Εκδρομή στα Ζαγοροχώρια

10 Νοεμβρίου 2021
Μη κατηγοριοποιημένο

Ταξίδι στα Ζαγοροχώρια από το Diplomat Travel

Αν υπάρχει κάποιος προορισμός στην Ελλάδα που θα πας και θα δώσεις υπόσχεση πως θα ξαναγυρίσεις στο μέλλον τότε αυτός μπορεί να είναι σίγουρα τα Ζαγοροχώρια. Διάσπαρτα στους πρόποδες της Πίνδου, στην Ήπειρο, τα 46 κουκλίστικα χωριά, μάς καλούν να τα εξερευνήσουμε. Όλες οι εποχές έχουν τη δική τους χάρη αλλά ο χειμώνας είναι το κάτι άλλο. Γι’ αυτό και οργανώνουμε το ταξίδι μας στην καρδιά του χειμώνα, τα Χριστούγεννα!

Φορτώνεις το αυτοκίνητό σου και ξεκινάς να περάσεις τις γιορτές σε μια από τις πιο όμορφες γωνιές της Ελλάδας. Με τις νέες οδικές αρτηρίες, «Ολυμπία Οδό» και «Ιόνια Οδό» η οποία σε πηγαίνει από την Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου ως τα Γιάννενα, το ταξίδι είναι ξεκούραστο. Κάνε βέβαια μια στάση. Χαλάρωσε. Μάζεψε εικόνες. Αφού φτάσεις στα Γιάννενα σε περίπου 4 ώρες, τα μαγικά χωριά της πέτρας είναι λιγότερο από μία μακριά. Η περιπέτεια στα Ζαγοροχώρια ξεκινά. Βέβαια, για να πάνε όλα όπως τα επιθυμείς, θα πρέπει να έχεις φροντίσει από νωρίς για να βρεις κατάλυμα στα Ζαγοροχώρια. Δεν το αφήνουν στην τύχη του αυτό.

Τι θα δεις και τι θα κάνεις στα Ζαγοροχώρια

Το σίγουρο είναι ότι δε θα προλάβεις σε μόνο ένα ταξίδι να γνωρίσεις και τους 46 οικισμούς της περιοχής. Δεν πειράζει όμως γιατί, όπως είπαμε, αυτή είναι μια καλή δικαιολογία για να επιστρέψεις. Ας υποθέσουμε ότι έχεις τέσσερις μέρες στη διάθεσή σου. Θα ζήσεις τόσες εμπειρίες που θα είναι σαν να έχεις κάνει 10 μέρες διακοπές. Δες μερικά μόνο απ’ όσα μπορείς να κάνεις.

Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο

Όπου κι αν επιλέξεις να μείνεις στο Ζαγόρι (όπως λέγονται επίσης τα Ζαγοροχώρια) δε γίνεται να μην πας στο Πάπιγκο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο χωριά, το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο. Πρόκειται για τα πιο φημισμένα της περιοχής. Η απόσταση που τα χωρίζει είναι μόλις τρία χιλιόμετρα. Θα κάνεις βόλτα στα πλακόστρωτα καλντερίμια και θα δεις από κοντά την παραδοσιακή ζαγορίσια αρχιτεκτονική. Εκεί οι μάστορες της πέτρας ξετύλιξαν όλο το ταλέντο τους. Εκκλησίες και πέτρινες κρήνες άριστα διατηρημένες.

Σπίτια που μετρούν πάνω από έναν αιώνα ζωής και διατηρούν ως σήμερα την αρχοντιά τους. Και όλα αυτά με φόντο τους επιβλητικούς (και πιθανόν χιονισμένους αυτή την εποχή) Πύργους της Αστράκας. Όχι δεν πρόκειται για αληθινούς πύργους. Είναι ένα σημείο στο βουνό πάνω από το Πάπιγκο που έχει ονομαστεί έτσι λόγω της μορφολογίας του. Δε γίνεται να μην το προσέξεις αν βρεθείς εκεί. Το Μικρό Πάπιγκο αποτελεί και ορμητήριο για τους ορειβάτες. Από εκεί ξεκινάει η διαδρομή για την περίφημη Δρακόλιμνη της Τύμφης.

Στο «μπαλκόνι» του ελληνικού Γκραν Κάνυον

Κάτι που μπορεί να μην ξέρεις φτάνοντας στα Ζαγοροχώρια είναι ότι η περιοχή διαθέτει ένα αξιοθέατο που κατέχει ρεκόρ Γκίνες. Ο λόγος για το φαράγγι του Βίκου. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά έργα της φύσης στο πιάτο σου. Είναι το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου σε αναλογία με το πλάτος του σε ένα σημείο. Συγκεκριμένα στο σημείο αυτό έχει βάθος 900 και πλάτος 1.100 μέτρα.

Οδηγώντας σε μια σπάνιας ομορφιάς διαδρομή, αναζήτησε το χωριό Μονοδένδρι. Μόλις το περάσεις κατευθύνσου προς τη θέση Οξυά. Μόλις έφτασες σε ένα «μπαλκόνι» που σου κόβει την ανάσα. Εκεί που η φωνή σου μοιάζει να κάνει αντίλαλο στο άπειρο. Εκεί που αδειάζει το μυαλό μπροστά στο μεγαλείο της φύσης. Ετοιμάσου για πολλές φωτογραφίες αν και καμία δεν μπορεί να αποτυπώσει με ακρίβεια αυτό που έχεις μπροστά σου.

Ζαγοροχώρια σημαίνει -και- ιστορικά γεφύρια

Αν έχεις όρεξη για βόλτες τότε αξίζει να δεις από κοντά όσα περισσότερα ιστορικά γεφύρια του Ζαγορίου μπορείς. Πηγαίνοντας από το ένα χωριό στο άλλο οδηγώντας πάντα, θα δεις σίγουρα πολλά στο δρόμο σου. Φτάνουν, εξάλλου, τα 60 σε αριθμό. Αν χρησιμοποιείς για καύσιμο φυσικό αέριο, το αυτοκίνητό σου θα έχει περισσότερη ενέργεια. Γνώριζες πως θεωρείται το ασφαλέστερο καύσιμο με βάση έρευνες πολλών ερευνητικών εργαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ; Πως είναι οικονομικότερο όλων, σίγουρα το έχεις ακούσει. Το φυσικό αέριο εξασφαλίζει οικονομία κατανάλωσης έως και 60% σε σχέση με τα άλλα καύσιμα. Κάνε τον υπολογισμό εδώ και δες τις διαφορές. Αν κερδίζεις τόσα στο ταξίδι στα πανέμορφα Ζαγοροχώρια, βάλε τα κάτω όταν βρίσκεσαι καθημερινά στην πρωτεύουσα. Στο σταμάτα-ξεκίνα.

Προς το παρόν, το αυτοκίνητο… ξεκουράζεται και εσύ δεν είσαι στην Αθήνα. Βρίσκεσαι μπροστά σε μια εικόνα άριστα διατηρημένη μέσα στο χρόνο. Τα χωριά της ευρύτερης περιοχής είναι χτισμένα εκεί από τον 18ο αγέρωχα και βλέπουν χειμώνες-καλοκαίρια να περνούν. Επισκέπτες να τα κοιτούν και να τα περπατούν. Ένα κομμάτι ιστορίας ζωντανό ως σήμερα. Κάποια είναι στη λίστα αυτών που πρέπει να κάνεις μια στάση οπωσδήποτε.

Από τα πιο φημισμένα είναι το γεφύρι του Κόκκορη ή Νούτσου. Το εντυπωσιακό μονότοξο γεφύρι θα το βρεις ανάμεσα στα χωριά Κουκούλι, Δίλοφο και Κήποι στο Κεντρικό Ζαγόρι. Έχει μήκος 24 περίπου μέτρα και ύψος 13 μέτρα. Κοντά σε αυτό το γεφύρι είχε κατασκευαστεί μια πρόχειρη ξύλινη γέφυρα. Από εκεί περνούσαν οι γυναίκες της Πίνδου φορτωμένες με πυρομαχικά και εφόδια κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εξίσου φημισμένο και το Καλογερικό ή Πλακίδα. Ένα από τα ελάχιστα τρίτοξα πέτρινα γεφύρια. Βρίσκεται κοντά στους Κήπους αλλά η τοποθεσία ανήκει στο Κουκούλι. Αν ανέβεις οδηγώντας σε ένα από τα γύρω υψώματα θα καταλάβεις και γιατί το έλεγαν «κάμπια εν κινήσει».

Η φημισμένη Σκάλα του Βραδέτου

Το πιο εντυπωσιακό καλντερίμι της Ηπείρου. Πρόκειται για ένα φαρδύ πλακόστρωτο μονοπάτι που αποδεικνύει περίτρανα γιατί οι Ηπειρώτες μάστορες είχαν τέτοια φήμη. Βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Βραδέτο και Καπέσοβο. Μέχρι το 1973 αποτελούσε τον μοναδικό τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωριών. Η διαδρομή για να το περπατήσεις είναι περίπου μία ώρα. Αν δεν έχει πάγο, λόγω καιρού, πίστεψέ μας αξίζει να το κάνεις. Η θέα είναι μαγευτική. Αν σου αρέσουν οι φωτογραφίες μπορεί να χρειαστεί περισσότερο από μία ώρα για να το περπατήσεις, όπως καταλαβαίνεις.

Για τους λάτρεις της περιπέτειας

Στην περιοχή βρίσκεται άλλο ένα διαμάντι της φύσης. Ο ποταμός Βοΐδομάτης. Ένας από τους καθαρότερους ποταμούς της Ευρώπης. Με σταθερή θερμοκρασία 6 έως 9 βαθμούς χειμώνα – καλοκαίρι. Εκεί μπορείς να κάνεις και ράφτινγκ ακόμη κι αν δεν έχεις ξανακάνει ποτέ. Το ποτάμι είναι ιδανικό για αρχάριους. Η διαδρομή από τη γέφυρα της Αρίστης μέχρι το πέτρινο γεφύρι της Κλειδωνιάς είναι μαγευτική. Αν τις μέρες που βρεθείς εκεί έχει χιονίσει θα συναντήσεις τοπία βγαλμένα σαν από παραμύθι. Βόλτα στο ποτάμι ανάμεσα σε λευκά πλατάνια. Τι καλύτερο;

Το σκηνικό είναι ιδανικό. Μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερο προσθέτοντας μια μικρή λεπτομέρεια. Την οικονομία του ταξιδιού. Για την ασφάλεια μιλήσαμε ήδη. Στα διόδια δεν μπορείς να κάνεις οικονομία, στο φαγητό και στην καλοπέραση λες… χαλάλι. Μπορείς να κερδίσεις όμως από τον τρόπο που επιλέγεις να μετακινηθείς. Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η ιδανική διαμονή. Στα Ζαγοροχώρια μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα από εκατοντάδες προτάσεις, με καταλύματα για όλα τα γούστα.

Πίτες και καλό κρέας για τους καλοφαγάδες

Δε γίνεται να πας στα Ζαγοροχώρια και να μην φας πίτες. Αλευρόπιτες, γαλατόπιτες, κρεατόπιτες, μανιταρόπιτες και ό, τι άλλο μπορείς να φανταστείς σε πίτα. Οι Ηπειρώτισσες έχουν μεγάλο ταλέντο σε αυτό. Θα βρεις κομμάτια ή και ολόκληρα ταψιά στα καλντερίμια των χωριών. Φημισμένη είναι η Πίτα της Κικίτσας στο χωριό Μονοδένδρι. Αν τώρα προτιμάς το κρέας τότε πρέπει να πας μέχρι το Μεγάλο Πάπιγκο. Για πιο… εναλλακτικούς ουρανίσκους είναι το εστιατόριο «Κανέλα και Γαρύφαλλο» στη Βίτσα. Ηπειρώτικα σιτάκε (δεντρομανίταρα), πλευρώτοι, κανθαρέλες και ο,τι άλλο πιάτο με φαγητό με μανιτάρια μπορείς να φανταστείς. Σε συνταγές που θα σε εκπλήξουν.

Κοιλάδα των Τεμπών: Η στάση που επιβάλλεται να κάνεις

Συμβουλές για το ταξίδι στα Ζαγοροχώρια

Συμβουλή Νο 1: Γεμίζεις το αυτοκίνητο με φυσικό αέριο στους σταθμούς ανεφοδιασμού Fisikon που βρίσκονται στην Αττική. Ανθούσα, Κηφισιά, Νέα Φιλαδέλφεια, Ρέντης. Ανω Λιόσια, Κορωπί, Ηλιούπολη, Ασπρόπυργος. Όπου κι αν βρίσκεσαι, εξυπηρετείσαι. Ταξιδεύεις μέχρι τα Ιωάννινα και ανεφοδιάζεις στο πρατήριο που υπάρχει στο αμαξοστάσιο των ΚΤΕΛ, στις Κουμπλιές. Δες εδώ αναλυτικά το χάρτη με το δίκτυο των πρατήριων ανεφοδιασμού.

Συμβουλή Νο 2: Πάρε μαζί σου ζεστά ρούχα και άνετα παπούτσια. Τα καλντερίμια δεν επιτρέπουν ψηλοτάκουνα! Αν έχεις σκοπό να κάνεις ράφτινγκ μην ξεχάσεις το μαγιό σου. Θα το βάλεις μέσα από την ισοθερμική στολή που θα σου δοθεί.

Συμβουλή Νο 3: Έχε πάντα μαζί σου αλυσίδες για το αυτοκίνητο ειδικά αν σου αρέσει να κάνεις βόλτες στα πιο ψηλά σημεία.

Συμβουλή Νο 4: Μην ξεκινήσεις, ειδικά μέρες εορτών, χωρίς να κάνεις κράτηση σε κατάλυμα. Το πιθανότερο είναι ότι δε θα βρεις τελευταία στιγμή. Τα περισσότερα χωριά έχουν ξενώνες μοναδικής αισθητικής και με πολλές παροχές. Αναζήτησε αυτό που ταιριάζει στο στυλ και το πορτοφόλι σου.

Παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής, προς την Αθήνα μην παραλείψεις να κάνεις μια στάση στην πόλη των Ιωαννίνων. Απόλαυσε μια βόλτα στη λίμνη, προμηθεύσου με τα παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά και πάρε το δρόμο της επιστροφής γεμάτος εμπειρίες, εικόνες και γεύσεις.

  • Για περισσότερες πληροφορίες και μοναδικά πακέτα προσφορών για τa Ζαγοροχώρια μπορείτε να επισκεφθείτε το  https://www.diplomattravel.gr/ , τηλεφωνικώς στο : 210 6517509 ή μέσω email στο : [email protected]
    Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.  https://www.diplomattravel.gr/

Πηγή φωτογραφιών: zagori.gov.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *