Κατάνια: Γιατί να επισκεφθείς αυτή την εκπληκτική πόλη της Σικελίας

Για περισσότερες πληροφορίες και μοναδικά πακέτα προσφορών μπορείτε να επισκεφθείτε το https://www.diplomattravel.gr/ , τηλεφωνικώς στο : 210 6517509 ή μέσω email στο : [email protected]

Η Κατάνια είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σικελίας και βρίσκεται στην ανατολική ακτή αυτού του νότιου ιταλικού νησιού. Είναι το ιδανικό μέρος για διακοπές, αν λάβουμε υπόψη την πολιτιστική του σημασία, τη θέση και τον καιρό, καθώς και τα μαγευτικά αξιοθέατα, τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις ως τουρίστας σ’ αυτήν την υπέροχη πόλη, ώστε μπορεί πραγματικά να μη σου φτάσουν οι μέρες, οπότε κι εμείς σου συγκεντρώσαμε τις δέκα δραστηριότητες, που θα πρέπει σίγουρα να βάλεις σε προτεραιότητα.

Πιάτσα ντελ Ντουόμο

Catania_-_Piazza_Duomo_03.jpg

Η επιτομή του μπαρόκ στιλ. Αυτή η πλατεία διαθέτει πολλά κτήρια που δεν πρέπει να χάσεις. Το Παλάτσο ντέι Κιέριτσι (Palazzo dei Chierici), χτισμένο στις αρχές του 18ου αιώνα, το Ανάκτορο των Ελεφάντων και νυν Δημαρχείο, αλλά και τον Καθεδρικό Ναό της Κατάνια (Duomo di Catania). Στο κέντρο της πλατείας βρίσκεται το «συντριβάνι του ελέφαντα», που φέρει το σύμβολο της πόλης, έναν μικρό ελέφαντα, ο οποίος με τη σειρά του στηρίζει έναν οβελίσκο. Δίπλα στο Παλάτσο ντέι Κιέριτσι υπάρχει ένα άλλο σιντριβάνι, το Φοντάνα ντελ Αμενάνο, αφιερωμένο στο Αμενάνο, ένα υπόγειο ποτάμι από την έκρηξη της Αίτνας το 252 π.Χ. και ένα από τα δύο ποτάμια που διασχίζουν την Κατάνια.

Σαν Τζιοβάνι Λι Κούτι

san_giovanni_li_cuti.jpg

Αυτή είναι πιθανότατα η πιο διάσημη παραλία στην Κατάνια. Η παρουσία μαύρων πετρωμάτων και στάχτης ως αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δραστηριότητας καθιστά το Σαν Τζιοβάνι Λι Κούτι το πιο χαρακτηριστικό φυσικό μέρος της πόλης. Το καλοκαίρι καλωσορίζει τους ντόπιους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη ζέστη της πόλης για να απολαύσουν το ευχάριστο θαλασσινό αεράκι. Θα παρατηρήσεις, επίσης, πολλές ξύλινες βάρκες που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από τους ντόπιους ψαράδες, καθιστώντας έτσι αυτό το μέρος ταυτόχρονα πολιτιστικό και φυσικό σημείο ενδιαφέροντος.

Κάστρο Ουρσίνο

castello_ursino_1200x789.jpg

Χτισμένο στο τέλος του μισού του 13ου αιώνα, αυτό το κάστρο επέζησε από έναν σεισμό το 1693 και πριν από αυτό μια ηφαιστειακή έκρηξη το 1669, όταν μάζα λάβας από το όρος Αίτνα έφτασε τόσο κοντά ώστε να γεμίσει την τάφρο του. Κατά τη διάρκεια της δραματικής του ύπαρξης χρησιμοποιήθηκε για να φιλοξενήσει τη δυναστεία της Αραγονίας, και αργότερα έγινε μια διάσημη φυλακή. Σήμερα στεγάζει το Civic Museum της Κατάνια, που λειτουργεί από το 1934. Το κάστρο έχει ορθογώνιο σχέδιο, με ένα μεγάλο κυκλικό πύργο σε κάθε γωνία. Διαθέτει αυλή που περιβάλλεται από αίθουσες μεγάλης αρχιτεκτονικής σημασίας με αρχαιολογικά ερείπια, αντικείμενα και έργα τέχνης που χρονολογούνται από την Κλασική Εποχή της Αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης.

Δρόμος των Σταυροφόρων

Via dei Crociferi.jpg

Αυτός ο εκπληκτικά μικρός δρόμος είναι γεμάτος με έναν απίστευτο αριθμό κτιρίων, που αξίζει σίγουρα να επισκεφθείς. Εκτός από τις τέσσερις εκκλησίες της, όλες σχεδιασμένες και χτισμένες σε πραγματικά μπαρόκ στιλ, ο Δρόμος των Σταυροφόρων (Via dei Crociferi) καταλήγει στην πολυτελή Βίλλα Cerami, η οποία στεγάζει σήμερα τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κατάνια. Η εκκλησία του Σαν Μπενεντέτο αξίζει μια ιδιαίτερη αναφορά, με τους όμορφους πίνακες, τις τοιχογραφίες και τις αναρίθμητες λάμπες που κρέμονται από την οροφή. Η τεράστια ποσότητα αντικειμένων που στεγάζονται σε αυτές τις εκκλησίες είναι αρκετή για να αξίζει μια επίσκεψη.

Ελληνο-ρωμαϊκό Θέατρο

Roman Theatre.jpg

Χρονολογείται στον 2ο αιώνα μ.Χ., αυτό το θέατρο έχει αποκαλυφθεί μερικώς, από ανασκαφές κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Είναι κατασκευασμένο από πέτρα λάβας, τούβλο και μάρμαρο και διατηρεί το οβάλ σχήμα του. Είτε έχεις πάθος για την αρχαιολογία και τα αρχαία ευρήματα είτε όχι, αυτό το μέρος πρέπει σίγουρα να το επισκεφθείς, κατά προτίμηση υπό την καθοδήγηση ενός ξεναγού, που θα μπορέσει να σε ταξιδέψει στο παρελθόν. Τμήματα αυτού του αμφιθεάτρου εξακολουθούν να είναι κρυμμένα κάτω από την Πλατεία Στησιχόρου, καθώς και κάτω από τους κοντινούς δρόμους Μαντσόνι και Penninello.

Ψαραγορά

ψαραγορα.jpg

Στην καρδιά της πόλης, λίγα μόλις μέτρα μακριά από την Πιάτσα ντελ Ντουόμο, δεν μπορείς να χάσεις την ψαραγορά της Κατάνια. Λαμβάνοντας υπόψη ότι βρίσκεται στην ακτή, η θάλασσα κυριαρχεί μέρος στην ατμόσφαιρα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Σικελίας και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να την ζήσεις, παρά με μια βόλτα σε αυτήν την αγορά. Με τα φωτεινά χρώματα και τις ιδιαίτερες μυρωδιές της, που συνοδεύονται από τις ασυνήθιστες κραυγές των ψαράδων, που πωλούν τα προϊόντα τους, αυτό είναι το καλύτερο μέρος στη Σικελία, για να αγοράσεις τοπικά, ποιοτικά θαλασσινά σε μια συναρπαστική, αξέχαστη ατμόσφαιρα.

Οδός Αίτνας

via-etnea-copertina.jpg

Αυτός ο δρόμος συνδέει την Πιάτσα ντελ Ντουόμο με τους πρόποδες της Αίτνας, το τεράστιο ηφαίστειο, που υψώνεται πάνω από την Κατάνια. Από το νότιο άκρο της οδού, μπορείς να θαυμάσεις τις κομψές εκκλησίες και τα παλάτια που ευθυγραμμίζονται σε αυτόν τον δρόμο, όλα με φόντο την υπέροχη Αίτνα σε όλο της το μεγαλείο. Ερχόμενοι από την Πιάτσα ντελ Ντουόμο, οι τουρίστες μπορούν να δουν την Πιάτσα Ουνιβερσιτά (Piazza Università), όπου βρίσκεται η τοπική Σχολή Τεχνών Ανθρωπιστικών Επιστημών, καθώς και την Πλατεία Στησιχόρου, μια από τις πιο ζωντανές πλατείες στην Κατάνια. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να δεις την ομορφιά της Κατάνια, από το να περπατήσεις σε αυτόν το δρόμο.

Πάρκο Αίτνα

Parco dell’Etna.jpg

Η τεράστια περιοχή, που περιβάλλει το ηφαίστειο Αίτνα, είναι ένα προστατευόμενο Εθνικό Πάρκο, με μονοπάτια που περιβάλλουν όλο το βουνό. Μπορείς να περπατήσεις με την ησυχία σου στα χωριά, στους πρόποδες της Αίτνας, ή ακόμα και να ανεβείς στην κορυφή, αν επιθυμείς να απολαύσεις τη μαγευτική θέα από την Κατάνια και το Ιόνιο Πέλαγος. Το Πάρκο Αίτνα προσφέρει τα καλύτερα τοπία, που θα μπορούσες να ονειρευτείς, οπότε είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να βάλεις στη λίστα με τα πράγματα που πρέπει να δεις. Αν αποφασίσεις να ανέβεις στην κορυφή, πάρε μαζί σου για καλό και για κακό ένα φουτεράκι, γιατί η θερμοκρασία πέφτει αισθητά όσο αυξάνεται το υψόμετρο.

Χόστελ Agorà

Εκτός από τον ξενώνα και το εστιατόριο με ένα υπέροχο μπαρ κρασιού, το Agorà στεγάζει μια φυσική σπηλιά λάβας, με τον ποταμό Αμενόνο να περνά μέσα από το υπόγειό του. Πρόκειται για ένα ποτάμι που θάφτηκε από λάβα πριν από αιώνες και μπορεί να παρατηρηθεί μόνο σε λίγα μέρη διάσπαρτα στην πόλη. Το Χόστελ Agorà είναι ένα από αυτά και είναι εύκολα προσβάσιμο λόγω της κεντρικής του θέσης και της 24ωρης λειτουργίας του.

Η υπόγεια Κατάνια

Subterranean Catania.jpg

Το 1693, μια έκρηξη έπληξε την πόλη και έθαψε την ομόλογή της του 16ου αιώνα, η οποία είναι ακόμα ορατή σε ορισμένα σημεία στην Κατάνια. Δύο ποτάμια, το Αμενάνο και η Λογνίνα, καθώς και μια ολόκληρη λίμνη που ονομάζεται Nicito θάφτηκαν από τη λάβα, αλλά αρκετές εκκλησίες διατηρούν ακόμα την πρόσβασή τους στο κατώτερο αρχαίο επίπεδο της πόλης. Είναι ακόμα δυνατό να επισκεφθείς τα τμήματα της αρχαίας πόλης που έχουν διασωθεί –σχεδόν απαραίτητο αν σε γοητεύουν τα μυστήρια του παρελθόντος.

Πηγή: followgeorge.gr

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *