«Απόδραση» στη Ρώμη: Όλα όσα πρέπει να δείτε

31 Αυγούστου 2021
Μη κατηγοριοποιημένο

Ρώμη: Την αποκαλούν «Αιώνια Πόλη» και η αλήθεια είναι πως από την πρώτη στιγμή που ο επισκέπτης φτάνει στην ιστορική αυτή ευρωπαϊκή τοποθεσία αισθάνεται ότι εισέρχεται σε ένα «ζωντανό» μουσείο. Πράγματι, η Ρώμη βρίθει ιστορικών μνημείων εξαιρετικής ομορφιάς, στοιχείο διόλου τυχαίο αν αναλογιστεί κάποιος το γεγονός ότι από την ίδρυση της έως τις μέρες μας, αποτελεί την πρωτεύουσα της Ιταλίας

Με την πτήση από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη να διαρκεί λιγότερο από δύο ώρες και τη διαδρομή από τα δύο βασικά αεροδρόμια της Ρώμης (το Τσιαμπίνο και το Φιουμιτσίνο) στο ιστορικό κέντρο να γίνεται εύκολα, άνετα και κυρίως γρήγορα, η Ρώμη αποτελεί σίγουρα έναν εγγυημένο προορισμό για όσους «κυνηγούν» τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου και όχι μόνο.

Για να μπορέσει, όμως, κάποιος να αξιοποιήσει στο έπακρο τις ώρες που έχει στη διάθεσή του, πρέπει να έχει πρόγραμμα. Ό,τι και αν αποφασίσει να κάνει στην «Αιώνια Πόλη», το σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να πάρει το αεροπλάνο της επιστροφής χωρίς να επισκεφτεί τα παρακάτω αξιοθέατα και δημοφιλείς τοποθεσίες.

rome16

Επίσκεψη στη Φοντάνα Ντι Τρέβι: Η εντυπωσιακή Φοντάνα Ντι Τρέβι, η οποία σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Νικόλα Σάλβι και ολοκληρώθηκε από τον Πιέτρο Μπράτσι το 1762, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Ρώμης. Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που εκατοντάδες τουρίστες συνωστίζονται κάθε ημέρα έξω από το ιστορικό μπαρόκ συντριβάνι για μια φωτογραφία. Φυσικά, δεν παραλείπουν να «πετάξουν» ένα κέρμα στο νερό, ευχόμενοι -μεταξύ άλλων- να επιστρέψουν στη Ρώμη. Σύμφωνα με την παράδοση, εκείνος που ρίχνει ένα νόμισμα στη Φοντάνα Ντι Τρέβι έχοντας γυρισμένη την πλάτη του σε αυτή, μπορεί να είναι βέβαιος πως θα επιστρέψει ξανά στην «Αιώνια Πόλη».

rome12

Μια στάση στο εντυπωσιακό Πάνθεον: Αφού περπατήσει στα στενά γύρω από τη Φοντάνα, ο επισκέπτης θα βρεθεί στη Πιάτσα ντε λα Ροτόντα. Εκεί, θα απολαύσει ένα δροσιστικό gelato και θα κάνει μια στάση στο μεγαλύτερο σε μέγεθος ρωμαϊκό μνημείο που έχει διασωθεί έως σήμερα σχεδόν άφθαρτο. Ο λόγος για το Πάνθεον ή αλλιώς, τον ναό «όλων των θεών», όπως η ίδια η ονομασία του αποκαλύπτει.

rome5

Για aperitivo στη Πιάτσα Ναβόνα και το Κάμπο ντε Φιόρι: Από το Πάνθεον όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην ομολογουμένως γραφική Πιάτσα Ναβόνα. Εκεί, στο κέντρο της πλατείας, ο ταξιδιώτης θα θαυμάσει -και θα φωτογραφίσει- την Κρήνη των Τεσσάρων Ποταμών του Μπερνίνι αλλά και το συντριβάνι του Ποσειδώνα, ενώ θα απολαύσει το aperitivo και τα σπαγγέτι του σε ένα από τα τουριστικά εστιατόρια της περιοχής. Στη συνέχεια, θα περπατήσει ως το Κάμπο ντε Φιόρι, μια γραφική πλατεία η οποία κάθε πρωί γεμίζει με πάγκους από φρούτα και λαχανικά και τα βράδια αλλάζει μορφή, προσελκύοντας τουρίστες και ντόπιους στα πολυάριθμα καφέ και τα μπαρ της. Η βόλτα στις θρυλικές αυτές Πιάτσες της Ρώμης αξίζει να κλείσει με έναν περίπατο στις όχθες του Τίβερη και ίσως, μια επίσκεψη στο Καστέλ Σαντ’ Άντζελο, δηλαδή στο Κάστρο των Αγγέλων το οποίο απέχει μόλις 15 λεπτά -με τα πόδια- από τη Πιάτσα Ναβόνα.

rome2

Περιήγηση στο Κολοσσαίο και τη Ρωμαϊκή Αγορά: Άρχισε να κατασκευάζεται στην εποχή του Βεσπασιανού το 72 μ.Χ. και ολοκληρώθηκε το 80 μ.Χ., όταν ήταν αυτοκράτορας ο Τίτος. Το εντυπωσιακό αυτό αμφιθέατρο, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Ρωμαϊκής Αγοράς, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο δημοφιλή, τουριστικά αξιοθέατα της Ρώμης και περιλαμβάνεται πάντα στο πρόγραμμα του κάθε ταξιδιώτη. Ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του, βέβαια, μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον θλιβερό. Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι στο παρελθόν χιλιάδες σκλάβοι έχασαν τις ζωές τους στην αρένα του Κολοσσαίου κατά τη διάρκεια των μονομαχιών. Φυσικά, ο επισκέπτης δεν πρέπει να παραλείψει να κάνει τη βόλτα του στη Ρωμαϊκή Αγορά (που αποτέλεσε για αιώνες το κέντρο της δημόσιας ζωής της Ρώμης) και να δει από κοντά τον Παλατινό Λόφο.

rome4

Πιάτσα Ντι Σπάνια: Η επίσκεψη στην Πιάτσα ντι Σπάνια -μια από τις πιο γνωστές πλατείες της Ρώμης- κρίνεται επίσης απαραίτητη για εκείνον που ταξιδεύει για πρώτη φορά στην «Αιώνια Πόλη». Βρίσκεται σε απόσταση μισής ώρας (με περπάτημα) από τη Ρωμαϊκή Αγορά, ενώ όποιος επιθυμεί μπορεί, βεβαίως, να χρησιμοποιήσει το μετρό από το Κολοσσαίο. Η φημισμένη Πλατεία της Ισπανίας είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία συνάντησης στη Ρώμη και παραμένει μέχρι σήμερα πόλος έλξης για τους τουρίστες. Στη μέση της πλατείας βρίσκεται ένα ακόμη «διάσημο» μπαρόκ συντριβάνι της πόλης, το οποίο είναι γνωστό στα ελληνικά ως η Κρήνη του Σαπιοκάραβου (Fontana della Barcaccia).

rome6

Για ψώνια στη Βία Κοντότι και τη Βία Ντελ Κόρσο: Κατά την επίσκεψή του στη Πιάτσα ντι Σπάνια ο ταξιδιώτης αξίζει να δει τη Τρινιτά ντέι Μόντι και να ανεβεί στη Σκαλινάτα για να απολαύσει τη μοναδική θέα και να βγάλει τις φωτογραφίες του. Στη συνέχεια, μπορεί να περιηγηθεί στα στενά γύρω από την πλατεία και συγκεκριμένα στη Βία Κοντότι, έναν δρόμο στον οποίο βρίσκονται τα καταστήματα και οι μπουτίκ πολλών και γνωστών οίκων μόδας. Αξίζει να σημειωθεί πως στον συγκεκριμένο δρόμο βρίσκεται και το Καφέ Γκρέκο, το πιο ιστορικό καφέ της Ρώμης στο οποίο συνήθιζε να απολαμβάνει τον καφέ του και ο διάσημος Τζιάκομο Καζανόβα (1725-1798). Για περισσότερο οικονομικές αγορές, βέβαια, ο επισκέπτης αξίζει να συνεχίσει την πορεία του ως τη Βία Ντελ Κόρσο. Εκεί, εκτός από τα ψώνια του, μπορεί να επισκεφτεί και μερικά από τα εντυπωσιακά αξιοθέατα που βρίσκονται σε κοντινή απόσπαση, όπως η Πιάτσα ντελ Πόπολο και η Βίλα Μποργκέζε.

rome15

Για ποτό στο γραφικό Τραστέβερε και για φαγητό στο «εναλλακτικό» Τεστάτσιο: Το Τραστέβερε βρίσκεται στη δυτική όχθη του Τίβερη -σε κοντινή απόσταση από την Πιάτσα Ναβόνα- και σήμερα θεωρείται από πολλούς ως η «μποέμ» γειτονιά της Ρώμης. Κάθε βράδυ, η ομολογουμένως γραφική αυτή περιοχή, γεμίζει από κόσμο που καταφτάνει εκεί για να απολαύσει το ποτό και το φαγητό του στις τρατορίες και τα μπαρ της. Για τον επισκέπτη που επιθυμεί να ανακαλύψει τη νυχτερινή ζωή της Ρώμης, το Τραστέβερε είναι σίγουρα μια περιοχή στην οποία πρέπει να βρεθεί. Για εκείνον, βέβαια, που θέλει απλώς να «γευτεί» τη ζωή -και τα πιάτα- των ντόπιων τότε το «εναλλακτικό» Τεστάτσιο είναι το κατάλληλο μέρος.

rome9

Στάση στο Βατικανό: O επισκέπτης δεν μπορεί να φύγει από τη Ρώμη χωρίς να δει από κοντά το Βατικανό, το οποίο ιδρύθηκε το 1929. Αν ο χρόνος του είναι περιορισμένος, τότε μπορεί να περιοριστεί σε μια περιήγηση στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Το σίγουρο είναι πως αξίζει να κάνει εγκαίρως την αγορά του εισιτηρίου του (και κατά προτίμηση ηλεκτρονικά) και να είναι προετοιμασμένος για τις «ορδές» των τουριστών που θα συναντήσει. Για τους επισκέπτες της τελευταίας στιγμής, η αναμονή μέχρι την είσοδο μπορεί να ξεπεράσει τη μία ώρα.

rome1

Capella Sistina

Καπέλα Σιξτίνα: Ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της δυτικής τέχνης | Travelpass.gr

Το κορυφαίο από τα αριστουργήματα των Μουσείων του Βατικανού. Ελάτε στο παρεκκλήσι όπου συνεδριάζει το κονκλάβιο των καρδιναλίων για την ανάδειξη του νέου πάπα, να θαυμάσετε την τοιχογραφία της Δημιουργίας που φιλοτέχνησε ο Μιχαήλ Άγγελος στην οροφή, ζωγραφίζοντας τέσσερα χρόνια ξαπλωμένος στην σκαλωσιά.

Μια πράσινη όαση στη Βίλλα Μποργκέζε

Ξεφύγετε από το θόρυβο της πόλης και απολαύστε έναν αναζωογονητικό περίπατο στο πάρκο της Βίλλα Μποργκέζε. Απολαύστε τη θέα προς την πλατεία πιάτσα ντε Πόπολο (Piazza del Popolo) και αφήστε το βλέμμα σας να ατενίσει την ιταλική πρωτεύουσα στο βάθος.

Μέσα στο πάρκο θα βρείτε και την Γκαλερί Μποργκέζε (Galleria Borghese), άλλοτε θερινή κατοικία του Οίκου των Μποργκέζε, που τώρα αποτελεί μουσείο και φιλοξενεί μια αξιόλογη συλλογή σπουδαίων έργων τέχνης.

Τι θα πει το… Στόμα της Αλήθειας; :

Τεστάρετε το μύθο και δείτε αν… είστε ψεύτες! Το Στόμα της Αλήθειας (Bocca della verità) αποτελεί ένα ακόμη πολυσύχναστο αξιοθέατο της Ρώμης, ιδανικό για τους λάτρεις των selfies! Ποζάρετε με φόντο το ανοιχτό στόμα του γενειοφόρου προσωπείου και απαθανατίστε τη στιγμή της… αλήθειας!

Σύμφωνα με το μύθο, το στόμα του προσωπείου κλείνει όταν αυτός που θα βάλει το χέρι του μέσα λέει ψέματα. Βρίσκεται στον πρόναο της βασιλικής της Σάντα Μαρία (Santa Maria in Cosmedin).

Άρωμα Ιταλίας στην αγορά Κάμπο ντι Φιόρι (Campo de’ Fiori):

 

Η ιταλική κουζίνα φημίζεται για τα απλά, αγνά υλικά της. Μια ματιά στην ανοιχτή αγορά Κάμπο ντι Φιόρι (Campo de’ Fiori) θα σας πείσει να δοκιμάσετε όσες περισσότερες τοπικές λιχουδιές μπορείτε. Από αποξηραμένα μανιτάρια, μέχρι χειροποίητα μακαρόνια, λιμοντσέλο και φρέσκα προϊόντα, η ποικιλία στους πάγκους των πωλητών δε θα σας απογοητεύσει.

Πρωτοτυπήστε και ψωνίστε ιδιαίτερα δώρα στους αγαπημένους σας με… άρωμα Ιταλίας!

Το Κάστρο των Αγγέλων στην Αιώνια Πόλη (Castel Sant’Angelo) :

Γνωστό ως Καστέλ Σαντ’ Άντζελο (Castel Sant’Angelo), βρίσκεται στη δυτική όχθη του Τίβερη κοντά στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Το πανύψηλο κυλινδρικό κτίριο είχε παραγγείλει ο αυτοκράτορας Αδριανός και το προόριζε ως μαυσωλείο για τον ίδιο και την οικογένειά του. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως φρούριο από πάπες, ενώ σήμερα αποτελεί μουσείο. Βρίσκεται στο Πάρκο Αντριάνο (Parco Adriano).

Tip: Συνδυάστε την επίσκεψή σας με μια απογευματινή βόλτα κατά μήκος του Τίβερη και όταν πεινάσετε περάστε απέναντι από τη γέφυρα Ponte Sant’ Angelo και κατευθυνθείτε προς την οδό Via dei Coronari. Στον αριθμό 160 θα βρείτε ένα πολύ μικρό μαγαζάκι (Pasta Imperiale), που πουλά φρέσκα μακαρόνια… στο χέρι. Απολαύστε αυθεντικές ιταλικές γεύσεις και συνεχίστε τη βόλτα σας στην Αιώνια Πόλη.

Η Αρχαία Αγορά:

το Forum όπου γράφτηκε η ρωμαϊκή Ιστορία, που ειδικά την άνοιξη όταν τα χωμάτινα μονοπάτια της λουλουδιάζουν, είναι σκέτο ποίημα. Στην άκρη της Αγοράς βρίσκεται μάλλον το δημοφιλέστερο ρωμαϊκό αξιοθέατο, το Κολοσσαίο των μονομάχων και των 50.000 θέσεων, ενώ ακριβώς δίπλα τους υψώνεται ο λόφος του Palatino με τα δικά του αξιοθέατα (την Οικία του Αύγουστου και το Ανάκτορο του Δομιτιανού, μεταξύ άλλων) και την εκπληκτική, πανοραμική του θέα στο ιστορικό κέντρο.

Το Καπιτώλιο, επίσημα Λόφος του Καπιτωλίου:

Αρχείο:0 Cordonata - Dioscuri - Palazzo Senatorio (2).JPG - Βικιπαίδεια

είναι ο δεύτερος δημοφιλέστερος από τους επτά λόφους της πόλης, με τα παλάτια του, την ομώνυμη πλατεία που σχεδίασε η αυτού μεγαλειότητα ο Μιχαήλ Άγγελος, και τα μουσεία του Καπιτωλίου.

Η Γκαλλερία Μποργκέζε :

Μια μικρή σχετικά αλλά αριστουργηματική πινακοθήκη στην ομώνυμη Βίλλα Μποργκέζε, που φιλοξενεί μεγαλειώδη έργα των Καραβάτζιο, Μποτιτσέλι, Ραφαήλ, Μπερνίνι και άλλων ιερών τεράτων της ιταλικής αναγέννησης.

Αν έχετε περισσότερο χρόνο…

Ο μπαρόκ ναός του Αγίου Ιγνατίου, Sant’ Ignazio, με τις τρισδιάστατες τοιχογραφίες του, η Αππία Οδός επάνω στην οποία μπορείς να ακολουθήσεις τα βήματα των Αρχαίων Ρωμαίων, και η Αρχαία Όστια, γνωστή στους αρχαιολογικούς κύκλους και ως δεύτερη Πομπηία είναι μερικά από τα πιο «ψαγμένα» αξιοθέατα της Ρώμης.

Για τις πρώτες, αναγνωριστικές σου βόλτες σημείωσε τα «Ισπανικά Σκαλιά» της Piazza di Spagna που λέγαμε στην αρχή, τα vintage στέκια του Trastevere, του Monti και του San Lorenzo, τη Via Del Pignetto με τα στιλάτα μαγαζιά της, και τις «βασίλισσες της νύχτας» γειτονιές Pigneto, Madonna dei Monti, Campo de Fiori και Garbatella. Το Culture Trip έχει εδώ μια αναλυτικότατη, ενδιαφέρουσα λίστα με τις πιο κουλ γειτονιές της Ρώμης.

Όποια αξιοθέατα και αν αποφασίσετε να βάλετε στο πρόγραμμά σας, το σίγουρο είναι πως ένα Σαββατοκύριακο στη Ρώμη είναι αρκετό για να πάρετε μια «γεύση» από την «πλούσια» ιστορία και την κουλτούρα της ιταλικής πρωτεύουσας. Τα υπόλοιπα μπορούν να περιμένουν μέχρι την επόμενη «απόδραση» σας στην «Αιώνια Πόλη».

  • Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με μοναδικά πακέτα προσφορών για την Ρώμη καθώς και για αεροπορικά εισιτήρια, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Diplomat Travel, τηλεφωνικώς στο : 210 6517509 ή μέσω email στο : [email protected]
    Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.  https://www.diplomattravel.gr/

 

Πηγή: cnn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *