Μόσχα: Μια πρωτεύουσα «παραμύθι», από την Κόκκινη Πλατεία στα μπαλέτα Μπολσόι

17 Δεκεμβρίου 2021
Μη κατηγοριοποιημένο

Για περισσότερες πληροφορίες και μοναδικά πακέτα προσφορών για την Μόσχα μπορείτε να επισκεφθείτε το site μας. https://www.diplomattravel.gr/ , τηλεφωνικώς στο : 210 6517509 ή μέσω email στο : [email protected]
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.  https://www.diplomattravel.gr/


Η Μόσχα, πρωτεύουσα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, χτισμένη στις όχθες του ποταμού Μόσχοβα – παραπόταμου του Βόλγα – δυτικά της χώρας, είναι από τα μεγαλύτερα διοικητικά, πολιτιστικά, συγκοινωνιακά και βιομηχανικά κέντρα της Ρωσίας. Στη Μόσχα, των 12.5 περίπου εκατ. κατοίκων, παράγεται σημαντικό ποσοστό του συνόλου των βιομηχανικών προϊόντων της χώρας, ενώ η πόλη διαθέτει δύο μεγάλα πανεπιστήμια, το γνωστό Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ – το μεγαλύτερο της χώρας, το οποίο ιδρύθηκε το 1755 και διεκδικεί τον τίτλο του αρχαιότερου πανεπιστημίου της Ρωσίας- και το Πανεπιστήμιο Λουμούμπα, καθώς επίσης και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ο δε ποταμός Μόσχοβα, μήκους περίπου 500 χλμ., κυλά μέσα από την πόλη κατά την διαδρομή του επί της κεντρικής Ρωσίας. Εντός της πόλης, υπάρχουν 49 γέφυρες οι οποίες ενώνουν τις αντίπερα όχθες του ποταμού και των καναλιών του.

Σημεία αναφοράς στην καρδιά της Μόσχας αποτελούν, αναμφίβολα, το κτιριακό συγκρότημα του Κρεμλίνου και η Κόκκινη Πλατεία – Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, από το 1990 – με τα γειτνιάζοντα μνημεία της Νεκρόπολης του τείχους του Κρεμλίνου και του καθεδρικού ναού του Αγίου Βασιλείου.

moscow_stbasilcathedral_d28.jpg

Για αναμνηστική φωτογραφία

Σιωπηλός μάρτυρας πολλών ιστορικών γεγονότων, η Κόκκινη πλατεία χωρίζει το Κρεμλίνο, την πρώην βασιλική ακρόπολη και τη σημερινή επίσημη κατοικία του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, από μια ιστορική συνοικία γνωστή ως Κιτάι Γκόροντ.

Στην Κόκκινη πλατεία θα δείτε το μαυσωλείο του Ρώσου κουμουνιστή επαναστάτη και ηγέτη της Ρωσικής Επανάστασης Βλαντιμίρ Λένιν, το μπρούτζινο άγαλμα προς τιμήν των Κουζμά Μίνιν και Ντμίτρι Ποζάρσκι -εθελοντών στην αντίσταση ενάντια στους εισβολείς Πολωνούς-, το Λόμπνογιε μέστο -μία κυκλική πλατφόρμα όπου στις μέρες μας συνηθίζουν να γίνονται δημόσιες τελετές-, το γνωστό πολυκατάστημα «Γκουμ» στην ανατολική πλευρά, τον ανακαινισμένο ναό της Παναγίας Καζάνσκαγια κ.ά.

moscow_view_from_manezhnaya_square.jpg
moscow_view_from_manezhnaya_square.jpg

Βόρεια της Κόκκινης Πλατείας βρίσκεται το Κρατικό Ιστορικό Μουσείο –το μεγαλύτερο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στη Ρωσία με εξαίρετες συλλογές, ενώ στο νοτιοανατολικό άκρο, ακριβώς απέναντι από το Κρεμλίνο, εκεί, όπου όλοι στέκονται για μια αναμνηστική φωτογραφία, είναι ο καθεδρικός ναός της Αγίας Σκέπης της Παναγίας, γνωστός και ως ναός του Αγίου Βασιλείου (1560), με τους εννέα εντυπωσιακούς και πολύχρωμους τρούλους.

Την ανέγερση του καθεδρικού ναού ζήτησε ο τσάρος Ιβάν ο Τρομερός και κτίστηκε μεταξύ 1555 και 1561, σε ανάμνηση της κατάκτησης του Χανάτου του Καζάν που έγινε στις αρχές Οκτωβρίου του 1552, την ημέρα κατά την οποία η Ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Το διάσημο αξιοθέατο

Αποτελεί το αρχαιότερο τμήμα της Μόσχας και συνάμα το ιστορικό της κέντρο. Το Κρεμλίνο της Μόσχας αποτελούνταν αρχικά από ένα μεσαιωνικό κάστρο, που εξελίχθηκε στα τέλη του 15ου αιώνα σε μορφή Ακροπόλεως. Αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό αποτελεί το εξωτερικό τείχος και το οχυρωματικό συγκρότημα με τους 20 πύργους, που παρά την ανέγερσή του στο μεγαλύτερο βαθμό στα χρόνια 1485 με 1499, συντηρείται μέχρι σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση.

Πριν τη μεταφορά το 1712 της Ρωσικής πρωτεύουσας από τη Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη,  το Κρεμλίνο της Μόσχας αποτελούσε την έδρα των Τσάρων.  Αλλά και μετά το 1712 συνέχιζε να είναι το πνευματικό και κοινωνικό κέντρο των Μοσχοβιτών. Το 1918, ξαναέγινε έδρα της κρατικής εξουσίας, μια ιδιότητα που διατηρεί και σήμερα, ως έδρα του Προέδρου της Ρωσίας.

moscow_kremlin.jpg
moscow_kremlin.jpg

Το Κρεμλίνο απλώνεται σε 375 στρέμματα, πάνω στο λόφο Μποροβίτσκι, σε υψόμετρο από 25 έως 40 μ., στην αριστερή όχθη του Μόσχοβα. Κατά την επίσκεψή σας θα δείτε την Πλατεία των Καθεδρικών Ναών με την Κοίμηση της Θεοτόκου -ο αρχαιότερος ναός στην εν λόγω πλατεία-, τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, την Κατάθεση της Τιμίας Εσθήτας της Παναγίας Θεοτόκου, θα επισκεφτείτε το Πατριαρχικό Ανάκτορο και το ναό των Δώδεκα Αποστόλων, το περίφημο Κανόνι του Τσάρου, την Καμπάνα του Τσάρου -η μεγαλύτερη στον κόσμο, η οποία ζυγίζει περίπου 202 τόνους, έχει ύψος 6,14 μ. και διάμετρο 6,6 μ.-, το Καμπαναριό του Ιβάν του Μεγάλου.

moscow_tsar_cannon.jpg
moscow_tsar_cannon.jpg

 

Οσο για την Αίθουσα των Οπλων -το μεγαλύτερο από πλευράς εκθεμάτων (γύρω στα 4.000 αντικείμενα) μουσείο εντός του Κρεμλίνου-, εκεί εκτίθενται τα φημισμένα πασχαλινά «Αυγά Φαμπερζέ» (σ.σ. ο Πέτερ Φαμπερζέ υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους Ρώσους χρυσοχόους). Στο δε Ταμείο των Διαμαντιών υπάρχουν εκθέματα όπως το διαμάντι του Ορλόφ και το διαμάντι του Σάχη.

Τέσσερις είναι οι πύργοι εισόδου στο Κρεμλίνο – Μποροβίτσκι, Αγίας Τριάδας, Αγίου Νικολάου και Σωτήρος-, από τους οποίους μόνο οι δυο πρώτοι επιτρέπουν την είσοδο και έξοδο, ενώ ο τελευταίος μόνο την έξοδο των τουριστών. Το Κρατικό Ιστορικό και Πολιτιστικό Μουσείο Κληρονομιάς της Μόσχας είναι επισκέψιμο καθημερινά, εκτός Πέμπτης, 10.00 – 17.00 (www.kreml.ru).

Αξιοθέατα

Κατά την περιήγησή σας στη μοσχοβίτικη πόλη, θα διασχίσετε κεντρικές λεωφόρους, θα δείτε τους επιβλητικούς πύργους της εποχής του Στάλιν (λεγόμενες Επτά Αδελφές), το αρχοντικό του Πασκόβ, το Μανέζ και τη Δούμα, το δημαρχείο της Μόσχας, το άγαλμα του ιδρυτή της πόλης πρίγκιπα Γιούρι Ντολγκορούκι, την πλατεία Πούσκινσκαγια με το άγαλμα του Πούσκιν, την πλατεία Λουμπγιάνσκαγια με το κτίριο της Κρατικής Ασφάλειας (πρώην KGB), την πλατεία Σλαβιάνσκαγια με το άγαλμα αφιερωμένο στους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, την οδό Βαρβάρκα με τις γραφικές εκκλησίες, το Ολυμπιακό στάδιο Λουζνική, το μοναστήρι Νοβοντέβιτσι μπροστά από την «Λίμνη των Κύκνων» κ.ά.

Επίσης, η επίσκεψη στον καθεδρικό ιερό ναό του Σωτήρος Χριστού, εκεί όπου έχετε τη δυνατότητα να περπατήσετε τη «Γέφυρα του Πατριάρχη» με τη φανταστική θέα του Κρεμλίνου, το πέρασμα από τους λόφους «Βορομπιόβι» -το ψηλότερο σημείο της πόλης- με το πανεπιστήμιο Λομονόσοφ, η πλατεία Μανέζναγια με το άγαλμα του Στρατηγού Ζούκοβ, ο Κήπος του Αλέξανδρου με το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη με την «Αιώνια Φλόγα» κ.ά. συμπεριλαμβάνονται στα αξιοθέατα της Μόσχας.

cathedral_of_christ_the_saviour-1.jpg
cathedral_of_christ_the_saviour-1.jpg

«Στη Μόσχα αδελφές μου, στη Μόσχα!»

– Πρόκειται για τη γνωστή φράση από το θεατρικό έργο «Τρεις αδελφές» του Αντόν Πάβλοβιτς Τσέχωφ (1860 – 1904), το οποίο γράφτηκε το 1901 και είναι το πιο πολυπαιγμένο παγκοσμίως έργο του.

– Ο «Πλατόνοφ»,  «Το κύκνειο άσμα», «Ο γάμος», «Ο γλάρος», «Ο θείος Βάνιας» κτλ., καθώς και το τελευταίο θεατρικό του έργο -ο «Βυσσινόκηπος»-  συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ των διάσημων θεατρικών έργων του σπουδαίου Ρώσου συγγραφέα, που άσκησε μεγάλη επίδραση στη θεατρική λογοτεχνία του 20ού αιώνα.

anton_chekhov.jpg
anton_chekhov.jpg

Ιστορικά μουσεία

Στο λόφο των Προσκυνητών, βρίσκεται το πάρκο της Νίκης, το οποίο είναι αφιερωμένο στη νίκη του Σοβιετικού Λαού στον «Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο» 1941-1945. Εκεί, όπου έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε δύο μουσεία. Πρόκειται για το περίφημο μουσείο του «Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου» 1941-1945, το οποίο είναι αφιερωμένο στον πόλεμο που έλαβε χώρα μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας με τους συμμάχους της και της Σοβιετικής Ενωσης στα πλαίσια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Το άλλο μουσείο, στο παράρτημα του Ιστορικού Μουσείου «Πανόραμα του Μποροντινό του 1812», είναι αφιερωμένο στον «Πατριωτικό Πόλεμο» που έλαβε μέρος ανάμεσα στη Γαλλία του Ναπολέοντα και τη Ρωσία του Αλέξανδρου του Α’. Κεντρικό έκθεμα το διόραμα-πανόραμα με τον πίνακα του Φραντς Ρουμπό μήκους 115 μ. και ύψους 15 μ., με την αναπαράσταση της μάχης του ρωσικού στρατού υπό την αρχηγία του στρατηγού Μιχαήλ Κουτούζοβ ενάντια στο γαλλικό στρατό υπό την αρχηγία του Ναπολέοντα Α΄ Βοναπάρτη.

Η μάχη που έγινε κοντά στην Ρωσική πόλη Μποροντινό (125 χλμ από Μόσχα), θεωρείται η μεγαλύτερη και η πιο καθοριστική του πολέμου του 1812.

Να σημειώσουμε ότι η πόλη διαθέτει περισσότερα από 450 μουσεία, που καταλαμβάνουν 100.000 τ.μ., εκτίθενται 2.5 εκατ. εκθέματα, εργάζονται 6.190 υπάλληλοι, ενώ καθημερινά λαμβάνουν χώρα πάνω από 30 εκδηλώσεις. Το 2018 επισκέφτηκαν τα μουσεία της Μόσχας πάνω από 14.5 εκατ. επισκέπτες. Κάθε τρίτη Κυριακή του μήνα, η είσοδος είναι δωρεάν, ωστόσο, ένα νέο πρόγραμμα για την εβδομάδα Μουσείου Μόσχας θα αναγγελθεί από το υπουργείο Πολιτισμού, τον Απρίλιο.

Διάσημα μπαλέτα και όπερες

Ενας ακόμη λόγος που αξίζει να επισκεφτείτε τη Μόσχα, αποτελεί το ιστορικό θέατρο Μπολσόι – σύμβολο της Ρωσίας- αφιερωμένο τόσο στην όπερα όσο και στα μπαλέτα. Το θέατρο ιδρύθηκε το 1776 αλλά το τωρινό νεοκλασικό κτίριο είναι του 19ου αιώνα.

Στη σκηνή του θεάτρου Μπολσόι έκαναν πρεμιέρα πολλά φημισμένα έργα όπως η παγκόσμια πρώτη «Η λίμνη των κύκνων» του Ρώσου συνθέτη Πιότρ Τσαϊκόφσκι που ‘ανέβηκε’ στις 20 Φεβρουαρίου του 1877 από τα θρυλικά μπαλέτα Μπολσόι. Τα οποία είναι από τα παλαιότερα, αλλά και τα πιο πολυπρόσωπα, συγκροτήματα μπαλέτου στον κόσμο. Στις μέρες μας απασχολούνται συνήθως 220 χορευτές με την πλειοψηφία των χορευτών να προέρχεται από την Κρατική Ακαδημία Χορογραφίας της Μόσχας, γνωστή ως Ακαδημία Μπαλέτου Μπολσόι.

swan_lake_at_the_bolshoi.jpg
swan_lake_at_the_bolshoi.jpg

Εργα όπως η Ζιζέλ, η Σταχτοπούτα, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, το Πέτρινο λουλούδι, ο Σπάρτακος, ο Καρυοθραύστης κτλ. ανέβηκαν στη σκηνή του διάσημου Μπολσόι.

Να σημειώσουμε, ότι το θέατρο ξεκίνησε ως ιδιωτικό θέατρο του εισαγγελέα της Μόσχας πρίγκιπα Πιότρ Βασίλιεβιτς Ουρούσωφ. Στις 28 (17 με το παλαιό ημερολόγιο) Μαρτίου 1776, η τσαρίνα Αικατερίνη Β’ παραχώρησε στον πρίγκιπα το προνόμιο να οργανώνει στη Μόσχα θεατρικές παραστάσεις κάθε είδους, για μια περίοδο δέκα χρόνων.

Η επίσημη ονομασία του Μπολσόι, η οποία του δόθηκε στις 7/12/1919, είναι Κρατικό Ακαδημαϊκό Μεγάλο (Μπολσόι) Θέατρο της Ρωσίας. Η νεοκλασική του πρόσοψη απεικονίζεται στο χαρτονόμισμα των 100 ρουβλίων.

Εργο τέχνης το μετρό

Θεωρείται από τα ομορφότερα – ίσως και το ομορφότερο – μετρό του κόσμου. Το περίφημο μετρό της Μόσχας, στις μέρες μας, είναι το πιο πολυσύχναστο μετρό του κόσμου, με περισσότερους από 8.5 εκατ. επιβάτες την ημέρα!

Στις 15 Μαΐου του 1935, η Μόσχα ήταν η 24η πόλη στον κόσμο που απέκτησε γραμμή μετρό. Στις μέρες μας, το  μετρό της Μόσχας, έως το 2022, θα έχει συνολική γραμμή μήκους 450 χλμ., με νέους σταθμούς, που υπολογίζονται σε 252. Το διάσημο Μοσχοβίτικο μετρό, στο οποίο εργάζονται 54.000 άνθρωποι, αποτελεί ένα αληθινό έργο τέχνης, και βεβαίως, αποτελεί, όχι απλά μέσο μετακίνησης, κατά την παραμονή σας στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, αλλά, απαραίτητη επίσκεψη.

Μάλιστα, κάποιοι σταθμοί, με τις τοιχογραφίες, τα αγάλματα, τα βιτρό, τα μωσαϊκά και τα ψηφιδωτά τους μοιάζουν με υπόγεια μουσεία και πραγματικά θα σας εντυπωσιάσουν! Τρεις από τους ωραιότερους σταθμούς βρίσκονται στη γραμμή 1, όπως  ο σταθμός Ploshchad Revolyutsii με τις εμβληματικές μπρούντζινες φιγούρες, ο σταθμός Mayakovskaya με τα εξαιρετικά μωσαϊκά και ο σταθμός Teatralnaya με τις πορσελάνινες δημιουργίες της Natalia Danko.

kievsk_kol.jpg
kievsk_kol.jpg

– 26η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ MITT, διεξάγεται 17-19 Μαρτίου, στο Crocus Expo, στη Μόσχα, με τη συμμετοχή 1.523 εκθετών, 145 και πλέον ομιλητών, και την οποία επισκέπτονται περισσότεροι από 22.200 επισκέπτες (www.mitt.ru).

Info

  • Πώς θα πάτε: Υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση με τη Μόσχα, τόσο από Αθήνα όσο και από Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο. Η Μόσχα διαθέτει τρία μεγάλα αεροδρόμια, το Ντομοντέντοβο (η διάρκεια της διαδρομής μέχρι το κέντρο με λεωφορείο διαρκεί 35-45 λεπτά), το Σερεμέτγιεβο – δεύτερο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ρωσίας-, και το Βνούκοβο σε απόσταση 27 χλμ. από το κέντρο.
  • Ισοτιμία: Το νόμισμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι το ρούβλι Ρωσίας (RUB), με την ισοτιμία ευρώ/ ρούβλι, τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, να είναι 1 ευρώ προς 71,93 ρούβλια.
  • Διαφορά ώρας: Το χρονικό σημείο της ζώνης βρίσκεται 3 ώρες μπροστά από τον Συγχρονισμένο Παγκόσμιο Χρόνο (UTC) με τη διαφορά αυτή να απεικονίζεται ως UTC+3. Στη Ρωσία, η αλλαγή της ώρας από θερινή σε χειμερινή δεν τηρείται πλέον από το 2014.
  • Βίζα: Για την είσοδο της χώρας, απαιτείται έκδοση τουριστικής βίζας, η οποία εκδίδεται μόνο από εξειδικευμένο (και συνεργαζόμενα με αυτό) πρακτορείο ταξιδιών, διαπιστευμένο στο Γενικό Προξενείο της Ρωσίας των Αθηνών ή στο Γενικό Προξενείο της Ρωσίας της Θεσσαλονίκης. Για την έκδοση απλής τουριστικής βίζας χρειάζονται 6 – 7 εργάσιμες ημέρες. Το διαβατήριο θα πρέπει να ισχύει τουλάχιστον για 6 μήνες από την έξοδό σας από τη Ρωσία.

Tips

  • Στάρι Αρμπάτ: Πρόκειται για την «Μονμάρτρη» της Μόσχας, ένας από τους παλιότερους πεζόδρομους της Μόσχας, γεμάτος καφέ, μπαρ, εστιατόρια. Η συνοικία Αρμπάτ απλώνεται γύρω από τον ομώνυμο πεζόδρομο και ξεχωρίζει με τα καλοδιατηρημένα κτίρια του 19ου αιώνα αλλά και την μποέμικη ατμόσφαιρα,  με τους πλανόδιους καλλιτέχνες, τα εστιατόρια και καφέ, τα μαγαζάκια με τα σουβενίρ κτλ.
  • Πάρκο Ζαριάντιε: Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εξέλιξης της σύγχρονης Μόσχας, εκεί όπου ενώνονται οι  έννοιες της φυσικής, της τεχνολογίας, της γεωμετρίας, της εκπαίδευσης, της ιστορίας και της ψυχαγωγίας. Μεταξύ άλλων, θα δείτε το αρχοντικό της «παλιάς Αγγλικής αυλής», το αρχοντικό των Ρομανώφ, θα εξοικειωθείτε με την ποικιλομορφία της ρωσικής φύσης από τα βόρεια τοπία μέχρι τις στέπες και τα λιβάδια κτλ. Στο πάρκο έχουν φυτευτεί πάνω από ένα εκατομμύριο φυτά, συμπεριλαμβανομένων 760 δένδρων και 7000 θάμνων (www.zaryadyepark.ru).
  • Ντοστογιέφσκι: Ο Φιόντορ Μιχάηλοβιτς Ντοστογιέφσκι, κορυφαίος συγγραφέας της παγκόσμιας λογοτεχνίας, γεννήθηκε στη Μόσχα, στις 11 Νοεμβρίου 1821 και απεβίωσε στην Αγία Πετρούπολη, στις 9 Φεβρουαρίου 1881, σε ηλικία 59 ετών, από πνευμονική αιμορραγία. «Εγκλημα και τιμωρία», «Ο παίκτης», «Ο ηλίθιος», «Οι δαιμονισμένοι», «Αδελφοί Καραμαζώφ» – το τελευταίο από τα μυθιστορήματά του- κ.ά. συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των έργων του Ρώσου συγγραφέα.
  • Λέων Τολστόι: Από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όλων των εποχών, γεννήθηκε 9 Σεπτεμβρίου 1828, στη Γιάσναγια Πολιάνα, και απεβίωσε το 1910, σε ηλικία 82 ετών, από πνευμονία. Μεγαλειώδη μυθιστορήματα του συγγραφέα είναι το «Πόλεμος και Ειρήνη», «Αννα Καρένινα», «Η Ανάσταση» – το τελευταίο μυθιστόρημά του-, η νουβέλα «Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς», «Τα διηγήματα της Σεβαστούπολης», «Αφέντης και δούλος» κ.ά.
  • Μουσείο Αστροναυτικής-Κοσμοναυτικής: Η έκθεση του μουσείου, ενός από τα μεγαλύτερα επιστημονικά μουσεία στον κόσμο, στη σημερινή του μορφή άνοιξε για το κοινό στις 10 Απριλίου 1981 και ήταν αφιερωμένη στην 20η επέτειο της πρώτης επανδρωμένης πτήσης στο διάστημα – στην πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν. Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει περισσότερα από 93.000 αντικείμενα, τα οποία εξιστορούν τα σημαντικότερα γεγονότα της εξερεύνησης του διαστήματος, όπως η εκτόξευση του πρώτου τεχνητού δορυφόρου της Γης, η πρώτη έξοδος του ανθρώπου στο «ανοιχτό διάστημα», το πρόγραμμα εξερεύνησης της σελήνης και η μελέτη των πλανητών του Ηλιακού συστήματος κτλ.
  • Ζωολογικός κήπος: Το παλαιότερο μουσείο της Μόσχας, ο ζωολογικός κήπος άνοιξε στις 31 Ιανουαρίου 1864. Καλύπτει μια έκταση περίπου 21.5 στρ., έχει πάνω από 7500 ζώα που αντιπροσωπεύουν περίπου 1000 είδη και, μεταξύ άλλων, μελετά τη συμπεριφορά, τη σίτιση και την αναπαραγωγή του ζώου ενώ εκτρέφει σπάνια απειλούμενα είδη. Ωρες λειτουργίας  09.00 – 17.00 (www.moscowzoo.su).
  • Μπολσόι: Ξεναγήσεις στο ιστορικό θέατρο γίνονται κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή, διάρκειας μίας ώρας. Για τα γκρουπ, ο μέγιστος αριθμών είναι στα 20 άτομα. Οι ξεναγήσεις στα αγγλικά ξεκινούν στις 11.30 π.μ. Το εισιτήριο κοστίζει 2.000 ρούβλια. Σχετικά με τρέχουσες παραστάσεις, στα μπαλέτα, στις 10 και 11/3 και 13/4 στην ιστορική σκηνή του θεάτρου θα παιχτεί ο «Δον Κιχώτης», στις 14/3 ο «Σπάρτακος» (σ.σ. είχε κάνει πρεμιέρα 9/4/1968), στις 01/04 η «Ωραία Κοιμωμένη» κτλ. Στην όπερα, η «Κάρμεν» του Γάλλου συνθέτη Ζωρζ Μπιζέ 18-22/3, ο «Χορός μεταμφιεσμένων» του Τζιουζέπε Βέρντι 25-29/3 κ.ά. (www.bolshoi.ru).
  • Τοπικές γεύσεις/προϊόντα: Pelmeni (μοιάζουν με ραβιόλια, μικρά πουγκιά-ζυμαρικά, γεμιστά με κιμά, ψάρι ή λαχανικά), khinkali (μεγαλύτερα από τα pelmeni, γεμισμένα με μοσχάρι και κόλιανδρο, σερβίρονται με σάλτσα ντομάτας και γιαούρτι), πιροσκί γεμιστά με κιμά, πατάτα, τυρί, λαχανικά, αυγό κτλ., μοσχάρι στρογγανόφ μαγειρεμένο με μανιτάρια και κρεμμύδια σε μια κρεμώδη παχύρρευστη σάλτσα με γιαούρτι, dressed herring (ρέγγα με παντζάρια και μαγιονέζα), shashlyk (σουβλάκια από αρνί ή ανάμικτα από αρνί και μοσχάρι ή χοιρινό), olivye (πατατοσαλάτα με μαγιονέζα, αυγά και βραστά λαχανικά, η οποία μοιάζει με τη γνωστή μας ρώσικη σαλάτα), σούπες (okroshka κρύα πράσινη σούπα από ωμά λαχανικά, πατάτες βραστές, αυγά, αλλαντικό ή κρέας και μια κουταλιά γιαούρτι, borsch με παντζάρια, goulash με μοσχάρι, κόκκινη σάλτσα, πάπρικα και λαχανικά), blini (μοιάζουν με pancakes και τα συνοδεύουν με μαύρο ή κόκκινο χαβιάρι, με καπνιστό σολομό, με τυρί, με μέλι) κτλ. Επίσης, χαβιάρι και βότκα.

πηγή-ethnos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *