airport

ΕΕ – CoViD-19: Ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τρίτες χώρες

4 Φεβρουαρίου 2021
Μη κατηγοριοποιημένο

Η πανδημία του κορωνοιού εξελλίσσεται με ολοένα και πιο έντονο τρόπο, καθώς οι μεταλλάξεις από τη Μεγάλη Βρετανία αλλά και τη Νότια Αφρική προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία λόγω της ταχείας εξάπλωσης των κρουσμάτων.

Οι μεταλλάξεις αυτές έχουν θέσει σε κατάσταση συυναγερμού ολόκληρη την Ευρώπη, που επιβάλλει νέα προληπτικά μέτρα για όλους εκείνους που ταξιδεύoυν από τρίτες χώρες και θέλουν να εισέλθουν σε ευρωπαικό έδαφος. Ο οδηγίες τροποποιούνται ανάλογα λόγω του νέου κύματος κορωνοιού αλλά και των μεταλλάξεων.Τα ταξίδια γίνονται ακόμη πιο δύσκολα και σε κάθε περίπτωση συνυφασμένα ή άμεσα εξαρτώμενα με αρνητικά rapid ή μη test σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Όλα αυτά, τη στιγμή που οι παραδόσεις εμβολίων αναμένεται να αυξηθούν μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε το προηγούμενο διάστημα και που ανάγκασε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να προβούν σε αυστηρές συτάσεις προς τις παρασκευάστριες φαρμακευτικές εταιρείες που προμηθεύουν με εμβόλια την Ευρώπη.

Πράγματι λοιπόν, το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε την Τρίτη 2/2 σύσταση για την τροποποίηση της οδηγίας σχετικά με τον προσωρινό περιορισμό των μη απαραίτητων ταξιδιών στην ΕΕ αλλά και την πιθανή άρση αυτού του περιορισμού.

Κριτήρια για την άρση των περιορισμών

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ακόλουθα επιδημιολογικά κριτήρια σε ότι αφορά τον προσδιορισμό των χωρών για τις οποίες πρέπει να αρθεί ο περιορισμός των μη απαραίτητων ταξιδιών:

* Όχι περισσότερα από 25 νέα κρούσματα COVID-19 ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες.
* Μία σταθερή ή φθίνουσα πορεία νέων κρουσμάτων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σε σύγκριση με τις προηγούμενες 14 ημέρες.
* Περισσότερα από 300 τεστ ανά 100.000 κατοίκους τις προηγούμενες 7 ημέρες, εάν τα δεδομένα είναι διαθέσιμα στο ECDC.
* Όχι περισσότερο από 4% θετικά κρούσματα στο σύνολο των διενεργούμενων τεστ για την ανίχνευση COVID-19 που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες 7 ημέρες, εάν τα δεδομένα είναι διαθέσιμα στο ECDC.
* Τη φύση του ιού που υπάρχει σε μια χώρα, ιδίως εάν έχουν εντοπιστεί μεταλλάξεις του.

Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψη η συνολική ανταπόκριση στην COVID-19, και ιδιαίτερα οι διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με θέματα, όπως η επιτήρηση, η ανίχνευση επαφών, ο περιορισμός, η επεξεργασία και η αναφορά καθώς και η αξιοπιστία των διαθέσιμων πηγών πληροφοριών και δεδομένων και, εάν χρειάζεται, η συνολική μέση βαθμολογία σε όλες τις διαστάσεις για τους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας (IHR).

Επαναφορά περιορισμών
Όταν η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινώνεται γρήγορα και, ιδίως, όταν ανιχνεύεται υψηλή συχνότητα μεταλλάξεων του ιού, οι περιορισμοί ταξιδιού για μη απαραίτητους λόγους μπορεί να επανακαθοριστούν γρήγορα.Υπό τις ίδιες συνθήκες, τα κράτη – μέλη μπορούν επίσης να περιορίσουν προσωρινά τις κατηγορίες βασικών ταξιδιωτών. Δικαιολογημένα έκτακτα και αναγκαία ταξίδια θα πρέπει πάντως να μπορούν να πραγματοποιούνται.

Μέτρα για τους ταξιδιώτες

Τα κράτη – μέλη θα πρέπει να απαιτούν από τα άτομα που ταξιδεύουν για οποιονδήποτε ουσιαστικό ή μη ουσιαστικό λόγο, με εξαίρεση τους μεταφορείς και τους εργαζομένους στην μεθόριο, να έχουν αρνητικό τεστ PCR το νωρίτερο 72 ώρες πριν από την αναχώρηση.

Επιπλέον, ενδέχεται να απαιτείται αυτο-απομόνωση, καραντίνα και ανίχνευση επαφών για περίοδο έως και 14 ημερών, καθώς και περαιτέρω τεστ για COVID-19 όπως απαιτείται κατά την ίδια περίοδο.
Καραντίνα και επιπρόσθετα τεστ κατά ή μετά την άφιξη θα πρέπει να επιβάλλονται ιδίως σε εκείνους τους ταξιδιώτες που φθάνουν από τρίτη χώρα όπου έχει εντοπιστεί μετάλλαξη του ιού.
Όσον αφορά τα βασικά ταξίδια, τα κράτη – μέλη μπορούν να αποφασίσουν συντονισμένα να παραιτηθούν από ορισμένα από τα παραπάνω μέτρα στις περιπτώσεις εκείνες που αυτά που θα εμπόδιζαν τον ίδιο τον σκοπό του ταξιδιού.

Για το προσωπικό των μεταφορών, τους ναυτικούς και τους μεθοριακούς εργαζομένους, τα κράτη – μέλη δεν πρέπει να απαιτούν κάτι περισσότερο από ένα αρνητικό rapid – test κατά την άφιξη.
Για το προσωπικό μεταφορών που προέρχεται από μια χώρα όπου εντοπίζεται μεγάλo ποσοστό μεταλλάξεων, τα κράτη μέλη ενδέχεται να απαιτήσουν αρνητικά rapid – test πριν από την αναχώρηση.

Πηγή : www.iatronet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *