τον 5ο αι. π.Χ., θραύσματα των αετωμάτων της Αφαίας, μέρος από την Καποδιστριακή συλλογή αναγλύφων κ.α.
Καθημερινά: 10.30-17.30, Τρ. Κλειστά, 2297022248. Γενική είσοδος: 4€ για τον αρχαιολογικό χώρο Κολώνας & το μουσείο.
odysseus.culture.gr

Στα βορειοανατολικά του νησιού βρίσκεται ο ναός της Αφαίας, τοπικής θεότητας που αργότερα ταυτίστηκε με τη θεά Αθηνά. Ο ναός είναι δωρικός περίπτερος, με κιονοστοιχία 12 κιόνων στις μακρές και 6 στις στενές πλευρές. Τα γλυπτά των αετωμάτων και τα ακρωτήρια της στέγης ήταν χρωματιστά και κατασκευασμένα από παριανό μάρμαρο. Τα αετώματα είχαν θέματα παρμένα από τον μύθο για τις εκστρατείες της Τροίας στις οποίες συμμετείχαν οι Αιγηνίτες. Το ανατολικό αέτωμα απεικόνιζε την εκστρατεία του Ηρακλή κατά του βασιλιά της Τροίας Λαομέδοντα και το δυτικό αυτή του Αγαμέμνονα κατά του Πριάμου. Ο ναός κτίσθηκε γύρω στο 500-490 π.Χ. και είναι ο δεύτερος που οικοδομήθηκε στο συγκεκριμένο σημείο και είχε επίσης τον ίδιο προσανατολισμό με τον προγενέστερο. Μέχρι περίπου τα μέσα του 5ου αι. π.Χ. το ιερό γνώρισε μεγάλη ακμή, ενώ σταδιακά άρχισε να παρακμάζει ώσπου στα τέλη του 2ου αι. π.Χ. ο χώρος εγκαταλείφθηκε. Στον αρχαιολογικό χώρο λειτουργεί και μουσείο όπου φυλάσσονται τμήματα του ναού αλλά και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής (Χειμερινό ωράριο: Τετ., Παρ.-Κυρ. 10:00-17:10).
Καθημερινά: 10:00-17:10. Γενική Είσοδος: 3€ για το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο), 2297032398
http://odysseus.culture.gr/h/2/gh2530.jsp?obj_id=535

Άλλο ένα σημείο που αξίζει να επισκεφθείτε είναι η Παλαιοχώρα. Ο οικισμός χτίστηκε το 896 με στόχο την προστασία των κατοίκων από τους πειρατές, ωστόσο παρά την προσπάθεια των νησιωτών να προστατέψουν την πόλη τους μεταφέροντάς τη στην ενδοχώρα του νησιού, δεν γλίτωσε από την καταστροφή. Το 1537 λεηλατήθηκε από τον γνωστό πειρατή Μπαρμπαρόσα και στη συνέχεια από τους Βενετούς. Χαρακτηριστικό του οικισμού ήταν ότι διέθετε 365 εκκλησίες, μια για κάθε μέρα του χρόνου. Σήμερα από αυτές σώζονται 38. Η Παλαιοχώρα αποτελεί έναν ενδιαφέροντα προορισμό για μια όμορφη βόλτα ανάμεσα στις βυζαντινές εκκλησίες, τα πηγάδια, τις στέρνες και το γκρεμισμένο κάστρο που μαρτυρούν το δυνατό παρελθόν του χωριού.

Όσοι από εσάς έχετε όρεξη να ψάξετε το νησί λίγο παραπάνω υπάρχουν όμορφες διαδρομές που μπορείτε να περπατήσετε και να γνωρίσετε όλες τις πτυχές της Αίγινας. Μια από αυτές είναι το μονοπάτι που ξεκινάει από τον Μαραθώνα προς τον Αρχαίο Ελαιώνα και φτάνει μέχρι την Παχειά Ράχη. Αν όμως θέλετε κάτι με μεγαλύτερη δυσκολία εξοπλιστείτε αναλόγως, καθώς θα χρειαστεί να κάνετε ορειβασία, και να ανεβείτε το Ελλάνιο όρος, την πιο ψηλή κορυφή της Αίγινας, με ύψος 532 μ. Στο σημείο βρίσκεται και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, που είναι το καλύτερο μέρος για να ξαποστάσετε και αν φτάσετε απόγευμα να δείτε ένα από τα καλύτερα ηλιοβασιλέματα της ζωής σας, επίσης είναι το ιδανικότερο σημείο για να απολαύσετε απεριόριστη θέα στον Σαρωνικό, το Αγκίστρι και την Πέρδικα. Το βουνό πήρε το όνομά του από το βωμό του Ελλάνιου Δία που βρισκόταν εκεί, σήμερα σώζονται ακόμα μερικά τμήματα του ναού.

  • Για περισσότερες πληροφορίες για την διαμονή σας καθώς και μοναδικά πακέτα προσφορών για την Αίγινα μπορείτε να επισκεφθείτε το  https://www.diplomattravel.gr/ , τηλεφωνικώς στο : 210 6517509 ή μέσω email στο : [email protected]
    Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.  https://www.diplomattravel.gr/

πηγή-travel

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *