Δουβλίνο: 20 λόγοι που πρέπει να επισκεφθείτε την ιρλανδική πρωτεύουσα

14 Δεκεμβρίου 2021
Μη κατηγοριοποιημένο

Ταξίδι από το Diplomat Travel στο Δουβλίνο


Το Δουβλίνο είναι πρωτεύουσα της Ιρλανδίας και μια πόλη µε τεράστια φήµη… Ανέκαθεν υπήρξε ένας ενδιαφέρον προορισμός που έλκυε πολλούς ταξιδιώτες. Η αρµονική και εντυπωσιακή µίξη της ιστορικής του κληρονοµιάς µε την ξεχωριστή προσωπικότητα και έναν ανανεωµένο πολυπολιτισµικό χαρακτήρα κατατάσσει πλέον το Δουβλίνο στις πρώτες θέσεις της ταξιδιωτικής µας λίστας! Εµείς σας προτείνουµε 20 λόγους για τους οποίους πρέπει να επισκεφθείτε την ιρλανδική πρωτεύουσα αμέσως μετά τη λήξη της πανδημίας!

5 popular Christmas traditions in Dublin - do you do these?

Το Δουβλίνο είναι µια πόλη που έχει αλλάξει πάρα πολύ τις τελευταίες δεκαετίες και χαρακτηρίζεται από ένα αξιοθαύµαστο «κράµα» ριζοσπαστικής ιστορίας και έντονου νεωτερισµού. Αν βρεθείτε κι εσείς εκεί, το µόνο σίγουρο είναι πως θα αναφωνήσετε κάποια στιγµή: «Είναι τρελοί αυτοί οι Ιρλανδοί»! Ωστόσο, είναι σίγουρο πως θα σας αρέσει η «τρέλα» τους, η ιδιαίτερη προφορά τους, η εθνική τους υπερηφάνεια και ο µοναδικός τρόπος ζωής τους!

Οι λόγοι για να το βάλουµε στην ατζέντα µας, πολλοί, ανάµεσα στους οποίους η υπέροχη αρχιτεκτονική και τα χρώµατα, το πολύ πράσινο, η έντονη νυχτερινή διασκέδαση, τα µουσεία, οι γκαλερί, τα θέατρα και η εξαιρετική µουσική! Εµείς συγκεντρώσαµε 20 µόνο από αυτούς και σας προτείνουµε κάποιες all time classic αλλά και… απροσδόκητες εµπειρίες, για να µείνει το ταξίδι σας αξέχαστο!

1. Temple Bar

Μπορεί το όνοµα να είναι αρκετά παραπλανητικό, ωστόσο δεν πρόκειται για κάποιο bar, αλλά για την πολιτιστική συνοικία του Δουβλίνου. Είναι ένας λαβύρινθος από πλακόστρωτα δροµάκια, στη νότια όχθη του ποταµού Liffey, στο κέντρο της πόλης.

Temple Bar Δουβλίνο

Έπειτα από ένα πρόγραµµα ανάπλασης µιας ολόκληρης δεκαετίας, σήµερα η περιοχή είναι γεµάτη εστιατόρια, bars και πολιτιστικά κέντρα και ιδιαίτερα δηµοφιλής στους τουρίστες.

Γι’ αυτό, άλλωστε, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου διοργανώνονται δωρεάν ψυχαγωγικές δραστηριότητες στους εξωτερικούς χώρους, που περιλαµβάνουν live µουσικές και καλλιτεχνικές παραστάσεις, προβολές ταινιών και events για όλη την οικογένεια.

2. Τhe Winding Stair

The Winding Stair | Goop

Από τα µυριάδες bar και εστιατόρια στο Δουβλίνο που κατακλύζουν τις αποβάθρες του ποταµού Liffey, αυτό είναι το αγαπηµένο των βιβλιοφάγων. Στο ισόγειο υπάρχει ένα χαριτωµένο βιβλιοπωλείο, αλλά, µόλις ανέβεις την ελικοειδή σκάλα –απ’ όπου δανείζεται και το όνοµά του–, βρίσκεσαι σε ένα εξαιρετικό εστιατόριο, το οποίο σερβίρει τεράστιες µερίδες της σύγχρονης ιρλανδικής κουζίνας, σε µια ατµόσφαιρα µε διακριτικό φωτισµό και ετοιµόρροπα ράφια µε βιβλία.

3. Καθεδρικός ναός Αγίου Πατρικίου

St. Patrick's Cathedral Hotels Dublin - The Shelbourne Dublin

Η µεγαλύτερη µεσαιωνική εκκλησία της Ιρλανδίας είναι ένα αδιαµφισβήτητο must see. Αρχικά, δεν ήταν παρά ένα ξύλινο εκκλησάκι δίπλα σε µια ιερή πηγή, όπου βαπτίστηκε ο Άγιος Πατρίκιος το 450 µ.Χ., το 1213 έγινε, όµως, καθεδρικός ναός.

Τέσσερις αιώνες αργότερα, ο Cromwell µετέτρεψε πρόσκαιρα τον κυρίως ναός σε στάβλο για το άλογό του, για να δείξει την περιφρόνησή του για την Αγγλικανική Εκκλησία!

Tours & Tickets - St. Patrick's Cathedral - Book Now - Viator

Σήµερα εδώ θα βρείτε τη µάσκα θανάτου, την προτοµή, τον επιτάφιο, την καρέκλα και τον άµβωνα του Jonathan Swift. –ο οποίος µεταξύ άλλων διετέλεσε και κληρικός στη συγκεκριµένη εκκλησία– αλλά και τον θρόνο πάνω στον οποίο ο Γουλιέλµος Γ’ (της Οράγγης) έδωσε ευχαριστίες µετά τη διάσηµη µάχη του Boyne (St Patrick’s Close, www.stpatrickscathedral.ie).

4. Café en Seine

The Grand Bar at Café en Seine - Picture of Cafe en Seine, Dublin -  Tripadvisor

Σε περίοπτη θέση στην Dawson Street, µεταξύ του Πάρκου St. Stephen’s και του Trinity College, δεσπόζει το πιο cool bar του Δουβλίνου και σίγουρα το πιο εντυπωσιακό.

Bar & Restaurant - Millimetre Design

Κινείται σε retro και γαλλικό art nouveau στυλ, µε γλυπτά, πολυτελή φωτιστικά, έπιπλα του 19ου αι., ένα πανέµορφο µπαρ φτιαγµένο από ξύλο και µάρµαρο, ψηλά δέντρα και υαλοπίνακες. Εδώ θα δοκιµάσετε µεσογειακές γεύσεις που παραπέµπουν σε γαλλικό µπιστρό (39 Dawson Street, tel. + 353 1 677 4567).

5. Οι Δουβλινέζοι barmen

Μαζί µε τους οδηγούς ταξί, είναι αυτοί που έρχονται σε πιο άµεση επαφή µε τους επισκέπτες και θαρρείς ότι συνθέτουν µια δική τους, χαρακτηριστική… φυλή: Είναι επιβλητικοί, δογµατικοί, ευγενικοί, θυµόσοφοι και «φιλόσοφοι», φλεγµατικοί και διαχρονικά περίεργοι για τη ζωή όσων σερβίρουν, µε µια έντονη δόση, όµως, γνήσιου ενδιαφέροντος!

Τρέφουν απέραντο σεβασµό για την Guinness που σερβίρουν, αφού ξέρουν ότι χρειάζεται πολλή φροντίδα για να φτάσει στον πελάτη! Μην παραξενευτείτε, αν ακούσετε barman να µιλάει στα βαρέλια! Κορυφαίος όλων, ο Paul Corcoran στο Toner’s, µία από τις τρεις κλασικές pubs της Baggot Street, κοντά στο Πάρκο του Αγίου Στεφάνου.

6. Phoenix Park

Το όνοµά του προέρχεται από την κελτική φράση «Fionn Uisce» που σηµαίνει «καθαρό νερό» και αναφέρεται σε µια πηγή η οποία υπήρχε εκεί στο παρελθόν.

The Beautiful and Surprising Phoenix Park, Dublin - WanderWisdom

Είναι ένα από τα µεγαλύτερα πάρκα µέσα σε πόλη, σε ολόκληρο τον κόσµο. Το Phoenix Park καταλαµβάνει µια έκταση 7.000 στρεµµάτων και φιλοξενεί την επίσηµη κατοικία του Προέδρου της Ιρλανδίας, τον Ζωολογικό Κήπο του Δουβλίνου, κατοικίες του 18ου αι., κήπους, λίµνες και εκατοντάδες ελάφια.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις του περιλαµβάνουν γήπεδα κρίκετ, ποδοσφαίρου και hurling (το εθνικό άθληµα των Ιρλανδών) αλλά και µια πίστα για αγώνες αυτοκινήτου κ.λπ. Εδώ θα θαυµάσετε, επίσης, τον ψηλότερο οβελίσκο της Ευρώπης, το 63 µέτρων Μνηµείο Wellington, τον Κήπο του Λαού µε ιστορία από το 1864, µε λίµνες και παρτέρια γεµάτα όµορφα λουλούδια, ενώ το Κέντρο Επισκεπτών που στεγάζεται σε παλαιούς στάβλους φιλοξενεί εκθέµατα από την ιστορία και την άγρια ζωή του πάρκου.

7. Εθνικός Βοτανικός Κήπος Δουβλίνου

Ο Εθνικός Βοτανικός Κήπος στο Glasnevin, µόλις 3 χλµ. από το κέντρο της πόλης, αξίζει µια επίσκεψη για µια βόλτα µέσα στη φύση. Ιδρύθηκε το 1795 και φιλοξενεί πάνω από 17.000 διαφορετικά φυτά από όλο τον κόσµο, τα οποία καλλιεργούνται εδώ, συµπεριλαµβανοµένων 6 που έχουν ήδη εξαφανιστεί στην άγρια φύση (tel. +353 1 857 0909, www.botanicgardens.ie).

Fireworks, gardens and yoga: 5 things to do in Dublin this weekend |  IMAGE.ie

8. Πάρκο Αγίου Στεφάνου

Η δουβλινέζικη εκδοχή του St. James Park του Λονδίνου, το St. Stephen’s Green, είναι ένα πραγµατικό θαύµα της αρχιτεκτονικής τοπίου: 90 στρέµµατα γκαζόν, γέφυρες, δροµάκια, σιντριβάνια, αγάλµατα και παιδικές χαρές  συνθέτουν ένα µαγευτικό σκηνικό.

St. James`s Park einer der königlichen Parks in London

Μπορεί γύρω του η κίνηση να χτυπάει… κόκκινο και οι ρυθµοί να είναι φρενήρεις, µέσα σε αυτήν την όαση, όµως, θα νιώσετε την απόλυτη αίσθηση χαλάρωσης. Οι φοιτητές διαβάζουν κάτω από τη σκιά των δέντρων, οι ερωτευµένοι απολαµβάνουν ροµαντικούς περιπάτους και οι εργαζόµενοι κάνουν το πιο… ζεν διάλειµµα.

9. Το Studio του Francis Bacon στο Δουβλίνο

Μην τον µπερδέψετε µε τον συνονόµατό του Άγγλο φιλόσοφο! Ο Ιρλανδός ζωγράφος Francis Bacon γεννήθηκε στο Δουβλίνο το 1909. Μετά τον θάνατό του, το 1992, το στούντιό του από το Κένσινγκτον του Λονδίνου δωρήθηκε στη Hugh Lane Gallery του Δουβλίνου από τον κληρονόµο του. Δείτε το σε όλη… την «ακατάστατη» δόξα του, χαοτικό αλλά µεγαλειώδες, ακριβώς όπως το άφησε ο ίδιος.

Photograph of Dublin City Gallery The Hugh Lane, Dublin, Digital image... |  Download Scientific Diagram

Μέσα από µια βιτρίνα από πλεξιγκλάς βλέπεις τα 7.000 αντικείµενα που µεταφέρθηκαν: ένα τεράστιο καβαλέτο, σωροί χρωµάτων, βάζα, βούρτσες, πανιά, γλάστρες, βιβλία, φωτογραφίες, πετσέτες και άδεια κουτιά από σαµπάνια Krug. Πράγµατι, είναι ένα ιδιαίτερο θέαµα, το οποίο συµπληρώνεται ευχάριστα από ένα συνοδευτικό video µε τον Bacon να… πειράζει τον Melvyn Bragg για την τέχνη του (Hugh Lane Gallery, Charlemont House, Parnell Square North. tel. +353 1 222 550, www.hughlane.ie).

10. Snugs

Η καλύτερη ευκαιρία για να πάρετε µια γεύση από αυθεντικό Δουβλίνο! Tα επονοµαζόµενα «snugs» είναι ένα… γοητευτικό χαρακτηριστικό είδος των πιο παλιών pubs του Δουβλίνου και πρόκειται για ερµητικά κλειστούς, σχεδόν κλειστοφοβικούς «θαλάµους», όπου µέλη συµµοριών, παράνοµοι εραστές, µυστικές οργανώσεις και λογοτεχνικές κλίκες έβρισκαν την ησυχία τους ανάµεσα στους φωνακλάδες θαµώνες.

The Snug: Stephen Street - Dublin By Pub

Στο εσωτερικό τους… εκκολάφτηκαν στο πέρασµα των χρόνων σοκαριστικές ίντριγκες – τόσο πολιτικές όσο και σεξουαλικές! Το καλύτερο θα το βρείτε στην pub Doheny & Nesbitt’s (5 Lower Baggot Street, tel. +353 1 6762945, www.dohenyandnesbitts.ie).

11. Ζωολογικός Κήπος Δουβλίνου

Ο Ζωολογικός Κήπος του Δουβλίνου στο Phoenix Park χρονολογείται από το 1830 και εδώ µάλιστα είχε µεγαλώσει το λιοντάρι που βρυχάται στην έναρξη των ταινιών της MGM! Φιλοξενεί µια εντυπωσιακή «συλλογή» πιθήκων, ιπποπόταµων, λιονταριών, ρινόκερων και πολλών άλλων ζώων από τα πέρατα του πλανήτη.

Στις εγκαταστάσεις του θα βρείτε και τη φάρµα (City Farm) που δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να µάθουν από πρώτο χέρι την… κτηνοτροφική ζωή και να «φροντίσουν» γουρουνάκια, αγελάδες, κατσίκες και κότες (Phoenix Park, tel. +353 1 474 8900, www.dublinzoo.ie).

12. Ha’Penny Bridge

Αυτή η όµορφη γέφυρα µε τη «νευρώδη» δοµή και τα χαριτωµένα µικρά φανάρια κατασκευάστηκε το 1816 και έχει γίνει σύµβολο του αρχαίου στυλ του Δουβλίνου.

Ha'penny Bridge (Dublin, Ireland) | The Ha'penny Bridge (off… | Flickr

Στην αρχή ονοµαζόταν Γέφυρα Wellington, στη συνέχεια Γέφυρα Liffey και αργότερα, όταν χρεώνονταν διόδια για το πέρασµά της, της δόθηκε το όνοµα Γέφυρα Ha’penny (µισή πένα) και κατόπιν (όταν τα διόδια ανέβηκαν) Penny Ha’penny Bridge (µιάµιση πένα). Ωστόσο το τρίτο όνοµα καθιερώθηκε, ακόµη κι όταν τα διόδια καταργήθηκαν, το 1909 (Bacherlor’s Walk and Crampton Quay).

13. Kilmainham Gaol

Ένα ζοφερό, αλλά must see αξιοθέατο στο Δουβλίνο, σύµβολο καταπίεσης για αιώνες! Η Kilmainham ήταν η πιο µισητή φυλακή στην Ιρλανδία, η οποία έκλεισε το 1924.

Why You Should Visit Dublin's Kilmainham Gaol - Aspect Hotel Park West
Σήµερα είναι επισκέψιµη µε οργανωµένα tours. Η κεντρική αίθουσα προσφέρει πανοραµική θέαση στις πόρτες των 96 κελιών, απ’ όπου κι αν σταθείς. Εδώ κρατούνταν οι αρχηγοί των Επαναστατών του Πάσχα του 1916 µέχρι να εκτελεστούν στην αυλή, από την οποία… άνοιξε ο δρόµος προς την ιρλανδική ανεξαρτησία (Inchicore Road, tel. +353 1 453 5984).

14. Performers της Grafton Street

Ο πιο δηµοφιλής δρόµος της πόλης για shopping είναι κατάµεστος από steet artists, υπαίθριους ζωγράφους, µίµους, µουσικούς και έναν σωρό άλλους performers.

Εδώ θα δείτε από µια εκκλησιαστική χορωδία να συγκεντρώνει γύρω της πλήθος τουριστών έως έναν µουσικό που παίζει το αυστραλιανό όργανο των Αββορίγινων, το didgeridoo, ή από έναν ενθουσιώδη Ινδιάνο ερµηνευτή έως µια οµάδα θεατρίνων – και ό,τι άλλο µπορείτε να φανταστείτε!

15. Υπαίθρια µαγαζιά

Τριάντα χρόνια πριν, το Δουβλίνο ήθελε να γίνει… Λονδίνο, γι’ αυτό και οι κάτοικοί του είχαν την τάση να µιµούνται τους λονδρέζικους τρόπους και τις συνήθειες.

Με την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. και το ευρώ, άλλαξαν τα πάντα. Από τα µέσα της δεκαετίας του 1990, το Δουβλίνο άρχισε να γίνεται όλο και πιο ευρωκεντρική πόλη, όπως, π.χ., η Βαρκελώνη ή το Μιλάνο. Εξ ου και η εµφάνιση καταστηµάτων που είναι πρoσαρµοσµένα σε ένα άλλο πολιτιστικό πρότυπο, όπως καφετέριες, bars και εστιατόρια τα οποία διαθέτουν συνήθως υπαίθρια τραπέζια.

Κάποιοι πρώην άχαροι και φτωχοί παράδροµοι έχουν γίνει… εικαστικά θαύµατα, µε τέντες, ακριβά τραπεζοµάντιλα και κρύσταλλα – παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες!

16. Κάστρο του Δουβλίνου

Το Κάστρο που χτίστηκε υπό τις εντολές του  βασιλιά Ιωάννη στις αρχές του 13ου αιώνα στέκει ακόµα αγέρωχο στην κορυφή µιας στρατηγικής τοποθεσίας, στη διασταύρωση του ποταµού Liffey µε τον παραπόταµό του, Poddle. Η αρχική οχύρωση ήταν πιθανόν ένα γαελικό κυκλικό οχυρό. Αργότερα, στη θέση του δέσποζε ένα φρούριο των Βίκινγκς, µέρος του οποίου διατηρείται µέχρι και σήµερα.

Dublin Castle - the residence of the British kings in Ireland

Το κάστρο πάντα έπαιζε σηµαντικό ρόλο στην ιστορία της πόλης, ενώ η χρήση του άλλαξε πολλές φορές, ανάλογα µε τις ανάγκες. Στην αρχή ήταν οχυρωµατικό έργο, έπειτα µετατράπηκε σε βασιλική κατοικία και στη συνέχεια σε έδρα της νεοσύστατης ηγεσίας του ελεύθερου ιρλανδικού κράτους.

Η νότια πλευρά του στεγάζει τις περίφηµες κατοικίες State Apartments, που χτίστηκαν για τους αντιβασιλείς και σήµερα φιλοξενούν κρατικές εκδηλώσεις, όπως την ορκωµοσία του Προέδρου κ.ά. (Dame Street, tel. +353 1 645 8813, www.dublincastle.ie).

17. Guinness Storehouse

Ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα του Δουβλίνου, το Guinness Storehouse, άνοιξε το 2000 και ήδη µετράει πολλά εκατοµµύρια επισκεπτών!

Dublin's iconic Guinness Storehouse reopening with a few new surprises |  The Irish Post

Εκτείνεται σε 7 ορόφους και, εκτός από τα tours που µυούν τον επισκέπτη στην ιστορία και τη διαδικασία παρασκευής της παγκοσµίου φήµης µπύρας, στο εντυπωσιακό Gravity Bar του τελευταίου ορόφου θα απολαύσετε και ένα ποτήρι παγωµένη Guinness µε θαυµάσια θέα στην πόλη (St. James’s Gate, tel. +353 1 408 4800, www.guinness-storehouse.com).

18. Long Room, Trinity College

Οι επισκέπτες της Παλιάς Βιβλιοθήκης στο Κολέγιο Trinity έρχονται συνήθως για να θαυµάσουν το Book of Kells, το περίφηµο εικονογραφηµένο χειρόγραφο του 9ου αιώνα.

Έναν όροφο πάνω, ωστόσο, βρίσκεται το εντυπωσιακό διώροφο κτίσµα µε τις καµάρες, µήκους 65 µέτρων, γνωστό ως Long Room, όπου φιλοξενούνται 200.000 από τις παλαιότερες εκδόσεις και χειρόγραφα της βιβλιοθήκης αλλά και 48 µαρµάρινες προτοµές επιφανών συγγραφέων και φιλοσόφων!

File:Long Room Interior, Trinity College Dublin, Ireland - Diliff.jpg -  Wikimedia Commons

Mια ψηφιακή εκδοχή του χώρου εµφανίστηκε µάλιστα και ως το Αρχείο των Jedi, στην ταινία «Star Wars Episode II: Attack of the Clones!» (Trinity College, College Green, tel. +353 1 896 2308, www.tcd.ie/library).

19. Εθνική Πινακοθήκη Ιρλανδίας

Η συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης της Ιρλανδίας στο Δουβλίνο µπορεί να υπερηφανεύεται για περίπου 2.500 πίνακες και σχεδόν 10.000 άλλα έργα, όπως υδατογραφίες, σχέδια, χαρακτικά και γλυπτά.

Fill your heart with art at Ireland's National Gallery - Ireland Calling

Φιλοξενεί επίσης και το Μουσείο Yeats, µε έργα του διάσηµου Ιρλανδού καλλιτέχνη Jack B Yeats, του πατέρα του John Butler και άλλων µελών της… αρτιστίκ αυτής οικογένειας (Merrion Square West & Clare Street, tel. +353 1 661 5133, www.nationalgallery.ie).

20. Sweny’s Pharmacy

Ένα περίεργο µέρος, που µοιάζει µε… διασταύρωση φαρµακείου και χαριτωµένου παλιού βιβλιοπωλείου. Έχει, όµως, και ξεχωριστή ιστορία, αφού αναφέρεται στη νουβέλα Ulysses (Οδυσσέας) του Ιρλανδού συγγραφέα James Joyce – από τα πιο σηµαντικά έργα της µοντέρνας λογοτεχνίας.

SWENY's Chemist - Live 36-HOUR Ulysses Reading — Bloomsday Festival

Σήµερα το διαχειρίζονται εξ ολοκλήρου εθελοντές, οι οποίοι συστήνουν τον συγγραφέα στους επισκέπτες χωρίς να τους… φορτώνουν µε ένα βαρύ αντίγραφο του έργου του, αλλά διοργανώνοντας «ζωντανές» οµάδες ανάγνωσης ανάµεσα σε γυάλινα µπουκάλια µε ελιξίρια και µπάρες σαπουνιών µοσχολέµονου (1 Lincoln Place, www.sweny.ie).

Tips για το Δουβλίνο

  • Ιδανικές εποχές για να επισκεφθείτε το Δουβλίνο είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη, όταν οι τουρίστες είναι λιγότεροι και οι τιµές χαµηλότερες σε σχέση µε το καλοκαίρι.
  • Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους το κάπνισµα απαγορεύεται διά ροπάλου. Αν είστε φανατικοί καπνιστές, θα κάνετε παρέα µε τους υπόλοιπους Δουβλινέζους που βγαίνουν έξω από τα µαγαζιά για να καπνίσουν – και δεν είναι λίγοι!
  • Οι Ιρλανδοί είναι ένας πολύ φιλόξενος λαός. Μη διστάσετε να τους ζητήσετε πληροφορίες για οτιδήποτε. Θα χαρούν να σας εξυπηρετήσουν, αν και δύσκολα θα καταλάβετε τη βαριά προφορά τους. Μην παραλείψετε να τους ενηµερώσετε για την καταγωγή σας. Οι Έλληνες είναι ιδιαίτερα αγαπητοί στο Δουβλίνο!
  • Για µια αξέχαστη ξενάγηση σας στην πόλη, επιλέξτε το Vikin Splash (www.vikingsplash.ie). Πρόκειται για ένα αµφίβιο µέσο –λεωφορείο και πλοιάριο µαζί– που θα σας γνωρίσει την πόλη µε µοναδικό τρόπο.
  • Να έχετε πάντοτε µαζί σας οµπρέλα. Στην Ιρλανδία βρέχει – και µάλιστα πολύ!

Κάντε μια στάση σε 5 εκπληκτικά μεσαιωνικά μοναστήρια της Ιρλανδίας

Η Ιρλανδία είναι μία καταπράσινη χώρα, με ιδιαίτερη ιστορία και παράδοση, βασικό χαρακτηριστικό της οποίας είναι τα πανέμορφα μεσαιωνικά μοναστήρια της. Εμείς στο travelstyle επιλέξαμε τα 5 πιο χαρακτηριστικά και σας τα παρουσιάζουμε…

Οι Κέλτες, που κατοικούσαν στο νησί από τα προχριστιανικά χρόνια, είχαν ήδη αναπτύξει έναν αξιόλογο πολιτισμό, που φαίνεται να εντυπωσίασε τον Άγιο Πατρίκιο όταν κατέφθασε στη χώρα το δεύτερο μισό του 5ου  μ.Χ. αιώνα, ως ιεραπόστολος του χριστιανισμού.

Από εκείνη την περίοδο κι έπειτα, στην Ιρλανδία σημειώνεται μία έντονη αρχιτεκτονική δραστηριότητα. Μεγαλοπρεπείς εκκλησίες και μοναστήρια, διακοσμημένα με εντυπωσιακά γλυπτά και βιτρό, αποτελούν τεκμήρια της πολιτιστικής ανάπτυξης της χώρας, ενώ, λειτουργώντας έως και σήμερα τα περισσότερα, είναι σημείο αναφοράς του ιρλανδικού πολιτισμού.about:blank

Εκατομμύρια επισκεπτών ετησίως, επιλέγουν να περιηγηθούν στα ιδιαίτερα ιρλανδικά μοναστήρια, που δίνουν την αίσθηση μιας μεσαιωνικής, «παραμυθένιας» ατμόσφαιρας. Εμείς στεκόμαστε στα 5 πιο χαρακτηριστικά και απολαμβάνουμε το επιβλητικό και απόκοσμο τοπίο…

Μοναστήρι Skellig Michael

Μοναστήρι Skellig Michael

Το μοναστήρι Skellig Michael, ή βράχος του Μιχαήλ στην ιρλανδική γλώσσα, βρίσκεται στο Kerry. Ιδρύθηκε από τον Άγιο Fionán, που πιστεύεται ότι ταξίδεψε εκεί τον 6ο αιώνα και σήμερα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ο οικισμός, που βρίσκεται στην κορυφή ενός πολύ μικρού νησιού πιστεύεται ότι στέγαζε έως και 12 μοναχούς κατά τον μεσαίωνα.

Αβαείο Jerpoint

Αβαείο Jerpoint

Το αβαείο Jerpoint βρίσκεται κοντά στο Kilkenny στη πόλη Thomastown και χτίστηκε από τον μεσαιωνικό βασιλιά του Osraige. Αν και δεν έχει διασωθεί σε καλή κατάσταση, τα πέτρινα γλυπτά του και ο τετράγωνος πύργος συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν τους ταξιδιώτες.

Αβαείο Glenstal

Αβαείο Glenstal

Πρόκειται για ένα μοναστήρι Βενεδικτίνων στο Λίμερικ και βρίσκεται σε ένα εντυπωσιακό κάστρο μέσα σε 500 στρέμματα δάσους. Ιδρύθηκε το 1927, ενώ μέχρι το 2010 λειτουργούσε και ως σχολείο από τις μοναχές Αν και πλέον λειτουργεί ως οικοτροφείο αρρένων, στο αβαείο Glenstal υπάρχει ένα αγρόκτημα και ένας ξενώνας που μπορεί να φιλοξενήσει όσους επισκέπτες επιθυμούν να περάσουν λίγες μέρες εκεί, βιώνοντας την αξέχαστη εμπειρία της ιρλανδικής υπαίθρου.

Μονή Τιμίου Σταυρού

Μονή Τιμίου Σταυρού Ιρλανδία

Η ιστορία της μονής φαίνεται να είναι περιπετειώδης. Ιδρύθηκε το 1168 από το Κιστερσιανό Τάγμα των μοναχών. Το 1233, η βασίλισσα Ισαβέλλα της Angoulême, η χήρα του βασιλιά Ιωάννη της Αγγλίας, δώρισε στο αβαείο ένα κομμάτι του Τιμίου Σταυρού που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε για να σταυρώσουν τον Ιησού. Το 2011, ο σταυρός που περιέχει τα λείψανα του Τιμίου Σταυρού εκλάπη, ωστόσο φέρεται να βρέθηκε το επόμενο έτος.

Μονή Glendalough

Μονή Glendalough

Ο μοναστικός οικισμός βρίσκεται στην αγροτική κομητεία Wicklow μια από τις σημαντικότερες παλαιοχριστιανικές περιοχές της Ιρλανδίας. Το Glendalough  ή «κοιλάδα των δύο λιμνών», ιδρύθηκε από τον Άγιο Kevin τον 6ο αιώνα. Αρχικά, ο Άγιος Kevin έζησε στην απομακρυσμένη, όμορφη κοιλάδα ως ερημίτης, μέσα σε ένα τάφο που χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού. Σύντομα οι πιστοί άρχισαν να τον ακολουθούν για πνευματική καθοδήγηση. Στον οικισμό, θα συναντήσει κανείς έναν επιβλητικό πύργο τριάντα μέτρων, έναν μεγάλος καθεδρικός ναός και μια σειρά από καλοδιατηρημένα μνημεία.


πηγή-travelstyle

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *