Η “Ελβετία” της Ελλάδας βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα – Λίμνες, δάση & ποτάμια

Δείτε πού… κρύβεται αυτό το υπερθέαμα, η “Ελβετία” της Ελλάδας που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, με λίμνες, δάση και ποτάμια που είναι πολύ πιθανό να μην γνωρίζετε καν ότι υπάρχει!

Μόλις 160 χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα – περίπου 2,5 ώρες – «κρύβεται» αυτό το υπερθέαμα που μάλλον δεν έχετε ακούσει ποτέ. Ο κάμπος του Φενεού και η τεχνητή λίμνη Δόξα είναι ένας μικρός παράδεισος μέσα στη φύση και ένας προορισμός που προσφέρεται ακόμα και για ημερήσια εκδρομή.

Ο κάμπος Φενεού

Ανεβαίνοντας από την παραλία στο Κιάτο προς τη Ζήρεια, αμέσως μετά τη Στυμφαλία αντιλαμβάνεται κανείς ότι κάτι σπουδαίο κρύβεται πίσω από το βουνό. Η “Ελβετία” της Ελλάδας είναι πολύ κοντά στην Αθήνα και υπόσχεται να σας προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα.

Μόλις προσεγγίσετε στον οικισμό της Καστανιάς, θα θαυμάσετε το υπερθέαμα του κάμπου του Φενεού που απλώνεται στα πόδια σας. Χαμηλά κατάφυτα βουνά και η μοναδική τεχνητή λίμνη Δόξα δημιουργούν μαγικές εικόνες.

Η λίμνη Δόξα

Αρχικά τα ποτάμια ήταν δύο, ο Δόξας και ο Όλβιος, τα οποία τους χειμώνες πλημμύριζαν και έπνιγαν με τα νερά τους την πεδιάδα του Φενεού, καταστρέφοντας τις καλλιέργειες των κατοίκων. Έτσι, χωρίστηκαν με ένα φράγμα που όχι μόνο δεν αλλοίωσε το φυσικό περιβάλλον, αλλά το «απογείωσε», συνθέτοντας ένα μοναδικό θεάμα που έχει γίνει πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών, όλες τις εποχές του χρόνου. «Σήμα κατατεθέν» της λίμνης Δόξας είναι το μικρό ξωκλήσι του Αγίου Φανουρίου (ή Παλαιομονάστηρο, κτίσμα του 14ου αιώνα που εγκαταλείφθηκε τον 17ο αιώνα από μια πλημμύρα της περιοχής), που στέκεται σε μια στενή λωρίδα γης, στην καρδιά της λίμνης και καθρεφτίζεται στα, συνήθως, ακίνητα νερά. Η λίμνη Δόξα προσφέρεται για πεζοπορίες στις όχθες της, ποδηλατάδες στα 10 χιλιόμετρα της περιμέτρου της, για ψάρεμα στα νερά της και για… αερομοντελισμό στον πεντακάθαρο ορίζοντά της!

Πηγή: travelstyle.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *