Ένας πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός για την Κύθνο

Η Κύθνος είναι νησί των Δυτικών Κυκλάδων το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στη Σέριφο και στην Κέα. Οι κάτοικοι της το ονομάζουν και Θερμιά και με αυτό το όνομα είναι γνωστό από το 12ο αιώνα. Το όνομα αυτό οφείλεται στις θερμές πηγές που υπάρχουν στον όρμο της Αγίας Ειρήνης και των Λουτρών και προσελκύουν μέχρι και σήμερα πολύ κόσμο.Οι περισσότεροι επισκέπτες, όμως, έρχονται στο νησί για τις υπέροχες αμμουδιές του όπως ο Άη Σώστης, το ερημικό Σιμουσί, ο Κάστελας, ο Σαράντος, ο ερημικός Άγιος Ιωάννης και η Κολώνα. Στο νησί υπάρχουν δύο χωριά, η Χώρα και η Δρυοπίδα, καθώς και τρεις κύριοι παραθαλάσσιοι οικισμοί, το λιμάνι Μέριχας, τα Λουτρά με τις ιαματικές πηγές και η Παναγία Κανάλα με την ομώνυμη εκκλησία. Εκτός από αυτούς υπάρχουν και αρκετοί μικρότεροι οικισμοί όπως ο Άγιος Δημήτριος, η Επισκοπή, το Καλό Λιβάδι κ.α.

Στη βορειοδυτική πλαγιά της Χώρας βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα αιολικά πάρκα της Ελλάδας, με πέντε ανεμογεννήτριες. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς το ναό του Αγίου Σάββα (17ος αιώνας), την Παναγία Κανάλα με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, το λιμάνι του Μέριχα και τη γραφική Δρυοπίδα.

Ο Μέριχας το λιμάνι διαθέτει κάθε είδους ευκολίες στον επισκέπτη για διαμονή, ξεκούραση και διασκέδαση. Ένας μεγάλος αριθμός διαμερισμάτων , στουντιος και ενοικιαζόμενων δωματίων, πολλές γραφικές ταβέρνες, εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες και οτιδήποτε θέλει ο σύγχρονος επισκέπτης υπάρχει εδώ για να εξασφαλίσει το μέγιστο της απόλαυσης στο Χρόνο των καλοκαιρινών διακοπών. Το ηλιοβασίλεμα εδώ, ειδικά από τον Κάβο του Μάρκου είναι ίσως το ωραιότερο στις Κυκλάδες.

Ιστορία

Πρώτοι κάτοικοι της Κύθνου αναφέρονται οι αρχαίοι Δρύοπες με βασιλιά τους τον Κύθνο εξ ου και το όνομα της νήσου που λεγόταν επίσης και Δρυοπίς ή Οφιούσα. Κατά τον Μεσαίωνα λεγόταν Θήραμνα (όπως ο Δανιήλ ο Θηράμνιος 1661), ενώ ο Νείλος Δοξαπατρής από το 1143 την αναφέρει με το όνομα Θερμιά, από τις θερμές πηγές που υφίστανται. Αργότερα οι Τούρκοι την αποκαλούσαν “Χαμάμ αντασί” (νήσος Λουτρά). Και τέλος οι Ιταλοί την αποκαλούσαν “Φέρμινα”. Ο Μαρουλάς, στη βορειοανατολική ακτή του νησιού, κοντά στα ΄΄Λουτρά΄΄, ήταν η παλαιότερη εγκατάσταση των Κυκλάδων. Οι ανασκαφές έφεραν λείψανα κυκλικών κατασκευών ,που πιθανώς είχαν χρησιμοποιηθεί ως χώροι διαμονής, καθώς και λίγες ταφές.

Στους αρχαίους επίσης χρόνους στη Κύθνο είχε ιδρυθεί μια ακμάζουσα ιωνική αποικία από τους Κέστορα και Κέλυφο. Οι αρχαίοι Κύθνιοι ασχολούνταν και με την ναυτιλία και στους Περσικούς πολέμους. Η αρχαία πολιτεία της Κύθνου φημιζόταν για την ευνομία της όπου και για το λόγο αυτό ο Αριστοτέλης αφιερώνει ειδική μελέτη για τη Κύθνο στο έργο του “Περί Κυθνίων Πολιτείας”, έργο που δεν διασώθηκε. Επίσης οι αρχαίοι Κύθνιοι διέπρεψαν στα γράμματα και τις τέχνες όπου και ανέδειξαν δύο ονομαστούς ζωγράφους τον Τιμάνθη και τον Κυδία.

Κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους η Κύθνος, όπως και τα άλλα νησιά των Κυκλάδων, παρακμάζει και χρησιμεύει άλλοτε ως τόπος εξορίας και άλλοτε ως ορμητήριο πειρατών.

  • Παραλίες του νησιού

 Η Κύθνος έχει υπέροχες παραλίες που σχηματίζουν γραφικούς κολπίσκους, όρμους με πεντακάθαρα νερά και φυσική σκιά που σχηματίζουν τα αλμυρίκια. Η πιο διάσημη παραλία του νησιού είναι η Κολώνα. Επισκεφθείτε την και θα εντυπωσιαστείτε από το πώς μια λωρίδα άμμου χωρίζει τη θάλασσα στη μέση σε δυο αμμουδιές στην ίδια παραλία τόσο θεαματικά.

Αφήνοντας το λιμάνι του Μέριχα με κατεύθυνση προς τη Χώρα, συναντάμε πρώτα τη μικρή αμμουδιά Μαρτινάκια και στη συνέχεια την Επισκοπή και την Απόκρουση. Είναι οι μόνες οργανωμένες παραλίες του νησιού, οι πιο πολυσύχναστες και έχουν ψιλή άμμο. Περνώντας από τον οικισμό της Χώρας φτάνουμε στον κόλπο των Λουτρών.

H παραλία της Κολώνας είναι η πιο διάσημη και ίσως η ομορφότερη παραλία στο νησί της Κύθνου. Η παραλία βρίσκεται στον ομώνυμο όρμο, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, βόρεια του λιμανιού του Μέριχα και απέναντι από την επίσης όμορφη παραλία της Απόκρουσης. Η πρόσβαση μετά την Απόκρουση γίνεται μέσω ενός σχετικά δύσβατου χωματόδρομου, όμως είναι τόσο ιδιαίτερη η παραλία που πραγματικά θα σας αποζημιώσει.

Η παραλία της Κολώνας είναι ξεχωριστή κυρίως λόγω της γεωμορφολογικής ιδιαιτερότητας της. Πρόκειται στην ουσία για μια αμμουδιά, μήκους 240 μέτρων περίπου, που ενώνει το νησί της Κύθνου με μια μικρή βραχονησίδα, αυτή του Αγίου Λουκά. Η λωρίδα της αμμουδιάς που ενώνει τις δύο στεριές προσομοιάζει με κολώνα, έτσι προκύπτει εξάλλου και η ονομασία της. Η θάλασσα βρέχει και τις δύο πλευρές της λωρίδας άμμου, με αποτέλεσμα να προκύπτουν δύο παραλίες με κοινή αμμουδιά, δημιουργώντας μια ξεχωριστή εικόνα.

Άγιος Δημήτριος

Η παραλία του Αγίου Δημητρίου Κύθνου είναι η νοτιότερη του νησιού και βρίσκεται στον ομώνυμο παραθεριστικό οικισμό στη δυτική πλευρά του νησιού. Η παραλία είναι μεγάλη και αμμώδης με πεντακάθαρα νερά και βραχώδεις σχηματισμούς στα άκρα της.

Το κολύμπι δε θα σας προβληματίσει τόσο λόγω του ήπιου αμμώδους ανάγλυφου όσο και της ιδανικά διαβαθμιζόμενης στάθμης της. Επειδή δεν είναι ούτε ρηχή ούτε απότομα βαθιά, προσφέρει ελεγχόμενο «μπάνιο» για τα μικρά παιδιά της παρέας, αλλά και απολαυστικό κολύμπι για τους υπόλοιπους. Κατά μήκος της παραλίας φύονται αρκετά αλμυρίκια ικανά να προσφέρουν την απόλαυση της σκιάς τους στον επισκέπτη και ένα ευχάριστο περιβάλλον για ήρεμες διακοπές.

Άγιος Σώστης

Ο Άγιος Σώστης είναι μια από τις πιο όμορφες και ερημικές παραλίες του νησιού. Βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της Κύθνου και πήρε το όνομά της από το εκκλησάκι που βρίσκεται στην περιοχή. Ο βυθός της προσελκύει κάθε χρόνο όσους αγαπούν τις καταδύσεις για να τον θαυμάσουν και να εξερευνήσουν τα νερά της. Παρότι βρίσκεται στο βόρειο τμήμα ο προσανατολισμός της είναι νοτιοανατολικός προσφέροντας έτσι προφύλαξη από τους αέρηδες του Αιγαίου. Στο βάθος της παραλίας υπάρχουν μικρές νεόχτιστες εξοχικές κατοικίες οι οποίες της προσδίδουν ένα όμορφο αιγαιοπελαγίτικο χρώμα.

Η παραλία του Αγίου Σώστη στην Κύθνο είναι μεγάλη και έχει κυρίως βότσαλο και άμμο. Στη μέση της παραλίας υπάρχουν λίγα δέντρα τα οποία μπορούν να προσφέρουν σκιά από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη οπότε πρέπει να έρθετε εφοδιασμένοι με όλα τα απαραίτητα.

Άγιος Νικόλαος

Ανάμεσα στην Αγκάλη και το Λιβαδάκι, η παραλία του Αγίου Νικολάου είναι μια μεγάλη αμμουδιά με γαλαζοπράσινα νερά. Λίγα αρμυρίκια στο βάθος και μια ταβέρνα στο βράχο στα δεξιά προσφέρουν σκιά και νερό και φαγητό αντίστοιχα.

Αμμουδάκι

 Δίπλα στον πανέμορφη Κανάλα υπάρχει μια μικρή και ήσυχη παραλία έτοιμη να φιλοξενήσει στοργικά όποιον την ανακαλύψει, η παραλία Αμμουδάκι. Αποτελεί νοητή συνέχεια της γνωστής σε όλους Μεγάλης Άμμου και βρίσκεται μπροστά από ένα μικρό γραφικό λιμανάκι όπου συχνά δένουν ψαρόβαρκες. Η παραλία Αμμουδάκι στην Κύθνο μαγνητίζει τον λουόμενο με τα πεντακάθαρα διαυγή νερά της και την ήρεμη θάλασσα. Την παραλία την επισκέπτονται συνήθως ντόπιοι οι οποίοι την προτιμούν για την απομόνωση που προσφέρει. Για να την προσεγγίσετε θα πρέπει να περπατήσετε για λίγο πάνω σε καλοδιατηρημένο μονοπάτι. Σίγουρα θα αποζημιώσει τον επισκέπτη με την ομορφιά της και τα καθάρια νερά της. Στο κόλπο θα βρείτε κυρίως ψαρόβαρκες ενώ πολύ σπάνια δένει κάποιος ξένος επισκέπτης το σκάφος του.

Αντώνηδες

Η παραλία των Αντώνηδων βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, στον γραφικό οικισμό της Παναγιάς Κανάλας και πιο συγκεκριμένα στον μικρό όρμο στα δυτικά του πευκόφυτου ακρωτηρίου της Κανάλας. Στο άλλο άκρο του ακρωτηρίου βρίσκονται η παραλία της Μεγάλης Άμμου και το Αμμουδάκι.

Πρόκειται για μια μικρή παραλία στην πιο αθέατη πλευρά της χερσονήσου της Παναγιάς Κανάλας με γαλαζοπράσινα νερά. Στην παραλία εναλλάσσονται η άμμος με τα βότσαλα. Κατά μήκος της παραλίας αρχικά ο πυθμένας καλύπτεται από μια πλάκα ως συνέχεια των βράχων των παρακείμενων λόφων που καταλήγουν στη θάλασσα. Βέβαια αριστερά και δεξιά υπάρχουν σημεία για να εισχωρήσετε στα γαλαζοπράσινα νερά της παραλίας των Αντώνηδων, αποφεύγοντας τη γλυστερή πλάκα.

Η παραλία των Αντώνηδων της Κύθνου είναι ιδιαίτερα αγαπητή σε νεότερης ηλικίας άτομα και δύσκολα θα συναντήσεις οικογένειες, καθώς η πρόσβαση σε αυτήν είναι δυνατή μόνο μέσω των ενενήντα περίπου σκαλοπατιών. Το κατέβασμα γίνεται παράλληλα με τις ξερολιθιές και τους περίβολους των οικιών.

Άγιος Στέφανος

Η παραλία του Αγίου Στεφάνου βρίσκεται μπροστά από τον ομώνυμο οικισμό με θέα στο γραφικό κόλπο. Ο όρμος του Αγίου Στεφάνου Κύθνου λόγω της μορφολογίας του είναι απάνεμος και προσφέρει προστασία από τα μελτέμια.

Η παραλία του Αγίου Στεφάνου συνδυάζει άμμο και βότσαλο και συνεχίζει με ήπιο ανάγλυφο. Στην παραλία υπάρχουν διάσπαρτα μεγάλα αλμυρίκια, όπου ο επισκέπτης μπορεί να χαλαρώσει και να απολαύσει τη σκιά τους. Το καθολικό ασβέστωμα που κυριαρχεί στις οικίες, φαίνεται να έχει περάσει και στα αλμυρίκια με την εικόνα αυτή να δείχνει ότι η φροντίδα των ντόπιων απλώνεται πέρα από τον περίβολό τους.

Στο μέσο περίπου της παραλίας και προς το βορινό τμήμα της, πίσω από τον αμμο-χωμάτινο δρόμο βρίσκεται μια μικρή λίμνη, κρυμμένη πίσω από τα ψηλά βούρλα. Πρόκειται για μια λιμνούλα που έχει δημιουργηθεί στο μέσον της μικρής πεδιάδας και στο χαμηλότερο επίπεδό της, ακριβώς πριν την παραλία. Μερικές πάπιες έχουν τη φωλιά τους εκεί. Πολλές φορές ο επισκέπτης μπορεί να ακούσει το βραχνό κράξιμο τους ή να τις αντικρίσει στην παραλία ή να πετούν πάνω από αυτήν.

Επισκοπή

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *