Η χειμερινή Καλαμάτα σε 6 στάσεις -Γεύσεις, τέχνη και ιστορία

3 Ιανουαρίου 2022
Μη κατηγοριοποιημένο

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διαμονή σας καθώς και μοναδικά πακέτα προσφορών μπορείτε να επισκεφθείτε το https://www.diplomattravel.gr/ , τηλεφωνικώς στο : 210 6517509 ή μέσω email στο : [email protected]
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.  https://www.diplomattravel.gr/


H όμορφη μεσσηνιακή πόλη που σφύζει από ζωή και τον χειμώνα

Μια πόλη στραμμένη προς τη θάλασσα, με την ανοιχτωσιά που της χαρίζει η αγκαλιά του Μεσσηνιακού κόλπου, τη δύναμη ενός πολύβουου λιμανιού αλλά και την πατίνα της ιστορίας που διατρέχει το ιστορικό της κέντρο. Η πρώτη μεγάλη πόλη της Ελλάδας που απελευθερώθηκε από τους Τούρκους, σημαντικό εμπορικό λιμάνι με μια οικονομία που καθόρισε την ιστορία της, αλλά και την ιστορία όλης της Ελλάδας.

Μεγάλα τζάκια του λαδιού, του καπνού, των σύκων, μία πόλη ζωντανή, που χορεύει στους ρυθμούς ενός διάσημου φεστιβάλ χορού, που φτιάχνει καινούρια γαστρονομικά στέκια, υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι ανακαλύπτουν το φως της, τις γεύσεις της, το παρελθόν της και τη μοναδικότητά της. Γνωρίζουμε την Καλαμάτα σε 6 στάσεις.

Μια μικρή ιστορία αρχιτεκτονικής

Εδώ βγήκε σεργιάνι όλη η ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Κάντε τη βόλτα σας και απολαύστε μια μικρή ιστορία της αρχιτεκτονικής. Πρώιμα νεοκλασικά που σηματοδοτούν το πέρασμα από την παραδοσιακή στην αστική αρχιτεκτονική και κτήρια εκλεκτικιστικού ρυθμού που υπενθυμίζουν τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της πόλης. Στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, μια μικρή πανέμορφη βυζαντινή εκκλησία του 12ου αιώνα, τελέστηκε, στις 23 Μαρτίου του 1821, η πανηγυρική δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλης.

Ο Κολοκοτρώνης, ο Νικηταράς, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο Παπαφλέσσας και άλλοι στρατηλάτες και προύχοντες μπήκαν στην πόλη ως απελευθερωτές και η ιστορία γύρισε σελίδα.

Ιστορικό Κέντρο

Συλλογή ελληνικών ενδυμασιών «Βικτωρίας Καρέλια»

Δεν είναι Μουσείο, δεν είναι συλλογή, είναι ένας βιωματικός εκθεσιακός χώρος και ένα σύγχρονο μοντέλο ξενάγησης. Είναι η αποκάλυψη πως ένα ταξίδι στη γνώση και στην ομορφιά, γίνεται διασκεδαστικό και εμπνευστικό. Στη Συλλογή ενδυμασιών Βικτώριας Καρέλια, παρουσιάζεται ίσως η πληρέστερη συλλογή ελληνικών τοπικών ενδυμασιών με μία ευρηματική θεματική παρουσίαση, που κατά μία έννοια αποτυπώνει και την ευρηματικότητα και τη μοναδικότητα αυτής της εμπνευσμένης γυναίκας. Καβάδι και αντερί, φουστάνι – τσούκνα, κοσμήματα, μάρτυρες μιας εποχής. Λέξεις που αποκαλύπτουν κόσμους, εμπορικές συναλλαγές, ταξίδια, σύμπαντα. Φορεσιές από τη Θράκη, τα Επτάνησα, την Πελοπόννησο. Από κάθε γωνιά της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας. Και συχνές σφήνες του απόλυτα μοντέρνου. Περιοδικές εκθέσεις με καλλιτέχνες που συνδιαλέγονται ανατρεπτικά με την παράδοση, φιλοξενούνται διαρκώς. Η τελευταία έκθεση με τίτλο Ήρωες από μέταλλο, του Νίκου Φλώρου, με γλυπτικές κατασκευές από μέταλλο, συνομιλούν με τους Ήρωες του 21, την ενδυμασία ως έννοια, την επανάχρηση του υλικού. Η συλλογή φιλοξενείται σ’ ένα νεοκλασικό κτήριο, υποδειγματικά ανακαινισμένο, στο κέντρο της πόλης.
Σταδίου 64, Καλαμάτα, Τηλ.: 2721086923, vgkareliascollection.com

Οινοπαντοπωλείο Χρυσομάλλη

Μία στάση γεύσης που μετράει αρκετές δεκαετίες, είναι αυτή στο οινοπαντοπωλείο Χρυσομάλλη, μερικά μέτρα μακριά από την εμβληματική εκκλησία της Υπαπαντής στην Καλαμάτα. Εδώ το 1958 ξεκίνησε να λειτουργεί το ομώνυμο μπακάλικο, το οποίο πολύ γρήγορα μετατράπηκε σε οινοπαντοπωλείο-ταβέρνα, γνωρίζοντας στιγμές δόξας. Περνώντας από διάφορες φάσεις μέσα σε αυτές τις δεκαετίες, ο Δεκέμβριος του 2014 αποτελεί το ορόσημο για την έναρξη της τρίτης του εποχής.

Πλέον, η νέα γενιά Χρυσομάλλη το μετατρέπει σε ένα σύγχρονο παντοπωλείο-μεζεδοπωλείο, το οποίο αξιοποιεί τη μακριά παράδοση φρεσκάροντάς τη με μπόλικη δημιουργικότητα. Εξαιρετικές συνταγές με ποιοτικές πρώτες ύλες και πρωτότυπες συνταγές φτάνουν το τραπέζι σε ένα περιβάλλον άρτιο και ξεχωριστό. Μία μανιάτικη μακαρονάδα με χωριάτικα τηγανητά αυγά και καβουρδισμένη μυζήθρα ή τα χειροποίητα ζυμαρικά με γέμιση γαρίδας και σάλτσα θαλασσινών, θα γεμίσουν γεύση το τραπέζι σας και θα φέρουν στην επιφάνεια τις αξίες της αληθινής κουζίνας. Φάβα, ταραμοσαλάτα, κολοκυθοανθοί, μελιτζάνες τηγανητές με σάλτσα φασολιών φρέσκες σαλάτες, θαλασσινά και μία σειρά από άλλες νόστιμες επιλογές συμπληρώνουν το μενού, το οποίο εκτός των παραπάνω έχει και πιάτα ημέρας. Ο ιδιοκτήτης, ο Παναγιώτης έχει εμβαθύνει στο θέμα του κρασιού παρακολουθώντας σειρά σεμιναρίων οινοχοΐας. Επιστέγασμα αυτών η ενημερωμένη κάβα του μαγαζιού και οι εύστοχες παρεμβάσεις του στην επιλογή του κατάλληλου κρασιού, ανάλογα με το γεύμα.Υπαπαντής 32, Καλαμάτα, Τηλ.: 2721082759, oinopantopoleion.gr

 

Ποτοποιία Καλλικούνης

Αποτελεί τη μακροβιότερη παραγωγική μονάδα στη νεότερη Ελλάδα με 170 χρόνια ιστορίας, η οποία ξεκινάει το μακρινό 1850, τότε που ο Νικόλαος Καλλικούνης ίδρυσε την ομώνυμη ποτοποιία. Το δύσκολο για την εποχή εγχείρημα αποδεικνύεται επιτυχές και η Ποτοποιία κερδίζει 46 χρυσά μετάλλια και Τιμητικά Διπλώματα απονομής διακρίσεων για τα εκτιθέμενα προϊόντα της, τα οποία κοσμούν σήμερα το Εκθετήριο της Εταιρείας στην Καλαμάτα.

Σήμερα, τα Αποστακτήρια Καλλικούνη συνεχίζουν με την πέμπτη γενιά, ενώ η επιχείρηση είναι στελεχωμένη με επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης και εξοπλισμένη με σύγχρονο εργαστήριο έρευνας και καινοτομίας, παράγει μια μεγάλη σειρά προϊόντων. Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας κοντά στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, λειτουργεί ένας πανέμορφος χώρος, όπου ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί ανάμεσα σε δεκάδες ενθύμια από την πολυετή δράση της εταιρείας.

7o χλμ. Καλαμάτας – Μεσσήνης, Τηλ.: 2721 069805, callicounisshop.gr

Τοιχογραφία και Ψηφιακό Έκθεμα «Μοριάς 1821»

Με μία σειρά από πρωτότυπες δράσεις συνεχίζεται το πρόγραμμα Μοριάς `21, που δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και την ΤΕΜΕΣ Α.Ε., φορέα ανάπτυξης της Costa Navarino, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Ειδικότερα, δημιουργήθηκαν τρισδιάστατα πολυμεσικά ψηφιακά εκθέματα αλλά και δημόσιες τοιχογραφίες, οι οποίες υλοποιήθηκαν με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του ΙΓ` Εργαστηρίου της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών με εποπτεία της Προέδρου του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών δρος Ερατούς Χατζησάββα. Μέσα από αυτές τις τοιχογραφίες, ξεδιπλώνεται για τους επισκέπτες του Μοριά, το αφήγημα της Επανάστασης. Στην Καλαμάτα ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί και να παρακολουθήσει το ολιγόλεπτο Ψηφιακό Έκθεμα που βρίσκεται στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο της πόλης, όπου «ζωντανεύει» ο πίνακας «Δοξολογία 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα» του Ευάγγελου Δράκου. Ώρες λειτουργίας: 9.00 – 13:00 & 17:00 – 20:00 καθημερινά.

Επίσης, στη δράση με τις δημόσιες τοιχογραφίες, στην Καλαμάτα στην οδό Ψαρών, σε σχολικό συγκρότημα δίπλα από το κτήριο του διοικητηρίου, συναντάμε πορτρέτα του Πετρόμπεη, του Κολοκοτρώνη, του Παπαφλέσσα, του Νικηταρά, του Παπατσώνη και του Αναγνωσταρά.

Γευσιγνωσίες Παραδοσιακών Προϊόντων και Ελαιολάδου

‘Εκλεκτά προϊόντα, γευστικές παραδοσιακές συνταγές, εξαιρετικές πρώτες ύλες και το προϊόν έμβλημα της περιοχής, το ελαιόλαδο, αποτελούν την βάση των γαστρονομικών εμπειριών και της γευσιγνωσίας μέρος που διοργανώνει στην Καλαμάτα και όχι μόνο, η Κοιν.Σ.Επ. Mama`s Flavours.

Με τη συνοδεία της Μαρίας Μοναστηριώτη, η οποία τα τελευταία χρόνια μένει μόνιμα στην Καλαμάτα, θα έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε στους όμορφους δρόμους της, και να μάθετε όχι μόνο ιστορίες του γαστρονομικού πολιτισμού της περιοχής, αλλά και να γνωρίσετε τους ντόπιους οι οποίοι καθημερινά μας προσφέρουν υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες. Μέσα από μία μοναδική γευσιγνωσία τοπικών εδεσμάτων και συνταγών, ετοιμαστείτε να ζήσετε μία αυθεντική εμπειρία γεμάτη από γεύσεις και αρώματα που δύσκολα θα αντισταθείτε αλλά σίγουρα θα θυμάστε. Στις δραστηριότητες της Mama’s flavours στην περιοχή της Καλαμάτας περιλαμβάνονται, εκτός των άλλων, επισκέψεις σε ελαιώνες και ελαιοτριβεία με γευσιγνωσία ελαιόλαδου από επαγγελματία γευσιγνώστη, μαθήματα ελληνικής μαγειρικής με ντόπιους και καταξιωμένους σεφ, όπως επίσης, και Food tours με επισκέψεις σε τοπικά καταστήματα με γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων: λαλάγγια, μελάτο παστέλι, γιαούρτι σε ταψί, ελαιόλαδο, κρασί κ.α.

Όλα αυτά βέβαια απαιτούν ομαδική δουλειά έτσι η Mama’s flavours έχει δημιουργήσει συνεργασίες με τοπικούς επαγγελματίες στην πόλη της Καλαμάτας. Η γευσιγνωσία ελαιολάδου, για παράδειγμα, πραγματοποιείται μαζί με τον έμπειρο γευσιγνώστη Γεώργιο Κουτέλα ή τα μαθήματα μαγειρικής με τον καλαματιανό αρχιμάγειρα Χρήστο Κουμάντο. Και οι δύο χαρακτηρίζονται από σοβαρότητα και πολυετή εμπειρία στον επαγγελματικό στίβο.

πηγή-travel

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.