Ένας πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός για την Φολέγανδρο

10 Αυγούστου 2021
Μη κατηγοριοποιημένο

     

 Φολέγανδρος, το μικρό αυτό διαμάντι των 32 τετραγωνικών χιλιομέτρων που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από δημοφιλέστερους προορισμούς.  Χρόνο με το χρόνο αναπτύσσεται  με σημαντικά σταθερούς ρυθμούς! Οι παροχές που έχει να προσφέρει, δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουν κάποιον παραπονεμένο. Αντιθέτως, η λίστα των «φανατικών» του νησιού, συνεχώς μεγαλώνει… Δίπλα στις βραβευμένες, μαγικές παραλίες του νησιού με τα καταγάλανα νερά. Δίπλα στα υπέροχα μονοπάτια που καλύπτουν όλο το νησί και σε «προκαλούν» να τα περπατήσεις… οι τουριστικές υποδομές στον πανέμορφο Κυκλαδίτικο προορισμό, είναι το κάτι παραπάνω των τελευταίων χρόνων που προσελκύει τόσους- απ’ όλο τον κόσμο- επισκέπτες.

Μετά την άφιξη στο λιμάνι του Καραβοστάση η Φολέγανδρος θα αρχίσει να ξεδιπλώνει τις ομορφιές της σιγά-σιγά. Δεν έχετε παρά να περιπλανηθείτε στα πλακόστρωτα της Χώρας και στα στενά του Κάστρου, να ανεβείτε στο βράχο της Παναγίας με την πανοραμική θέα στο Αιγαίο, να κολυμπήσετε στις ερημικές ή στις πολυσύχναστες παραλίες της, να εξερευνήσετε τη φύση μέσα από τα μονοπάτια που διατρέχουν κάθε γωνιά του νησιού. Αξίζει να γευτείτε το σπιτικό, παραδοσιακό φαγητό στη Χώρα, στον Καραβοστάση, στην Αγκάλη ή στην Άνω Μεριά, και να διασκεδάσετε τις νύχτες με ρακόμελα στις πλατείες της Χώρας.

Λίγα λόγια για την ιστορία της

Σύμφωνα με την μυθολογία το νησί πήρε το όνομα της από τον γιο του Μίνωα Φολέγανδρο. Μία άλλη εκδοχή θέλει το όνομα του νησιού να προέρχεται από την φοινικική λέξη “phelekgundari” που σημαίνει «πετρώδης γη», παραπέμποντας στην μορφολογία του νησιού. Κατά την παράδοση από το νησί πέρασαν κατά περιόδους Λέλεγες, Κρήτες, Κάρες και Φοίνικες.

Το νησί πρωτοκατοικήθηκε γύρω στα μέσα της 3ης π.Χ. χιλιετίας, ενώ τα ευρήματα καθώς και η προέλευση του ονόματος του νησιού μαρτυρούν τις μινωικές επιδράσεις στο νησί κατά την 2η π.Χ. χιλιετία. Οι πρώτοι κάτοικοι που εγκαταστάθηκαν στο νησί από την ηπειρωτική Ελλάδα ήταν Δωριείς. Κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα Η Φολέγανδρος συμμετείχε στην Αθηναϊκή Συμμαχία.

Η αρχαία ακρόπολη του νησιού βρισκόταν στη θέση Παλαιόκαστρο, πάνω από το ναό της Παναγίας, όπου υπάρχουν ακόμα σκόρπια θραύσματα αγγείων και χαλάσματα κτισμάτων. Λίγο πιο κάτω, στο νεκροταφείο της Χώρας, σώζεται και ένα τμήμα τείχους από τον 4ο π.Χ. αιώνα. Στην ίδια περίοδο χρονολογούνται τα χαραγμένα ονόματα εφήβων στα τοιχώματα της Χρυσοσπηλιάς που βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του νησιού.

Στη συνέχεια το νησί περνάει διαδοχικά στην κυριαρχία των Μακεδόνων (3ο π.Χ. αιώνα), των Πτολεμαίων (1ο π.Χ. αιώνα) και τέλος των Ρωμαίων. Κατά τους βυζαντινούς χρόνους δεν υπάρχουν αναφορές ή ευρήματα για την ιστορία του νησιού

Η γεωγραφία του νησιού

Η Φολέγανδρος ανήκει στις νοτιοδυτικές Κυκλάδες. Έχει μέγιστο ύψος 415 μέτρα, έκταση 32 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αριθμεί γύρω στους 650 κατοίκους. Η ακτογραμμή της είναι 42 χλμ. Βρίσκεται μεταξύ Μήλου (15 ν.μ.) και Σαντορίνης (22 ν.μ.) και απέχει από τον Πειραιά 104 ναυτικά μίλια.

Το νησί είναι βραχώδες και άγονο με ψηλότερο σημείο στα 415 μ. την κορυφή του Αγίου Ελευθερίου.

Ο χειμώνας είναι γενικά ήπιος με λίγες βροχές, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούλιο – Αύγουστο) τα μελτέμια (βοριάδες) είναι αυτά που κυριαρχούν συνήθως στο νησί, διατηρώντας παράλληλα σε δροσερά επίπεδα την θερμοκρασία.

Ο χάρτης του νησιού

  • Παραλίες
Παραλία Βάρδια

Στην ανατολική πλευρά του Καραβοστάση, βρίσκεται μια από τις πιο δημοφιλής οικογενειακές παραλίες. Είναι ιδανική για όσους μένουν στην γύρω περιοχή, καθώς η πρόσβαση είναι εύκολη  μέσω της σκάλας. Η άνετη αμμουδιά της σε συνδυασμό με τα διαθέσιμα σημεία για σκιά προσφέρουν τις ιδανικές συνθήκες για παιχνίδια στην παραλία και χαλάρωση.

Παραλία Βιτσέντζου
Η παραλία Βιτσέντζου βρίσκεται ανάμεσα στην παραλία Λατινάκι και την παραλία Πουντάκι, σε ένα χιλιόμετρο απόσταση από τον Καραβοστάση, στο δρόμο προς το Λιβάδι. Η πρόσβαση γίνεται μέσω ενός μονοπατιού δίπλα στον κεντρικό δρόμο. Πρόκειται για μια ιδανική παραλία όταν πνέουν νότιοι άνεμοι.
Παραλία Χοχλίδια

Τα Χοχλίδια είναι μια παραλία με βότσαλα που περιβάλλεται από τον οικισμό του Καραβοστάση και “βλέπει” στο λιμάνι του νησιού. Λόγω της εύκολης πρόσβασης, τα Χοχλίδια είναι μια οικογενειακή παραλία και προσφέρει τα πάντα στους επισκέπτες της: ξενοδοχεία, ταβέρνες, καφέ και εστιατόρια, μίνι μάρκετ κ.λπ. Επίσης είναι δύο βήματα απόσταση από τις παραλίες της Βάρδιας και το Λατινάκι.

Παραλία Λατινάκι
Το Λατινάκι είναι μια μικρή αμμώδης παραλία, με θέα στον οικισμό και στο λιμάνι του Καραβοστάση. Απέχει μόλις 10 λεπτά με τα πόδια από τον οικισμό, ακολουθώντας την παραλιακή διαδρομή προς το Λιβάδι.
Παραλία Λιβάδι

Η παραλία Λιβάδι βρίσκεται στον ομώνυμο αγροτικό οικισμό σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τον Καραβοστάση και το λιμάνι. Η πρόσβαση είναι εύκολη μέσω του κεντρικού δρόμου κατά μήκος της ακτής και σε συνδυασμό με την μεγάλη της έκταση, την αμμουδιά και την προστασία της από όλους σχεδόν τους ανέμους, αποτελεί μία δημοφιλή επιλογή κατά τους θερινούς μήνες.

Παραλία Αγκάλης

Μια ιδανική οικογενειακή παραλία 4 χλμ μακριά από τη Χώρα, στο γραφικό κόλπο Βαθύ. Μπορεί να προσεγγιστεί με μηχανή, αυτοκίνητο ή το τοπικό λεωφορείο. Στην περιοχή υπάρχουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, καφέ, μίνι μάρκετ. Από την Αγκάλη ξεκινούν μονοπάτια που οδηγούν νότιο-ανατολικά στην παραλία Φηρά (15 λεπτά) ή Νοτιοδυτικά στην παραλία Γαλύφο (10 λεπτά). Υπάρχουν επίσης προγραμματισμένες εκδρομές με τοπικά καραβάκια στις κοντινές παραλίες του Αγίου Νικολάου (5 λεπτά) και το Λιβαδάκι (15 λεπτά).

Παραλία Πουντάκι

Το Πουντάκι είναι μια εναλλακτική ανατολική παραλία μεταξύ του Καραβοστάση και της παραλίας στο Λιβάδι. Η πρόσβαση γίνεται από ένα απότομο μονοπατάκι δίπλα από τον κεντρικό δρόμο. Είναι μία ιδανική παραλία με τους νότιους ανέμους.

Παραλία Κάτεργο

Το Κάτεργο είναι η πιο όμορφη αλλά ταυτόχρονα και η πιο «άγρια» παραλία, λόγω του καυτού ήλιου, της έλλειψης σκιάς και της δύσκολης πρόσβασης από τη στεριά. Κάποιος εξοπλισμός για σκιά και η προμήθεια νερού, είναι απαραίτητα για να απολαύσετε τα καθαρά και τα κρυστάλλινα νερά της περιοχής. Ο ευκολότερος τρόπος πρόσβασης είναι με το τοπικό καραβάκι (10 λεπτά) από το λιμάνι (Καραβοστάσης). Για όσους αγαπούν το περπάτημα υπάρχει και ένα μονοπάτι που ξεκινά από τον οικισμό του Λιβαδιού (30 λεπτά).

Παραλία Γαλύφος

Ο Γαλύφος είναι άλλη μια μικρή αλλά δημοφιλής παραλία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της προστασίας της από τους βόρειους ανέμους. Είναι προσβάσιμη μέσω ενός μονοπατιού (10 λεπτά) μεταξύ της Αγκάλης και του Αγίου Νικολάου. Η παραλία έχει βότσαλα και κρυστάλλινα διάφανα νερά.

Παραλία Φηρά

Τα Φηρά είναι μια αμμώδης, ηλιόλουστη, ήσυχη, απομονωμένη παραλία, 15 λεπτά με τα πόδια από την Αγκάλη. Με θέα στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού και την παραλία του Αγίου Νικολάου απέναντι, είναι ιδανική για ηλιοβασιλέματα κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου.

Παραλία Άγιος Νικόλαος
Με 20 λεπτά περπάτημα ή σε 5 λεπτά με το τοπικό καραβάκι από την Αγκάλη, η παραλία του Αγίου Νικολάου είναι ένα ιδανικό μέρος για κολύμπι λόγω της αμμώδους παραλία της, των κρυστάλλινων νερών της και της σκιάς που μπορεί να βρει κανείς κάτω από τα πεύκα. Κοντά στην παραλία βρίσκονται και δύο ταβέρνες, ιδανικές για καφέ, ποτό ή φαγητό.
Παραλία Λιβαδάκι

Το Λιβαδάκι είναι μία απομακρυσμένη παραλία στην νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Για τους οδοιπόρους υπάρχουν τρία μονοπάτια που ξεκινούν από την Άνω Μεριά για να καταλήξουν μετά από 45 λεπτά με μία ώρα περίπου σε αυτό το καταπληκτικό τοπίο άγριας ομορφιάς. Εναλλακτικά η πρόσβαση στην παραλία γίνεται σε 15-20 λεπτά με καραβάκι από την Αγκάλη κάθε μία ώρα. Η παραλία συνδυάζει αμμουδιά με πλατιά βράχια και δροσερά διάφανα γαλαζοπράσινα νερά. Με 10 λεπτά περπάτημα από την παραλία μπορείτε ακόμα να επισκεφθείτε τον Φάρο του Ασπρόπουντα, ένα από τα μεγαλύτερα φανάρια του Αιγαίου.

Παραλία Αμπέλι
Το Αμπέλι είναι μια μικρή αλλά δημοφιλής παραλία λόγω της προστασίας της το καλοκαίρι από τους βόρειους ανέμους. Είναι προσβάσιμη μέσω ενός μονοπατιού (30 λεπτά) ή ενός χωματόδρομου (10 λεπτά) από την Άνω Μεριά. Η παραλία έχει μικρά βότσαλα και τα νερά της είναι ιδανικά για κολύμβηση με αναπνευστήρα (snorkeling).
Παραλία Βάλσαμο
 
Παραλία Λυγαριά
500μ πριν την παραλία του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Μεριά, βρίσκεται η παραλία της Λυγαριά. Είναι μια αμμώδης-βοτσαλωτή βορεινή παραλία, με πρόσβαση μέσω του ίδιου χωματόδρομου που καταλήγει στον Άγιο Γεώργιο.
Παραλία Σερφιώτικο

Η παραλία στο Σερφιώτικο είναι από τις πιο δυσπρόσιτες στο νησί, και παράλληλα με τον προσανατολισμό της (εκτίθεται στα καλοκαιρινά μελτέμια) είναι και από τις λιγότερο επισκέψιμες. Παρ’ όλα αυτά με τον ιδανικό καιρό (νότιους ανέμους) αποτελεί μία ειδυλλιακή επιλογή για τους «σκληρούς» πεζοπόρους μέσω τριών διαφορετικών μονοπατιών που ξεκινούν από την Άνω Μεριά.

Παραλία Βορεινά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *